Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U Mostaru promovirana knjige Usporeni genocid u Bosni, autor Diego Arria
AMBASADOR ARRIE: PRIKRIVANJE ISTINE O AGRESIJI NA REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU JE NAJSTRAŠNIJI ZLOČIN PROTIV BOSNE I NJENOG NARODA U HISTORIJI UN-A
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 28. May 2023. 11:05:24
U punoj Sali hotela Bristol u Gradu Mostara održana promocija knjige Usporeni genocid u Bosni, autor Diego Arria, čiji je izdavač na bosanskom jeziku Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Prisutne je na samom početku pozdravila i zaželila dobrodošlicu predsjednica Regionalnog odbora VKBI Hercegovine ak. prof. dr. Elbisa Ustamujić.

Promociju je moderiraro generalni sekretar VKBI Emir Zlatar koji je u uvodnom izlaganju izrazio zahvalnost predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Elvedinu Okeriću, općini Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo koji su omogućili da knjiga ugleda svjetlo dana te da se organiziraju promocije u Sarajevu, Srebrenici, Tuzli i Mostaru.

Knjigu su promovirale redovne profesorice Univerziteta „Džemal Bijedić“ Dijana Hadžizukić i Lejla Žujo-Marić, kao i novinar koji je u vrijeme ambasadora Arrie pratio i izvještavao o dešavanjima u UN za bh medije Erol Avdović.


Arria je istakao i podcrtao da je prikrivanje istine o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i ratnim zbivanjima u UN-u bio najstrašniji zločin protiv Bosne i njenog naroda u historiji UN-a. Nažalost, velike sile u UN-u su pitanje Bosne prikazale kao religijski sukob i podcrtavali da se „ne može dozvoliti rađanje muslimanske države u Evropi“, što je bilo stvaranje javne predodžbe da se bosanski muslimani „osuđuju“ na nestanak. To je bila najveća sramota UN-a od njenog osnivanja a kulminacija se desila realizacijom genocida u zaštićenoj demilitariziranoj zoni UN-a srebreničkom enklavom nad bosanskim muslimanima. U Bosni i Srebrenici UN su izdale vlastitu Povelju u međunarodno priznatoj državi Republici Bosni i Hercegovini.


Prije same promocije ambasador Arria obišao je koncentracioni logor koji se nalazio u Koštanoj bolnici u Stocu. Sa žalošću je konstatirao da taj prostor ni do danas nije sačuvan kao spomen prostor žrtvama logora koje je osnovala tzv. Herceg Bosna. Nedopustivo je da se mjesta poput Koštane bolnice nisu prilagodila memorijalizaciji jer samo podsjećanjem na istinu prevenira se mogućnost ponavljanja zločina. Na koncu Arria je istakao da je današnjoj državi Bosni i Hercegovini i njenom narodu nametnut aparthejd od strane najmoćnijih svjetskih sila uz blagoslov UN-a. Bosna je izgubila svoj suverenitet, slobodu a narod počinje gubiti i dostojanstvo koje čovjeka čini čovjekom. Pitanje Bosne i Hercegovine, 28 godina nakon uspostave mira mora se internacionalizirati jer ovo što se čini Bosni je najveći društveni i politički eksperiment kojoj je izložena jedna država članica UN u historiji.
Nakon promocije upriličeno je druženje sa građanima Mostara uz napomenu da se knjiga može nabaviti putem IK Connectum Sarajevo, koja je ovlašteni distributer knjige za Bosnu i Hercegovinu i države regiona.

VRHOstali prilozi:
» FILM NEGIRA GENOCID NAD BOŠNJACIMA
Bošnjaci.Net | 28. September 2023 16:43
» ODRŽANA 31. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA SARAJEVA
Bošnjaci.Net | 27. September 2023 18:36
» U KRAGUJEVCU DOKTORIRAO MEDO Š. GUTIĆ
Bošnjaci.Net | 27. September 2023 15:43
» VJEČNO NAM IME, BOŠNJACI!
Akademik dr. Ferid Muhić | 27. September 2023 15:13
Ostali prilozi istog autora:
» FILM NEGIRA GENOCID NAD BOŠNJACIMA
28. September 2023 16:43
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif