Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


IGK Saopćenje: Zbog pogoršane političko bezbjednosne situacije u BiH, regionu i Evropi.
BOSANSKOHERCEGOVAČKA ZAJEDNICA U KANADI PONOVO TRAŽI OTVARANJE AMBASADE KANADE U BIH
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 17. August 2022. 10:08:40
Bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi ponovo, po drugi put, traži otvaranje ambasade Kanade u BiH. Ovaj put zbog pogoršane političko bezbjednosne situacije u BiH, regionu i Evropi, zbog pojačanih napada od strane susjednih država i pojedinih subjekata međunarodne zajednice na državu BiH i posebno zbog sve snažnijeg I opasnijeg uticaja Rusije na Balkanu.

Godine 2009. Kanadska vlada odlučila je da, iz ekonomskih razloga, zatvori ambasadu u BiH. 2012. i 2017. bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi je pokrenula inicijative za ponovno otvaranje ambasade Kanade u BiH. 2018. pokrenuta je peticija Kanadskog parlamenta za otvaranje ambasade Kanade u BiH. Peticiju, čiji sponzor je bio član Kanadskog parlamenta Bob Bratina, je potpisalo više stotina Kanađana. 2020. prilikom posjete tadašnjeg Predsjedavajučeg Predsjedništva BiH Željka Komšića Kanadi u razgovoru sa premijerom Kanade Justin Trudeau istaknuta je važnost ponovnog otvaranja ambasade Kanade u BiH, kao i počasnog konzulata u Torontu, što bi dodatno olakšalo vezu dvije zemlje.

U trenutnim geopolitičkim uslovima posebno je važno ponovo otvoriti kanadsku ambasadu u BiH. Trideset godina nakon agresije i genocida, BiH je suočena sa napadima na teritorijalni integritet, suverenitet, nezavisnost i političko pravni subjektivitet. Napadi su posebno eskalirali kako od strane susjednih država, tako i od pojedinih državnih subjekata međunarodne zajednice poslije ruske agresije na Ukrajinu. Poricanje genocida u Srebrenici, negiranje sudskih, historijskih i naučnih činjenica o genocidu, slavljenje presuđenih ratnih zločinaca je dostiglo kritičnu tačku koja prijeti da izjednači žrtve i zločince, što bi bilo pogubno za budućnost BiH. Sve se to odvija u uslovima opasnog pojačanog uticaja Rusije na Balkan, posebno na BiH.

Postoji strah mnogih u Kanadi i BiH da Rusija traži nove lokacije za poticanje nemira, kako bi odvratila pažnju od onoga što se događa u Ukrajini i ugrozila evropsko jedinstvo, te da bi BiH, sa svojim podjelama i nestabilnošću, mogla izgledati kao savršen kandidat. Imajući to u vidu Kanada koja je tako mnogo uradila za državu BiH treba ponovno razmotriti otvaranje ambasade u BiH.

Bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi, probosanske državne snage, ali i mnogi istaknuti Kanađani smatraju da bi to značilo mnogo tako potrebnoj demokratizaciji bosanskohercegovačkog društva i države, procesu evroatlanskih integracija, boljem diplomatskom, ekonomskom, kulturnom i naučnom povezivanju dvije zemlje.

Ambasada Kanada u BiH bi mogla direktno na terenu uticati i sprečavati političke i etničke tenzije i napade na državu BiH u skladu s kanadskim iskustvima i političkom tradicijom.

Imajući u vidu trenutna geopolitička dešavanja, posebno dešavanja na Balkanu, imajući u vidu sve opasnije napade na državu BiH molimo Vladu Kanade da razmotri ponovno otvaranje ambasade Kanade u BiH, piše dr. Emir Ramić u ime Bosanskohercegovačke zajednice u Kanadi.

VRHOstali prilozi:
» FILM NEGIRA GENOCID NAD BOŠNJACIMA
Bošnjaci.Net | 28. September 2023 16:43
» ODRŽANA 31. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA SARAJEVA
Bošnjaci.Net | 27. September 2023 18:36
» U KRAGUJEVCU DOKTORIRAO MEDO Š. GUTIĆ
Bošnjaci.Net | 27. September 2023 15:43
» VJEČNO NAM IME, BOŠNJACI!
Akademik dr. Ferid Muhić | 27. September 2023 15:13
Ostali prilozi istog autora:
» FILM NEGIRA GENOCID NAD BOŠNJACIMA
28. September 2023 16:43
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif