Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


BITKA NA BRČANSKOJ MALTI: OBILJEŽENA 30. GODIšNJICA ODBRANE TUZLE
Procitaj komentar

Autor: NAP
Objavljeno: 15. May 2022. 17:05:54
Odavanjem pošte i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje poginulim braniteljima u naselju Brčanska Malta, predstavnici Grada Tuzla i Gradskog vijeća, Skupštine i Vlade TK, boračkih organizacija i građani obilježili su 30. godišnjicu odbrane grada od velikosrpske agresije 15. maja 1992. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Tadašnji gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić ponovo je iskazao spremnost za razgovor sa porodicama poginulih vojnika, ali ne na narativima koji dolaze iz bh.entiteta RS i susjedne Srbije.

"Petnaesti maj se ne može završiti dok se ne procesuiraju odgovorni za to što se desilo, a to je optužba protiv Mileta Dubajića, komandatna kasarne, ali na žalost još nema reakcije na te stvari. Ja bih ponovio da smo 15. maja branili dostojanstvo građana BiH i Tuzle“, rekao je Selim Bešlagić.

Aktuelni gradonačelnik Jasmin Imamović ponovio je nepobitne fakte o tome da 15. maja 1992. godine nije postojala Jugoslovenska narodna armija (JNA) jer su u aprili 1992. godine Srbija i Crna Gora formirali Vojsku SR Jugoslavije, a da je u Banja Luci 12. maja 1992. godine formirana Vojska RS.

"Prije trideset godina na današnji dan paravojska pod komandom ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Ratka Mladić i drugih ratnih zločinaca, koji će poslije biti osuđeni za najteže zločine, uključujući i zločin genocida, napala je Tuzlu. Bili su daleko brojniji od policije koja je trebala obezbjeđivati prolaz kolone, da ne dođe do incidenta, i daleko naoružaniji jer je policija imala policijsko oružje, a oni su imali prage, tenkove…“, rekao je Jasmin Imamović.

Foto: Ahmed Besic/AA


Imamović ističe kako su tog 15. maja škole radile, ljudi su se kretali, ali u večernjim satima je policija uzvratila u nužnoj odbrani, odnosno na vatru je odgovoreno vatrom.

Edin Altumbabić tog 15. maja 1992. godine bio je pripadnik Druge manevarske jedinice Stanice javne bezbjednosti Tuzla ističe da se danas obilježava značajan datum za odbranu kompletne BiH, to je Dan odbrane Tuzle.

"Dan kada je zahvaljujući pravovremenoj reakciji branilaca Tuzle, koji su postupajući u nužnoj odbrani, na vatru odgovorili vatrom, i spriječili okupiranje ovih prostora i spriječeno nešto što se na žalost ranije već desilo velikom broj bosanskohercegovačkih gradova“, rekao je Altumbabić.

Nakon polaganja vijenaca i cvijeća u naselju Brčanska Malta, obilježavanje Dana odbrane Tuzle nastavljeno je na Slanoj Banji.

U jutarnjim satima delegacije iz Bijeljine i bh. entiteta RS odale su počast stradalim vojnicima u koloni 15. maja 1992. godine.

Foto naslovna: RTV Slon

VRHOstali prilozi:
» AMELA SMAJOVIĆ NAPADNUTA U BLIZINI KRALJEVA
Bošnjaci.Net | 17. April 2024 16:36
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif