Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui
DR. MONS. TOPIĆ: SJEĆANJE NA SREBRENICU UZ ODAVANJE POČASTI POBIJENIMA I ŽIVIM ŽRTVAMA
Na ovaj dan, izražavam najdublju sućut i solidarnost sa svim obiteljima i preživjelima koji su izgubili svoje voljene. Njihova bol i patnja ne smiju biti zaboravljeni. Vlasti i svi drugi trebaju više činiti da se preživjeli lakše nose s teškim posljedicima ovog zločina.

Autor: Bošnjaci.Net | 09. July 2024. 20:07:15


SINAN-BEGOVA DŽAMIJA DAJE POSEBNU ČAR I LJEPOTU ZA CIJELU ČARŠIJU
Hvala Allahu Koji je meni omogućio da budem na službi u Čajniču, ovih dana kada otvaramo svečano džamiju Sinan-bega Boljanića. Koristim priliku da se zahvalim svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ova ljepotica ponovno sagradi, posebno Vakufskoj direkciji Turske koja je i finansirala ovaj projekat.

Autor: MINA | 07. July 2024. 03:07:34


ISLAM I ISLAMOFOBIJA
Priznanje Islama u Austriji kao oficijelne religije dugujemo Bošnjacima i činjenici da oni sebe nikako i nikada nisu smatrali građanima drugog reda. Ovo predstavlja opasan razvoj događaja - da se Islam prestane tretirati kao religija i umjesto toga smatra opasnom totalitarnom ideologijom. Ovaj trend se već neko vrijeme razvija iza kulisa konstrukta takozvanog "političkog islama".

Autor: Eset Muračević | 22. June 2024. 17:06:27


SPOJ KULTURE I PROSVJETE
Svijet medija i svijet prosvjete su dva različita univerzuma, a ipak ih povezuje jedna zajednička misija–prenošenje obrazovanja i kulture generacijama. To je plemenita misija koja zahtijeva ogromno strpljenje, predan rad i trud, kao i suočavanje sa brojnim izazovima.

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. June 2024. 16:06:11


MIR U BOSNI I HERCEGOVINI NIJE UGROŽEN, POLITIČKI JE DOVEDEN U PITANJE
„Žao mi je što postoje neka pogrešna tumačenja onoga što se naziva okvir Dejtonskog sporazuma, neki to nazivaju originalnim Dejtonom. Međutim, sami Dejton dovoljno kaže. Kada je u pitanju tumačenje Dejtonskog sporazuma finalni tumač, osoba koja može tumačiti Dejtonski sporazum je visoki predstavnik, odnosno, to sam ja“, jasno je poručio Šmit.

Autor: MINA | 17. June 2024. 14:06:53


BOŠNJACI NISU NA VISINI ZADATKA KADA JE U PITANJU SREBRENICA
„Ona još jednom potvrđuje da ono što se događalo u BiH, a posebno u Srebrenici, jeste bio planirani zločin, zločin koji je proveo, možemo slobodno kazati, srpski režim u to vrijeme. Ne govorim o srpskom narodu, govorim o političkom i državnom režimu, prije svega Miloševića i Karadžića. Oni su izvršili temeljito etničko čišćenje na prostoru Bosne i Hercegovine. Srebrenica je bila samo kulminacija svih tih njihovih zločinačkih poduhvata koje su imali u BiH“.

Autor: MINA | 15. June 2024. 02:06:33


HADŽ MORAŠ DOŽIVJETI, TE SE LJEPOTE NE MOGU OPRIČATI
Ovo mi je prvi put da dođem, da vidim ovu ljepotu koja se ne može riječima kazati. Hvala mojoj djeci, sinovima, kćerki, unucima koji su dali pare da ja ovdje budem. Imam četiri unuke, dva unuka i dva sina i kćerku. Oni su svi rekli 'majka, hoćemo da te pošaljemo na hadž, ništa se ne brini'.

Autor: MINA | 13. June 2024. 18:06:59


ČINIMO SVE KAKO BI AKCIJU „KURBANI 2024“ PRIPREMILI NA NAJBOLJI MOGUĆI NAČIN
Odjel za kurbane činio je i čini sve potrebne napore kako bi akciju pripremili na najbolji mogući način. U svakodnevnoj smo komunikaciji sa našim dobavljačima, sa klaoničarima sa kojima smo ugovorili ovu vrstu posla, sa prerađivačima, sa onima koji će se brinuti o kurbanskim kožicama.

Autor: MINA | 10. June 2024. 16:06:33


CILJ HRVATSKE PROVESTI VLASTITU POLITIKU UNUTAR BOSNE I HERCEGOVINE, A SRBIJE JAČATI ENTITET RS
Govoreći o Rezoluciji o Srebrenici koju je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila u maju s ciljem trajnog sjećanja na žrtve genocida, edukacije budućih generacija i prevencije genocida, Lisica je kazao da je ona bila prilika za "Srbiju da doživi katarzu" i da se ponese na način kao što je to učinila Njemačka nakon holokausta.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 04. June 2024. 17:06:44


NAREDBA VLASTI U PRIJEDORU DA SE NOSE BIJELE TRAKE I ČARŠAVI NA KUĆAMA NESRBA NAJUPEČATLJIVIJI JE METOD FAŠIZMA I NACIZMA U PROTEKLOJ AGRESIJI
Dodao je da je „nestvarno da smo imali ubistva i klanja novorođenih beba, ubijanje trudnica, zlostavljanje djevojčica i svirepo ubistvo starijih ljudi, paljenje živih ljudi, okretanje na ražnju, premještanje tijela na nekoliko lokacija i druge za zdravi ljudski um nedopustive radnje“.
„To je naš narod prošao, a i dan danas se pita: Zašto?“, izjavio je muftija.

Autor: MINA | 31. May 2024. 14:05:34


DAN BIJELIH TRAKA: 30. APRILA 1992. SDS I JNA PREUZELI VLAST U PRIJEDORU, ZLOČINI POČELI PRIJE 31. MAJA, VEĆ TADA SU BILI FORMIRANI LOGORI
U Prijedoru je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za više od 550 žrtava još se traga.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 30. May 2024. 14:05:20


SPOMENIK
1. jula u UN-u planirano je otvaranje izložbe fotografija i drugih artefakata iz Srebrenice, u organizaciji MC Srebrenica. Dan kasnije je konferencija u zgradi UN-a, a kojoj će prisustvovati i glavni tužitelj Haškog tribunala, predstavnici UN-a, generalni sekretar, naš ambasador... A 3. jula je bilo planirano otvaranje spomen obilježja 'Cvijeta Srebrenice' ispred zgrade UN-a, u bašči.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 25. May 2024. 11:05:16


REZOLUCIJA O SREBRENICI PEČAT ISTINI, PUTOKAZ BUDUĆIM GENERACIJAMA
"Svjesni smo da svi ne mogu biti osuđeni za počinjeno, svjesni smo da nijedna rezolucija ne može vratiti mrtve u život. Ali da osjetimo neku pravednost i ljudskost, te da se na ovim prostorima stvori neka mogućnost za povjerenje među narodima. Nama treba povjerenje, a ne prazne priče i neistine", kazala je Hotić.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 23. May 2024. 19:05:15


DODIK SVJESNO KRIJE DA SU U HAGU GENOCID PRESUĐIVALI I JEVREJI, I KINEZI, I RUSI
- Niko ne ignoriše istinske izraelske stručnjake, kao što je bivši predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodor Meron - inače profesor na prestižnim univerzitetima širom svjeta - koji je donio prvu presudu za genocid u predmetu "Krstić".

Autor: NAP | 21. May 2024. 19:05:13


POSMRTNI OSTACI ŠEST ŽRTAVA GENOCIDA SPREMNI ZA KOLEKTIVNU DŽENAZU U POTOČARIMA, SVE MANJE INFORMACIJA O NESTALIM
"Pronašli smo još jedan dio posmrtnih ostataka žrtava koje su ranije ukopane. Oko 65 osoba će dobiti dodatni dio posmrtnih ostataka koje ćemo dodati ranije ukopanim u mezarju Memorijalnog centra", pojasnila je Ðuderija.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 14. May 2024. 14:05:20


IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif