Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Saopćenje Stranke za Bosnu i Hercegovinu
DODIKOV PORAZ U BEOGRADU I VUČIĆEVA ULOGA
Procitaj komentar
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 15. January 2022. 22:01:20
U Bosni i Hercegovini se vodi borba između retrogradnih nacionalističkih politika sa primjesama fašizma sa jedne, i većine građana BiH koji bi da žive punu demokratiju na temelju proklamovanih evropskih principa i vrijednosti sa druge strane.


Predstave za javnost koje godinama gledamo prije i nakon beogradskih susreta Milorada Dodika i Aleksandra Vučića konačno su demistificirane nakon posljednjeg takvog sastanka. Dodik je javno priznao poraz svoje politike, a Vučić potvrdio da je on bio ključni destabilizator regionalnih odnosa.

Dodik je poslije jučerašnjeg susreta u Beogradu rekao kako su “Bošnjaci dobili vjetar u leđa od stranaca”, kao i da se “digla ogromna hajka u cijelom svijetu”. Time je nasljednik Karadžićeve politike još jednom pokazao da ne poznaje dovoljno međunarodne odnose niti svoje mjesto u tim odnosima. U Bosni i Hercegovini se vodi borba između retrogradnih nacionalističkih politika sa primjesama fašizma sa jedne, i većine građana BiH koji bi da žive punu demokratiju na temelju proklamovanih evropskih principa i vrijednosti sa druge strane. Nije jasno kako je Dodik očekivao da
Dodik je poslije jučerašnjeg susreta u Beogradu rekao kako su “Bošnjaci dobili vjetar u leđa od stranaca”, kao i da se “digla ogromna hajka u cijelom svijetu”. Time je nasljednik Karadžićeve politike još jednom pokazao da ne poznaje dovoljno međunarodne odnose niti svoje mjesto u tim odnosima.
mržnja i netrpeljivost prema drugom i drugačijem dobije podršku Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Evropske unije, koji funkcionišu upravo na principima demokratije i suverenosti pojedinca, građanina, a ne kolektiviteta. Ako se tome dodaju aktivnosti bh. dijaspore koja živi na zapadu i zalaže se da Bosna i Hercegovina bude multietnička, inkluzivna i demokratska država, onda je logično odakle tolika “hajka” koja se digla protiv nacionalističkih politika. Većinu građana BiH koji su danas razasuti po svijetu protjerala je upravo politika koju Dodik danas predstavlja.

Vučić je i sam bio dio tog političkog establišmenta kada je javno prijetio kako će ubiti 100 muslimana za jednog Srbina. Nije slučajnost što Dodik danas koristi naziv muslimani za Bošnjake, vjerujući da će samo zbog toga međunarodna zajednica biti protiv Bosne i Hercegovine. I na tom primjeru se pokazuje nedoraslost i nepoznavanje odnosa u svijetu pa i unutar samih demokratskih društava zapada gdje su muslimani iz raznih krajeva svijeta aktivni sudionici tamošnjih politika. Svjetski lideri i javnost cijeloga svijeta dobro su upoznati da je nad muslimanima Bosne i Hercegovine počinjen genocid od strane Vojske i Policije Republike Srpske, kako stoji u presudama Međunarodnih sudova. Umjesto priznavanja zločina i poštivanja presuda međunarodnih sudova, Dodik likuje i glorifikuje presuđene ratne zločince.

Njegov nalogodavac Vučić pokazao je na jučerašnjem sastanku da je bio i ostao Dodikov politički šef, i da ih je ekstremna velikosrpska politika dovela do zida. Naredio je Dodiku da spusti loptu, što je ovaj i najavio. To se desilo nakon sankcija Sjedinjenih Američkih Država i pokretanja ozbiljnih razgovora o sankcijama od strane vodećih zemalja Evropske unije. Sigurnosna kriza u koju su Vučić i Dodik, slijedeći instrukcije SANU-a , doveli Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, pa i Srbiju i Hrvatsku, pogađa sve zemlje regije, a najviše osiromašene građane bh. entiteta RS.

Dodik je sa beogradske pozornice još jednom optužio Bajdenovu administraciju za probleme u kojima se našao, i rekao kako će čekati dolazak nove administracije smatrajući da će time dobiti podršku za svoje separatističke nakane. To je dodatni pokazatelj nepoznavanja unutrašnje i vanjske politike kada je u pitanju prva sila svijeta. Vanjska politika Sjedinjenih Američkih Država ima svoju konstantu i nije sklona praviti nagle zaokrete u skladu sa željama ekstremnih nacionalista poput Milorada Dodika.

VRHOstali prilozi:
» MASAKR NA KAPIJI JE NAJTUŽNIJI DAN TUZLANSKE HISTORIJE
Anadolu Agency (AA) | 25. May 2022 13:11
» POŽAR U FABRICI AUSTROTHERM U BIHAĆU
Anadolu Agency (AA) | 24. May 2022 13:16
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
SrdjandDramanovic Studija.jpg
BosnaIzmjeneustava.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif