Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


GODIŠNJICA MASAKRA NAD CIVILIMA NA SEDRENIKU: AGRESOR JE TOG DANA UBIO DJECU, BRAĆU MIRZU I FEHIMA BOJADŽI, AMINU BOJADŽI I SAKIBA PRAŠOVIĆA
Procitaj komentar

Autor: Hayat
Objavljeno: 09. June 2023. 13:06:17
Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u ulici Sedrenik, u istoimenom naselju u sarajevskoj općini Stari Grad, u petak je obilježena 31 godina od tragične pogibije četvoro sarajevskih civila, među kojima troje djece, ubijenih granatom ispaljenom sa položaja agresorske Vojske RS.

Tog kobnog 9. juna 1992. godine, prije tačno 31 godinu, u ulici Sedrenik, u dvorištu kuće porodice Bojadži, ubijena su tri člana porodice Bojadži, troje djece, Mirza Bojadži (12 godina) i Fehim Bojadži (17) te kćerka njihovog amidže Amina Bojadži koja je imala 14 godina. Osim njih, poginuo je i mladić Sakib Prašović koji je imao 24 godine.

AGRESOR JE ZNAO KOORDINATE KUĆE JER JE TU BILA VODA: Na spomen-obilježju ispred kuće porodice Bojadži danas su se okupili porodica i prijatelji, te se polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje prisjetili četvoro mladih koji su brutalno ubijeni prije 31 godinu. Cvijeće su položili porodica i prijatelji, predstavnici općinskih i gradskih vlasti, predstavnici civilnih i boračkih, te udruženja porodica šehida i poginulih boraca.

Halida Bojadži, majka ubijene braće Fehima i Mirze, koja je bila pripadnica Armije RBiH, u izjavi novinarima prisjetila se kobnog 9. juna 1992. godine, kada je granata ispaljena sa položaja agresora pala u dvorište njene kuće.

Bila je akcija na Špicastoj stijeni. Kada smo se vratili iz akcije, u dvorište je, u 12.45 sati, pala navodeća maljutka, četvoro je poginulo. Fehim i Mirza su bili u komadima. Neuzubillah, kao kad se kurban siječe. Bili smo u velikom šoku, kupili smo komade tijela u deke, svi smo bili od krvi”, ispričala je Halida Bojadži, podsjećajući da je na tom području palo više od 3.000 granata, jer, kako je pojasnila, agresor je znao koordinate kuće jer je tu bila voda.
Nakon što je ostala bez oboje djece u ovom masakru, Bojadži kaže kako ju je Bog počastio da 1995. godine rodi sina Muhammeda.

Sada imam sina Muhammeda. 20 godina je školovan, govori sedam stranih jezika, završio je međunarodno pravo, muzičku školu, svira klavir. Bio je pripravnik i volonter, ali moje dijete danas nema posla – kazala je Bojadži.
Bojadži, koja danas ima 72 godine, ističe kako je bol i dalje velika, iako je prošla 31 godina od strašnog masakra. Zdravlje joj je narušeno, srčani je bolesnik, uzima lijekove. Za kraj je poslala jasnu poruku:

Meni su 72 godine, ja samo Allaha molim da dočekam da se moje dijete zaposli. Moje dijete ne ide iz Bosne i Hercegovine, jer mi smo se borili za BiH, ja rezervne domovine nemam. Ja neću ni Amerike ni Njemačke, niti će ih moje dijete.

GRABOVICA: NEKA TUŽILAŠTVO KONAČNO POČNE RADITI SVOJ POSAO: Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, koji je također prisustvovao obilježavanju godišnjice, kazao je novinaru Anadolije kako se na današnji dan na Sedreniku dogodila velika porodična tragedija.

Sama pomisao da se jednoj porodici desilo nešto ovako, da u trenu ostanete bez dvoje djece, je strašna i stravična. To je samo jedan od dokaza šta su dušmani s okolnih brda radili, ubijali su nevine. Moramo gajiti kulturu sjećanja koja je vrlo važna za buduće generacije – poručio je Grabovica.
Još jednom je uputio poziv Tužilaštvu BiH da konačno počne raditi svoj posao.

Kao što znamo, još nikada Tužilaštvo nije podiglo niti jednu optužnicu za zločine koji su počinjeni tokom opsade Sarajeva, – kazao je Grabovica.
Opsada Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, koja će ostati u historiji zapamćena kao najduža opsada jednog glavnog grada, trajala je 1.425 dana. Za to vrijeme, oko 350.000 stanovnika bilo je izloženo svakodnevnoj vatri pripadnika nekadašnje JNA i paravojnih formacija, a kasnije pripadnika Vojske Republike Srpske, iz skoro svih vrsta naoružanja, s položaja smještenih na okolnim brdima. Tokom opsade poginuo je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» BEĆIROVIĆ: EU NAS NE ŽELI!
17. January 2024 20:00
JamalBowman204.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif