Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Sarajevo - Gornji Vakuf
ISTINA O GENOCIDU: PROMOVISANA POEMA “HAVA MAJKA PRIJEDORČANKA”
Objavljeno: 07. April 2015. 21:04:21


Hava Tatarević, majka iz Prijedora kojoj su ubili šest sinova i supruga 1992. godine, postala je simbolom patnje i stradanja Bošnjaka u Bosanskoj krajini. Priča o Havi, pa i poema "Hava majka Prijedorčanka" Admira Muhića, treba biti opomena da se stradanja kakva su Bošnjaci doživjeli u proteklom ratu nikada ne zaborave i nikome ne ponove.

U Turskom kulturnom centru “Yunus Emre” u Sarajevu večeras je održana promocija Muhićeve knjige, koju je autor napisao nakon susreta s ovom Prijedorčankom. Ona je prošle godine 20. jula sahranila šest sinova i supruga, čije su kosti pronađene u masovnoj grobnici Tomašica.

Mehmet Akif Yaman, direktor centra “Yunus Emre”, prisutnima je kazao da je promocija knjige jedan od načina da i ovaj kulturni centar da svoj doprinos u tome da se genocid u Prijedoru nikada ne zaboravi.

– Do prije nekoliko godina znali smo samo za Srebrenicu, za genocid koji se dogodio u tom gradu. Onda je počelo otkopavanje masovnih grobnica kod Prijedora i tek tada smo svi shvatili šta se zapravo dogodilo i prije Srebrenice. Zanijemio sam kada sam čuo šta se dogodilo s Havinom porodicom, ali mi ne možemo vratiti vrijeme unazad i izbrisati ono što se dogodilo, ali možemo govoriti o tome da se ne zaboravi, što večeras ovdje činimo – kazao je Yaman.Poema o Havi Tatarević je puna njenih suza i uzdaha, onako kako to autor vidi, ali ne i kletve upućene zločincima, istaknuli su večeras promotori. Ovo je priča o Havi, ali ujedno i priča o svim bošnjačkim majkama kojima su ubili sinove, istaknuto je.

– Čini mi posebnu čast što promoviramo knjigu u glavnom gradu BiH, što u Sarajevu možemo govoriti o ovoj planetarnoj istini, istini o Havi koja je simbol svih majki – rekao je autor.

Muhić kaže da je poema koju je napisao upućena svima nama živima, ali da su to ujedno i riječi koje će svjedočiti o užasima koje su doživjele stotine majki i kada nas više ne bude među živima.

Poema “Hava majka Prijedorčanka”, koja je večeras doživjela svoju 30. promociju, trajni je dokument, istakli su promotori Ferid Krak, Dževad Ponjević i Elmedina Muftić.

Za ovu prigodu u centru “Yunus Emre” operna diva Lejla Jusić je izvela pjesmu “Kad procvatu behari”.

(E. G./Foto: M. Živojević/Faktor.ba)
U Gornjem Vakufu promovisana poema 'Hava majka Prijedorčanka'

U organizaciji BZK “Preporod“ Gornji Vakuf, u prostorijama Male sale, Centra za obrazovanje i kulturu, sa početkom u 19:00 sati, održana je promocija poeme „Hava majka Prijedorčanka“, autora Admira ef. Muhića.Nakon uvodne riječi predsjednika BZK „Preporod“, prof. Filan Alije te predstavljanja gostiju, prisutnima se obratio prof. Saudin Cokoja, koji je sa teološke strane govorio o mjestu i ulozi majke u islamu, Havi, kao prvoj ženi na Zemlji, zatim o žrtvi na Božjem putu i na kraju kao podsjetnik, opasnost od zaborava šehida i njihove žrtve koju su dali za našu slobodu.

Od gostiju, prisutnima se prvo obratio prof. Bosanskog jezika i književnosti, Dževad Ponjević iz Bužima, koji je stilskim kazivanjem, naglasio glavne pouke i poruke ovog djela. I na kraju, prisutnima se kao autor, obratio i prof. Admir Muhić. U svom veoma nadahnutom, osjećajnom i emotivnom govoru, koji je ostavio prisutne bez daha, prof. Muhić je govorio o nastanku ovog djela, njegovom susretu sa majkom Havom, opsujući njenu bol ali i snagu. Autor poeme, Admir ef. Muhić, ostavlja nam trajni dokument, opomenu, svjedočenje o bolu majke Have Tatarević iz Zecova kod Prijedora kojoj su u jednom danu ubili šest sinova i supruga, u mjesecu julu 1992. godine. Pronađeni su nakon 22 godine u najvećoj do sada otkrivenoj masovnoj grobnici, u Tomašici kod Prijedora. Majka Hava Tatarević svojim bolom svjedoči o genocidu koji je učinjen nad Bošnjacima. Majka, žena, heroina, simbol snage, života, potrebne pravde.

Ubijeni su, jer su se drugačije zvali i drugačije vjerovali. Podsjetio je i na druge majke Have diljem Bosne, koje su izgubile svoje sinove, piše gornjivakuf-x.com


  Dossier: "Hava majka Prijedorčanka" autor Admir Muhić
» MAJKA HAVA JE BOŠNJAČKI DŽENNET
Preporod | 06.05.2015 21:08
» U ŠVEDSKOJ ISTINOM PROTIV GENOCIDA
B.net | 04.01.2015 12:16
» I STUTTGARTOM SUZE POTEKOŠE
Dr. Ferid Kugić | 31.12.2014 11:56
» TIŠINA JE PISALA PRIČU VRISKA
B.net | 29.09.2014 23:24

Ostali prilozi:
» „BATONOVE PRIČE“ U GRADU PIRAMIDA
Bošnjaci.Net | 18. February 2018 11:10
» BATONOVI MUHABETI “ZENIČKI AMBASADORI“
Said Šteta | 13. February 2018 19:28
» BOSNA U SRCU, RIJEČI I KNJIZI
Suada Suljić Sokolović | 12. February 2018 20:47
» NASMIJ SE I ZA POJAS ZADJENI
Eset Muračević | 23. January 2018 15:50
» BATONOVE PRIČE U BUŽIMU I BIHAĆU
Bošnjaci.Net | 10. January 2018 02:10
» PROMOCIJA KNJIGE „TRAGOM ČAJA OD PAPAJE“ U SEONICI
Bošnjaci.Net | 29. December 2017 16:24
» SREBRN LANČIĆ ZA SEIDA TIGRA
Said Šteta | 10. December 2017 02:52
» VELIDINE RUKE
Said Šteta | 24. November 2017 02:19
» SLOVO UKLESANO U KAMENU
Mr. Sead Ibrić | 17. November 2017 15:22
» IZLOŽBA EMOCIJA U MUZEJU GRADA ZENICA (VIDEO)
Bošnjaci.Net | 11. November 2017 17:30