Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Saopćenje za javnost Odbora za obilježavanje stogodišnjice crnogorskog genocida nad Bošnjacima i Albancima plavsko-gusinjskog kraja sa sjedištem u New Yorku
ĐUKANOVIĆEVA CRNA GORA KA EUROPI TRASIRA NJEGOŠEV GENOCIDNI PUT
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 25. October 2013. 14:10:34
Saopćenje za javnost Odbora za obilježavanje stogodišnjice crnogorskog genocida nad Bošnjacima i Albancima plavsko-gusinjskog kraja sa sjedištem u New Yorku u povodu usvajanja prijedloga izmjene zakona o državnim praznicima Vlade Crne Gore da 13. novembar - datum rođenja genocidnog pjesnika Petra II Petrovića Njegoša bude novi državni praznik „Njegošev dan – Dan crnogorske kulture”, kao i izjave premijera CG Mila Đukanovića na obilježavanju 200 godina od rođenja istog pjesnika na Lovćenu ispred mauzolejaMi, potomci žrtava genocida u plavsko-gusinjskom kraju, najoštrije osuđujemo najnovije slavljenje autora zločinačkog Gorskog vijenca od strane Vlade Crne Gore, premijera Mila Đukanovića i svih njegovih slugana. Predložiti zakon na usvajanje o državnim praznicima kojim će se 13. novembar datum rođenja genocidnog pjesnika Petra II Petrovića Njegoša proglasiti državnim praznikom je udarac na sve žrtve genocida, na njihovo potomstvo, i konačno se sa tim činom sahranjuje se bilo kakva ideja o multi-kulti Crnoj Gori. Ovim anticivilizacijskim činom ukazuje se muslimanima, Bošnjacima, Albancima, Romima... čija je Crna Gora i da u takvoj Đukanovićevoj privatnoj državi ima mjesta samo za njegove slugane, poslušnike i doušnike. Sa ovim činom aktuelno crnogorsko državno rukovodstvo potvrđuje da sva zla kroz vrijeme, posebno od nastanka zločinačkog Gorskog vijenca pa sve do danas, ustvari da je činjeno planski i organizirano, te da država i državni vrh stoje iza svih pogroma, istrebljenja, pokolja, zločina, GENOCIDA.

Sve što je rekao Đukanović pred mauzolejom na Lovćenu u povodu obilježavanja 200 godina od rođenja genocidnog pjesnika Petra II Petrovića Njegoša, ustvari je ponovni udarac na sve žrtve genocida od nastanka Gorskog vijenca (1846) i prvog štampanja (1847) pa do danas. Uzrokom tog zločinačko-genocidnog djela, koji je krvavom kamom pisao Petar Petrović Njegoš, potekli su potoci nedužne bošnjačke i albanske krvi. Zato Đukanović, kazavši pred mauzolejom ovog krvoloka da su „Lovćen i Njegoš sinonimi crnogorske slobode, da Njegoš nije bio pjesnik genocida, niti inspirator zločina, da nije pozivao u borbu protiv bilo kojeg naroda, već u borbu za slobodu“, ustvari baca prašinu u oči preživjelim žrtvama, potomcima žrtava genocida te cjelokupnoj internacionalnoj javnosti, pokušavajući prekrojiti original sadržaj Njegoševog krvoločnog pjesništva, iako stvarne agresivno genocidne namjere tog nedjela nije moguće sakriti.

Đukanovićevo hvalisanje krvoloka Njegoša i njegovog zloglasnog djela Gorski vijenac je svojevrstan mirnodopski zločin nad žrtvama genocida, što jeste velika opomena Bošnjacima i Albancima da se na vrijeme zaštite od genocida koji potajno ali naveliko pripremaju “europski” Crnogorci na čelu sa Đukanovićem. Pa, nismo zaboravili: on je 90-tih godina sa Miloševićem, Ćosićem, Karadžićem… trasirao put genocidne tvorevine Republike Srpske koja je nastala na krvi i kostima nedužnih bošnjačkih civila.

U periodu od 167 godina od nastanka srpsko-crnogorske svete knjige “Gorskog vijenca”, istrijebljena su mnoga mjesta od muslimana. Tako su opustošeni Beograd, Užice, Šabac, Kolašin, Nikšić, Sjenica, Plav, Gusinje, Šahovići, Bihor, Pljevlja, Bukovica, Foča, Višegrad, Zvornik, Bijeljina, Prijedor, Banja Luka, Trebinje, Nevesinje..., pa sve do krvave Srebrenice.

U toku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, srpsko-crnogorske razne vojne, policijske i paravojne formacije, vršile su najteže oblike zločina protiv čovječnosti i civilizacije. U vršenju tih zločina bodreni su stihovima genocidnog Gorskog vijenca Petra Petrovića Njegoša. U rukama zločinaca, to štivo nije služilo za kulturno-poetsko uzdizanje, već isključivo kao opijajući izvor za agresiju, genocid, prolijevanje krvi nedužnih i nejači.
Ovaj srpsko-crnogorski - kako Njegoša nazva Đukanović - “genijalni pjesnik, filozof i državnik” u genocidnom Gorskom vijencu otpjeva:


Njegoš i genocidna bratija (Ilustracija: Šukrija Meholjić)


“Nego udri dokle mahat možeš, a ne žali ništa na svijetu! Sve je pošlo đavoljijem tragom, zaudara zemlja Muhamedom! “ ili „da se ne zna ni traga, od nevjerna domaćega vraga, od šiljka i turske džamije napravismo prokletu gomilu“ ili „ko ne misli na Koran pljunuti, neka bježi glavom bez obzira“. Ovo ruglo od stihova pjevano je prilikom klanja Bošnjaka. Njegoš i „Gorski vijenac“ je hrana srpsko-crnogorske zločinačke horde u njenom krvavom piru koji su 90-tih trasirali srpsko-crnogorski estabilišment na čelu sa Miloševićem, Ćosićem, Bulatovićem, Đukanovićem, Karadžićem, Raškovićem, Kilibardom... koji su imali (i imaju) za cilj istrebljenje i zatiranje svakog traga bitisanja i bitnosti bošnjačkog nacionalnog bića, ma gdje ono bilo. Zlikovac sa mantijom Njegoš svojim odabranim stihovima poziva na poniženje i uništavanje Bošnjaka, zatiranje njihove nacionalne, vjerske i patriotske svijesti, kako bi svi Srbo-Crnogorci živjeli u jednoj državi.

U stihu 4. Njegoš Turke poredi sa životinjama koje se kote, a ne rađaju, a u stihu 685. islam naziva đavolom. U 701. stihu islam naziva krvničkom vjerom. U stihu 858. Njegoš poziva na rušenje džamija i munara i četnici su ga poslušali. U stihu 1143. pominje „svečevu kobilu“, a misli na poslanika Muhammeda, a.s., a u 1778. stihu Turke naziva „pasjim narodom“, a onda uzvikuje „…i sve turske kule i džamije, da naš Pazar ne smrdi nekršću…“ U stihovima 2723. do 2784., Njegoš likuje: „sad ti nema u našu nahiju obilježja od turskoga uha do trupine, ali razvaline“.

Danas Njegoševo djelo pozivanja na poniženje i uništenje Bošnjaka nastavlja vječni premijer Crne Gore Milo Đukanović, koji smatra da su Lovćen i Njegoš sinonimi crnogorske slobode. Tako Đukanović pritvrđuje da je i on već treću deceniju utabao genocidni put na Njegoševom osnovnom motu da sve nesrbe i necernogorce treba protjerati, ubiti, zaklati, zapaliti, raskomadati, silovati... Đukanović sa državnog nivoa i premijerske pozicije to je vršio u periodu krvave agresije na RBiH i genocida nad Bošnjacima, ali i ratnih zločina na tlu CG za koje nije odgovarao. Najnovije Đukanovićeve izjave ukazuju o podržavanju zločina protiv čovječnosti i civilizacije, i time potvrđuje da ljudska prava i slobode Bošnjaka u Crnoj Gori i Sandžaku su jednako ugrožena kao i prije.

Tvrdimo da zločinački Gorski vjenac ima zadatak da „Načertanije“ dovede u operativnu funkciju, da mobilizira narodne mase kako bi se što više ponizili, protjerali, pobili Bošnjaci. Zato krvolok Njegoš traži da se očisti zemlja od „nekrsti“. A, operativno provođene Gorskog vijenca danas radi Đukanović sa svojim poslušnim establišmentom među kojima je i nekoliko kvazi Bošnjaka koji bi za šaku krvavih eura prodali i svoje članove porodice. Njegošem se kunu Đukanovićevi nacionalisti, pravoslavni jurišnici, a najviše srpski i crnogorski četnici, koji su prije svakog klanja i pohoda na muslimanska sela, govorili: “Njegoš prije, Njegoš poslije”.

U ime žrtava agresije i genocida, Odbor za obilježavanje stogodišnjice crnogorskog genocida nad Bošnjacima i Albancima plavsko-gusinjskog kraja sa sjedištem u New Yorku upozorava svjetsku javnost na nastavak politike srpsko-crnogorskog veličanja agresije i genocida. O kontinuiranom negiranju genocida i veličanju zločinaca izvijestiti ćemo sve relevantne institucije i organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

U ime žrtava agresije, okupacije i genocida od Sandžaka do Bosne, od Plava i Gusinja do Srebrenice, odbacujemo Đukanovićeve riječi promoviranja krvoloka Njegoša i njegovog zločinačkog genocidnog Gorskog vijenca, koji jesu sveto idejno štivo izvršiocima genocida nad muslimanima, Bošnjacima i Albancima. Pozivamo sve bošnjačke i albanske institucije u cijelom regionu i dijaspori, da javno osude čin Vlade Crne Gore, čije su namjere usvajanje 13. novembra, da dan Njegoševog rođenja bude državni praznik, kao i izjave crnogorskog premijera Mila Đukanovića koje su nijele snažan udarac pravdi i istini i dokazale da Crna Gora ne samo da ne štiti prava i slobode svih svojih građana već sa Njegušem ka Europi trasiraju genocidni put.

I na kraju, obilježavanje 200 godina od rođenja Njegoša i njegovog zločinačkog djela Gorskog vijenca ustvari je konačno sahranjivanje bilo kakve ideje o multi-kulti Crnoj Gori.

Odbor za obilježavanje stogodišnjice crnogorskog genocida nad Bošnjacima i Albancima plavsko-gusinjskog kraja sa sjedištem u New Yorku

VRH


  Dossier: Crnogorski genocid nad Bošnjacima i Albancima plavsko-gusinjskog kraja 1912 / 13. i 1919.
» SOTONSKI KRICI AMFILOHIJA RADOVIĆA
B.net | 07.08.2014 15:36
» SRČA ZEJTINA ZA CRNOGORSKI PATRIOTIZAM
Avdo Metjahić | 13.10.2013 00:22
» SLAVKO PEROVIĆU, NE PREKARDAŠUJ!
B.net | 19.08.2013 15:13
» VELIKI DAN ZA PLAV I GUSINJE 29.07.2013.GODINE
Dževat Musić | 01.08.2013 17:36
» STO RAMAZANA BEZ MEZARA
B.net | 19.07.2013 21:43
» GENERATOR GENOCIDA: GORSKI VIJENAC - ISTRAGA POTURICA
Dr. Šemsudin H. Hadrović | 17.03.2013 16:30
» POLITIKANSKA GARDA SILUJE ISTINU O GENOCIDU
Avdo Metjahić | 17.03.2013 16:16
» “DA SE VLASI NE DOSJETE”
Mirsad Kurgaš | 10.03.2013 11:11
» GENOCID I(LI) ZULUM?
Avdo Metjahić | 08.03.2013 11:24
» VAKAT GENOCIDA 1913
Dževat Musić | 05.03.2013 07:52
» POTPISAN UGOVOR ZA IZRADU DOKUMENTARNOG FILMA
Bošnjaci.Net | 04.03.2013 19:52
» NAKON STO GODINA DŽENAZA ZA ŽRTVE U PLAVU I GUSINJU
Anadolu Agency (AA) | 27.12.2012 13:46
» POSLUŠNOST I SLOBODA NE IDU ZAJEDNO
Avdo Metjahić | 04.12.2012 23:43
» STO TEŠKIH SANDŽAČKIH GODINA
Akademik Muhamed Filipović | 26.11.2012 20:11
» NJEGOŠEVI BOSANSKI CRNOGORSKI SRBI
Sead Zubanović | 17.11.2012 20:36
» POKOLJ U PEĆI I ĐAKOVICI
| 16.11.2012 20:31
» PLAVSKO GUSINJSKI DISTRIKT
Rasim Medunjanin | 09.11.2012 23:20
» ZABRANJENI "JUBILEJ"
| 08.11.2012 01:08
» (ZA)OKUPIRANI OSLOBODIOCIMA
Almir Mehonić | 04.11.2012 23:38
» NAKON 11 GENOCIDA, NEMAMO PRAVO NA ZABORAV!
Abidin Musić | 30.10.2012 23:44
» CRNOGORCI SU GENOCID PLANIRALI MNOGO RANIJE
Avdo Metjahić | 24.10.2012 04:05
» GUSINJE I PLAV DALEKO, A SAMI
Rizah Gruda | 11.10.2012 14:35
» SMRT ILI KRST
Mehmed Meša Delić | 08.10.2012 00:45
» ODRŽAN SASTANAK BKZ-A U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 13.02.2012 21:11

Ostali prilozi:
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif