Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Održana javna rasprava „Otvoreno vijeće“ i usvjeni su zaključci
MATICA BOŠNJAČKA: BOŠNJAČKO NACIONALNO VIJEĆE JE UZURPIRANO I ZLOUPOTRIJBELJENO OD POLITIČKIH STRANAKA SDA-SDP
Autor: B.net
Objavljeno: 05. November 2021. 18:11:50


U organizaciji Matice bošnjačke, uz prisustvo opozicionih vijećnika, pojedinih narodnih poslanika i određenog broja bošnjačkih predstavnika u državnim organima i odbornika, 05. 11. 2021. godine, u Novom Pazaru, održana je javna rasprava „Otvoreno vijeće“ i usvjeni su slijedeći- Z A K LJ U Č C I:

1. Bošnjačko nacionalno vijeće je uzurpirano od strane dvije političke stranke (SDA-SDP) i lišeno mogućnosti da vrši svoju ulogu i zakonite nadležnosti.

2. Bošnjačko nacionalno vijeće se zloupotrebljava kao prepreka za rješavanje nagomilanih problema bošnjačkog naroda, posebno na polju kulture, obrazovanja, jezika i pisma te informiranja.

3. Bošnjačko nacionalno vijeće se, također, zloupotrebljava kao mehanizam za privatnu i stranačku uzurpaciju novčanih sredstava budžetom predviđenih za realizaciju projekata od bošnjačkog nacionalnog značaja.

4. Formiranje i zloupotreba fiktivnih organizacija predstavlja posebnu kriminalnu drskost, čime se vrijeđa elementarna inteligencija naroda koji zna da te organizacije uopće ne postoje.

5. Ne smijemo dopustiti da se produženjem svojevrsne agonije u BNV-u i dalje žrtvuju vitalni bošnjački interesi, a posebno kvalitetno obrazovanje naše djece na svom maternjem jeziku.

6. Matica bošnjačka će, uz podršku svih javnih bošnjačkih djelatnika koji se ne slažu sa ovakvim omalovažavanjem i zloupotrebom BNV-a, nastaviti sa raskrinkavanjem krivaca za postojeće stanje BNV-a, što će u konačnici dovesti do vraćanja BNV-a njegovoj ulozi i misiji.

7. Neophodno je poduzeti potrebne mjere i aktivnosti kako bi se uskratila nezakonita podrška ovakvom Vijeću od strane određenih faktora u Beogradu.

8. Oštro osuđujemo otvoreno kršenje zakonom garantiranog prava na svoj bosanski jezik u pojedinim pravosudnim organima, a posebno Sjenici, te nezakonito preformuliranje imena jezika sa ‘bosanski’ na ‘bošnjački‘ u pojedinim policijskim upravama i tražimo od nadležnih organa da hitno poduzmu potrebne mjere za dokidanje ovakvih pojava.

9. Osuđujemo i odbacujemo politiku upošljavanja na štetu Bošnjaka, posebno na području Sandžaka.

10. Zloupotreba BNV-a za opstrukciju Islamske zajednice i podršku paravjerskoj tvorevini predstavlja najgori oblik nacionalne, vjerske i moralne izdaje.Ostali prilozi:
» IZETBEGOVIĆ U POSJETI ZVORNIKU
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 16:45
» STUTTGART: SKUP PODRŠKE BOSNI I HERCEGOVINI
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 15:13
» SAMANTHA POWER UPUTILA VIDEO PORUKU GRAĐANIMA BIH
Vijesti.ba | 20. January 2022 15:39
» U SREBRENICI JE UBIJENO 8.000 BOŠNJAKA
Bošnjaci.Net | 20. January 2022 14:48
Ostali prilozi istog autora: