Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari citalaca
Molimo Vas da procitate pravilnik o postavljanju komentara
BOŠNJACI SU ČUVARI BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: B.net
Objavljeno: 27. September 2013. 03:09:45
Postavljanje komentara na priloge je trenutno suspendovano.aleksa (2013-09-30 14:14:32)
Dok Dodik vesla, Čović kormilari-Tihic puse u jedra!
Najnoviji pregovori izdaje interesa Bosnjaka upravo se odvijaju a kako se vidjeti moze u zavrsnoj su fazi da se dva izdajnika Bosnjaka(Tihic iz UDBE) a Covic okorijeli Ustasa,oko takozvabe realizacije presude "Sejdic-Finci".
Zapravo je to podijela birackog tijela na kantone sa hrvatskom becinom glasackog tijela i Bosnjackom manjinom glasackog tijela za koju se Tihic svesrdno zalaze na zahtjef sefa Covica,zar svojih sitnospostvenickih interesa preko ledja Bosnjaka.
Pretpostavlja se sa sigurnoscu da danas ima u Bih 1.680,000 Bosnjaka,koje treba oslabiti u glasackom rujelu.
Zato Tihic pristaje da se kantoni:HNK,ZHK,Livanjski,USK,SBK daju Covicu ko glascka hrvatska jedinica.Time bi 68% Bosnjaka zivjelo u hrvatskom izbornom podrucju,a time se oslabila njihova glasacka moc.
Stvara se tlo da 70% hrvata bude u izbornim hrvatskim jedinicama gdje bi"mogli da biraju ovna iz svog tora"sto se Bosnjacima onemogucava da biraju koga zele-samo "ovna iz svog tora"-razlog KOMSIC.
Umjesto da bude:
? Bosna i Hercegovina je jedna izborna jedinica
? Jedinstvena lista za izbor predsjednika i tri clana predsjedništva
? Broj kandidata na listi nije ogranicen.
? Gradjanin BiH svoj glas daje za predsjednickog kandidata
? Predsjednik je kandidat sa najvecim brojem glasova
? Clanovi predsjedništva se odreduju prema rang listi osvojenih glasova
? Sastav predsjedništva sa presjednikom se sastoji od konstitutivnih naroda i ostalim (1+3)
? Na ovaj nacin svako može da bira i da bude izabran.
Nazalost, Evropa nikada nece odluciti u nase ime. To je suprotno svim postulatima civilizacije i internacionalnog prava da jedni ljudi odlucuju o ustavu drugih odraslih ljudi. Zato ni Amerikanci niti svijet nisu mogli podijeliti Bosnu i Hercegovinu i osnovati RS, nego je to mogao uraditi jedino legalni predstavnik Republike BiH, i kao sto znamo tako je to i uradjeno nizom sporazuma i potpisa 1992-1995.

Evropa moze samo odluciti ono sto je u domenu Evrope, a to znaci, postaviti uslove za BiH u skladu sa Evropskim principima, ali sami Bosanci i Hercegovici moraju napraviti konkretan model Bosne i Hercegovine, a koji ce ispunjavati (ili neispunjavati) te uslove.
Kako provesti presudu suda u Strazburu Sejdic – Finci (od 22. decembra 2009.) ni nakon toliko vremena nije se maklo od pocetka. Sva ponudjena rješenja do sada nisu dala odgovor, vec su unosila nemir medju gradjane BiH.

Još nisu stigle presude iz Strazbura podignute od gradjana BiH protiv Federacije i R.S. koji traže da mogu da biraju i da budu birani na citavom teritoriju BiH. Presuda Sejdic – Finci je beznacajna u odnosu na presude koje ce stici.

Moj prijedlog je da jednom pocnete normalno i pošteno raditi realnošcu protiv kompromisa. Treba da znate da je pomenuta presuda osnova i obaveza za evropski put BiH, a vaši dogovori zagovaraju još gore stanje. Zar vam je potrebno da devalvirate mukom steceni status i izgubite glasacko tijelo.
Provodjenje ove presude traži jednostavno i efikasno rješenje:

Podobni i poslušni u normalnoj izbornoj utakmici su bez šansi, kvalitetni kandidati po opcoj ocjeni gradjana BiH mogu biti izabrani za predsjednika. Predsjednika biraju svi gradjani BiH, bez obzira na teritoriju (Federacija, R.S. Distrik Brcko) i pripadnost narodu (Hrvat, Bošnjak , Srbin i ostali). Ovo bi bio prvi put (od suspenzije Ustava RBiH) da svi gradjani BiH mogu birati i biti predloženi za predsjednika i clanove predsjedništva.

? Bosna i Hercegovina je jedna izborna jedinica
? Jedinstvena lista za izbor predsjednika i tri clana predsjedništva
? Broj kandidata na listi nije ogranicen.
? Gradjanin BiH svoj glas daje za predsjednickog kandidata
? Predsjednik je kandidat sa najvecim brojem glasova
? Clanovi predsjedništva se odreduju prema rang listi osvojenih glasova
? Sastav predsjedništva sa presjednikom se sastoji od konstitutivnih naroda i ostalim (1+3)
? Na ovaj nacin svako može da bira i da bude izabran.

Mudrost je u tome da svaki gradjanin - birac hoce predsjednika iz svoga naroda ne može se desiti da jedan narod bira predsjenika drugom narodu.

Poštovana gospodo, treba da znate da svaki kompromis je bolan i loša osnova za nadogradnju, zato vam savjetujem da ovaj prijedlog iznesete i Briselu, a neka medjunarodna zajednica (vruci krompir ) rješava, jer ona ima potrebne mehanizme.

Samo ovako možete profitirati, a BiH dobiti u Evropu. Dosta je poruka: “Vi se dogovorite mi cekamo“. Nema cekanja, oni imaju ulogu arbitra pa neka je provode.