Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


SCHMIDT POZVAO NA USVAJANJE ZAKONA O DRŽAVNOJ IMOVINI
Procitaj komentar

Autor: Fena
Objavljeno: 24. October 2022. 17:10:36
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt zatražio je danas od Parlamentarne skupštine BiH da pod hitno usvoji zakon o državnoj imovini naglašavajući da to nisu prazni pozivi nego pozivi političarima da rade svoj posao.

Iako je ranije bilo najava da bi Schmidt mogao nametnuti zakon o državnoj imovini budući da je i sam najavio da će biti novih odluka nakon onih koje je donio u izbornoj noći, to se danas nije dogodilo.

Napomenuo je da je jedna od reformi koje BiH treba napraviti i usvajanje državnog zakona o državnoj imovini na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Državnom imovinom ne može se raspolagati već posljednjih 17 godina zbog odluka njegovog prethodnika, dodao je.

Rješavanje zakonskog statusa imovine bivše Jugoslavije od ključne je važnosti, a Bosna i Hercegovina je jedina bivša republika koja nije riješila taj problem.

- Svi su se akteri složili da se mora riješiti to pitanje na državnom nivou kao što je rekao Ustavni sud BiH međutim ništa se nije dogodilo. Tražio sam od entitetskih i državnih organe vlasti da sarađuju na tim pitanjima još od prošle godine, ali sve je bilo uzalud, - kaže Schmidt.

Ističe da je bio razočaran svjedočeći takvoj inertnosti, ali kaže da on nije ovdje da bude razočaran nego da radi na tome.

Čestitao je svima koji su osvojili mandate na izborima za državni, entitetski i kantonalni nivo te ih je pozvao da naredne četiri godine iskoriste pametno i u duhu uzajamne saradnje za dobrobit svih ljudi.

Izrazio je zabrinutost oko nekih događaja kada je u pitanju prihvatanje ili neprihvatanje izbornih rezultata, podsjećajući da su zdravim demokratijama izborne rezultate utvrđuje nezavisna izborna komisija, a ne političari.

U BiH Centralna izborna komisija (CIK) organizira i provodi, te objavljuje izborne rezultate i njeno je diskreciono pravo da istraži slučajeve ukoliko se pojave izborne nepravilnosti.

Kazao je da podržava CIK u izvršenju njihovog mandata te je podvukao da ne smije biti nikakvih prijetnji niti uvreda usmjerenih prema članovima CIK-a te je ohrabrio tužioce da provedu istragu i pred lice pravde izvedu odgovorne.

Govoreći o nametnutim izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH u izbornoj noći 2. oktobra ponovio je svoje stavove da su unapređenja bila neophodna i da je u tom smislu i postupio.

- Pobrinuo sam se za funkcionalnost Federacije BiH, imenovani su sudije Ustavnog suda FBiH nakon tri godine čekanja i

VRHOstali prilozi:
» PREMINUO POZNATI BH. GLUMAC ALEKSANDAR SAŠA PETROVIĆ
Anadolu Agency (AA) | 28. January 2023 15:17
» DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
Bošnjaci.Net | 27. January 2023 14:04
» SVE MOŽE ZA VLAST
Bošnjaci.Net | 27. January 2023 13:42
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif