Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BIDENOV IZASLANIK ESCOBAR: NA BALKAN STIŽE ČOVJEK KOJI JE POMOGAO DODIKU
Autor: B.net
Objavljeno: 03. September 2021. 02:09:06

Kako će se dolazak Bajdenovog izaslanika Escobara odraziti na politička dešavanja u BiH

Dolazak novog američkog izaslanik za Zapadni Balkan, Gabriela Escobara zasigurno će se odraziti i na politička dešavanja u Bosni i Hercegovini, ali u kojoj mjeri i na koji način, još ostaje da se vidi.
Analitičari su saglasni da američki kurs prema Balkanu ostaje isti, ali da Eskobar zasigurno dolazi sa novim zadacima koji neće mimoići ni Bosnu i Hercegovinu.
Eskobar, koji je trenutno zamjenik ambasadora SAD u Srbiji, funkciju izaslanika State departmenta za Zapadni Balkan preuzima 7. septembra od Matthew Palmera.
Eskobar je, inače, izuzetan poznavalac Balkana, a tokom 1998. i 1999. godine bio je na poziciji šefa kabineta u Kancelariji visokog predstavnika u Banjaluci, kao i šef Kancelarije američke ambasade u ovom gradu, pa samim tim veoma dobro poznaje prilike kako u Rs-u, tako i BiH.
Analitičari ističu da će Eskobar, zahvaljujući svom iskustvu, moći ozbiljnije i aktivnije da se uključi u rješavanje problema na Zapadnom Balkanu. Osim što odlično govori bosanski / crnogorski/ hrvatski / srpski jezik, Eskobar poznaje dosta političara i diplomata širom Balkana, i sigurno je da njegov izbor nije slučajan.
Zanimljivo je da je u vrijeme dok je Eskobar bio na “službi” u Banjaluci, lider SNSD, Milorad Dodik, bio “ljubimac” Zapada i američke administracije koja mu je davala vjetar u leđa u borbi protiv tadašnje vlasti, predvođene SDS. Analitičari ističu da je Eskobar tada bio vrlo aktivan oko izbora Dodika za predsjednika Vlade Rs, pa će biti zanimljivo posmatrati odnos ove dvojice političara sada, nakon što je lider SNSD dospio na crnu listu SAD.
Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Zijad Bećirović ističe da je svaki izaslanik u funkciji određene politike, pa samim tim i Eskobar.
Koje će korake preduzeti i da li će se njegov kurs mijenjati u odnosu na Palmera, kako ističe Bećirović, zavisiće od njegovih šefova, koji će mu izdavati zadatke.
– Sasvim sigurno on svemu može dati i ličnu notu. I dosadašnji izaslanik SAD bio je vrstan poznavalac situacije i aktera na političkoj sceni na Zapadnom Balkanu ali njegov rad nije bio prepoznatljiv i imao je skromne rezultate. To je u najvećoj mjeri zavisilo od instrukcija koje je dobivao od svojih nadređenih, - kaže Bećirović.
On dodaje da je fokus Amerike na Bosnu i Hercegovinu sada mnogo veći u odnosu na period kada je na čelu te države bio Donald Tuamp. Bećirović ističe da svaka administracija imenuje svoje ljude, koji mogu odgovoriti izazovima sa kojima će se suočiti.
– U ovom slučaju imenovali su Eskobara, koji sasvim sigurno dolazi sa novim zadacima. Administracija američkog predsjednika tijesno sarađuje sa EU, tu je novi visoki predstavnik Christian Schmidt, a najvjerovatnije političke promjene na narednim izborima u Njemačkoj dodatno će pokrenut proces zatona desnice, posebno radikalne desnice u Evropi, - smatra Bećirović.
On dodaje da će se Evropa mijenjati, a time i BiH. Sve su to, ističe Bećirović, važni momenti, koji će uticati na ulogu Eskobara na Zapadnom Balkanu.
– Mnogo toga u vezi BiH već se dešava iza scene i zbog toga je već vidljiva ogromna nervoza i zabrinutost pojedinih političkih aktera u BiHj – zaključuje Bećirović.
historičar i bivši diplomata, Slobodan Šoja kaže da s diplomatske tačke gledišta odlazak jednog diplomate i dolazak drugog je rutinska i prirodna smjena, pogotovo kad se zna da se u Washingtonu promijenio i predsjednik i administracija.
Šoja kaže da ne misli da ono što je predviđeno da uradi Eskobar ne bi mogao uraditi Palmer. On dodaje da je Palmer još iskusniji diplomata od Eskobara.
– Mi možemo nagađati kako će djelovati Eskobar, ali niko osim onih koji su ga imenovali ne znaju šta je zapravo njegov glavni zadatak. Oni nam to sigurno neće reći već ćemo to sami saznati uz malo vremana i strpljenja, – ističe Šoja.
On kaže da u ovom imenovanju nema ničeg ni spektakularnog niti skrivenog u dolasku Eskobara, te da imenovanje novog američkog šefa za Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova SAD ne znači apsolutno ništa.
Šoja ističe da su američke diplomate i izaslanici samo izvršioci politike koja se ne kreira u njihovim glavama već u američkoj administraciji. Njihova imena su, kaže on, nebitna, važna je politika, koja se rijetko menja, pa i ako se promjeni to se dešava u izuzetnim prilikama ali se sve brzo vrati u stare tokove. Šoja dodaje da u američkoj spoljnoj politici postoje neke konstante koje se teško ili nikako ne mijenjaju.
– Ono što je u ovoj vijesti, ipak, veoma zanimljivo je da dolazak Eskobara znači i dolazak diplomate koji je svojevremeno učinio što je potrebno da u Rs-u zavlada političar za koga su Amerikanci smatrali da je idealna ličnost za apsolutog vladara, nešto slično kao što su imali u Crnoj Gori sa Milom Đukanovićem. Neko možda već vidi da bi babica koja je pomagala u političkom porađanju Dodika mogla postati i njegov grobar koji bi ozvaničio kraj njegove političke karijere, – navodi Šoja.
On ponavlja da je Eskobar samo isturena ruka Washingtona koji ruku pomera u skladu sa signalima iz Amerike. Bosna i Hercegovina se, kako kaže Šoja, nalazi u zoni vrlo slabog signala kojeg Amerikanci s mukom i mučninom detektuju, pa zbog slabih veza jedni druge ne čuju niti razumiju.
– Drugim rečima, ono što dio Bosne i Hercegovine očekuje od Amerike (rušenje Republike Srpske) neće se dogoditi, a neće se ni dogoditi ono što Amerika očekuje od Bosne i Hercegovine. A ne očekuje ništa posebno, osim da postane punoletna država, a ne da njeni nacionalni lideri poput djece jedni druge tužakaju i prave cirkus, svi, bez izuzetka, – poručuje Šoja.

Govori sedam jezika

Gabrijel Eskobar je u šest navrata dobio najviše priznanje State departmenta za izuzetan doprinos i priznanje State departmenta za poseban doprinos. Dobitnik je nagrade State departmenta za izuzetan rad na terenu kao i nagrade Ministarstva odbrane koja se dodjeljuje civilima za izuzetan doprinos vojsci. Pored engleskog, govori španski, ruski, italijanski, bosanski / crnogorski/ hrvatski / srpski, češki i portugalski jezik, a očekuje se, da će ubrzo po preuzimanju funkcije krenuti na put i u posjete zemlje regiona, objavio je portal blic.rs .Ostali prilozi:
» BOSANSKA PRIČA VEĆ ODAVNA NIJE SAMO PRIČA
Aziz Hurem | 25. October 2021 18:22
» BEOGRAD: NAPADNUTE PROSTORIJE ŽENA U CRNOM
Bošnjaci.Net | 25. October 2021 14:15
» BANA, IZ & KCPGNY I ICM: ZAHTJEVI VLADI CRNE GORE
Bošnjaci.Net | 24. October 2021 20:06
» VUČIĆ - DODIK: ZAOKRET BAJE IZ LAKTAŠA
Anadolu Agency (AA) | 23. October 2021 23:07
Ostali prilozi istog autora:
» MANIFEST DOBROG BOŠNJANINA
11. October 2021 15:10