Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme
MUFTIJA ADILOVIĆ: AJVATOVICA JE ZNAČAJAN SEGMENT NAŠE TRADICIJE, KULTURE I DUHOVNOSTI
Predsjednik Organizacionog odbora vjersko-kulturne manifestacije „514 dani Ajvatovice“ muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović danas je izjavio da je Ajvatovica naše kolektivno pamćenje.
Program svečanog otvorenja manifestacije održava se na platou Musalle u Pruscu, gdje se prisutnim obratio muftija Adilović.

Autor: MINA | 15. June 2024. 23:06:59


U TOKU PRIPREME ZA POLAZAK NA AREFAT, HADŽIJE DOBRO I ZDRAVO
„Možemo slobodno konstatovati da je zdravlje bosanskohercegovačkih hadžija dobro. Velika većina hadžija je već pristigla, dobro su i, što nas jako raduje, pridržavaju se naših uputa, to vidimo iz praktičnih primjera“, kazao je Zalihić.

Autor: MINA | 12. June 2024. 20:06:19


VOGOŠĆA: SVEČANO OTVORENA NOVOIZGRAŽĐENA DŽAMIJA “MEHMED HUSEJINOVIĆ”
- Gradnja Džamije, na inicijativu građana ovog kraja koje je predvodio hadži Mehmed Husejinović, započela je 2011. godine, kaže Muradif Ćato. Zahvaljujući podršci dobrih ljudi, Islamske zajednice, Općine Vogošća, a najviše samih građana ove ulice danas prisustvujemo svečanom činu otvaranja.

Autor: Eset Muračević | 09. June 2024. 06:06:39


MEDRESE SU UREĐENA OSTRVA POZITIVNIH PRIMJERA
Učenje, znanje i poučavanje u islamskom svjetonazoru imaju veliki značaj, napomenuto je.
„Knjiga i pero su najviši simboli islamske civilizacije. Bog se u Kur'anu kune perom. Prve Božije riječi, objavljene Muhammedu, a.s., u pećini Hira, bile su u formi kategoričkog imperativa: 'Čitaj (proučavaj) u ime tvoga Gospodara Koji stvara'.

Autor: MINA | 07. June 2024. 16:06:18


PONOVO POSLIJE 25 GODINA: BUDUĆE HADŽIJE DOMOVINU NAPUŠTAJU U IHRAMIMA
Po prvi put nakon dvije i po decenije hadžije će svoje ihrame obući u Sarajevu, jer se prvo putuje u Mekku, a nakon obavljenih hadžskih obreda onda i u Medinu, odakle je planiran povratak za domovinu.
Rukovodilac Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u BiH Dževad-ef. Hadžić u razgovoru za Agenciju MINA pojasnio je ove promjene u organizaciji hadžskog putovanja.

Autor: MINA | 04. June 2024. 20:06:58


IZ AMERIČKE AMBASADE U PODGORICI POSJETILI KUČANSKU DŽAMIJU U ROŽAJAMA
Na početku posjete Rožajama Drajkorn i Brajović su posjetili Kučansku džamiju gdje ih je predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Rožaje Ernad ef. Ramović upoznao sa historijatom ove džamije i potrebom za restauraciju ovog vrijednog sakralnog objekta.

Autor: Avlija | 03. June 2024. 17:06:47


VAKUFSKA DIREKCIJA: DŽAMIJU KALIN HADŽI ALIJE U SARAJEVU GRADIT ĆEMO U TREĆOJ FAZI PROJEKTA
Naime, u javnosti je plasiran stav da je u vrijeme nakon rušenja džamije rađena ekshumacija mezarja i da nema više kaburova na tom području. U određenom trenutku to je bio i stav lokalne zajednice. Međutim, IZ je raspolagala određenim informacijama da nije urađena ekshumacija mezara, nismo se nikad složili sa tim stavom, sve vrijeme smo tražili da se uradi arheologija.

Autor: MINA | 30. May 2024. 15:05:05


DR. ZALIHIĆ: VAŽNE PREPORUKE BUDUĆIM HADŽIJAMA
„Ured za hadž i umru Islamske zajednice zdravstvenom zbrinjavanju hadžija posvećuje posebnu pažnju, pa je s tim ciljem donesen i poseban pravilnik, prema kojem vođa ljekarskog tima putuje prvim avionom i odmah po dolasku, ove godine u Mekku, instalira ambulantu u hotelu. Bolest ne bira ni mjesto ni vrijeme, imate ljudi koji se ozbiljno razbole i tokom samog leta“, izjavio je dr. Zalihić.

Autor: MINA | 26. May 2024. 14:05:02


PREDSTAVLJENO IDEJNO RJEŠENJE UREĐENJA MUZEJA ISLAMSKE KULTURE I UMJETNOSTI
Lokacija Muzeja islamske kulture i umjetnosti na obali Isa-bega Ishakovića nosi veliku simboliku. Ova historijski važna lokacija nije samo mjesto osnivanja grada, već je bila svjedokom brojnih historijskih događaja, uključujući izgradnju važnih građevina poput džamije i Osman Šahidijine biblioteke, prve javne biblioteke sa čitaonicom u Sarajevu.

Autor: MINA | 21. May 2024. 20:05:08


REISUL-ULEMA RAZGOVARAO S KOORDINATORICAMA ODJELA ZA BRAK I PORODICU
Ovom prilikom reisul-ulema uputio je riječi podrške koordinatoricama, ukazavši na značaj njihovog rada.
Dr. Malkić naglasila je da je ovaj sastanak veoma važan, te je zahvalila reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću, kako na prilici za susret, tako i na kontinuiranoj podršci njihovom radu.

Autor: MINA | 21. May 2024. 17:05:04


MUBAREK U DŽEMATU HIDAJE: AJNA KARAMUJIĆ ODLUČILA STAVITI SVOJ HIDŽAB
Njen korak izražava ličnu duhovnu transformaciju i duboku povezanost sa svojom vjerom. Ova odluka simbolizuje njen lični izbor i poštovanje prema islamskim vrijednostima. U skladu sa svojim uvjerenjima, Ajna nastavlja svoje obrazovanje s ponosom, noseći hidžab kao izraz svog identiteta i vjere.

Autor: Bošnjaci.Net | 12. May 2024. 17:05:23


VELIKI GRIJESI: LAGANJE – LAŽ
“Tri su osobine munafika, pa makar on klanjao, postio i sebe smatrao muslimanom: kada govori laže, kada obeća on to ne ispuni i kada mu se nešto povjeri i dadne u emanet on to pronevjeri.” [7]

Ebu Umamete, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Vjerniku može svašta biti svojstveno osim laži i prevare.” [8]

Autor: Dr. Fuad Sedić | 09. May 2024. 17:05:38


MUFTIJA BANJALUČKI: DŽAMIJE SU CENTRI ZA USPJEH
Musliman je tvrđava čijem biću snagu daruje džamija koja vrlinama krasi plemenito tijelo, poručio je danas muftija banjalučki Ismail-ef. Smajlović.
Povodom Dana džamija, koji se obilježava 7. maja, danas je hutbu u džamiji Ferhadiji u Banjoj Luci kazivao muftija Smajlović.

Autor: MINA | 03. May 2024. 18:05:19


BOGAT PROGRAM MANIFESTACIJE „DANI DŽEMATA I DŽAMIJA“
Želimo aktuelizirati ne pitanje džamije, kao vjerskih objekata nego i pitanje organizacije samog vjerskog života unutar džamija i naše Islamske zajednice. Džemat je uvijek imao svoje mjesto u našem društvu. Džamija bez džemata, i džemat bez džamije ne idu.

Autor: MINA | 30. April 2024. 17:04:23


MEDŽLIS MOSTAR: ISLAMSKA ZAJEDNICA DOSLJEDNO SE PRIDRŽAVA ZAKONA OVE DRŽAVE
Dodatno, javnost su podsjetili da su opetovano predlagali da centar Mostara, njegova Centralna zona u okviru koje je i Lakišića harem bude mjesto integracije, susreta i dijaloga, a ne isključivosti i razgraničenja, kako bi se sačuvao multietnički karakter ovoga grada.

Autor: MINA | 27. April 2024. 13:04:01


Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif