Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Skandalozno
UDAR NA DRŽAVU: RS KAO DRŽAVA NASTUPILA NA EP U ODBOJCI ZA UČENIKE!
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 01. June 2023. 13:06:43
U Trebinju je od 21. do 27. maja održano prvenstvo za učenike do 18 godina, koje je okupilo 250 djece iz šest zemalja Evrope, a među učesnicima nastupio je tim Republike srpske, koja je predstavljena kao država.

Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Parlamenta Federacije BiH zatražio je od nadležnih državnih organa da utvrde kako je došlo do toga da Republika srpska kao država, pod svojom zastavom i himnom, bude priznata kao članica Evropske školske sportske federacije, te da kao takva nastupi na Evropskom otvorenom školskom prvenstvu u odbojci koje je prije nekoliko dana održano u Trebinju.

Pokrovitelj prvenstva bio je entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Predsjednica Odbora i zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH Jasmina Biščević Tokić reagovala je na ovaj skandal.

"Kao zastupnicu u Parlamentu FBiH i predsjednicu Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i sport me neprijatno iznenadila informacija da je u Trebinju održano Evropsko prvenstvo u odbojci za učenike do 18 godina, na kojem je entitet RS učestvovao kao „država“.

Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu i sport je u proteklom periodu zaprimio dopise dva udruženja iz FBiH, u kojima se ističe da je djeci iz FBiH onemogućen nastup u takmičenjima Međunarodne i Evropske federacije školskog sporta jer su te organizacije priznale entitet RS kao državu.

Kako je moguće da neko dopusti da entitet unutar države Bosne i Hercegovine učestvuje u međunarodnim takmičenjima kao država?

Na posljednjoj sjednici Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i sport usvojeni su zaključci koji će biti proslijeđeni Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Ministarstvu civilnih poslova BiH, te federalnoj ministrici kulture i sporta Sanji Vlaisavljević.

Odbor od nadležnih institucija traži odgovore na pitanja ko je uskratio našoj djeci pravo na učešće u međunarodnim takmičenjima, a naročito ko je dopustio da jedan bosanskohercegovački entitet bude član međunarodnih asocijacija u svojstvu države.

Pozivam članove Predsjedništva BiH, ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, ministricu civilnih poslova BiH Dubravku Bošnjak i ministra za ljudska prava i izbjeglice Sevlida Hurtića da hitno poduzmu aktivnosti u okviru svojih nadležnosti kako bi zaustavili antiustavno djelovanje entiteta RS, te kako bi država Bosna i Hercegovina, a ne bilo koji njen entitet ili niža administrativna jedinica, postala članica ovih međunarodnih asocijacija i kako bi učenici iz cijele Bosne i Hercegovine dobili priliku da se takmiče sa svojim vršnjacima iz Evrope i svijeta."

O ovom slučaju biće upoznat Ured visokog predstavnika i Ambasada SAD-a.

VRHOstali prilozi:
» KURTI U SVOM KABINETU RAZVIO JE ZASTAVU SANDŽAKA
Bošnjaci.Net | 23. September 2023 20:16
» ZAHVALJUJUĆI ZAJEDNICI OČUVALI SMO VJERU
MINA | 23. September 2023 14:31
» SUSRET GRADONAČELNICE SARAJEVA I GRADONAČELNIKA NEW YORKA
Bošnjaci.Net | 22. September 2023 16:31
» SANEL BALIĆ NOVI PREDSJEDNIK OPĆINE GUSINJE
B.net | 22. September 2023 13:55
» SCHMIDT NAMETNUO ODLUKU O MC SREBRENICA, NAJAVIO I NOVE
Vijesti.ba | 20. September 2023 14:29
Ostali prilozi istog autora:
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif