Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme
MEKTEBLIJE “HIDAJE” SVOGA IMAMA BABAJIĆA DARIVALI ODLASKOM NA UMRU
Upravo ova grupa mladih ali po odgoju velikih ljudi, između sebe su se dogovorili i nanijjetili da ove godine svoga imama dr. Damir-ef. Bababjića počaste lijepom hedijom, odlaskom na Umru.
Kao jako složna i jaka grupa mladih Bošnjakinja i Bošnjaka, uspjeli smo taj nijjet uz Allahovu pomoć ispuniti.

Autor: Bošnjaci.Net | 18. July 2024. 14:07:58


SYDNEYSKIH 8372 CVIJETOVA
Ovogodišnje obilježavanje 11. jula, tačnije 29-te godišnjice genocida u Srebrenici, u okviru Bosanske zajednice u Sydneyu (Australija), proteklo je u sasvim novoj formi u odnosu na ranije godine, a po mišljenju mnogih bila je to svojevrsna prezentacija patriotizma počev od samih organizatora pa sve do svakog posjetioca.

Autor: Fahir Zečević | 14. July 2024. 19:07:19


SREBRENICA JE SIMBOL KOLEKTIVNOG BOLA
"Djeca Srebrenice" su poručili da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici prihvaćena od cijelog svijeta, te da je njihov zadatak da ne zaborave, upoznajući Australce i mlađe generacije s tragedijom Srebrenice, i da pričanje o Srebrenici bude opomena da se treba boriti istinom kako bi dobro vladalo svijetom.

Autor: Aiša Hadžiahmetović | 10. July 2024. 21:07:51


GENOCID NAD BOŠNJACIMA I SREBRENICA SU INTERNACIONALNA PRIČA I NIKADA NEĆE BITI ZABORAVLJENA, OSPORENA, OMALOVAŽENA...
Drẓ̌avni parlamentarac Fabian Molina i zastupnica u gradskom vijeću Ciriha Sanija Ameti su u svojim obraćanjima poslali izuzetno jake poruke, istakli posebnu važnost usvojene Rezoluciju UN-a o srpskom genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici i njenu institucionalnu primjenu i u Švicarskoj.

Autor: Mensud Alićušić | 06. July 2024. 17:07:59


BORISLAV-GOLUB LAZAREVIĆ MAJSTOR SATOVA I PRIJATELJSTVA
Kroz godine, Borislav-Golub je postao poznat u cijelom kraju ne samo kao vrsni majstor za satove, već i kao čovjek velikog srca i nesebičan prijatelj. Borislav-Golub je ispunjen sitnim, ali važnim činovima dobrote.

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista | 01. July 2024. 19:07:14


BELGIJA: IZLOŽBA I TRIBINA O GENOCIDU U SREBRENICI
Tribina je održana nakon uvodnih obraćanja Muhameda Jusića, direktora Uprave za vanjske poslove i dijasporu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Berzada Pašanovića, predstavnika džemata VZW Ensarija u Belgiji i Nj.E. Erola Avdovića, ambasadora Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji.

Autor: MINA | 01. July 2024. 02:07:36


MUJICA TINJAK: HADŽ JE MOJA ŽIVOTNA KRUNA, DA SUTRA UMREM, HALAL BILO
„Kako su meni pričale hadžije prije kako je to bilo na Arefatu, ovo sada je kao da smo bili u hotelu sa četiri zvjezdice, eto da ne kažem pet. Toliko sam zadovoljan. Molim Allaha dž. š. da nagradi sve, posebno Rijaset Islamske zajednice na čelu s našim uvaženim reisul-ulemom Husein-ef. Kavazovićem što su nam ovo organizovali. Molim Allaha da ga poživi i podari mu svaki berićet“, rekao je hadžija Tinjak.

Autor: MINA | 29. June 2024. 17:06:56


IMAMI POSJETILI MEMORIJALNE CENTRE I ODALI POČAST ŠEHIDIMA
„Neprijatelj je nastojao da pokori ovu našu lijepu zemlju Bosnu i Hercegovinu, da je prisvoji sebi, ali smetali su Bošnjaci. Trebalo ih je pobiti, protjerati. Naš je put trnovit. Mi samo tražimo istinu“, poručio je Ahmet Grahić.

Autor: MINA | 27. June 2024. 17:06:35


OVA MANIFESTACIJA JE POSTALA SIMBOL ZAJEDNIŠTVA, KULTURE I TRADICIJE NAŠEG KRAJA
Manifestacija Dani borovnice ima dragocjenu ulogu u promociji lokalnih proizvoda od borovnice na više nivoa: Posjetioci festivala imaju priliku da direktno kupuju proizvode od lokalnih proizvođača, što omogućava neposrednu interakciju između proizvođača i potrošača. Ovo ne samo da povećava prodaju, već i gradi povjerenje i lojalnost prema lokalnim proizvodima.

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. June 2024. 15:06:46


HANA KRCIĆ -  ĐAK GENERACIJE
"Posebna je čast biti đak ove generacije, vrlo inteligentne, za koju se nadam da će u budućem školovanju pokazati svoj puni potencijal u koji ja ne sumnjam. Zato jedan savjet: Ukoliko prihvatite da ocjene nisu mjerilo znanja, tako ćete lakše stići do svojih ciljeva. A to najiskrenije želim."

Autor: Bošnjaci.Net | 21. June 2024. 16:06:05


DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
Njegovo se ime izgovaralo s posebnim poštovanjem. Njegova učenost, jednostavnost i govorna nadarenost privlačile su mase i motivirale mnoge da ga slušaju i da mijenjaju vlastite predrasude o islamu, islamskoj kulturi zajedničkog življenja, međureligijskom dijalogu i svim temama koje su nužne za razumijevanje islama.

Autor: MINA | 18. June 2024. 17:06:33


PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Istina je da tada nisam ni slutio, da ću nekada postati u poznim godinama i ovome čudnom i teškom vaktu mostarski Sarajlija, tako blizak Mostaru i njegovom rodnom mjestu i neposrednom stvaraocu velikih književnih djela, a naš Aleksa će postati književna „ikona“ većine našeg stanovništva u lijepoj, dobroj i zdravoj domovini.

Autor: Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024. 17:06:23


NOVI PRAVILNIK O ISPLATI DJEČIJEG DODATKA, DONIO JE MILIONSKE TROŠKOVE RODITELJIMA!
“Porodice tri plus” danas su uputile su inicijativu Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, a kojom će se, ako bude usvojena, sve porodice u FBiH koje ostvaruju pravo na dječiji dodatak, rasteretiti milionskih troškova koje trenutno plaćaju, a nadležnom ministarstvu neće donijeti troškove.

Autor: Bošnjaci.Net | 12. June 2024. 13:06:53


SELVAD-EF. BAJRIĆU - HADŽ KAO NAGRADA ZA 20 GODINA RADA
Ovom prilikom je kazao kako u svom radu mlade stalno podsjeća na izvršenje obaveze hadža, ukoliko su to u mogućnosti, da teže tome, da to iz više razloga ne ostavljaju za „stare dane“.
„Mlađi su u tom nekakvom strahu da im nije još vakat došao. U suštini, vakat dođe kad vas Allah pozove, ne da mi to odlučujemo“, kazao je Bajrić.

Autor: MINA | 10. June 2024. 22:06:01


NJEMAČKA: ZAVRŠEN PRVI CIKLUS TRIBINA O GENOCIDU U SREBRENICI
Pored Hasanovića obratili su se i Amer Dezić i Dženita Krupalija, brat i sestra koji su nakon vlastitog iskustva progona, traume i ukradenog djetinstva, a kasnije i uspješne integracije u njemačko društvo izrasli u glasnogovornike preživjelih vršnjaka.

Autor: MINA | 07. June 2024. 17:06:54


Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif