Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine
UKOP 30 ŽRTAVA GENOCIDA NA KOLEKTIVNOJ DŽENAZI OVE GODINE U POTOČARIMA: MEĐU NJIMA I UBIJENI U KALINOVIKU
Procitaj komentar
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 13. April 2022. 14:04:56
Za kolektivnu dženazu u Potočarima, 11. jula ove godine, za sada su spremni posmrtni ostaci 30 žrtava, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Posmrtni ostaci devet žrtava genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine koji su u junu prošle godine ekshumirani na lokalitetu Dobro Polje, općina Kalinovik, identificirani su prošle sedmice u prostorijama JKP "Gradska groblja" Visoko.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su 1995. godine nestali na području Bratunca, Srebrenice i Zvornika. Ove žrtve su najprije identificirane putem DNK metode, a njihov identitet su potvrdili i članovi njihovih porodica.

"U Kalinoviku su ekshumirani posmrtni ostaci deset žrtava koje su ubijene u genocidu počinjenom u Srebrenici. To je najudaljenija tačka na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci Srebreničana. Prilikom ekshumacije su pronađeni i određeni dokazi koji su upućivali čije bi žrtve mogle biti. Pronađene su žice kojim su im bile vezane ruke što je vrlo indikativno s obzirom na to da su te iste žice pronađene i prilikom otkrivanja masovne grobnice sa žrtvama 'Škorpiona'. Devet žrtava je identifikovano, deseta nije. Od ovih devet identifikovanih, porodice osam žrtava su dale saglasnost za njihov ukop na kolektivnoj dženazi koja se planira za 11. juli ove godine u Potočarima. Deseta žrtva nije identifikovana jer majka nije imala snage da dođe i obavi taj čin. Imamo saglasnost i za ukop 22 žrtve koje se nalaze u Podrinje identifikacionom projektu u Tuzli. Dakle, trenutno imamo saglasnost za ukop 30 žrtava na dženazi ove godine", pojasnila je Fazlić.

Međutim, kako je kazala, još uvijek postoje posmrtni ostaci koji su identifikovani i putem DNK i zvanične metode.

"Takvih je 35 u Tuzli ali porodice još nisu dale saglasnost za njihov ukop. Razlog tome je uglavnom oskudnost skeleta koji su do sada pronađeni. Porodice se nadaju da će se u narednom periodu pronaći dodatni skeletni ostaci. Imamo još 75 žrtava koje su identifikovane samo putem DNK metode, ali porodice još nisu pristupile zvaničnoj identifikaciji", izjavila je Fazlić.

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme provodi intenzivnije aktivnosti kada je riječ o identifikacijama, a kako bi zajedno sa udruženjima porodica nestalih osoba, pozvali porodice da identifikuju svoje najmilije i daju saglasnost za njihov ukop.

"Neki od posmrtnih ostataka se u mrtvačnicama nalaze i dvije, tri decenije. Dakle, decenijama su u plastičnim vrećama, na policama. Cijenimo da je mnogo humanije da se ti posmrtni ostaci konačno spuste u zemlju", istakla je Fazlić.

Prema njenim riječima, svake godine rade reasocijacije, tačnije dodaju posmrtne ostatke koje su naknadno pronađeni već ukopanim žrtvama.

"Na području Bosne i Hercegovine pronađeno je oko 1.000 grobnica. Međutim, kada je riječ o žrtvama Srebrenice, one su pronađene u 85 masovnih grobnica, na različitim lokalitetima. Posljednja masovna grobnica sa žrtvama genocida pronađena je na području općine Kalinovik, na lokalitetu Dobro Polje u maju prošle godine. Od tog broja, 40 je primarnih masovnih grobnica, a 41 je sekundarna. Imali smo i tri masovne grobnice na samoj površini terena i jednu jamu", izjavila je Fazlić.

Kako je kazala, još uvijek se traži više od 1.000 nestalih žrtava genocida.

"Vjerujemo da postoji određen broj masovnih grobnica koje kriju te posmrtne ostatke. Međutim, svjedoci smo da je sve teže doći do tačnih informacija o lokacijama tih grobnica. Jedan broj nestalih nikada neće biti pronađen jer su završili na dnu rijeka, jezera, na nepristupačnim lokacijama, različitim prirodnim jamama", istakla je Fazlić.

Naglasila je da određen broj nestalih neće biti pronađen jer su nestale cijele porodice.

"Nekim porodicama je apsolutno zameten trag. To je slučaj sa pet sestara iz Foče čiji je dokaz o postojanju apsolutno izbrisan. Ne možemo dokazati da su postojale. Radi se o sestrama Bešlić. Četiri sestre su, prije nego su ubijene, brutalno zlostavljane i silovane, samo je jedna preživjela. Ona je završila u staračkom domu u Goraždu gdje je i preminula. Od nje nije uzet uzorak krvi kako bi se identifikovali posmrtni ostaci njenih sestara", ispričala je Fazlić.

Dodala je da je od nebrige za njeno grobno mjesto, jer nemaju srodnika, usljed vremenskih prilika, uništen nišan pa je nemoguće doći i do groba te sestre.

VRHOstali prilozi:
» ISLAMOFOBIJA I U SREDINAMA U KOJIMA SU MUSLIMANI VEĆINA
Anadolu Agency (AA) | 21. May 2022 12:43
» BEDR - DOKAZ I TRIJUMF ISTINE
MINA | 17. April 2022 15:11
» POSTOJI PLAN DA BOŠNJACI NESTANU KAO NAROD
Preporod.info | 06. April 2022 15:35
» LOGIĆ: MAPA OPSADE SARAJEVA KAO DOPRINOS KULTURI SJEĆANJA
Anadolu Agency (AA) | 05. April 2022 18:57
» NAŠA BORBA JE BORBA ZA MIR
MINA | 01. April 2022 13:55
» DOBRI LJUDI ŽIVE ONOLIKO KOLIKO ŽIVE NJIHOVA DJELA
Samir Hadzalić | 22. March 2022 15:20
» POSLJEDICE ASIMILACIJE SU VIDLJIVE
Samir Hadzalić | 08. March 2022 23:00
» POSTOJI NAMJERA DA SE IZVRŠI KOMPENZACIJA RS ZA KOSOVO
Anadolu Agency (AA) | 12. February 2022 13:32
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
SrdjandDramanovic Studija.jpg
BosnaIzmjeneustava.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif