Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


DR. BEĆIROVIĆ (IFIMES): DODIK JE DIO KRIMINALNOG DRUŠTVA UNUTAR EU
Procitaj komentar

Autor: Hayat
Objavljeno: 19. January 2023. 14:01:19
Evropski parlament ponovo je zatražio od EU da sankcioniše Milorada Dodika.

Osim toga, zatraženo da se evropske integracije Srbije uvjetuju uvođenjem sankcija Rusiji.

Kada je riječ o Miloradu Dodiku i njegovom antiustavnom i antidržavnom djelovanju te zasluženim sankcijama, Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a iz Ljubljane, smatra kako je Dodik dio kriminalnog društva unutar EU i ljudi koji odlučuju o donošenju sankcija.

Napominje da Vijeće Evropske unije mora konsenzusom donijeti jednu takvu odluku.

S obzirom na to da on ima svoje saveznike u radikalnim desničarima, u kriminalnom tom miljeu, nije očekivati da kriminalci sankcionišu kriminalce, pogotovo što je koruptivnim radnjama on već obavio posao kada je u pitanju donošenje sankcija EU prema njemu i njegovim saradnicima, – kaže Bećirović.

On smatra da je tu zapravo riječ o situaciji koja je već prisutna unutar EU, da su određeni pojedinci blokirali donošenje sankcija za Milorada Dodika, a da je tu posebno istaknuta uloga Janeza Janše.

Dok je Milorad Dodik blokirao istrage koje se dovode u vezu s nezakonitim finansiranjem Slovenske demokratske stranke Janeza Janše, tako da je Milorad Dodik, preko SIPA-e, Tužilaštva BiH, nekih drugih agencija, a dijelom i preko Obavještajne službe koja još nema kontrolu, pokušao zaustaviti te istrage ili da rezultat tih istraga bude povoljan za Janeza Janšu. I upravo to se pokazuje na nivou BiH i, zapravo, pravo je pitanje je li Janez Janša dio koalicionog sporazuma, jer sve se radi da se zaustave te istrage, odnosno da ishod tih istraga bude u korist Janeza Janše. Iako Janez Janša nije više premijer Slovenije, on je preko Evropske narodne stranke EPP-a, najveće grupacije u Evropskom parlamentu, čiji je on član, i preko radikalne evropske desnice i političko-kriminalnih struktura i dalje u funkciji Milorada Dodika, a to znači protiv Bosne i Hercegovine, – smatra Bećirović.

Već ranije izrečene sankcije od SAD-a i Velike Britanije, prema mišljenju Bećirovića, samo su ojačale poziciju Milorada Dodika, pogotovo licemjerna uloga SAD-a.

Na jednoj strani ga sankcionišu, na drugoj se svakih nekoliko dana sastaju s njim i javno se grle. Dok, recimo, imate situaciju u Albaniji gdje su uveli sankcije legendarnom albanskom čovjeku koji je doveo do demokratskih promjena u Albaniji, dr. Saljiju Beriši. S njim nema apsolutno nikakvu komunikaciju. To potvrđuje ono što sam više puta rekao – da je Milorad Dodik još i američki čovjek, on je zapravo produkt Amerike, NATO-a, i on iz tih krugova ne može nikada izaći, zato postoji ta velika tolerancija s njihove strane prema njemu samom, – kaže Bećirović.

Ipak, sankcije Evropske unije pogodile bi sasvim sigurno Milorada Dodika, zato što bi te sankcije trebale slijediti države koje su kandidati za članstvo, a to su, znači, susjedne države, kaže Bećirović. Vjeruje da u ovom trenutku Andrej Plenković, premijer Hrvatske, koji je član Vijeća EU, ni u kojem slučaju ne bi glasao za sankcije Miloradu Dodiku i to je, kaže, upravo slika jedne licemjerne politike koja se vodi prema BiH, odnosno radikalna desnica, političko-mafijaške strukture, Evropska narodna stranka, pokazali su da nemaju poštene namjere prema BiH, zaključuje Bećirović.

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
Ostali prilozi istog autora:
» BEĆIROVIĆ: EU NAS NE ŽELI!
17. January 2024 20:00
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif