Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec


Promocija knjige "Heroji Mostara" izazvala je veliki interes i probudila emocije Mostaraca.
PROMOCIJA KNJIGE 'HEROJI MOSTARA': DA NIJE BILO HEROJA, NE BI BILO NI MOSTARA NI BIH
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 13. November 2022. 16:11:41
Glavna sala Centra za kulturu bila je premala da sinoć primi sve zainteresovane za promociju knjige "Heroji Mostara", pa je otvorena i druga, a dio građana promociju je pratio na video zidu ispred zgrade.

Promociji knjige prisustvovali su branioci Mostara, komandanti brigada Armije RBiH, zlatni ljiljani, pripadnici MUP-a RBiH, članovi ratnog Predsjedništva Mostara i operativnog tijela, porodice poginulih boraca, osoblje Ratne bolnice i brojni građani Mostara.


Autor fotomonografije je Safet Oručević zajedno sa mostarskim komandantima i saborcima iz najtežih vremena, dok je osnovni tekst za knjigu uradio novinar Alija Behram. U knjizi je dokumentovana herojska borba za odbranu Mostara u periodu 1992.-1995. Bazirana je na svjedočenjima neposrednih aktera ratnih dešavanja. Sadržaj je posložen na 560 stranica, sa podacima o vojnim formacijama, herojima i dobitnicima najvećih priznanja, stradalima te okolnostima i svim važnijim događajima uoči i tokom agresije na Mostar. U sadržaj je uvršteno i više od hiljadu ekskluzivnih i autentičnih fotografija koje su zabilježile borbe Armije RBiH i tokove otpora okrutnoj dvostrukoj agresiji.


Ratni komandant odbrane Mostara Semir Drljević Lovac prisjetio se perioda sa kraja rata kada je izdata naredba da se sve arhive i lični dnevnici komandanata predaju.

”Ja sam tu komandu izdao obrnuto. Jer ta arhiva danas je nama nedostupna. Hvala zato Centru za mir i Safetu Oručeviću što imaju arhivu, što rade taj posao i čuvaju našu historiju. Ova knjiga je samo početak. U Mostaru je bilo ratnih dana, takvih da se samo o jednom danu može napisati knjiga. Ova knjiga je 'kalup', molim sve da rade po ovom kalupu, skupimo se, donosite arhivu i da svaka jedinica napravi knjigu, a i da ovu postojeću dopunimo”, rekao je Drljević.


Ratni komandant odbrane Mostara Esad Humo također je čestitao Centru za mir za napore i trud da osigura sve ono što su drugi trebali.

”Ovo je svjedočanstvo jednog vremena i priča svih nas. Nisam vidio da je nešto slično napravljeno u BiH. Knjiga govori o svima nama, o Mostaru u jednom vremenu i čudesnom otporu. Poslije svih ovih godina i svega propuštenog, kad vidim sve ove ljude ja sam sretan. Jer ovo je dokaz da kad treba opet možemo i bićemo zajedno jer ono što je iskovano u vatri rata ne može se razdvojiti. To je naše jedinstvo koje nas je spasilo”, rekao je Humo.


Zamjenik komandanta 4. Korpusa Armije RBiH i bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević je poručio kako se knjiga radila intenzivno zadnje tri godine i da će biti podijeljena borcima, uz napomenu da će knjiga imati svoje dopunjeno izdanje.

”Knjiga je pisana i za generacije iza nas, da se susretnu sa činjenicama koje i mi pomalo zaboravljamo. Ona je trajno svjedočanstvo o herojskom otporu grada, njegovih branioca i građana, a posebno onih koji su ugradili svoje živote u slobodu i mir koji danas živimo. Ovo je priča aktera jednog burnog i tegobnog vremena, koja će podsjećati i kojoj će se vraćati, kako sadašnje tako i buduće generacije”, rekao je Oručević.

Naglašeno je i da je ovo prvo izdanje knjige koja će imati i svoju dopunu. Izdavač je ostavio mogućnost dopune knjige sa novim informacijama, svjestan da mnogo toga dokumentima nije zabilježeno ili je nestalo u vihoru rata. Dopunu je moguće izvršiti putem web stranice herojimostara.ba

VRHOstali prilozi:
» "GLEDAJUĆI NAPRIJED PREMA PROŠLOSTI"
Ferhat Korajac | 16. March 2023 17:59
» OSVRT NA ZBIRKU KRATKIH PRIČA DAN POSLIJE-KEMALA MUSIĆA
Božidar Proročić | 07. March 2023 22:20
» "MALI VOJNIK" PROMOVIRAN U GORAŽDU NA DRINI
Bošnjaci.Net | 01. March 2023 22:24
» ZBIRKA POEZIJE "PROTOK VREMENA", AUTOR HABIB MANDŽIĆ
Bošnjaci.Net | 27. February 2023 01:16
» BERLINSKI IZDAVAČ „EPUBLI“ OBJAVIO ROMAN
Bošnjaci.Net | 19. February 2023 23:28
» SJETI SE DOBROTE U SEBI
Bošnjaci.Net | 06. February 2023 15:34
» O STIHOZBIRCI ŽENA BEZ KIŠOBRANA ANELE FETIĆ
Avlija | 01. February 2023 15:51
» DINA MURIĆ - PJESNIKINJA, ESEJISTA I FILMSKI PRODUCENT
Božidar Proročić | 21. January 2023 13:48
» SAJMA FERATOVIĆ - POEZIJA, STVARALAŠTVO, HUMANITARNI RAD...
Božidar Proročić | 15. January 2023 15:13
» TREBEVIĆ ZA POEZIJU
Said Šteta | 27. December 2022 17:03
» ZAŠTO ČITATI ROMAN “VODENIČAR”?
Bošnjaci.Net | 19. December 2022 12:50
» PRILOZI ZAŠTITI BOSANSKOG JEZIKA
Abdulah Daul | 13. December 2022 13:39
» KATINJSKI MASAKR-ZLOČIN BEZ KAZNE
| 28. November 2022 16:06
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
banner ago.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif