Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U samo nekoliko dana sakupljeno preko pola miliona eura za liječenje
ROŽAJSKI MALIŠANI ABAZ (8) I RIFAT (6) UJEDINILI HUMANISTE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 04. April 2021. 12:04:27


Apel za pomoć dječacima iz Rožaja, Abaz (8) i Rifat (6) Kardović, u kratkom vremenskom roku podigao javnost na noge. Dječaci imaju adrenoleukodistrofiju (ADL), rijetko genetsko oboljenje koje se prenosi s majke na mušku djecu, dok je njihova sestra Dalija (4) potpuno zdrava. To je bio razlog da apel u samo nekoliko dana preplavi sve medije i društvene mreže. Mnogi koji su čuli, nisu oklijevali već su se na razne načine uključili u akciju sa željom da se pomogne ovim mališanima.
Roditelji Faruk i Majla Kadrović, su obavijestili javnost da je za liječenje njihovih sinova u Istanbulu neophodno 500.000 eura. Oni taj novac nisu mogli obezbijediti, ali humanisti, Bošnjaci i njihovi prijatelji, za samo nekoliko dana su sakupli potrebna sredstva. To potvrđuje javno obraćanje porodice Kardović koje u nastavku objavljujemo u cjelosti. Napominjemo, akcija je vođena i na području New Yorka, među kojima su učestvovali i članovi Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije, koordinatori će narednih dostaviti novac na adresu porodice Kardović.
Ujedno u znaku solidarnosti za braću Abaza i Rifata Kardovića iz Rožaja i Admira Mulamekića iz Gusinja koji su na liječenju u Istanbulu, u njujorškom Astoria parku odigrana je prijateljska utakmica između FC Sandžak A i B tima. Članovi ovog kluba sakupili sredstva za njihovo liječenje koja će biti dostavljena koordinatorima.Slijedi pismo:

Poštovani,
Zahvaljujemo se svim plemenitim, nesebičnim i neumornim građanima Rožaja, Crne Gore, regiona, dijaspore i svijeta koji su učestovali u donacijama za liječenje naših hrabrih dječaka Abaza i Rifata Kardovića.
Zahvaljujemo se svima koji ste bez obzira na etničku, nacionalnu i vjersku pripadnost ujedinili sve nas predvođeni jednim ciljem - da pomognete u liječenju i spašavanju dva mala života.
Ulili ste nam snagu, vjeru, nadu i pokazali bezuslovnu HUMANOST.
HVALA VAM plemeniti ljudi, prijatelji, što ste se odrekli svojih dnevnica, dijela skromnih zarada, odložili svoje planove, izdvojili svoje dragocjeno vrijeme i u suzama upućivali molitve za naša dva mala heroja.
Hvala, predstavnicima humanitarnih i radnih organizacija, Javnim ustanovama, učenicima i privrednicima.
Posebnu zahvalnost izražavamo svima onima koji su se ponudili da doniraju svoju koštanu srž.
Obavještavamo javnost da prikupljena sredstva i sredstva čija je uplata najavljena dostižu traženi iznos od 500.000€ koji je prema procjeni i iskustvu liječenja od Adrenoleukodistrofije ljekara specijalista iz Beograda i Holandije potreban za liječenje ove bolesti.
Porodica Kardović će obavještavati javnost o svim nastalim troškovima liječenja putem internet stranice „kardovic.com“
Ukoliko dospjele uplate pređu iznos veći od 500.000€, porodica Faruka Kardovića će proslijediti humanitarnim organizacijama, fondacijama i djeci koja boluju od rijetkih bolesti o čemu će javnost biti redovno obavještavana.
Nadamo se da ćemo dobiti ovu bitku koju vodimo svi zajedno i da će Abaz i Rifat moći kao i sva djeca da imaju bezbrižno i zdravo djetinjstvo, piše u pismu porodice Kardović.Ostali prilozi:
» TURKOVIĆ: VEOMA VAŽAN I PRECIZAN STAV G7 O BIH
Anadolu Agency (AA) | 06. May 2021 14:28
Ostali prilozi istog autora: