Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


MANIFESTACIJA "DANI VAKUFA 2023" OD 9. DO 18. MAJA U OSAM BOSANSKOHERCEGOVAČKIH GRADOVA UZ BOGATE SADRŽAJE
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 02. May 2023. 23:05:36
SARAJEVO, 30. APRILA 2023. (MINA) - Vakufska direkcija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini tradicionalno 11. godinu organizuje manifestaciju pod nazivom "Dani vakufa u Bosni i Hercegovini".
Ove godine manifestacija će od 9. do 18. maja biti održana u Sarajevu, Tuzli, Doboj-Jugu, Bihaću, Cazinu, Livnu, Visokom i Mostaru, uz brojne i bogate sadržaje.

Među njima se izdvajaju okrugli sto o vakufima, izložba o autentičnosti bosanskih džamija, kao i promocija monografija „Vakufi na području Medžlisa Islamske zajednice Livno“ i „Vakufi u Visokom: Nacionalizacija i povrat (1945–2021)“.

Također, u okviru programskog sadržaja u planu je svečano otvaranje Centra za islamsko obrazovanje u Matuzićima, kao i otvaranje ženskog internata Behram-begove medrese u Tuzli.

Osim objekata od značaja ekonomskog i obrazovnog karaktera, planirano je otvaranje novoizgrađene džamije u Pećigradu, Cazin, dok će u Bihaću biti upriličena svečanost u povodu završetka rekonstrukcije zgrade Islamskog pedagoškog fakulteta.

Vakufska direkcija za najistaknutijeg vakifa u 2022. godini je pripremila Plaketu koja će mu biti uručena na svečanosti otvaranja manifestacije, dok će isti dan u svim džamijama u Bosni i Hercegovini i dijaspori biti kazivana hutba „Vakifi su dobročinitelji koji se pamte“.

Osnovni cilj manifestacije, koja je u Bosni i Hercegovini postala već tradicionalna i okuplja sve veći broj građana i vakifa, je reanimirati duštvenu svijest o važnosti i ulozi vakufa u Bosni i Hercegovini, zahvaljujući kojima su se gradovi i razvijali.

U Vakufskoj direkciji vjeruju da održavanje višednevne manifestacije posvećene vakufima tokom koje se osvjetljava kulturna, socijalna, obrazovna, vjerska i općedruštvena dimenzija i uloga vakufa, pomaže u jačanju svijesti o značaju i ulozi vakufa u današnjem vremenu, promoviše vakufe i nova uvakufljenja, kao i da doprinosi u procesu povrata uzurpiranih i oduzetih vakufa, jer su vakufi imali izuzetnu ulogu u kulturnoj, obrazovnoj i društvenoj povijesti Bosne i Hercegovine i razvoju gradova i privrednih djelatnosti na ovim prostorima.

„Manifestacija „Dani vakufa“ prošle godine je imala jubilej, odnosno deset godina realizacije u kontinuitetu. To govori u prilog činjenici da se pokazala kao uspješan projekat. Da nije bilo tako, ona ne bi doživjela i ovogodišnju realizaciju. Za Islamsku zajednicu ona je značajna, jer pokazuje da Islamska zajednica nedvojbeno brine o vakufu i nastoji ostvariti volju vakifa jer je to emanet koji Islamska zajednica uspješno nosi. S druge strane, ona ga konstantno unapređuje, a kroz ovu manifestaciju Vakufska direkcija široj društvenoj zajednici osvjetljava njegovu ulogu i značaj za prosperitet i stabilnost društva u cjelini“, izjavila je za Agenciju MINA Amela Trako-Mahmutović, sekretar Vakufske direkcije.

Ona ističe da je ova manifestacija polučila rezultate, što se ogleda i u činjenici da pojedinci, institucije i privredni subjekti sve više prepoznaju značaj trajnoga dobra pa i sami žele učestvovati i ostaviti trag u njemu.

„Mogli bismo kazati, a tome možemo svjedočiti kroz različite vakufske projekte, da vakuf kao trajno dobro olakšava i Islamskoj zajednici u izvršavanju svoje plemenite misije“, izjavila je Trako-Mahmutović.

Partneri ovogodišnje manifestacije su Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, Generalni sekretarijat za vakufe države Kuvajt, Muftijstvo tuzlansko i Behram-begova medresa, Muftijstvo zeničko i Medžlis IZ Doboj, Muftijstvo bihaćko i Islamski pedagoški fakultet u Bihaću, Medžlis IZ Cazin, Muftijstvo mostarsko i Medžlis IZ Livno i Mostar, te Muftijstvo sarajevsko i Medžlis IZ Visoko.

VRHOstali prilozi:
» KARAĐOZ-BEGOVA MEDRESA – 466 GODINA MUDROSTI I OPSTOJNOSTI
Bošnjaci.Net | 18. September 2023 13:35
» NOVA MEKTEPSKA GODINA POČINJE 9. SEPTEMBRA
MINA | 01. September 2023 13:22
» AKCIJA PRIKUPLJANJA ĆILIMA ZA ALBANIJU 1991. GODINE
Muhamed Hodžić | 24. August 2023 17:01
» UZOR U VJERSKOM I OPĆEM DOBRU
Ferhat Korajac | 26. July 2023 13:41
» MOJ OMAŽ SELIMU JARKOĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. July 2023 15:43
Ostali prilozi istog autora:
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif