Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne
KARL MARX U <I>SVETOJ ZEMLJI</I> (I)
Osvajanje zemlje za vlastitog boga, kopljima, mačevima, topovima, zrakoplovima, tenkovima, raketama, dronovima, atomskim bombama – pretvaranje je Boga u vlasnika parcele na Zemlji. Brendiranje tla kao religijskog vlasništva predstavlja spuštanje religije na razinu marketinškog militarizma. Bog postaje vlasnik koji jednom narodu daje mjenicu na točno određenu lokaciju. Da ne donosi tragične posljedice bio bi to materijal za ismijavanje posrednika takvoga boga.

Autor: Dr. Sead Alić | 13. April 2024. 21:04:13


HEJ, VUČKO NAŠ, SRBENDO VELIKA!
Vučko naš sa vučićima, niste u prilici niti cipele da uglancate, ovom velikanu našem, vašem i našm državniku, drugu Titu!
Da mu se zahvalite na njegovom doprinosu u vašem nedorječenom obrazovnju, te slijedi i moja priča.
Izdali ste ga i skrenuli ste sa njegovog puta, zajednice i poštovanja, bratstva i jedinstva, afirmacije uspona i poštovanja njegove i naše države!

Autor: Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 13. April 2024. 19:04:14


TURBO FOLK U KNJIŽEVNOSTI
Moja prijateljska reakcija za koju sam prozvan i nacionalistom, i nekom ko je razočarao, bila je tako mi Boga dobronamjerna i samo zarad očuvanja bosanskohercegovačke književnosti od upada rušitelja iz Zagreba i Beograda. Oni željni pojavnosti po svaku cijenu to ne mogu razumjeti.

Autor: Said Šteta, književnik i novinar | 12. April 2024. 15:04:44


ALLAH SELAMET VAM, MITOMANI!
Te izmišljotine vremenom postaju jako opasne jer su nadojene mržnjom šovinizma koji omalovažava, osporava, okrivljuje i blati sve druge narode u okruženju. Još veće je zlo što su se ti mitovi vremenom transformisali i postali vjera i historija tog naroda. Samo po sebi, to vjerovanje je, ustvari, paganstvo, a historija falsifikat, skrojena u skladu sa pustim željama onih koji su je izmišljali.

Autor: Sead Zubanović | 11. April 2024. 18:04:58


IN MEMORIAM SAFET-SAJO SIJARIĆ (1952-2024)
Sijarićeva sposobnost da prozaično pretvori u poeziju, da statičnom da život i pretvori ga u bajkovito, a opet tako poznato i moguće, ostaje neusporediv dar čitaocu. U „Rodu i domu“ na briljantan način prepliću se elementi klasične naracije s modernim romanesknim kolaž-tehnikama, elementi misaonih tokova svijesti sa djelovima poetskog, lirskog i rustikalnog.

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista | 11. April 2024. 00:04:33


GAZA - OTETO PRAVO NA ŽIVOT I SLOBODU
Sila je sama sebi božanstvo. Interes - iznad svakog morala u koji se svijet kune.
U takvom ambijentu prognano je sve ono što je izvorno, što je istina. Ono što je od ISTINE.
U svojem ludilu i beščašću, svijet gubi lice ljudskosti i budnost razuma da bi osigurao granice puke teritorije! Kakvog li bezumlja!!!

Autor: Hfz. Haris Kalač | 10. April 2024. 04:04:44


VEDRINA I MUDROST DR. HUSEINA DŽANIĆA
Dr. Huseina Džanića upoznao sam neobičnim, lančanim posredovanjem svoje kćerkice Leyle, supruge Smaile i, najvažnije u nizu - Ksenije, Leyline razrednice, supruge rahmetli profesora o kojem bih želio napisao nekoliko rečenica iz svog krhkog sjećanja.

Autor: Dr. sc. Ibrahim Kajan | 08. April 2024. 21:04:52


GAZA - HRONIKA DANA 152: PORUKA AMERICI OD BOSANSKOG PRIJATELJA
Do Gaze Izrael je bio samouvjeren u nepobjedivost svoje armije. Vojna sila je bila jedini izraelski argument protiv Palestinca, kojima se nudio samo strah a nikada nada. Tu svoju vojnu nepobjedivost i samouvjerenost Izrael je nametnuo Americi, kao jedinu soluciju za njenu političku, ekonomsku i resornu sigurnost.

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. April 2024. 14:04:22


<B><I>SVETOST LAŽI</B></I> – NOVA OBJAVA U SVETOJ ZEMLJI
Iza svega stoje globalni financijski igrači jer su utjecaji globalnih medija i kapitala odavno poništili i ono malo prihvatljivoga demokracije kao najmanje lošeg rješenja političkog organiziranja društava. Interes tih igrača za kupnju Palestine otkriva njihove religijske korijene, mitologiju, metode, bešćutnost i spremnost da se uvijek igra dvostruka igra.

Autor: Dr. Sead Alić | 07. April 2024. 05:04:59


DŽAVID (HAMZA) HAVERIĆ (1920-1941)
Džavid je bio vođa antifašističkog otpora na Baščaršiji, srcu Sarajeva. U velikoj epopeji narodnooslobodilačke borbe, on je dao svoj plemeniti doprinos slobodi, demokratiji i očuvanju multireligijskog i multietničkog bića Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Uhapšen je tokom okupatorske racije u Starom gradu kada je dijelio antifašističke proglase.

Autor: Akademik dr. Džavid Haverić | 07. April 2024. 05:04:52


MONSTRUMI KOJI SU UBILI DVOGODIŠNJU DANKU
Sve protekle godine vladavine Dodik i Vučić sa vladarima iz SPC nisu se posvetili da prosvijetle svoje sunarodnike, a ratne zločince da izruče Bosni i Hercegovini da izdržavaju zatvorske kazne, kao i da budu pohapšeni svi oni koji su činili zločine u Bosni i Kosovu, dapače, oni su konstantno sa izjavama huškali svoj narod na rat, kamu i krv…

Autor: Esad Krcić | 05. April 2024. 13:04:51


KO JE U BIH UGROŽEN, A KO PREDSTAVLJA SIGURNOSNU PRIJETNJU?
Dodik već godinama, kad god to smatra korisnim i upotrebivim, ukazuje na islamski terorizam, spriječene atentate i Vehabije, tvrdi da ga prate i time dopinguje Evropu. I nije to samo sada kada je protiv sebe digao međunarodnu zajednicu, nije to tek od jučer.

Autor: Zijad Bećirević | 03. April 2024. 16:04:15


BOSANCI, NAŠI VRLI, DA LI SE RODIO JUNAK DA OTPREMI NA SMETLJIŠTE OVO ZLO NAŠE BOSNE I HERCEGOVINE?
Ne samo da tako često, javno ili svakom prilikom negira genocid u Srebrenici, koji su izvršili njegovi „šumski bojovnici“ uz blagoslov i vjerodostojnika SPC-a, već je i uljuljkan „njihovom slavom“.

Autor: Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 03. April 2024. 16:04:45


DOSTOJEVSKI U GAZI
Spominjući povremeno Židove u zapisima svog Dnevnika pisca iz 1873. godine., Fjodor Mihailovič Dostojevski naišao je na nerazumijevanje od strane židovskih intelektualnih krugova u Rusiji. Morao se osvrnuti na temu o kojoj se i šutjelo i govorilo, koja je opterećivala rusko društvo na način koji je bio poznat i prije Rusije, a koji se nastavio i u drugim sredinama i vremenima koja će tek doći.

Autor: Dr. Sead Alić | 29. March 2024. 23:03:48


ŠTA LI SU NAM TO NAPISALI DRAGAN I MILORAD, PORUKOM SA ZIDA PLAČA
Niste mnogi ni znali, da ova država i domovina, kao i firma Aluminij,, počivali su na bazi KOMPROMISA, naših nacionalističkih vlastodržaca iz HDZ-a i SNSD-a i kvazipatriotskih Bošnjaka, kadrova SDA.
Upravo je ovu činjenicu u svoje vrijeme premijera vlade Federacije izjavio Branković, a ovih dana to isto je za rad nove vlasti u Federaciji, potvrdio Elmedin Konaković.

Autor: Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 28. March 2024. 14:03:48


Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif