Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
NEOPHODAN ZAJEDNIČKI ODGOVOR PROBOSANSKOG BLOKA NA OTVORENI ATAK NA DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU
Procitaj komentar
Autor: B.net
Objavljeno: 15. December 2021. 14:12:19


Usvajanje zaključaka NSRS kojima Dodik jednostrano najavljuje formiranje parainstitucija i rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kontinuirani napad na ustavno-pravni poredak BiH, blokada državnih institucija i prijetnje secesionizmom, te s druge strane izostanak odlučne reakcije međunarodnih predstavnika na ove poteze, zahtijevaju jedinstven, konkretan i odlučan politički odgovor probosanskih političkih snaga.

Takav nastup potreban je i u razgovorima o reformi Ustava BiH i izbornog zakonodavstva, kao i zajednički odgovor na dilemu da li uopće razgovarati o toj temi dok se ne deblokira rad državnih institucija i ne zaustavi napad na ustavno-pravni poredak.

Političke stranke iz probosanskog bloka, koje zajedno imaju više od 800.000 glasova i skoro 60 posto ruku u Predstavničkom domu PS BiH, moraju u ovakvoj situaciji ostaviti po strani svaki pojedinačni stranački interes i pokazati zrelost i jedinstvo. Takav pristup bi trebalo da pokažu i relevantni akteri iz intelektualne, stručne i medijske zajednice. To s pravom očekuje i velika većina građana naše domovine. Naša poruka o jedinstvu i snazi smanjiće šanse da dođe do loših scenarija i obeshrabriće snage koje nasrću na BiH, a istovremeno će biti i jasna poruka prijateljima u međunarodnoj zajednici.

Stoga je u narednim danima neophodno kroz otvoren dijalog svih relevantnih aktera koordinirati aktivnosti probosanskog bloka i poduzeti zajedničke korake. Potpuno je nebitno ko će formalno inicirati razgovore i gdje će oni biti održani, niti bi oni smjeli biti korišteni za bilo kakve partikularne političke interese. Da bi se izbjegle bilo kakve dileme po ovom pitanju, SDA predlaže da sastanke formalno sazovu članovi Predsjedništva BiH.

U zaštiti Bosne i Hercegovine, njenog ustavno-pravnog poretka i institucija, ne bi smjelo biti podjele na poziciju i opoziciju, jer je riječ o sudbonosnim pitanjima koji se tiču svakog građanina ove zemlje, ali i generacija koje dolaze poslije nas, piše u saopćenju SDA.

VRHOstali prilozi:
» POŽAR U FABRICI AUSTROTHERM U BIHAĆU
Anadolu Agency (AA) | 24. May 2022 13:16
» DR. SVEN ALKALAJ NA ČELU DIPLOMATSKOG KLUBA IGES-A
Bošnjaci.Net | 22. May 2022 13:15
» DUGOTRAJNA BORBA ZA ISTINU I PRAVDU URODILA PLODOM
Bošnjaci.Net | 21. May 2022 03:42
Ostali prilozi istog autora:
» VASPITANA DJECA
07. May 2022 14:39
» BOSANSKI JEZIK NEMA ALTERNATIVU
26. April 2022 16:37
fastvee.gif
SrdjandDramanovic Studija.jpg
BosnaIzmjeneustava.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif