Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


HAFIZ BUGARI: NOĆ LEJLETUL-KADR NEOPISIV DAR SVIM LJUDIMA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 27. April 2022. 14:04:34
Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu večeras obilježavaju noć Lejletul-kadr, najodabraniju noć u godini, koja je, prema islamskom učenju, vrednija od hiljadu mjeseci.

U ovoj noći počelo je objavljivanje Kur'ana poslaniku Muhammedu, a.s, a kako je istakao hafiz Sulejman Bugari za RTV BIR, ona je „neopisiv dar svim ljudima“.

„Allah Uzvišeni je u suri Kadr detaljno opisao tu noć, koliko je važna i šta se u njoj dešava. Gospodar kaže: Uistinu, Mi smo ga objavili u noći Kadra. A znaš li ti šta je noć Kadra? Noć Kadra je vrednija od hiljadu mjeseci, noć u kojoj se bezbroj meleka spušta, zajedno s njima i ruh/duh/dah. Ona je kao takva mir, spas za svakoga, sve dok ne osvane“, kazao je hafiz Bugari.

Kako je objasnio hafiz Bugari, sura Kadr nas podsjeća na neopisivu noć koja je data kao blagodat svakom čovjeku ponaosob, kao jedinstvena prilika da se dođe do svoje originalnosti.

„Šta znači doći do svoje originalnosti? To znači da čovjek treba da teži da spozna sebe, da spozna svoju ulogu i zadaću koju je dobio od Gospodara“, naveo je hafiz Bugari.

Naglasio je da je Noć kadra počašćena da se u njoj spusti Božija riječ.

„Ta čast je ponuđena svakom čovjeku, da je doživi, da ostvari svoju originalnost. Da bismo mogli osjetiti snagu, nur te noći, jedan od uslova je naša potpuna posvećenost Božijoj riječi. Onoliko koliko mi bićem pristupimo Kur'anu, koliko se s njim družimo, toliko će nam ta noć otvoriti i pokazati“, istaknuo je hafiz Bugari.

Kako je naveo, u noći Kadra najbolje je učiti dovu: „Allahu, Ti si onaj koji prelazi preko slabosti naših, Ti si onaj koji je plemenit i Ti si onaj koji voli da prašta, pa Te molim oprosti nam.“

„U ovoj dovi je sastavljeno sve ono što se traži od vjernika tokom cijelog života, da se okiti s ove tri osobine, da bi mogao da doživi noć Kadra, slast vjerovanja, ljepotu imana, ljepotu bratstva, ljubavi i razumijevanja. Da li mi prelazimo preko slabosti jedni drugih, ili volimo da pamtimo? Jesmo li plemeniti jedni prema drugima, a imamo Plemenitog? Volimo li mi da praštamo jedni drugima? Apsurd je da imamo Gospodara koji prelazi preko slabosti, a mi da pamtimo. Apsurd je da nismo plemeniti, da ne razumijemo ljude. Apsurd je da od Allaha tražimo oprost, a da mi ne opraštamo. Okitimo se ovim osobinama u ovoj noći, ne bi li nas Allah počastio da budemo od onih koji kažu 'Blago onome kome je noć Kadra svaka noć'“, poručio je hafiz Sulejman Bugari.

U povodu nastupanja mubarek noći Lejletul-kadr Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizira centralnu svečanost prije teravih-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Ovom prilikom vaz će kazivati reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović. Program počinje u 20.45 sati, s direktnim prenosom na BHT i BIR televiziji.

VRHOstali prilozi:
» UMJETNIČKI PROJEKAT "ŠUMA" POSVEĆEN ŽRTVAMA GENOCIDA U SREBRENICI
Anadolu Agency (AA) | 20. February 2023 01:54
» PORODICA JE NAJVAŽNIJA OD SVEGA NA SVIJETU
Avlija | 23. January 2023 22:20
» ŠEST SMJERNICA ZA SPAS BIH
Hayat | 14. January 2023 19:46
» KNJIŽEVNOST KAO NAJVAŽNIJI SEGMENT UMJETNOSTI
Bošnjaci.Net | 27. December 2022 16:23
» NA SCENI JE POKUŠAJ PODJELE PROBOSANSKOG BLOKA
BHRT.ba | 20. December 2022 20:32
» EUTANAZIJA BOSNE
Hayat | 15. December 2022 12:42
Ostali prilozi istog autora:
» PRVI DAN POSTA 23. MARTA
20. March 2023 14:13
fastvee.gif
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif