Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Popis stanovništva u BiH 1. oktobra 2013.
SRBI I HRVATI SE BOJE REALNOG BROJA BOŠNJAKA
Autor: Mugdim Galijašević
Objavljeno: 03. June 2013. 12:06:54
Zašto im je toliko stalo da se izjasnimo onako kako želimo kada tvrde da taj broj neće na kraju imati nikakvog značaja ~ Pokušaj zbunjivanja strategija koja sigurno neće proći ~ Muhić: Bošnjak se rađa ~ Nakon konačnog dogovora: Everaers, Hadžić i Milinović.


Mugdim GALIJAŠEVIĆ Zašto je važno biti Bošnjak? Pa zato što nam je ovo jedinstvena prilika da se izjasnimo onako kako hoćemo i ono što jesmo. Po nacionalnosti sam Bošnjak, to je jedini ispravan odgovor koji nas ponovo neće odvestiu među one koje niko ne zarezuje jer su nacionalno neopredijeljeni.
Nakon 21 godinu u Bosni i Hercegovini 1. oktobra će ove godine početi popis stanovništva. To je sada definitivan datum, utvrđeno je nakon sastanka Damira Hadžića, ministra za komunikacije i promet BiH, s direktorom EUROSTAT-a Pieterom Everaersom.

O popisu su do sada napisani tekstovi i tekstovi. Održane su brojne tribine u domovini i dijaspori gdje su naši učeni ljudi objašnjavali Bošnjacima važnost ovog popisa i izjašnjavanja. Očito je da se ovog popisa plaše oni kojima ne ide u prilog da se utvrdi koliko zaista ima Bošnjaka. Zato pokušavaju na razne načine da nas zbune, tvrdeći da je umjesto Bošnjak, bolje napisati Bosanac, ili musliman,ili...

Pokušaj zbunjivanja

Kako se približava datum popisa među ovim raste i panika. Oni bi bili najsretniji da nas Bošnjaka ima jedva da možemo stati u jednu šaku. Ali pošto je to neizvodljivo, ti strašljivci iz srpskog i hrvatskog korpusa čine sve što mogu da umanje naš broj. Ne žale ni para ni prostora. Angažuju neke vajne stručnjake, naučnike koji će dokazivati zašto je važno ne biti Bošnjak.
Dakle, popisa se oni i trebaju plašiti, jer su neiskreni. Tvrde da taj broj neće uticati ni na što, pa ni na odnose u državi. Pa ako je tako, što se tresu kao Agadir na samo spominjanje riječi Bošnjak.

Mi trebamo znati da nam je ovo jedinstvena prilika da se napokon možemo izjasniti onako kako želimo i kako se osjećamo. Godinama su nam zabranjivali i sada bi da mogu. Pošto nisu u stanju to učiniti, onda će zbunjivati Bošnjake nagovarajući ih da se popišu kako hoće, ali Bošnjak nipošto.

Mi moramo znati da nas svako nacionalno izjašnjavanje kao recimo: Bosanac, ili musliman svrstava u red ostalih. Ne treba biti puno pametan pa znati da će se Srbi izjasniti da su po nacionalnosti Srbi, Hrvati da su Hrvati, a mi bi trebali u kategoriju ostalih. To je isto što je bilo s nama kada su nam zabranjivali da se izjašnjavamo kako želimo pa su nas trpali u neopredijeljene, Srbe, Hrvate... Zato je među Bošnjacima i bilo najviše onih koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni, jer su mislili da je to manje zlo.


Dogovor o popisu u BiH: Everaers, Hadžić i Milinović
-Mi moramo svi na svijetu gdje god koji živi izjasniti se kao Bošnjak i forsirati među nama ono što nas spaja (zajednička domovina, jezik,kultura, tradicija...), a zanemarivati one razlike koje među nas guraju političari radi svojih interesa!
Bitno je biti Bošnjak (BBB)!, kazao je književnik Muhamed Mahmutović, na jednoj od tribina.


Bosanac i Bošnjak

Akademik prof.dr. Ferid Muhić, predsjednik BANU, do sada je u puno navrata govorio o popisu i o tome zašto je važno biti Bošnjak. I kakva je razlika između Bosanca i Bošnjaka. Evo šta akademik Muhić kaže između ostalog:
-Znate li u čemu je razlika između odrednica “Bosanac”, “Hercegovac”, “Bosanac i Hercegovac”, s jedne strane, i odrednice “Bošnjak” s druge strane? “Bosanac” - to vam je adresa. Ko god živi u Bosni on je “Bosanac”. “Bosanac” postaje svako ko se doseli u Bosnu. Kada se “Bosanac” odseli iz Bosne, dakle kada promijeni adresu, prestaje biti “Bosanac”. Bosna je zajednička zgrada. Hercegovina, Krajina, Semberija, Posavina, pa i RS, itd. to su brojevi vašeg stana. Ko kaže da je “Hercegovac”, taj je rekao broj svog stana u zajedničkoj zgradi. Isto tako i onaj koji kaže da je “Krajišnik”, “Posavac”… itd. Na adresi “Bosna” žive i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati i predstavnici svih ostalih 16 nacionalnosti. Ali vaša adresa nije isto što i vaša nacionalna, odnosno etnička pripadnost! “Bošnjak”, “Srbin”, “Hrvat”, “Slovak”, “Jevrej”, “Rom”, “Rus”, “Ukrajinac” itd. je čovjek sa identitetom, ono što čovjek jeste. To što jeste, to ostajete gdje god da živite, gdje god se doselili i koliko god puta se odselili.

Zato, kada vas u popisu pitaju za adresu, recite im adresu. A kada pitaju za vašu etničku (nacionalnu) pripadnost, recite im ko ste, a ne gdje živite! I nikako ne dozvolite da popisivači miješaju vaša religijska uvjerenja, ni sa adresom na kojoj momentalno živite, ni sa vašom etničkom (nacionalnom) pripadnošću.

Napomena Bošnjacima u vezi popisa stanovništva, gdje god da žive.

Ako je neko Bošnjak, onda je on Bošnjak. I poslije hiljadu godina, potomci Bošnjaka su Bošnjaci! A=A. B=B. I nikave druge odredbe ne tražite da vam uz to dodaju, i ne prihvatajte ako vam ih ponude. Upamtite dobro: “Bošnjak” ostaje Bošnjak gdje god živio i koliko god puta mijenjao adresu. Razlika između “Bosanca” i “Bošnjaka” je kao razlika između age i bega. Aga se postaje, beg se rađa. “Bosanac” se postaje. “Bošnjak” se rađa. “Bosanac” se postaje i prestaje se biti. “Bošnjak” se rađa i ostaje se zauvijek Bošnjak, veli prof. Muhić.

Zašto je važno biti Bošnjak? Pa zato što nam je ovo jedinstvena prilika da se izjasnimo onako kako hoćemo i ono što jesmo. Po nacionalnosti sam Bošnjak, to je jedini ispravan odgovor koji nas ponovo neće odvestiu među one koje niko ne zarezuje jer su nacionalno neopredijeljeni.

Siguran sam da Bošnjaci imaju dovoljno mudrosti pa će se i izjasniti jedino kako je ispravno, kao Bošnjaci jer to i jesu.Ostali prilozi:
» KAD ANALITIČARKA IVANA MARIĆ PROGOVORI VATRA OD ULJA IMA DA GORI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. August 2021 10:46
» PET SAVJETA ZA DOBRODOŠLICU KRISTIJANU ŠMITU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. August 2021 18:42
» ŠTA ZNAČI ZAKON O ZABRANI PORICANJA GENOCIDA U BIH
Hamza Karčić | 30. July 2021 13:02
» ”KVALITETNA OPTUŽNICA“ PROTIV MENE
Murat Tahirović | 29. July 2021 19:08
» ZA SVE NEGATORE GENOCIDA!
Elmedina Muftić | 24. July 2021 23:07
» SLUČAJ LEPOSAVIĆ – PRAVDA JE SPORA ILI DOSTIŽNA
Nebojša Mrvaljević | 24. July 2021 22:19
» ZALOŽIMO SE ZA DOMOVINU JEDNAKIH LJUDI
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 20. July 2021 07:20
» TREBA LI KOSOVO DA PRIZNA SRBIJU?
Čedomir Petrović | 20. July 2021 04:50
» UDRUŽENI PRIVREDNI KRIMINALNI PODUHVAT
Mr. Milan Jovičić | 15. July 2021 13:55
» VELIKOSRPSKE DVORSKE LUDE
Avdo Metjahić | 13. July 2021 18:47
» I KAMEN BI ZAPLAK’O
Aziz Hurem | 13. July 2021 16:32
» BRATSKO PISMO BOŠNJACIMA I BOŠNJAKINAMA MA GDJE BILI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. July 2021 12:42
» BOJKOT ZA NEGATORE GENOCIDA
Eset Muračević | 11. July 2021 12:33
» UZ SREBRENIČKI 11. JULI: NIKAD VIŠE GENOCID!!!
Šukrija Meholjić | 10. July 2021 17:32
Ostali prilozi istog autora:
» ISTINA O BOSNI I NAMA
17. May 2016 13:28
» DIJASPORO, SKIDAM TI KAPU!
28. May 2014 14:04
» OSTVARIO MI SE SARAJEVSKI SAN
30. August 2013 18:52
» BIH IZMEĐU POLITIKE I ŽIVOTA
12. December 2012 18:41
» SVE VIŠE GLADNIH, A MANJE SITIH
29. October 2012 19:05
» BOSNA JE ZEMLJA DOBRIH LJUDI
12. June 2012 01:39
» ODGOVORNOST ZA MRTVE
10. February 2012 13:51
» NAŠIH DEVET GODINA
24. January 2012 19:46
» DRUGA STRANA MEDALJE
18. January 2012 14:59
» GRAĐANI BIH DAVNO BANKROTIRALI
13. October 2011 08:42
» AJKUNINI POLJUPCI
08. July 2011 20:02