Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U sklopu manifestacije „Proljeće sa Planjaxom“ u Bobarma kod Tešnja otkriven
SPOMEN KNJIZI
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 23. April 2021. 16:04:35


„Knjiga je vrjednija od svih spomenika ukrašenih slikama, reljefom i duborezom, jer ona gradi spomenike u srcu onoga koji čita“, zapis je iz Egipta uklesan na Spomeniku knjizi postavljenom u parku Izdavačko - štamparske kuće „PLANJAX komerc, a kojeg su danas (21.04.2021.), u sklopu književne manifestacije „Proljeće sa Planjaxom“, u Bobarama kod Tešnja, svečano otkrili akademik Gradimir Gojer i snivač grupacije „Planjax“ doc. dr. Bajruzin Hajro Planjac, pisac za djecu i omlainu.

- Ovo je Spomen obilježje svim autorima, saradnicima i čitaocima koji su, sve ove godine iza, bili uz nas, sarađvali u našim listovima, štampali svoje knjige ili čitali ponešto od onoga šta smo izdavali, - rekao je Bajruzin Hajro Planjac. Ovo je samo naš mali doprinos vezan za afirmaciju i popularizaciju knjige u našoj zemlji.

U sklopu manifestacije „Proljeće sa Planjxom“ danas je otvorena i izložba izdanja Izdavačko-grafičke kuće „Planjax“, a brojni gosti, pisci i saradnic „Planjaxa“ razgledali su i dio eksponata koji će se naći u Muzeja bosanske stare i rijetke knjige koji je u osnivanju. U „Aleji pisaca“ dodjeljena su priznanja „Planjxovo pero“ autorima najprodavanijih knjiga u 2020. Radi se o knjigama „Udovičke zemlje“ Fajke Kadrića, „Put znaš“ Mehmeda Đedovića i „Sjenke u sjenci“ Melide Travančić. Njihove knjige su, inače, nagrađene i na konkursu Fondacije za izdavaštvo Federacije Bosne i Hercegovine. Doktor Enes Kujundžić, sadnjom jednog stabla, postao je 33 „stanovnik“ Aleje pisaca. Radi se o jednom od najizdavanijih i najtiražnijih autora u proteklom periodu.

Slijedio je potom „Pjesmički maraton“ u okviru kojeg su svoje radove čitali autori čije je knjige štampao „Planjax“. Njihova kazvanja, u vremnu pred nama, bit će štampana u jednoj od narednh knjiga ove agilne zdavačke kuće.

Poseban događaj ove manifestacije bio je susret sa akademikom Gradimirom Gojerom.
Ostali prilozi:
» ORKESTAR “SALTOMORTALE” – PJEVAJU A NA ZLO MISLE!
Šukrija Meholjić | 19. October 2021 17:43
» PROVALA U DŽAMIJU POLJE U BOSANSKOJ DUBICI
MINA | 19. October 2021 17:32
» ZAŠTITIMO DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU
Bošnjaci.Net | 18. October 2021 21:08
» EDIN VRANJ PUŠTEN IZ PRITVORA U SRBIJI
Detektor.ba | 18. October 2021 18:43
Ostali prilozi istog autora:
» PONOVNI NASTUP U CRNOJ GORI
18. October 2021 16:22
» BOJKOT ZA NEGATORE GENOCIDA
11. July 2021 12:33
» PAKETIĆI ZA 160 MALIŠANA
06. June 2021 16:58
» DJECI DAROVALI KNJIGE
02. June 2021 16:50