Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Ramazanska hutba sa minbera Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu
REISUL-ULEMA: RAMAZAN JE VRIJEME U KOJEM SVAKO OD NAS TREBA DA POGLEDA U SVOJ ŽIVOTNI ZAVEŽLJAJ
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 24. March 2023. 14:03:54
SARAJEVO, 24. MART 2023. (MINA) – „Ramazan je prilika za svakog od nas da ubere plodove svoje pobožnosti, dobročinstva i strpljivog služenja zajednici vjernika“, poručio je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulema je danas bio hatib na džuma-namazu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a u svom obraćanju vjernicima je podsjetio da je u ramazanu Božija milost obilnija, oprost veći, a spasenje od vatre izvjesnije.

„To je vrijeme u kojem svako od nas treba da pogleda u svoj životni zavežljaj i pripremi svoju ahiretsku poputninu i ispuni je bogobojaznošću i dobrim djelima. To je ono što Uzvišeni od nas želi: predanost Njemu pobožnošću, dovama i postom, ali i služenje zajednici djelima koja će koristiti ljudima“, kazao je reisul-ulema.

Podsjetio je da je post ramazana jedan od stubova vjere, te da ima posebno mjesto u Božijem naumu, u vjeri.


„Post je i svojevrsna škola u kojoj se učimo strpljivosti u nedaćama i umjerenosti u obilju. Svemogući Allah nije nam ništa stavio u obavezu, a da u tome nije velika mudrost i korist za nas“, istaknuo je reisul-ulema u hutbi.

Dodao je da je post ibadet koji ljude prati od prvih vjerovjesnika i da je u njemu lijek za dušu i štit od grijeha.

„Post oplemenjuje naše biće, razvija u duši samilost i strpljenje, budi u nama obamrla osjetila, pokreće ih i usmjerava k onom što je bolje i trajnije za nas. Postom čovjek čisti svoje namjere i dotjeruje svoja djela, u nadi da će ih tako čiste naći na Sudnjem danu, pred Allahom, dž.š. U ramazanu je vrijeme posebno dragocjeno. Vrijednost svakog dobra se u ovom mjesecu uvećava, kako nas je o tome Vjerovjesnik obavijestio. Provedimo ovo vrijeme u ibadetu, i to u što više i što raznovrsnijih ibadeta“, kazao je reisul-ulema.

Vjernike je pozvao da se krajnje obazrivo odnose prema ovom odabranom vremenu, jer je dragocjeno, podsjetivši da je u njemu objavljen i Kur'an.


„Trebamo se truditi i nastojati da ne povrijedimo njegovu svetost, ni u kući ni na ulici, niti ijednom riječju i ijednim postupkom. Neka nam, posebno u ovim danima, ali i u svim drugim, bude vodilja Božija riječ, koju je On objavio u ramazanu. Naučimo riječi Knjige i razmišljajmo o njihovom značenju. Prepustimo se Kur'anu; neka nam njegove riječi napajaju dušu. Kur'an će nas učiniti boljim i plemenitijim, a naš život će postati smisleniji i sadržajniji“, istaknuo je reisul-ulema.
Naglasio je da je život koji nam je darovan „očitovanje beskrajne Božije ljubavi prema nama, Njegovim stvorenjima“.

„Nemojmo nikada smetnuti s uma da je On baš nas odabrao, u nezamislivom broju drugih stvorenja, da Mu zahvalnost iskazujemo, slobodni, onako kako to dolikuje Njegovom biću i imenu“, kazao je reisul-ulema.

Ukazao je i na činjenicu da je usamljen samo onaj čovjek koji ne želi Božiju blizinu, dok onaj koji se svojim dovama obraća Stvoritelju ne može biti ni napušten niti usamljen.

„Allah, neka je uzvišeno Njegovo ime, uvijek se odazove našim dovama. Mi ovih dana živimo vrijeme u kojem su nebesa otvorena, zastori i perde podignute, vrijeme u kojem se primaju naše dove i naša dobra djela. Eto nam veličanstvene prilike da se odazovemo ovom pozivu našeg Gospodara, da živimo u okrilju milosti Njegove, da ištemo od Njega uputu, zdravlje, uspjeh na oba svijeta, snagu protiv dušmana, a samilost i mehko srce prema braći i prijateljima, da nas i naše najmilije sačuva smutnje i zavade“, naglasio je reisul-ulema Kavazović.

Vjernike je podsjetio da je vjera savjet, nasihat, te da stoga naš stil života i naše svakodnevno postupanje treba da budu u skladu s vjerom.

„Mi treba da smo prvaci u dobru i dobročinstvu, u predanoj i iskrenoj pobožnosti, u brizi o sebi, svojima najmilijim i drugima s kojima živimo, u aktivnom doprinosu našoj zajednici i građenju njenih poluga... Kao vjernici koji drže do Božije riječi, pozvani smo njegovati umjerenost u svemu, pozvani smo živjeti u miru sa sobom i s drugim ljudima, pozvani smo kloniti se grijeha i pretjerivanja svake vrste“, poručio je, između ostalog reisul-ulema.


Također, u današnjoj hutbi vjernike je pozvao da budu pažljivi prema braći i sestrama koji su u nevolji, te da njihovo milosrđe bude izdašno.

„Ta briga je trajna obaveza vjernika. Onoga ko pomogne svom bratu i sestri Allah će sačuvati strahota Sudnjega dana. Ovo je vrijeme u kojem dove upućujemo za Božiju milost prema svakom stradalniku u ratovima, poplavama i zemljotresima. Svaki od njih je u našem srcu i našoj dovi. Molimo Allaha da omekša i oživi tvrda i mrtva srca onih koji nose ovozemaljsku odgovornost za sudbinu svijeta. Molimo se za djecu u Siriji, Palestini, Jemenu i Ukrajini“, naglasio je reisul-ulema.

Ukazao je i na obavezu prihvatanja odbačenih i isključenih iz našeg društva, i obavezu da im pomognemo da osjete ljubav i samilost koja im se godinama uskraćuje.

„Neka svjetlo ramazana obasja i njihove napaćene duše u našim dovama i našem milosrđu. Zamolimo milostivog Allaha da naša slijepa srca progledaju i vide ono što oko ne može vidjeti. Zamolimo Ga da u ovom odabranom mjesecu spusti Svoju milost među zavađenu braću i sestre. Molimo Ga da nam oprosti grijehe i pogreške koje smo počinili javno i tajno i da iz naših srca otkloni zlobu i zavist prema ljudima. Gospodaru naš, primi od nas naš namaz, post, zekat i sadekatul-fitr i fidju od bolesnih. Allahu, povrati bolesnima zdravlje, a siromašnima povećaj opskrbu. Olakšaj naše terete i utješi nas, i uputi nas Pravim putem. Mi se uzdamo u Tvoju milost i Tvoj oprost“, poručio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

VRHOstali prilozi:
» VELIKI GRIJESI: LAGANJE – LAŽ
Dr. Fuad Sedić | 09. May 2024 17:12
Ostali prilozi istog autora:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
17. June 2024 19:20
JamalBowman204.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif