Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Dodik podržao i potpisao
DEKLARACIJU O SARADNJI S EU I NATO-OM USVOJENA UZ GLASOVE TRI ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH
Autor: B.net
Objavljeno: 17. June 2021. 19:06:44


Na Samitu procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) usvojena je deklaracija kojom su države usaglasile viziju Starog kontinenta, te očitovale o ekonomskoj i sigurnosnoj saradnji, kao i o borbi protiv pandemije koronavirusa.

Nakon što je na nedavno održanom samitu NATO-a Bosna i Hercegovina u Deklaraciji NATO-a (tačka 67.) određena kao država aspirant za članstvo u NATO-u, danas je u Antaliji na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), usvojenai Deklaracija u kojoj se iskazuje podrška euroatlantskim (EU i NATO) integracijama.

Deklaracija je usvojena uz glasove članova Predsjedništva BiH, kao i ostalih učesnika.

Deklaracijom su pozvali Evropsku uniju da intenzivira proširenje na države SEECP-a smatrajući da je to ključno za stabilnost i prosperitet ovog dijela Evrope.

"Učesnici pozivaju EU da pojača proces proširenja za učesnike SEECP-a kako bi se regija zadržala na evropskim temeljnim vrijednostima. Evropska i euroatlantska integracija, utemeljena na trenutnim obavezama i težnjama pojedinih učesnika SEECP-a, presudna je za stabilnost i prosperitet regije", ocijenili su.

Pozdravili su saradnju sa NATO-om, te su podržali šengenski bezvizni režim za države jugoistočne Evrope.

Sudionici su također priznali predanost i doprinos NATO-a stabilnosti i sigurnosti u regiji s ciljem jačanja političkog dijaloga i praktične suradnje. Pozdravljamo kontinuiranu potporu koju NATO pruža svojim partnerima u regiji, objavila je Patria.

Samit u Antaliji za NATO i EU integracije, deklaraciju podržao i Dodik

Deklaracija je usvojena uz glasove članova Predsjedništva BiH, kao i ostalih učesnika ..., objavljuje portal Vijesti.ba.

Nakon što je na nedavno održanom samitu NATO-a Bosna i Hercegovina u Deklaraciji NATO-a (tačka 67.) određena kao država aspirant za članstvo u NATO-u, danas je u Antaliji na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), usvojena Deklaracija u kojoj se iskazuje podrška euroatlantskim (EU i NATO) integracijama.

Deklaracija je usvojena uz glasove članova Predsjedništva BiH, kao i ostalih učesnika: predsjedavajućeg Recepa Tayyipa Erdoğana, predsjednika Crne Gore Milo Đukanović, predsjednice Kosova Vjosa Osmani-Sadriu, predsjednika Sjeverne Makedonije Steve Pendarovskog; premijerke SRbije Ane Brnabić, premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, premijera Moldavije Aureliua Cicoija, ministra vanjskih poslova Bugarske Svetlana Stoeva I

i ministrice vanjskih poslova Albanije Olte Xhaçke, te predstavnika Slovenije i Grčke, saznaju Vijesti.ba.

U deklaraciji iz Antalije se navodi da “sudionici pozivaju EU da pojača proces proširenja za sudionike SEECP-a kako bi se regija zadržala na europskim temeljnim vrijednostima. Europska i euroatlantska integracija, utemeljena na trenutnim obvezama i težnjama pojedinih sudionika SEECP-a, presudna je za stabilnost i prosperitet regije”, kaže se u prvom odjeljku pod nazivom “Evropska i euroatlantska vizija”.

Podsjećamo da je na samitu NATO-a Briselu prethodno je obnovljeno jedinstvo Alijanse, a nakon susreta Biden – Ergodan, to jedinstvo je preneseno je i Samit Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Zanimljivo je da je za ovu Deklaraciju glasala i Republika Srbija, koja u dokumentu NATO-a za razliku od Bosne i Hercegovine nije definisana kao aspirant za članstvo u NATO-u, nego se saradnja Srbije sa NATO-om odvija kroz Pojedinačnih partnerski program (IPP), prenose Vijesti.baOstali prilozi:
» OTVOREN PUT PODGORICA – GUSINJE PREKO ALBANIJE
Anadolu Agency (AA) | 04. August 2021 07:07
» SCHMIDT GRAĐANIMA OBEĆAO POMOĆ ZA BOLJU BUDUĆNOST
Anadolu Agency (AA) | 03. August 2021 07:47
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
Bošnjaci.Net | 31. July 2021 13:50
Ostali prilozi istog autora: