Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ODGOVOR IZ KABINETA PREMIJERA KANADE JUSTINA TRUDEAU NA PISMO U VEZI OPASNOG UGROŽAVANJA FUNKCIONISANJA I INTEGRITETA DRŽAVE BIH
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 25. October 2021. 13:10:04
Institut za istraživanje genocida Kanada je dobio odgovor iz ofisa premijera Kanade Justin Trudeau u kome se između ostalog kaže: “Možete biti sigurni da su vaše konstatacije i navodi vrlo pažljivo razmotreni. U tom smislu vaše pismo smo proslijedili Marc Garneau, ministru vanjskih poslova Kanade, radi njegove informacije, razmatranja i djelovanja po ovom pitanju".
(Photo Credit: The Mole)


Institut za istraživanje genocida Kanada je uputio pismo premijeru Kanade Justin Trudeau, apel i proglas bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi članovima Kanadskog parlamenta u kojima se izražava duboka zabrinutost Kanađana bosanskohercegovačkog porijekla, njihovih organizacija i zajednica, ali i zabrinutost mnogih Kanađana, prijatelja Bosne i Hercegovine, zbog opasnog ugrožavanja i negiranja države Bosne i Hercegovine. U pismu, apelu i proglasu je istaknuto kako s dubokom zabrinutošću pratimo posljednju eskalaciju tenzija koje se konkretno odnose na korake ka secesiji bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska koje su praćene militarizacijom policijskih snaga i vježbama s vojskom Srbije.

"Milorad Dodik je najavio da planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, Upravi za indirektno oporezivanje, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, te Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji, nakon čega bi bosanskohercegovački entitet Republika Srpska trebao da formira svoju obavještajnu strukturu, iako se radi o zakonim donesenim u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine gdje se jedino i mogu mijenjati”, stoji u pismu, apelu i proglasu.

Glasanje u Narodnoj Skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska ima potencijal da naruši stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini i regiji kao i da dovede u opasnost samo provođenje Dejtonskom sporazuma, odnosno funkcionisanje bosanskohercegovačke države, te opasno naruši njen teritorijalni integritet, suverenitet, nezavisnost i međunarodni državno pravni subjektivitet. Zbog toga je urgentno zatraženo od Kanade kao članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini da vladinim saopćenjem ove poteze proglase nelegalnim i da Kanada iskoristi sva raspoloživa sredstva, kao razvijena demokratska država, članica grupacije sedam najrazvijenih država, kako bi se urazumile nacionalističke snage u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska. U pismu, apelu i proglasu se jasno podvlači ko je odgovoran za rastuće tenzije u Bosni i Hercegovini, a to je član Predsjedništva Milorad Dodik zajedno sa svojim sljedbenicima.

Navodi se da je njegova najava održavanja sjednice Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska po navedenim zakonima bez presedana u međunarodnoj zajednici i međunarodnom pravu i da pored toga što je nelegalna i neustavna, ima za cilj da kreira dalje korake koje bi vodile do secesije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, što bi imalo vrlo ozbiljne posljedice po evropski i svijetski mir.

Institut za istraživanje genocida Kanada je dobio odgovor iz ofisa premijera Kanade Justin Trudeau u kome se između ostalog kaže: “Možete biti sigurni da su vaše konstatacije i navodi vrlo pažljivo razmotreni. U tom smislu vaše pismo smo proslijedili Marc Garneau, ministru vanjskih poslova Kanade, radi njegove informacije, razmatranja i djelovanja po ovom pitanju".

Članovi internacionalnog ekspertng tima Instituta za istraživanje genocida Kanada imali su više susreta sa bivšim kanadskim premijerima, sa bivšim i sadašnjim članovima Kanadskog parlamenta i sa istaknutim kanadskim akademskim i kulturnim subjektima u vezi situacije u Bosni i Hercegovini. Zatraženo je da se kanadski glas mnogi više čuje u međunarodnoj zajednici i međunarodnim organizacijama u odbrani integriteta bosanskohercegovačke države, piše u saopćenju Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}.Ostali prilozi:
» PALMER: OVDJE NISMO DA BI ZASTUPALI BILO KAKAV PLAN
Anadolu Agency (AA) | 29. November 2021 15:35
» DELEGACIJA IZ TUZLE POSJETILA REISU-L-ULEMU
MINA | 29. November 2021 15:00
» OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Ferid Krak | 29. November 2021 14:09
Ostali prilozi istog autora: