Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Crna Gora
ISLAMSKI RADIO "FATIH" POČEO SA VLASTITOM PRODUKCIJOM PROGRAMA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 30. January 2021. 14:01:30
Foto: Miloš Vujović - Anadolu Agency


Pet godina nakon dobijanja frekvencije i dvije godine nakon emitovanja eksperimentalnog programa, prvi islamski radio u Crnoj Gori – radio Fatih, počeo je sa vlastitom produkcijom programa, javlja Anadolu Agency (AA).

Radio Fatih, koji se nalazi na frekvenciji 92.5 FM, za sada se može slušati samo na teritoriji Podgorice, a plan menadžmenta rje da do početka mjeseca ramazana budu postavljeni prijemnici u svim gradovima gdje žive muslimani u Crnoj Gori.

Počeli popunjavati programsku šemu

Fuad Čekić, glavni urednik na radiju Fatih, u razgovoru za AA kaže da je pripremljen širok repertoar programa. Već se krenulo sa jutarnjim programom, kao i informativnim emisijama.

“Još 2015. godine Islamska zajednica u Crnoj Gori je uspjela da dobije frekvenciju i osnuje radio Fatih. Dobili smo frekvencije na osam lokacija. Zbog nedostatka opreme, od 2018. godine mi smo počeli emitovati program na području Podgorice. Sada intenzivno radimo i na opremanju ostalih sedam lokacija. Od prije nekih deset dana počeli smo polako da popunjavamo našu programsku šemu. Imamo jedan dio programa koji ide uživo i polako puštamo neke emisije koje smo već snimili. Unazad tri mjeseca intenzivno smo radili na pripremanju našeg vlastitog programa, na pripremanju emisija iz oblasti sporta, kulture, obrazovanja, vjere i duhovne muzike. Pripremili smo jedan repertoar koji će u narednih mjesec dana zaživjeti u punom kapacitetu. U međuvremenu, očekujemo opremu koja treba da dođe da se instalira na ovim lokacijama, tako da ćemo u punom kapacitetu početi od ramazana, tada ćemo pokriti područja Plava, Gusinja, Petnjice, Rožaja, Bara i svih onih gradova koji su predviđeni 2015. godine“, kaže Čekić.

On podsjeća da je radio Fatih vjerski radio, ali da je želja da se prikaže vjera kao sastavni dio života koja ulazi u sve ostale segmente.

“Kada govorimo o islamu u Crnoj Gori, uvijek pokušamo predstaviti ono što je tradicijski islam unazad 500 godina, kroz različite emisije. Tako imamo emisiju o kulturi i tradiciji, koja predstavlja sve ono od kako uđemo u kuću, običaje, održavanje higijene, spremanje jela itd. Zatim, priča o džamijama, njihovoj gradnji, značenju. Za sada emitujemo informativu, jutarnji program, emisiju Na današnji dan, emisiju Retrospektiva, a redovno se emituju pozivi za namaz, učenje odlomaka iz Kurana itd.“, ističe Čekić.

Cilj da ih čuju, ne samo muslimani, nego i prijatelji i komšije

Profesorica Azra Glavatović, koja predaje maternji jezik i književnost u Medresi “Mehmet Fatih“, pokrenula je na radiju emisiju Fatihove iskre znanja. Ona je i svoje učenice uključila u program radija i na taj način obogatila sadržaj islamskog radija.

“Veoma smo zadovoljni, entuzijazma i volje ima, kako među nama uposlenima u Medresi, tako i kod učenika. Moja odluka kao profesora maternjeg jezika i književnosti je bila da oformim emisiju, u kojoj će gosti biti učenici Medrese 'Mehmet Fatih'. Emisija se zove Fatihove iskre znanja. Negdje kao predavača i voditelja emisije, raduje me činjenica da se učenice dobrovoljno odazivaju mom pozivu i da pri tom biraju lekcije iz opusa jezika i književnosti, shodno njihovim afinitetima“, kaže Glavatović.

Prema njenom mišljenju, medijski prostor je veoma važan.

“Jer vas čuju ne samo oni koji su pripadnici islama, koji su islamski vezani za školu na razne načine, već je važno da nas čuju naši prijatelji i komšije drugih ubjeđenja i drugih vjerskih pripadnosti. Cilj jeste promovisati prvenstveno vjersku komponentu islama, ali osim toga, vrlo je važno da osim tog vjerskog segmenta prezentujemo i ostala društvena i kulturna zbivanja koja su dio naše svakodnevnice i života“, priča Glavatović.

Tokom posjete radiju Fatih, ekipa AA razgovaral je i sa urednikom sportske redakcije Elsanom Kalačom. Kaže da se trudi da njegove emisije budu zanimljive i sa što više informacija.

“Dnevna emisija je koncipirana tako da fokus stavljamo na vijesti sa domaće sportske scene, onda idu vijesti sa međunarodne. Sada je u žiži fudbal u najkvalitetnijim ligama, prije svih Engleska liga, Španska liga i Italijanska liga“, kaže Kalač.Ostali prilozi:
» MINHEN: AKTIVNOSTI "RAMAZAN 2021" U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 04. May 2021 16:22
» INSTITUCIONALNI PRISTUP PRIKUPLJANJA I RASPODJELE ZEKATA I SADEKATUL-FITRA
Prof. dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme | 30. April 2021 15:46
» PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU - SIMBOL SLOBODE
Damir ef. Babajić | 18. April 2021 16:36
» RAMAZANSKA DOVA ZA SVAKI DAN (دعاء كل يوم من أيام شهر رمضان)
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. April 2021 15:18
» ODMOR ZA DUŠU KAO NEČUJNA POTREBA ZA SMISLOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. April 2021 03:59
» ARAP DŽAMIJA U NOVOM RUHU
Mesihat.org | 10. April 2021 14:56
» ZNAMO LI KO JE BIO ABDURRAHMAN IBN AVF?
Mirsad Arnautalić | 22. March 2021 14:06
» PORUKE MUBAREK NOĆI - LEJLETUL-MIRADŽ
Admir Muhić | 10. March 2021 18:32
Ostali prilozi istog autora: