Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti
IRAN POKRENUO NAPAD BESPILOTNIM LETJELICAMA NA IZRAEL
Očekivalo se da će Iran napasti Izrael u znak odmazde za vazdušni napad na njegov diplomatski objekat u glavnom gradu Sirije Damasku 1. aprila. U napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Islamske revolucionarne garde, među kojima i dva generala.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 13. April 2024. 23:04:50


UDRUŽENJA ŽRTAVA GENOCIDA POZIVAJU ZEMLJE ČLANICE UN-A, DA PODRŽE REZOLUCIJU  O GENOCIDU U SREBRENICI
Usvajanjem rezolucije u Generalnoj skupštini UN, žrtve genocida u Srebrenici će dobiti moralnu satisfakciju i podsjećanje da žrtve nisu zaboravljene. Pored satisfakcije za žrtve, rezolucija daje šansu dijalogu, pruža priliku za pokajanje i stvara preduslove za pomirenje.

Autor: Bošnjaci.Net | 13. April 2024. 17:04:26


SABOR ISLAMSKE ZAJEDNICE PODRŽAO USVAJANJE REZOLUCIJE O GENOCIDU U SREBRENICI
Sabor Islamske zajednice vjeruje da usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici stvara pretpostavke za stabilan i trajan mir u svijetu, naročito u našem regionu, kao i osnovu za izgradnju povjerenja na principima istine i pravde.
Sa sjednice je poručeno i da Sabor očekuje da se ova izjava ne politizira zlonamjerno i ne tumači kao pokušaj nametanja kolektivne krivice bilo kome.

Autor: MINA | 13. April 2024. 14:04:10


STOTINU CVJETOVA ZA UBIJENE I RANJENE NA SREBRENIČKOM ŠKOLSKOM IGRALIŠTU
“Ne znaju se nalogodavci i zaista svake godine porodice i preživjeli u Srebrenici napominjemo da za ovaj zločin nitko nije odgovarao, da to ne smije biti zaboravljeno, i da nijedan zločin ne smije ostati neprocesuiran, odnosno da nijedna osoba koja je počinila zločin ne smije ostati na slobodi već treba da odgovara”, ukazala je Salihović.

Autor: Detektor.ba | 12. April 2024. 21:04:58


BOŠNJACI BOSANSKOG JUGA NE SMIJU BITI ZAPOSTAVLJENI, ZABORAVLJENI I PREPUŠTENI SAMI SEBI
Mi nikada nismo i nećemo napadati druge pa ni jače ni slabije od sebe, ali nećemo ni pustiti da nas neko tlači. Ponosan smo narod kojem samo malo treba da se uveže i poveže i ne smijemo sebi dozvoliti da se izmeđusebe rasipamo, ubijamo, da se razilazimo.

Autor: Bošnjaci.Net | 12. April 2024. 20:04:37


SARADNJA MEĐU POLITIČKIM PREDSTAVNICIMA BOŠNJAKA U REGIJI MORA SE PODIĆI NA VIŠU RAZINU
Svakako smo opredijeljeni za saradnju i dobrosusjedske odnose svih država kao i za saradnju unutar već postojećeg institucionalnog okvira, ali jasno ističemo da ovakvi sastanci upravo mogu potaknuti jednu takvu saradnju.

Autor: B.net | 12. April 2024. 20:04:18


KONZERVATIVANA PARTIJA KANADE POZVALA VLADU DA SA NATO ODGOVORE NA NEZAKONITE ILI DESTABILIZUJUĆE AKTIVNOSTI MILORADA DODIKA
Konzervativna partija poziva Vladu Kanade da radi sa našim saveznicima u NATO-u na razvijanju odgovarajućih odgovora na bilo koje nezakonite ili destabilizujuće aktivnosti koje se tiču Bosne i Hercegovine. Budite uvjereni da ćemo i dalje smatrati Vladu Kanade odgovornom po ovom pitanju.

Autor: Bošnjaci.Net | 12. April 2024. 16:04:08


DODIK NAJAVIO MITING, ALI I MOGUĆNOST SAMOSTALNE RS, VUČIĆA 'ŽULJA' REZOLUCIJA O SREBRENICI
Rekao sam i javno govorim da se genocid nije desio. Mi smatramo da je ovo direktno rušenje mogućnosti da se živi u BiH. Da se lažno predstavljaju u BiH, te da su direktno upereni protiv Rs i srpskog naroda u cjelini - navodi Dodik.
Ističe, da je zahvalan predsjedniku Srbije Aleksandru Vučić, koji je mogao i da se ne bavi ovim pitanjem, ali je odlučio suprotno.

Autor: NAP | 11. April 2024. 20:04:54


SREBRENICA: DAN ŠEHIDA U MEMORIJALNOM CENTRU ŽRTAVA GENOCIDA NA 11. U MJESECU
"Ove godine, ovaj dan je 11. april, jedanaesti u mjesecu u kojem uvijek podsjećamo: ''SVAKI DAN PAMTIMO, JEDAN DAN NE ZABORAVLJAMO!''
Svake godine, drugog dana ramazanskog Bajrama, okupljamo se kako bismo se prisjetili naših ubijenih, za koje molimo Uzvišenog da su svi šehidi i na najboljem mjestu na Ahiretu", poručili su iz Memorijalnog centra.

Autor: Vijesti.ba | 11. April 2024. 20:04:19


MUFTIJA PORIĆ: PRENOS BAJRAM-NAMAZA NA TELEVIZIJI SLOVENIJE VELIKI ISKORAK U POŠTOVANJU RAZLIČITOSTI
„Iskreno zahvaljujemo upravi RTV Slovenije na podršci i realizaciji prijenosa bajram-namaza i prigodnog programa iz džamije u Ljubljani, čime je omogućila da ovaj značajan događaj dopre do šire publike. Ovaj historijski trenutak važan je korak ka inkluzivnijem i raznovrsnijem slovenskom društvu“, kazao je muftija Porić.

Autor: MINA | 11. April 2024. 17:04:49


GLAVNI SARAJEVSKI IMAM POSJETIO PORODICU RAHMETLI SAFETA HADŽIĆA
„Danas smo posjetili Džemilu i Nezira Hadžić, suprugu i sina rahmeli Safeta Hadžića. Također, posjetili smo Zejnu Imamović, majku šehida Denisa Imamovića. Rahmetli Safet Hadžić je heroj naše narodno-oslobodilačke borbe, "Zlatni ljiljan", to je čovjek koji je bio predsjednik Džematskog odbora džemata Švrakino Selo, osnivač SDA u Novom Gradu Sarajevo i pokretač odbrane našeg glavnog grada i cijele Bosne i Hercegovine“, podsjetio je efendija Velić.

Autor: MINA | 11. April 2024. 17:04:05


AFRIČKI KONTINENT NA STRANI SREBRENICE: MEMORIJALI U RUANDI PODRŽALI POZIV NA USVAJANJE REZOLUCIJE
Posebno hvalimo vlade Ruande i Njemačke što su preuzeli inicijativu u ovoj akciji. Radeći s preživjelima kako bi se komemorirao i spriječio genocid, previše dobro znamo koliku bol uzrokuje negiranje genocida. Nadamo se da će ovaj korak UNGA biti odlučan u suzbijanju kampanje negiranja koja je vođena protiv preživjelih genocida u Srebrenici.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 11. April 2024. 16:04:02


U IZRAELSKOM NAPADU UBIJENO SEDAM ČLANOVA PORODICE ŠEFA HAMASA ISMAILA HANIYEHA
U vozilu se nalazilo mnogo članova porodice Ismaila Haniyeha, koji su išli da zajedno obilježe Ramazanski bajram sa ljudima iz izbjegličkog kampa Al-Shati.

Hamas je potvrdio da su ubijeni Haniyehovi sinovi Hazim, Emir i Muhammed i unuci Muna, Amal, Halid i Rezzan.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 11. April 2024. 16:04:24


LJEVAKOVIĆ: ŠEHIDI NAM U AMANET OSTAVILI BRIGU O DOMOVINI, NARODU, NAŠEM ZAJEDNIŠTVU
Obilježavanju Dana šehida prisustvovao je zamjenik reisu-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Enes-ef. Ljevaković, predsjednik Sabora Islamske zajednice Edhem Bičakčić, vojni muftija Hadis-ef. Pašalić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, porodice šehida, predstavnici boračkih organizacija i brojne druge delegacije.

Autor: MINA | 11. April 2024. 14:04:00


BENJAMIN-EF. HODŽIĆ: NAŠ DUG PREMA ŠEHIDIMA JE SVAKODNEVNA BORBA ZA DOMOVINU
„Danas bi na šehidskom mezarju Bošnjaci trebali da crpe pouku i snagu za život bez poniženja, za život bez ucjene i za život ravnopravnosti s drugima. Haram je zaboraviti da su šehidi ovoj zemlji, pa tako i nama živima, dali sve što su imali, svoju mladost, svoju krv, svoj život i svoje nikada nedosanjane mladalačke snove“, izjavio je on.

Autor: MINA | 11. April 2024. 14:04:47


MUHABET U NEW JERSEYU SA PROF. MENSUR-EF. PAŠALIĆEM
Imali smo jako fin, bratski i konstruktivan razgovor o Bošnjacima u domovini i dijaspori.
Još uvijek kroz naše duše teče pjesma o Sandžaku koji je recitovao autor Pašalić. Nastojat ćemo je uz njegov izun snimiti, insha'Allah!

Autor: Bošnjaci.Net | 11. April 2024. 02:04:38


OBILJEŽEN RAMAZANSKI BAJRAM NA TRGU SLOBODE U TUZLI
Turistička zajednica grada Tuzle je danas, 10. aprila 2024. godine, na Trgu slobode u okviru manifestacije „Proljeće u Tuzli“ zajedno sa Gradom Tuzlom, a uz podršku JU Centar za kulturu Tuzla, JP Pannonica i JKP Saobraćaj i komunikacije Tuzla, upriličila obilježavanje Ramazanskog bajrama za sve građanke i građane.

Autor: Bošnjaci.Net | 11. April 2024. 01:04:04


REZOLUCIJA GENERALNE SKUPŠTINE UN JE POTVRDA PRAVNIH I PRESUĐENIH ČINJENICA O SRPSKOM GENOCIDU NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} pozdravljanajavu razmatranja Rezolucije o genocidu u Srebrenicu pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija. Izražavamo zahvalnost nosiocima prijedloga Republici Ruandi i Saveznoj Republici Njemačkoj kao i mnogobrojnim drugim subjektima koji su sna
o radili na ovome.

Autor: Bošnjaci.Net | 09. April 2024. 15:04:23


REISUL-ULEMA DR. KAVAZOVIĆ: NEKA SVI BUDU OBUHVAĆENI BAJRAMSKOM RADOŠĆU
I čuvajmo dostojanstvo i svetost Bajrama, neka njegovo dostojanstvo ne ruše neprilični sadržaji.
Svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini čestitam nastupajuće dane Ramazanskog bajrama.
Posebne čestitke upućujem braći i sestrama u našem Sandžaku, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i u bošnjačkoj dijaspori, te svim muslimanima i muslimankama u svijetu.

Autor: Bošnjaci.Net | 09. April 2024. 14:04:39


U GENOCIDU U POJASU GAZE IZRAEL JE UBIO NAJMANJE 33.360 PALESTINACA
Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze saopćilo je da izraelske snage nastavljaju napade koji traju već 186 dana.
U saopćenju se navodi da je u napadima koje je Izrael pokrenuo 7. oktobra do sada u Pojasu Gaze ubijeno najmanje 33.360 Palestinaca, a da su ranjene 75.993 osobe.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 09. April 2024. 14:04:55


USVAJANJE REZOLUCIJE O SREBRENICI U GS UN HISTORIJSKA ŠANSA ZA MIR I PRAVDU
"Njemačka, Ruanda i Bosna i Hercegovina su odnosom prema Holokaustu, genocidu nad Tutsima u Ruandi i genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, pokazali da pojedinci i zajednice mogu izvući lekcije iz zločina i tragičnih događaja iz prošlosti te da u ovim zemljama postoje ljudi koji su spremni raditi na tome da svijet prepozna važnost borbe za istinu i pravdu", poručili su iz Upravnog odbora Memorijalnog centra.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 09. April 2024. 14:04:11


VIDEO: TREĆA GODIŠNJICA MANDATA GRADONAČELNICE BENJAMINE KARIĆ
Danas, tri godine poslije, ponosna sam na svaki dan proveden na čelu aktuelne gradske administracije. Hvala svim mojim sugrađanima, Sarajkama i Sarajlijama, na podršci u radu koju mi od samog početka nesebično pružaju!

Autor: Bošnjaci.Net | 08. April 2024. 21:04:37


MINISTAR SEVLID HURTIĆ OSUDIO BRUTALNI I KUKAVIČKI NAPAD NA BOŠNJAČKE MLADIĆE U STOCU
Ministar Sevlid Hurtić osudio brutalni i kukavički napad na bošnjačke mladiće u Stocu
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dr. Sevlid Hurtić, najoštrije je osudio sinoćnji huliganski, brutalni i kukavički napad na četvericu bošnjačkih mladića u Stocu.

Autor: Bošnjaci.Net | 08. April 2024. 20:04:06


MUFTIJSTVO MOSTARSKO POZVALO GRADONAČELNIKA KORDIĆA DA U SKLADU SA ZAKONOM ODGOVORI NA NJIHOV LEGITIMNI ZAHTJEV
Također su ocijenili i da način na koji su po nalogu gradonačelnika njegovi medijski savjetnici “obradili” temu legitimnog zahtjeva za izgradnju Interkulturnog centra “Mevlana” zasigurno ostaje kao primjer huškačke propagande, necivilizacijskog i nečuvenog komuniciranja s javnošću koje ostaje kao crna mrlja u novijoj historiji Mostara.

Autor: MINA | 08. April 2024. 20:04:10


BOGAT PROGRAM MANIFESTACIJE „ODBRANA BOSNE I HERCEGOVINE - IGMAN 2024“
Konferencija je održana u multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Sarajevo, a ovom prilikom su se obratili Nesib-ef. Hadžić, glavni imam Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo i predsjednik Organizacionog odbora Omer Osmanović, generalni sekretar Organizacionog odbora manifestacije Mirsad Delalić, i direktor Memorijalnog centra i potpredsjednik Organizacionog odbora Ahmed Kulanić.

Autor: MINA | 08. April 2024. 15:04:53


U HAGU RASPRAVA PO ZAHTJEVU NIKARAGVE O NAVODIMA DA NJEMAČKA POMAŽE IZRAELSKI GENOCID U GAZI
"Nikaragva tvrdi da pružanjem političke, finansijske i vojne podrške Izraelu i ukidanjem finansija Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), Njemačka pomaže izvršenje genocida i nije uspjela u obavezi da učini sve što je u njenoj moći da spriječi počinjenje genocida", objavio je ICJ u ranijem saopćenju.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 08. April 2024. 14:04:36


U IZRAELSKIM NAPADIMA NA GAZU ZA 184 DANA UBIJENO 33.175 LJUDI
U saopćenju se navodi da je u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze u posljednja 24 sata ubijeno 38 Palestinaca, a povrijeđeno 71.
Kako se navodi, broj ubijenih u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra dostigao je 33.175, a povrijeđenih 75.886.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 07. April 2024. 17:04:40


U NEDJELJU SKUP PODRŠKE I SOLIDARNOSTI: SARAJEVO ZA PALESTINU
Najmanje 203 humanitarna radnika i 95 novinara i medijskih radnika je ubijeno.
Uništeno je 60% stambenih jedinica u Gazi, zajedno sa 392 obrazovna objekta, 123 ambulante i 184 džamije.

Autor: Bošnjaci.Net | 06. April 2024. 17:04:39


BEĆIROVIĆ: U REGIONU IMA ONIH KOJI ŠIRE OBMANE I LAŽI, JEDAN OD NJIH JE ALEKSANDAR VUČIĆ
On se zadnjih sedmica spušta na nivo ispod civilizacijskih vrijednosti kada ponovo negira počinjeni genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Ne bi trebao to da radi. Pozivam ga da prihvati presude sudova Ujedinjenih nacija. To je jako važno za budućnost cijele regije. Jer ne može ni jedna rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija imati veću snagu od pravosnažnih presuda sudova Ujedinjenih nacija.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 06. April 2024. 17:04:00


INFOGRAFIKA - 32. GODIŠNJICA OPSADE SARAJEVA: SVAKODNEVNA UBISTVA I IZGLADNJIVANJA TRAJALA SU 44 MJESECA
Opsada Sarajeva je trajala ukupno 44 mjeseca ili 1.425 dana, od 5. aprila 1992. do 29. februara 1996. godine, što je tri puta duže od opsade Staljingrada u Drugom svjetskom ratu.
U prosjeku je 329 projektila ispaljivano na Sarajevo dnevno, dok je sveukupno ispaljeno oko 50.000 tona artiljerijskih projektila na grad. Ove brojke same po sebi pokazuju svu strahotu ratnih razaranja u Sarajevu tokom opsade.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 05. April 2024. 15:04:24


NA KOSOVU DANAS POČINJE POPIS STANOVNIŠTVA, KOJI SE ODRŽAVA NAKON 13 GODINA
Popisivači će obići svaku porodicu na Kosovu, čiji će punoletni članovi pojedinačno svaki za sebe ili jedan u ime cele porodice odgovarati na pitanja iz uputnika. Pitanja se odnose na lične podatke, etničku pripadnost, maternji jezik, veroispovest, stepen obrazovanja, ekonomski i radni status, za žene da li su rađale i da li su tokom života imale abortuse i drugo.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 05. April 2024. 14:04:35


32 GODINE OD POČETKA SRPSKO-CRNOGORSKE OPSADE SARAJEVA: POSTAVKA VIŠE OD 15.000 PARI CIPELA U ZNAK SJEĆANJA NA UBIJENE GRAĐANE
Cipele koje simboliziraju nasilno prekinute živote naših ubijenih sugrađana tokom opsade, postavljene su u čitavom gradu. Staza sjećanja je tu da opomene nove generacije da se obrazovanjem, znanjem i kulturom sjećanja moraju boriti za bolje Sarajevo i stabilnu i jaku državu Bosnu i Hercegovinu.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 05. April 2024. 14:04:13


VUČIĆ: MALE ŠANSE DA ZAUSTAVIMO REZOLUCIJU O SREBRENICI
- Ova rezolucija je toliko nefer, zato što je donijeta opšta rezolucija o genocidu. Ne postoji akt da je Njemačka počinila genocide u Drugom svjetskom ratu. Sve je jasno. Tražim od vas da se angažujete na vanjsko-političkom stanju što je moguće više, rekao je Vučić.

Autor: Vijesti.ba | 04. April 2024. 21:04:08


ODRŽAN SASTANAK VUČIĆA I SCHMIDTA
Naglasio sam da se Srbija snažno zalaže za dobrosusjedske odnose, saradnju i stabilnost, kao i poštovanje međunarodnog javnog prava, koji su neophodni preduslov za svaki dalji ekonomski i društveni napredak.

Autor: B.net | 04. April 2024. 20:04:06


VUČIĆ NA VANREDNOJ SJEDNICI VLADE: PRED SRBIJOM TEŠKI ZADACI
Osvrnuo se i na nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici koji bi, na prijedlog Njemačke i Ruande, trebalo da se nađe pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija 27. aprila.
"Možemo, da se dogodi da ukoliko budemo imali bilo kakvu šansu da promijenimo rezultat u Generalnoj skupštini UN-a vezano za rezoluciju genocida u Srebrenici, da već 21. odem tamo i budem šest-sedam dana, da razgovaram sa što više predstavnika zemalja članica UN-a", rekao je Vučić.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 04. April 2024. 17:04:51


PODIZANJE OPTUŽNICA ZA OPSADU, REALIZACIJA REVIDIRANE STRATEGIJE I ANEXA B PREDMETA
Žrtve i svjedoci su informisali predsjednika VSTV i o drugim problemima u progonu ratnih zločinaca i upozorili da se godinama ne rješavaju nagomilani problemi i da će žrtve biti prinuđene pokrenuti mehanizme koje do sada nisu pokretali, a u cilju zaštite integriteta žrtava i države BiH, piše u saopćenju.

Autor: Bošnjaci.Net | 04. April 2024. 16:04:03


U IZRAELSKIM NAPADIMA NA POJAS GAZE U POSLJEDNJIH DESET DANA UBIJENA 704 PALESTINCA, A OD 7. OKTOBRA 33.037
Saopćeno je da su izraelske snage u posljednja 24 sata ubile još 62 Palestinca, te da je broj ubijenih od 7. oktobra prošle godine povećan na 33.037.
Navedeno je da su izraelske snage u posljednjim napadima ranile još 91 Palestinca, a ukupan broj povrijeđenih porastao je na 75.668.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 04. April 2024. 14:04:44


BEĆIROVIĆ ORGANIZIRAO IFTAR ZA REISU-L-ULEMU KAVAZOVIĆA I AMBASADORE
U našoj tradiciji je da i tokom ramazana s radošću dočekujemo prijatelje. Iftar je vrijeme kada vjernici prekidaju post i tu radost obično dijele s porodicom i prijateljima. Ramazan nam donosi okupljanja, razgovore, druženja i povećanu pažnju jednih prema drugima.

Autor: Bošnjaci.Net | 03. April 2024. 21:04:11


MUSLIMANI BOJKOTOVALI BIDENOV POZIV NA RAMAZANSKI IFTAR U BIJELOJ KUĆI
"S obzirom na to da je Bijela kuća tajno odobrila novi paket vojne pomoći koji uključuje bombe od 2.000 funti i avione Izraelu, potreba za solidarnosti i kolektivnom akcijom nikada nije bila očiglednija".

Autor: trt.net | 03. April 2024. 20:04:25


PALESTINA TRAŽI PUNOPRAVNO ČLANSTVO U UN-U
"U vezi sa zahtjevom države Palestine za članstvo u Ujedinjenim narodima u dokumentu S/2011/592 od 23. septembra 2011., imam čast tražiti da se ponovno razmotri članstvo Palestine u Vijeću sigurnosti u aprilu 2024.“, naveo je u pismu palestinski izaslanik pri UN-u Riyad Mansour.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 03. April 2024. 18:04:17


IZRAEL 180 DANA IZVODI NAPADE NA GAZU: UBIJENO SKORO 33.000 LJUDI
Veći dio Pojasa Gaze uništen je otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo rat u oktobru prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa. Izraelske snage su više mjeseci bezobzirno uništavale zgrade i čitava naselja uništivši 60 posto infrastrukture palestinske enklave.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 03. April 2024. 16:04:03


U SUBOTU PROGLAŠENJE I DODJELA PRIZNANJA I NAGRADA GRADA SARAJEVA U 2024. GODINI
Pored gradskih vijećnika na sjednicu su, između ostalih, pozvani predstavnici svih nivoa vlasti u zemlji, predstavnici ambasada i drugih međunarodnih institucija u BiH, organizacije civilnog društva i boračke organizacije, bivši gradonačelnici te druge zvanice, kao i gosti iz prijateljskih i bratskih gradova.

Autor: Bošnjaci.Net | 03. April 2024. 15:04:21


REAKCIJA SALKIĆA NA IZJAVU SAŠE GRBIĆA: MOJ IZBOR JE PUT ISTINE I PRAVDE, A VAŠ LAŽI I PREVARE
- Ovako to izgleda kad vas pokuša zadokumentovati ratni obavještajac i saborac Nenada Stevandića po uniformi i kokardi, inače ponosni vojnik vojske koja je počinila genocid nad Bošnjacima, po riječima jednog narodnog poslanika kumče presuđenog ratnog zločinca za genocid nad Bošnjacima, onda nema nikakve sumnje da on govori istinu gledajući očima Mladićevog vojnika.

Autor: Bošnjaci.Net | 03. April 2024. 14:04:22


ZAŠTO BOŠNJACIMA PRIJETI SRPSKI ZLOČINAC ALEKSANDAR KNEGINIĆ
Također, lagao je da nije bio pripadnik srpske policije paradržavne genocidne tvorevine koju je, pored zločinačke srpske vojske, najveći internacionalni sud osudio za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i Bosni. Poznato je da je pred Tribunalom u Haagu osuđeno kompletno političko, vojno i policijsko rukovodstvo.
Bivši pripadnik zločinačke srpske policije Aleksandar Kneginić, uhapšen je zbog ubistva Rejha (57) i Razije (58) Sikirić u Urije, Općina Prijedor.

Autor: Bošnjaci.Net | 02. April 2024. 21:04:59


IRAČKI IZBJEGLICA SALWAN MOMIKA PRONAĐEN JE MRTAV U NORVEŠKOJ
Nažalost, vlasti Švedske, kao i Danskoj, paljenje Časnog Kur’ana su odobravali kao slobodu izražavanja, a ustvari su podsticali islamofobiju i govor mržnje prema pripadnicima islama.
Nego smrt dolazi iznenada, tako je ovaj kontraverzni lik otišao kako je zaslužio.

Autor: B.net | 02. April 2024. 16:04:21


SAD SE SPREMA PRODATI IZRAELU NOVO ORUŽJE U VRIJEDNOSTI OD 18 MILIJARDI DOLARA
Saopćeno je da se očekuje da će zvanično obavještenje o prodaji, za koju je 30. januara dao zeleno svjetlo Michael McCaul, predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma, uskoro iz Bidenove administracije biti poslano Kongresu.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 02. April 2024. 14:04:52


LJEKARI BEZ GRANICA: ZGROŽENI SMO RAZMJERAMA UNIŠTAVANJA BOLNICE SHIFA
Istakli su da su užasnuti onime što se može vidjeti nakon povlačenja izraelske vojske iz bolnice Shifa i okoline, 14 dana nakon upada i napada.
"Najveća bolnica u Gazi sada nije u funkciji. S obzirom na razmjere razaranja, ljudima na sjeveru Gaze ostalo je još manje mogućnosti za zdravstvene usluge", naveli su Ljekari bez granica.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 02. April 2024. 14:04:41


SALKIĆ PORUČIO POSLANICIA SDP-A: ŠETNJA BANJA LUKOM NE MOŽE AMNESTIRATI VAŠU ŠUTNJU I PODANIČKI ODNOS
Bošnjaci koji su vas birali i drugi građani na koje ste vi posebno ponosni svakodnevno šetaju Banja Lukom i drugim gradovima u ovom entitetu i to smatraju normalnim dostignućem bez prijeke potrebe da se fotografišu i predstavljaju to kao poseban čin hrabrosti.

Autor: Bošnjaci.Net | 01. April 2024. 20:04:36


RUŽDIJA ADŽOVIĆ POSTAO ČLAN UDRUŽENJA PISACA CRNE GORE
"Veoma sam sretan što nisam zaboravljen u Crnoj Gori i u Podgorici gdje sam rođen i gdje sam živio najveći dio svog života. Prijem u Udruženje pisaca i prevodilaca Crne Gore, nakon što sam postao i član Društva pisaca u BiH, još jedna je potvrda da moj stvaralački rad u književnosti i publicistici nije uzaludan i da to neko cijeni", kazao je Adžović za AA.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 01. April 2024. 19:04:11


MERJEM HODŽIĆ – NAŠA A SVJETSKA I ZLATNA
Merjem Hodžić, studentica 1. godine na Internacionalnom Burch univerzitetu, odsjek Genetike i bioinžinjeringa u Sarajevu, na svjetskoj olimpijadi “IFEST Tunis”, koji se održavala od 22. – 31. marta, među 400 mladih takmičara iz preko 40 država, osvojila je prvo mesto i zlatnu medalju.

Autor: Bošnjaci.Net | 01. April 2024. 16:04:07


OBJAVITE JAVNO KOJI SU SVE POLITIČARI REGISTROVANI U SKY APLIKACIJI
Sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo je dramatično narušena i kulminira posljednjih mjeseci, ali to nije bio znak svima onima koji su na sve načine opstruirali održavanje sjednice Skupštine KS o sigurnosnoj situaciji.

Autor: Bošnjaci.Net | 01. April 2024. 14:04:57


ČENGIĆ: KLJUČNI MOTIV ZA NAPAD JE ODUZIMANJE PARKING MJESTA
"Riječ je o zastrašivanju mene i moje porodice zbog procesa koji trenutno vodimo u Općini Stari Grad. Važno je naglasiti da postoji moguća povezanost sa prošlosedmičnim napadom na ulicu u kojoj živi moj kolega Vedad Deljković, također u našoj Općini. Tada nismo sazivali press jer nismo bili sigurni ima li to veze sa Općinom, ali sada mislimo da itekako ima".

Autor: Vijesti.ba | 01. April 2024. 14:04:03


MINISTARSTVO ZDRAVLJA GAZE POZIVA NA PONOVNO AKTIVIRANJE ZATVORENE BOLNICE NASSER
Međunarodni sud pravde (ICJ) je naznačio dodatne privremene mjere, uključujući “nesmetano pružanje” pomoći Pojasu Gaze, u postupku za genocid koji je u toku protiv Izraela na zahtjev Južnoafričke Republike.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 01. April 2024. 13:04:21


USVOJENA JE HISTORIJSKA ODLUKA ZA VIŠEČLANE PORODICE OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sjajne vijesti za porodice s troje ili više djece iz Općine Centar

Odlukom Općinskog vijeća Općine Centar od sada sve porodice s troje ili više djece uživat će mjesečnu novčanu naknadu.

Autor: Bošnjaci.Net | 31. March 2024. 20:03:29


KAMEN TEMELJAC ZA IZGRADNJU DŽAMIJE DŽEMATA HIDAJE U MINHENU
Na samom početku svečanosti prisutnima se obratio imam džemata dr. Damir ef. Babajić, koji je iskazao svoje zadovoljstvo što je dio posebne priče, ostvarivanja dugogodišnjeg sna džemata. Prisutne su poselamili i iskazali svoje zadovoljstvo uspjehom džemata Hidaje i glavni imam Izet ef. kao i potpredsjednik IGBD-a Hamid ef.

Autor: Damir ef. Babajić | 31. March 2024. 20:03:16


PODRŠKA NATALITETU: REISUL-ULEMA DAROVAO PET PORODICA U BOSANSKOJ KRAJINI
Poklon reisul-uleme dobile su porodice Selman, Ćehić, Bećirević, Ikić i Velibašić, a u ime reisul-uleme poklone im je uručila dr. Safija Malkić, voditelj Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Autor: MINA | 31. March 2024. 20:03:37


RIJASET IZDVOJIO DODATNIH 150.000 EURA ZA POMOĆ NARODU GAZE
Na posljednjoj sjednici Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održanoj 28. marta 2024. godine izdvojeno je dodatnih 150.000 eura za nastavak projekta pripremanja iftara i toplih obroka za izbjeglice na jugu Gaze.

Autor: MINA | 31. March 2024. 20:03:20


U MEMORIJALNOM CENTRU SREBRENICA OBILJEŽENA 21. GODIŠNJICA OD PRVE KOLEKTIVNE DŽENAZE ŽRTAVA GENOCIDA
Cvijeće su položili i počast nevinim žrtavama genocida "Sigurne zone UN-a Srebrenica" iz jula 1995. godine odale majke Srebrenice, članovi Uprave Memorijalnog centra i predsjednik Upravnog odbora Hamdija Fejzić, te članovi udruženja žrtava.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 31. March 2024. 17:03:13


IFTAR REISUL-ULEME S PRIVREDNICIMA: SVOJIM TRUDOM STOJITE RAME UZ RAME SA PATRIOTSKIM SNAGAMA DRŽAVE
“Važno je podsjetiti ste vi poslovni ljudi snaga svakog društva i države. Bez vašeg uspjeha nije moguće praviti uspješan hod u različitim oblastima, politici, kulturi, obrazovanju i sportu Vi se uspješno snalazite u nezavidnom poslovnom okruženju, opterećenom brojnim blokadama kroz koje prolazi naša država”, rekao je reisul-ulema.

Autor: MINA | 31. March 2024. 16:03:52


VUČIĆ: REZOLUCIJOM O SREBRENICI KOLA ĆE SE SLOMITI NA SRBIMA, TRAŽIT ĆE ODŠTETU
- Drugi razlog je taj da mogu muslimanima širom svijeta da pokažu da uprkos podršci koju pružaju ili su pružali u početku Izraelu, a pošto ne mogu u potpunosti da budu na strani Palestinaca i naroda u Gazi, da pokažu "evo našli smo muslimane koje ćemo da podržimo, da biste vidjeli da mi nemamo apriori negativan stav prema muslimanima" i opet će kola da se slome na Srbima.

Autor: Faktor.ba | 30. March 2024. 15:03:19


TAHIROVIĆ: UMJESTO DA VUČIĆ PRIHVATI REALNOST ON SRPSKI NAROD GURA U PROVALIJU I 'KOLEKTIVNU ODGOVORNOST'!
Posebno je problematizirao najavljenu sjednicu generalne Skupštine UN-a krajem aprila na kojoj je predviđeno da se razmatra o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Smatra da ‘to ima za cilj da srpski narod bude kažnjen zbog slobodarske politike’.

Autor: NAP | 30. March 2024. 14:03:43


REISUL-ULEMA DR. KAVAZOVIĆ: POZIV SUNARODNICIMA U REPUBLICI KOSOVO DA SE NA POPISU MASOVNO ODAZOVU I UPIŠU, NACIONALNOST - BOŠNJAK, VJERA - ISLAM I JEZIK - BOSANSKI
Naš narod u svom historijskom hodu je platio visoku cijenu svoje slobode. Dugo su nas osporavali, onemogućavali da se slobodno izjasnimo ko smo, izvršili su genocid nad nama i pokušali nam domovinu podijeliti. Danas je samo na nama kako ćemo se izjasniti i kakvu ćemo budućnost uz Božiju pomoć graditi generacijama koje dolaze. Narod Kosova je također platio visoku cijenu svoje slobode i vrijeme je da u zajedništvu stvorite bolju budućnost za sve nas u ovom dijelu Evrope.

Autor: MINA | 29. March 2024. 22:03:22


DODIK UZ PONOVNO NEGIRANJE GENOCIDA U SREBRENICI, UPUTIO KLASIČAN POZIV ZA NOVI GENOCID NAD BOŠNJACIMA U RS-U
Već nekoliko godina našim izvještajima upozoravamo UN, EU, najvažnije države, stalni krivični sud u Den Hagu (ICC) da između ostalog primjene i Akcioni plan prevencije genocida koji je donio Kofi Annan, bivši generalni sekretar UN-a, koji uključuje i vojnu intervenciju u cilju sprječavanja novog genocida.

Autor: Bošnjaci.Net | 29. March 2024. 16:03:10


AMBASADOR ALKALAJ O SMRTI AMERIČKOG SENATORA JOE LIBERMANA (82): ODLAZAK PRIJATELJA BOSNE I HERCEGOVINE
I u periodu nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, senator Lieberman se nastavio snažno i dosljedno zalagati za Bosnu i Hercegovinu. Njegova podrška je bila značajna za usvajanje rezolucija 2005. godine u oba doma američkog kongresa kojima se obilježavalo sjećanje na genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici.

Autor: Bošnjaci.Net | 29. March 2024. 15:03:14


ISLAMSKA ZAJEDNICA: OZBILJNO SHVATITI PRIJETNJE KOJE SU IZREČENE U SKUPŠTINI RS
Javno izrečena tvrdnja predsjednika entiteta Rs kako 'muslimani' mogu živjeti na 25 posto teritorije ponovan je poziv na tzv. etničko čišćenje i konačnu realizaciju genocidne namjere o uništenju čitavog naroda na dijelu teritorije na kojem je oduvijek živio.

Autor: MINA | 29. March 2024. 14:03:24


UN: U GAZI VIŠE NEMA SIGURNOG MJESTA ZA CIVILE
Istakao je da je gledao snimak dvoje palestinskih civila kako su ubijeni, a njihova tijela zakopana u pijesak.
"Naravno, ne možemo potvrditi snimak, ali to je šokantan događaj", kazao je.
Dujarric je naglasio da se slučaj mora sveobuhvatno istražiti.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 29. March 2024. 13:03:03


UDRUŽENJE GENERALA BOSNE I HERCEGOVINE POZDRAVLJA STAVOVE PARLAMENTARNE SKUPŠTINE NATO-A
"Odlukama Parlamentarne skupštine NATO-a stvoreni su novi statusi za države koje teže pridruživanju Alijansi, za Bosnu i Hercegovinu, Ukrajinu i Gruziju. Članstvom u NATO-u bio bi udaren pečat na uspješnu saradnju Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga BiH sa NATO-om, koja se baštini i na ranijoj saradnji Armije Republike BiH i NATO-a. Mi smo ponosni na saradnju s Alijansom, kao i na djelovanje NATO-a u Bosni i Hercegovini, koji je pružao i pruža stabilnost i sigurnost našoj domovini.

Autor: NAP | 28. March 2024. 15:03:03


DODIK POSTAVIO ULTIMATUM TROJCI: PARLAMENT BIH DA UGASI OHR I PROTJERA STRANCE INAČE SE RS POVLAČI
Ako se ovo ne desi, da Rs insistira sada na Uskršnjem saboru Rs i Srbije, a dejtonskoj ulozi Srbije, deklaracijom Sabora proglasi da su Bošnjaci kršili Dejetonski sporazum, da Srbija ne može da stoji iza toga i da je spremna da brani Rs pred međunarodnim pravom. Možda ima još prostora za dogovor Srba i Bošnjaka”, poručio je Dodik.

Autor: NAP | 28. March 2024. 15:03:07


OD VLASTI OČEKUJEMO STOTINE MILIONA KM ZA MJERE PODRŠKE RODITELJSTVU I PRONATALITETNOJ POLITICI
Ponosni smo na dosadašnje usvojene mjere, koje su historijske kada je u pitanju podrška roditeljima a posebno porodicama s troje ili više djece. Međutim, s obzirom na katastrofalnu demografsku sliku naše zemlje, smatramo da se još mnogo mora uraditi kako bi za početak barem umanjili pad nataliteta.

Autor: Bošnjaci.Net | 28. March 2024. 13:03:18


NAKON 40 GODINA SARAJEVOM VOZE NOVI TRAMVAJI
"Ovo je veliki dan za sve koji vole ovaj grad. Presretan sam što vidim zadovoljne putnike, što sam dio još jednog ogromnog projekta za naše Sarajevo. Zaslužili smo najbolje od javnog prevoza, ovi tramvaji to zaista jesu. Novcem svih građana su kupljeni, čuvajmo ih i neka nam traju", poručio je Šteta.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 28. March 2024. 13:03:45


U IZRAELSKIM NAPADIMA NA POJAS GAZE ZA 174 DANA UBIJENA 32.552 PALESTINCA
U izraelskim napadima na Pojas Gaze, koji traju od 7. oktobra prošle godine, ubijena su 32.552 Palestinca, javlja Anadolu.
Iz palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi objavljene su informacije o izraelskim napadima na Pojas Gaze koji traju 174 dana.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 28. March 2024. 13:03:42


SENATOR SANDERS: AMERIČKI NAROD NE ŽELI BITI SAUČESNIK U UBIJANJU PALESTINSKE DJECE
"Američki narod, po mom mišljenju, bez obzira kakva je vaša politika, ne želi da bude saučesnik u ubijanju djece koja su bombardirana do smrti dok spavaju", kazao je Sanders.
Dodao je da američki narod ne želi nastaviti finansirati rat izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 28. March 2024. 13:03:50


SLUŽBENICA STATE DEPARTMENTA ZA LJUDSKA PRAVA PODNIJELA OSTAVKU U ZNAK PROTESTA PROTIV AMERIČKE POLITIKE PREMA GAZI
"Reći ovo kada Izrael sprečava adekvatan ulazak humanitarne pomoći, a SAD je prisiljen da iz zraka ispušta pakete pomoći izgladnjelim stanovnicima Gaze. Ovaj nalaz ismijava tvrdnje administracije da brine o zakonu ili o sudbini nevinih Palestinaca", poručila je Sheline.

Autor: Anadolu Agency (AA) | 28. March 2024. 13:03:09


KLANJANA DŽENAZA ABDULAHU SIDRANU
Ranije danas održana je zajednička komemorativna sjednica u Narodnom pozorištu Sarajevo kojoj su prisustvovali predstavnici Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine, Društva pisaca Bosne i Hercegovine i Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, ali i drugi predstavnici političkog, socijalnog i kulturnog života u Bosni i Hercegovini.

Autor: Vijesti.ba | 27. March 2024. 16:03:41


SARAJEVO: U MANJINOM JUNEĆEM BUREKU PRONAĐENA SVINJETINA
Za potrebe laboratorijske analize kvalitete i mikrobiološke ispravnosti, te provjere porijekla sastojaka (mesa), u toku inspekcijskog nadzora uzeti su uzorci proizvoda i upućeni u laboratorij za ispitivanje rezidua i kvaliteta hrane, gdje je skriningom neakreditovanom metodom u sadržaju bureka utvrđeno prisustvo svinjskog proteina.

Autor: B.net | 27. March 2024. 14:03:25


Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif