Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


SCHMIDT INDENTIFIKOVAO SMEĆE OD BH. POLITIČARA
Procitaj komentar

Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 19. August 2022. 11:08:11
MR. MILAN JOVIČIĆ: Dakle, uz punu podršku Visokom prestavniku gospodinu Kristijanu Šmitu, koji je javno i glasno indentifikovao „smeće kod političara“ samo da ih odmah sutra, lijepo i javno popiše i objavi i da donese hitnu odluku o njihovoj suspenziji iz političkog života i djelovanja u ovoj nam našoj zajedničkoj i jedinoj domovini Bosni i Hercegovini.
Da, ljut je gospodin Kristijan Šmit, sasvim opravdano, što mu se vidi i na izrazu njegovoga lica, a posebno na njegovim izgovorenim riječima Šmit ljutito o političarima u BiH: Potpuno smeće! Svega mi je preko glave!

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, tokom posete u Goraždu burno je reagovao na pitanje novinarke N1 u vezi sa Izbornim zakonom. Nakon odgovora i burne reakcije, prevoditeljka je krenula da prevodi, međutim, visoki predstavnik se još oštrije okomio na političare. "Smeće, potpuno smeće", bila je izjava kojom je nastavio izlaganje, vidno ljutit zbog situacije u državi.
- Smeće, potpuno smeće. Ljudi, nisam došao da sedim i stojim ovde, ja brinem za ovu državu. Ovo je grad u kojem su ljudi gubili živote i mi (OHR) nismo ovde da igramo političke igre. Političari ih igraju i meni je više dosta toga. Žao mi je što sam glasan, ali preko glave mi je insinuacija koje su netačne - rekao je Šmit.

Da su istinski smeće mnogi političari sve ove godine od Dejtona do današnjih dana, nama „smrtnicima“ i građanima ove nam jedine nam domovine Bosne i Hercegovine, veoma nam je dobro poznato, ali se znalo gdje je deponija za svako smeće.

Međutim, moramo biti veoma objektivni i priznati da je bio samo jedan istinski prestavnik OHR-a u BiH, gospodin Pedy Ešdaun, koji je znao i umio da vremenski u nužnim trenutcima odvozi i deponije to smeće na prave deponije.

Iz moga iskustva i situacije u kojoj sam se tada nalazio, kao predsjednik Gradskoga vijeća grada Mostara, mandatni period 2000/04 dolazi gospodin Ešdaun sa svojim prijedlogom prelaznog Statuta za ovaj grad i jednostavno ga nameće vlastodršcima izvršne i zakonodavne vlasti grada Mostara, bez mnogo priče, rasprava i slično.

Šta se tada realiziralo, drugo je pitanje i analize te situacije, ali je činjenica da je on bio jedini autoritet u to vrijeme, koji je bio u stanju tako nešto učiniti.

Činjenice ukazuju i situaciju, da ni izabrana komisija Gradskog vijeća, u tome periodu nije mogla nikako usaglasiti bsadržaj statutarnih odredbi, kao ni prijedlog ponuđenog i usvojenog Statuta grada.

Svi drugi Visoki prestavnici OHR-a su onako, šarlatanski mešetarili i provodili, veoma dobro plaćeno vrijeme za njihov boravak i nerad, sve pod izgovorom da to trebaju da riješavaju domaći političari.
Šta su nam radili, upravo ti domaći političari, jedna najobičnija bagra, sa svojim ličnim interesima, sa kriminalom i lopovlucima, koristiće ne postojanje i pravne države i njenih učinkovitih institucija, pro forme su se pojavljivale neke optužnice, koje suse vremenom sa cjelovitim dokaznim materijalom i uništavali, ali nikada na vidjelo nisu niti stupali izrečeni sudski rezultati tih procesa.


TREBA ZNATI GDJE IM JE MJESTO BORAVKA, A NE I DJELOVANJA!

Tako su se ponašali i naši glavni „ blizanci rušitelji „ i sistema i države, čelnici najvećih nacionalističkih stranaka u državi Bosni i Hercegovini, HDZ-a sa Draganom Čovićem i SNSD-a sa Miloradom Dodikom.

Upravo je, bez dileme to i najveće „smeće“ ove nam domovine, jasno sa brojnim njihovim saradnicima, njihovim papcima i ulizacama, svima nama građanima veoma dobro znanim imenima i prezmenima, kao i Visokom prestavniku OHR-a i cijeloj međunarodnoj zajednici.

Svi ovi faktori kod nas, sa međunarodnom zajednicom, godinama su „presipali iz šupljeg u prazno“ sa raznim demagoškim floskulama i nerazumnim tiradama, sa lažima i obmanama, da to naši kriminalni političari riješavaju situaciju, našega puta u Evropsku uniju u NATO i ostvaruju boljitak suživata našoj zajednici.

Razno razne i sankcije, o kojima se zamaglivalo našim građanima, najobičnije su bajke za malu djecu, a suština je upravo u tome, kako je to trebao zanti i raditi i sadašnji gospodin Kristijan Šmit i njegov prethodnik Valentin Incko, kao što je to radio i Pedy Ešdaun, odmah eleminisati iz političkog života i djelovanja ne samo njihovih nacionalističkih stranaka, već prije svih njih lično i Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Zgrožavam se jednostavno, večeras u emisija slušajući komentare i mnogih „ulizica i papaka“ od Željke Cvijanović, Sonje Vlaisavljević, nekog sociologa, te brojnih njihovih parlamentaraca, kako to nije nikakva demokratija, ako bi se smjenjivali njihovi kadrovi „demokratski“ izabrani na izborima.
Čudno je, smiješno i veoma tragikomično uopšte slušati ova obrazloženja, gledajući njihov nerad i brojne blokade u svim vidovima i nivoima zakonodavne i izvršne vlasti u državi, tzv. Bosni i Hercegovini.

Dakle, uz punu podršku Visokom prestavniku gospodinu Kristijanu Šmitu, koji je javno i glasno indentifikovao „smeće kod političara“ samo da ih odmah sutra, lijepo i javno popiše i objavi i da donese hitnu odluku o njihovoj suspenziji iz političkog života i djelovanja u ovoj nam našoj zajedničkoj i jedinoj domovini Bosni i Hercegovini.

Za ovakvo jedino ispravno i pozitivno djelovanje, gospodn Šmit će imati podršku i većine građana u državi, kojoj misli dobro i za koju se zalaže, što je i jedino ispravno riješenje.

VRHOstali prilozi:
» RIJEČ PO RIJEČ - REČENICA
Mehmed Meša Delić | 03. February 2023 20:32
» HAFIZ AMIR EF. MAHIĆ - KOZARAČKI IMAM, LAVLJEG SRCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. February 2023 13:53
» HAFIZ AMIR EF. MAJIĆ - NA ISTINI NE STOJITE SAMI
Elmedina Muftić | 03. February 2023 13:43
» BOSNO I HERCEGOVINO, DOMOVINA MOJA PONOSNA I PRKOSNA!
Mr. Milan Jovičić | 02. February 2023 17:26
» CHRISTIAN SCHMIDT HOHER REPRÄSENTANT FÜR BOSNIEN
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 31. January 2023 15:44
» HIDŽAB
Elmedina Muftić | 31. January 2023 15:12
» KO SU OSTALI?
Dr. Mesud A. Ramić | 30. January 2023 20:17
» AVLIJE ZEMLJE BOSNE
Suad Karamustafić | 30. January 2023 12:35
» O OVOME GUS(L)ARI HISTORIJE NE GUSLAJU
Mehmed Meša Delić | 29. January 2023 23:46
» UZ 20 GODINA BOŠNJACI.NET: PORUKA BOŠNJACIMA
Prof. dr. Adamir Jerković | 25. January 2023 06:50
» SRETAN TI ROĐENDAN, BOŠNJAČE MOJ MILI
Mr. Milan Jovičić | 25. January 2023 06:30
» BOŠNJAK BOŠNJACIMA
Said Šteta | 25. January 2023 05:39
» UZ DVADESET GODINA WEB MAGAZINA BOŠNJACI. NET
Mehmed Meša Delić | 25. January 2023 05:03
» JUBILEJ – 20 GODINA RADA BOŠNJACI.NET
Esad Krcić | 25. January 2023 03:48
» POVIJEST KOJA SE PONAVLJA U VIDU NACISTIČKIH APETITA PREMA BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. January 2023 18:59
» MNOGI BOŠNJACI JOŠ NISU „PREPOZNALI“ MEŠU
Sead Zubanović | 24. January 2023 12:55
» HAJMO SE MI PREBROJITI ZA SVAKI SLUČAJ
Muhamed Mahmutović | 24. January 2023 12:46
» NISU NI HISTORIČARI ŠTO SU NEKAD BILI
Mehmed Meša Delić | 22. January 2023 15:26
Ostali prilozi istog autora:
» SAMOVOLJA
22. December 2022 17:33
» DOMAĆA POLITIKA, UZ MEZU I PIĆE!
12. December 2022 12:40
» KAKAV UČITELJ, TAKVI I UČENICI
05. December 2022 16:52
» HEROJI MOSTARA ZA VJEČNO PAMĆENJE
13. November 2022 16:19
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif