Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

DOKLE ĆE NAM DOMOVINA BITI U RALJAMA „GUSLARA I ORGULJAŠA“?
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 16. January 2021. 19:01:21
Piše: MR MILAN JOVIČIĆ, mostarski Sarajlija, bosanski Srbin!


Stop, Bakire Izetbegoviću i tvoja stranka SDA, odlijepite se konačno!
Već poodavno ste na semaforkom prolazu, između žutog i crvenog svjetla, u mnogim slučajevima ste već zagazili u crveni koridor, ali se ne osvrćete niti vas neko kažnjava.

Poput „stipse“ tako ste se zalijepili za nacionalističke i profašističke stranke HDZ-a i SNSD-a i ne samo da ste u koaliciji sa njima, već ih sa svojim kadrovima u predstavničkim tijelima redovno i podržavate.

Evo i najnovije prilike i očitih dokaza, vašeg nedoličnog ponašanja u državnom parlamentu, kao i brojnim drugim prilikama.

Dokle tako, Bakire Izetbegoviću i tvoja „kameleonska“ svito, da učestvujete u udruženim zločinačkim poduhvatima na ovu nam našu i jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu, njene institucije i građane zajedničke nam domovine.

Uvijek sam bio svjestan činjenice da je SDA i najveća i najjača stranka u Bošnjaka, takvu sam je i smatrao, te nikada i nisam dozvoljavao da se o njoj ružno govori i piše, stavljajući je sa njenim kadrovima i tebe kao čelnika, u isti koš sa nacionalistima i dokazanim rušiteljima naše države i njenoga sistema.
Istina je, da ste najveća nacionalna stranka u Bošnjaka, ali ne i nacionalistička, kako vas neki dušmani žele i hoće „krstiti ili križati“.

U svojim brojnim i sadržajnim kolumnama, uglavnom objavljenim po brojnim portalima, uvijek sam nastupao sa istinom i samo istinom, te kao sudionik i očevidac vaše neposredne lavovske borbe za ovu istu nam, zajedničku i jedinu domovinu, sa određenim nedopustivim izletima sa svojim partnerima HDZ-om i SNSD-om, bio sam uvijek tolerantan i razuman sa ocjenama i procjenama prema vama i vašoj stranci SDA.

Često i niste bili svjesni njihovih genocidnih tvorevina i njihovog djelovanja, kao nasljednika i sljedbenika ustaško- četničke armade sa Blajburga i Ravne gore, a njihovi otrovni pipci ili papci, guslara iz Laktaša i orguljaša iz Mostara, kao i njihovih brojnih čimbenika u zajedničkoj vlasti, gdje ste se opuštali i tako blagonaklono ponašali, što vam i ne dolikuje, prema idealima za koje se borio i tvoj babo rah. Alija i svi borci naše Armije BiH.

Bezbroj je primjera mnogo vaših stranačkih stavova i odluka, bilo u parlamentarnoj proceduri ili bilo kojim drugim institucionalnim komisijama i sastancima, gdje ste činili „gafofe“ neprimjerene vašim namjerama i nakanama prema jedinoj domovini za koju se zalažete.


Iz poštovanja i prema našem prvom Predsjedniku države, za koju smo se borili i djelimično izborili, rah. Aliji Izetbegoviću, kao i razumnog istinskog prisjećanja lijepih društvenih među komšijskih odnosa, iz moga mladalačkog doba, sa komšijama Bošnjacima, nikada nisam niti mogao zamisliti da posjedujem neku netrpeljivost ili negativno mišljenje o svima vama u stranci SDA, kao bošnjačkoj stranci.

Nisam bio nikakav šarlatan, već iskreni i istinski zaljubljenik svoje jedine domovine BiH, kao normalni bosanski Srbin, koji sam u mladalačkim danima i kao Titov pionir i omladinac, a rođeni Sarajlija sa Vratnika, znao se spuštati na skijama „Elankama“ i ručno pravljenim sličurama od bukovog materijala i potkovanim limenim trakama, od Jajce kasarne, preko Jekovca niz padinu do Kovača, upravo mjesta gdje je i harem našeg Predsjednika i njegovih šehida.

Bio sam u prilici, u postdejtonskom periodu i lično, sa odabranim društvom (na slici) neposredno u kabinetu u Sarajevu i posjetiti našeg Predsjednika i obaviti veoma sadržajne i nužne razgovore, kao mostarski Sarajlija.

U kabinetu Predsjednika Alije Izetbegovića> Safet Oručević, Milan Jovičić i profesor Mustafa Selimović!


Zato, u ovom predizbornom i već izbornom periodu u gradu Mostaru, upravo kao njegov dugogodišnji građanin, kao mostarski Sarajlija, imao sam priliku da uložim maksimalno truda i napora i ličnog autoriteta, kao bivši vijećnik Gradskog vijeća u dva saziva i predsjednik / potpredsjednik Gradskog vijeća u periodu 2000/04. godine, da apelujem i neposredno vodim razgovore sa mnogim čelnicima mostarskih političkih stranaka, patriotske i probosanso-hercegovačke orijentacije, kako bi ih privolio da pristupe „Koaliciji za Mostar 2020“.

Naišao sam, nažalost, kod većine na toliko nerazumni animozitet i netrpeljivost, upravo prema stranci SDA i njegovim kadrovima, na čelu sa Bakirom, sa konstatacijom da ne žele biti dio te Koalicije u kojoj je SDA.

Znajući istinu, da je upravo u ovome gradu rukovodstvo SDA iz Centrale sarajevske sa mostarskim rukovodstvom SDA, često mi neposredno održavalo mnoge razgovore i dogovore sa predstavnicima HDZ-a u ovome gradu, čime su godinama ugrožavale i grad i njegove građane, shodno nedoličnom ponašanju, majorizaciji i diskriminaciji, od strane HDZ-a i njegovih rukovodnih kadrovskih struktura.

Zaista mi je ovo i bila prilika i spoznaja imperatrivne nužnosti i potreba, da konačno SDA i Bakir sa svojim stranačkim kadrovima na svim nivoima i konačno se povrati na kolosjek međusobnog uvažavanja i zajedničkog djelovanja sa ostalim brojnim strankama i građanima, koji su tako patriotski nastrojeni, bez pogovora, kako bi se konačno i stalo u kraj vršljanju i neprimjerenom djelovanju unutrašnjih krtica sa nacionalističkim i uzurpatorskim porivima, što se isto posebno slikovito i intezivno događa u ovome „gradu slučaja“.

Ostaje nam još da vidimo, da li će proces izbora Gradonačelnika ovoga grada proći legalno i legitimno, bez trzavica i tolerantno, a naš Bakir i njegova stranka SDA sa svojim kadrovima da zasjednu i ozbiljno se samokritički osvrne na sve ove procese i njihovu induvidualnu i kolektivnu ulogu u svemu ovome, na svim nivoima i u svim društvenim zajednicama na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Moram priznati da sadržaj ovoga članka i pišem pod uticajem i brojnih mojih jarana, sunarodnjaka iz inostranstva koji i redovno čitaju sve moje objavljene kolumne i koji mi zamjeraju: „Milane, mnogo kritikuješ i pišeš o Miloradu i Draganu, kada ćeš nešto napisati i o Bakiru...“? Hvala im!Ostali prilozi:
» GRANICE LJUDSKE MOĆI SE STALNO POMJERAJU
Aziz Hurem | 21. June 2021 18:30
» DRUGO OTVORENO PISMO SRPSKOM PATRIJARHU PORFIRIJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. June 2021 14:51
» VELIKOSRPSTVO JE KANCEROGENA BOLEST
Sead Zubanović | 17. June 2021 13:04
» FERIDA OSMANOVIĆ I JOSEPH BIDEN
Envera Selimović | 14. June 2021 16:58
» NJEMU, DARKU TANASKOVIĆU, NI IVO ANDRIĆ NIJE NEVIN OD GENOCIDA U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2021 16:30
» TRI BOSANSKA PRAVCA DJELOVANJA NAKON PRESUDE MLADIĆU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 11. June 2021 03:04
» NASLIJEĐE PRESUĐENOG POGLAVICE
Mesud A. Ramić | 11. June 2021 03:02
» MLADIĆ I KARADŽIĆ SU PRESUĐENI NA DŽIVOTNI ZATVOR, A ŠTA JE SA RS?
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 08. June 2021 20:18
» ZLOČINI BEZ KAZNI
Velija Murić | 08. June 2021 03:08
» PREDNOSTI DIJALOGA
Mesud A. Ramić | 07. June 2021 20:13
» KO NEMA OBRAZA, ON JE BEZOBRAZAN
Sead Zubanović | 04. June 2021 15:03
» PROPUŠISMO!
Esmin Frljučkaj | 03. June 2021 00:53
» USVAJANJE REZOLUCIJE O SREBRENICI – NAŠA NUŽNOST
Nebojša Mrvaljević | 02. June 2021 20:27
» JESMO LI SPREMNI ZA NOVI STRELJAČKI STROJ?!
Mehmed Meša Pargan | 02. June 2021 14:02
Ostali prilozi istog autora:
» SUDBONOSNI VAKAT I ZEMAN
13. April 2021 14:39
» KO ISPRAVLJA KRIVU DRINU?
10. March 2021 16:42
» METAMORFOZA LJUDSKOSTI
22. February 2021 14:58
» MOSTARSKA IZBORNA CIRKUSIJADA!
16. February 2021 14:15