Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


SCHMIDT INDENTIFIKOVAO SMEĆE OD BH. POLITIČARA
Procitaj komentar

Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 19. August 2022. 11:08:11
MR. MILAN JOVIČIĆ: Dakle, uz punu podršku Visokom prestavniku gospodinu Kristijanu Šmitu, koji je javno i glasno indentifikovao „smeće kod političara“ samo da ih odmah sutra, lijepo i javno popiše i objavi i da donese hitnu odluku o njihovoj suspenziji iz političkog života i djelovanja u ovoj nam našoj zajedničkoj i jedinoj domovini Bosni i Hercegovini.
Da, ljut je gospodin Kristijan Šmit, sasvim opravdano, što mu se vidi i na izrazu njegovoga lica, a posebno na njegovim izgovorenim riječima Šmit ljutito o političarima u BiH: Potpuno smeće! Svega mi je preko glave!

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, tokom posete u Goraždu burno je reagovao na pitanje novinarke N1 u vezi sa Izbornim zakonom. Nakon odgovora i burne reakcije, prevoditeljka je krenula da prevodi, međutim, visoki predstavnik se još oštrije okomio na političare. "Smeće, potpuno smeće", bila je izjava kojom je nastavio izlaganje, vidno ljutit zbog situacije u državi.
- Smeće, potpuno smeće. Ljudi, nisam došao da sedim i stojim ovde, ja brinem za ovu državu. Ovo je grad u kojem su ljudi gubili živote i mi (OHR) nismo ovde da igramo političke igre. Političari ih igraju i meni je više dosta toga. Žao mi je što sam glasan, ali preko glave mi je insinuacija koje su netačne - rekao je Šmit.

Da su istinski smeće mnogi političari sve ove godine od Dejtona do današnjih dana, nama „smrtnicima“ i građanima ove nam jedine nam domovine Bosne i Hercegovine, veoma nam je dobro poznato, ali se znalo gdje je deponija za svako smeće.

Međutim, moramo biti veoma objektivni i priznati da je bio samo jedan istinski prestavnik OHR-a u BiH, gospodin Pedy Ešdaun, koji je znao i umio da vremenski u nužnim trenutcima odvozi i deponije to smeće na prave deponije.

Iz moga iskustva i situacije u kojoj sam se tada nalazio, kao predsjednik Gradskoga vijeća grada Mostara, mandatni period 2000/04 dolazi gospodin Ešdaun sa svojim prijedlogom prelaznog Statuta za ovaj grad i jednostavno ga nameće vlastodršcima izvršne i zakonodavne vlasti grada Mostara, bez mnogo priče, rasprava i slično.

Šta se tada realiziralo, drugo je pitanje i analize te situacije, ali je činjenica da je on bio jedini autoritet u to vrijeme, koji je bio u stanju tako nešto učiniti.

Činjenice ukazuju i situaciju, da ni izabrana komisija Gradskog vijeća, u tome periodu nije mogla nikako usaglasiti bsadržaj statutarnih odredbi, kao ni prijedlog ponuđenog i usvojenog Statuta grada.

Svi drugi Visoki prestavnici OHR-a su onako, šarlatanski mešetarili i provodili, veoma dobro plaćeno vrijeme za njihov boravak i nerad, sve pod izgovorom da to trebaju da riješavaju domaći političari.
Šta su nam radili, upravo ti domaći političari, jedna najobičnija bagra, sa svojim ličnim interesima, sa kriminalom i lopovlucima, koristiće ne postojanje i pravne države i njenih učinkovitih institucija, pro forme su se pojavljivale neke optužnice, koje suse vremenom sa cjelovitim dokaznim materijalom i uništavali, ali nikada na vidjelo nisu niti stupali izrečeni sudski rezultati tih procesa.


TREBA ZNATI GDJE IM JE MJESTO BORAVKA, A NE I DJELOVANJA!

Tako su se ponašali i naši glavni „ blizanci rušitelji „ i sistema i države, čelnici najvećih nacionalističkih stranaka u državi Bosni i Hercegovini, HDZ-a sa Draganom Čovićem i SNSD-a sa Miloradom Dodikom.

Upravo je, bez dileme to i najveće „smeće“ ove nam domovine, jasno sa brojnim njihovim saradnicima, njihovim papcima i ulizacama, svima nama građanima veoma dobro znanim imenima i prezmenima, kao i Visokom prestavniku OHR-a i cijeloj međunarodnoj zajednici.

Svi ovi faktori kod nas, sa međunarodnom zajednicom, godinama su „presipali iz šupljeg u prazno“ sa raznim demagoškim floskulama i nerazumnim tiradama, sa lažima i obmanama, da to naši kriminalni političari riješavaju situaciju, našega puta u Evropsku uniju u NATO i ostvaruju boljitak suživata našoj zajednici.

Razno razne i sankcije, o kojima se zamaglivalo našim građanima, najobičnije su bajke za malu djecu, a suština je upravo u tome, kako je to trebao zanti i raditi i sadašnji gospodin Kristijan Šmit i njegov prethodnik Valentin Incko, kao što je to radio i Pedy Ešdaun, odmah eleminisati iz političkog života i djelovanja ne samo njihovih nacionalističkih stranaka, već prije svih njih lično i Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Zgrožavam se jednostavno, večeras u emisija slušajući komentare i mnogih „ulizica i papaka“ od Željke Cvijanović, Sonje Vlaisavljević, nekog sociologa, te brojnih njihovih parlamentaraca, kako to nije nikakva demokratija, ako bi se smjenjivali njihovi kadrovi „demokratski“ izabrani na izborima.
Čudno je, smiješno i veoma tragikomično uopšte slušati ova obrazloženja, gledajući njihov nerad i brojne blokade u svim vidovima i nivoima zakonodavne i izvršne vlasti u državi, tzv. Bosni i Hercegovini.

Dakle, uz punu podršku Visokom prestavniku gospodinu Kristijanu Šmitu, koji je javno i glasno indentifikovao „smeće kod političara“ samo da ih odmah sutra, lijepo i javno popiše i objavi i da donese hitnu odluku o njihovoj suspenziji iz političkog života i djelovanja u ovoj nam našoj zajedničkoj i jedinoj domovini Bosni i Hercegovini.

Za ovakvo jedino ispravno i pozitivno djelovanje, gospodn Šmit će imati podršku i većine građana u državi, kojoj misli dobro i za koju se zalaže, što je i jedino ispravno riješenje.

VRHOstali prilozi:
» FAŠIZAM PUTINOVE POLITIKE PREMA HERSONU I ZAPOROŽJU
Božidar Proročić | 01. October 2022 12:42
» NARODE MOJ, IZBOR JE VAŠ!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. September 2022 15:45
» SLUČAJ KAJMAKOVIĆ UZDRMAO BH JAVNOST
Zijad Bećirević | 29. September 2022 15:32
» DAN BOŠNJAKA U DUHU SVIJETLIH TRADICIJA BOŠNJAČKOG NARODA
Božidar Proročić | 28. September 2022 12:09
» 28. SEPTEMBAR - DAN BOŠNJAČKE I BOSANSKE SLOBODE
Emir Ramić | 27. September 2022 04:39
» TREZOR - LAŽ GEBELSOVSKE TV SRNE I RISTA ĐOGA
Sejo Omeragić | 26. September 2022 13:29
» LITERARNI VELIKANI GOVORA MRŽNJE – SALMAN RUŽDI
Šemso Agović | 25. September 2022 15:00
» LETI PATKA, LETI GUSKA, OVA ZEMLJA BIT ĆE BOSANSKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. September 2022 14:55
» VUČIĆ NASTAVLJA ZLOČINAČKI HOD
Emir Ramić | 22. September 2022 21:17
» BOŠNJACI IZMEĐU BERLINSKOG KONGRESA I DAYTONSKOG SPORAZUMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. September 2022 16:05
» U OKTOBRU BUDIMO PRECIZNI KAO ŠVAJCERSKI SAT
Mr. Milan Jovičić | 20. September 2022 21:49
» OPERACIJA SRBIGUZ
Said Šteta | 18. September 2022 16:42
» BIH HOBOTNICE SIGURNIJE NEGO NATO PODMORNICE
Zijad Bećirević | 18. September 2022 14:37
» APARTHEID U NEUMU
Prof. dr. Adamir Jerković | 17. September 2022 16:21
» PORAZ PUTINA U UKRAIJINI JE PORAZ OKUPATORSKE POLITIKE
Božidar Proročić | 17. September 2022 15:46
» PISMO ZORANU MILANOVIĆU, KOMŠIJI S OTROVNIM SPREJOM I VATRENIM PLAMENOM IZ USTA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. September 2022 01:32
» DEMITOLOGIZACIJA EURO(PO)CENTRIZMA
Dr. Sead Alić | 15. September 2022 13:52
» NOVA MAT(R)ICA
Dr. Mesud A. Ramić | 14. September 2022 16:15
» KONAČNI VELIKOSRPSKI STRATEŠKI CILJ JE BOSNA BEZ BOŠNJAKA
Sead Zubanović | 13. September 2022 14:55
» OD MINI ŠENGENA PREKO OTVORENOG BALKANA DO SRPSKOG SVETA
Zijad Bećirević | 13. September 2022 13:54
Ostali prilozi istog autora:
» PARLAMENTARNO POLITIČKO SMEĆE!
31. August 2022 21:35
» PO ČEMU SE TO RAZLIKUJEMO?
22. August 2022 13:45
» PISMA IZ RODNOGA SARAJEVA
15. August 2022 08:27
» BOSNO NAŠA PONOSNA I PRKOSNA!
16. July 2022 15:23
fastvee.gif
Suad34.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif