Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


SRPSKI TERORISTI I VUČIĆEVA SUDSKA FARSA
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 04. October 2023. 17:10:20
Zar se iko normalan treba čuditi zašto je Viši sud u Beogradu odbio prijedlog tužilaštva da vođi srpskih terorista Milanu Radoičiću odredi pritvor i ekspresno ga pustili iz pritvora. Kako je sve to srpska farsa tako je i „kazna“ koju su mu odredili; - zabrana odlaska na Kosovo, i da bez odobrenja suda ne smije napusti teritoriju Republike Srbije.

- „Okrivljenom M.R. na teret se stavlja izvršenje krivičnog dela Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348 stav 4 i 3 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika u sticaju sa krivičnim delom Učestvovanje u grupi koja izvrši krivično delo iz člana 349 stav 2 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika i krivičnim delom Teško delo protiv opšte sigurnosti iz člana 288 stav 2 u vezi sa članom 278 stav 1 Krivičnog zakonika, navode iz Suda“.

Iako svako razuman zna, da Radoičić, kao i Vučić & bratija, Kosovo mogu samo da sanjaju i iz daljine da guslaju, 'pevaju' ili oplakuju, svejedno.

Cijela svjetska javnost je vidjela da je srpska teroristička banda, njih preko 80 do zuba dobro naoružanih, prije desetak dana izvršili su napad na Policiju Kosova, ubili su na dužnosti jednog a ranili dvojicu kosovskih policajaca. U antiterorističkoj akciji Specijalne policije Kosova ubijeno je i ranjeno više terorista, a zaplijenjena je ogromna količina naoružanja sa kojim ih je opremio režim Aleksandra Vučića. Iako su policijske službe Republike Kosova cjelokupnu akciju profesionalno obavili ali i utvrdili da je naoružanje sa serijskim brojevima koje posjeduje Vojska Srbije, dok srpske vlasti preko sudija Višeg suda u Beogradu, pokušavaju da u srpski terorizam na Kosovu uvuku Bosnu i Hercegovinu. Kako je nakon saslušanja medijima i javnosti punuđena ogavna laž da je navodno „Radoičić oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle i bh. entiteta Federacije BiH, a da mu je isporučivana na toritorij Grada Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin...“.

Na ovakvu laž bi se zacrvenio i otac srpske nacije Ćosić, a da ne govorimo o Putinovom ambasadoru u Sarajevu Igoru Kalabuhovom, jer on baš gine za srpsku 'istinu', odmah bi se on oglasio, pod uslovom da je popio koji čokalj srpske brlje.

Hajd' da su naveli da mu je oružje slao Dodik iz Banja Luke, pa bi se povjerovalo, ali iz Tuzle i FBiH, e takve laži može samo da plasira Miloševićev ministar informiranja i Šešeljov potrčko koji sa predsjedničke pozicije već duže vrijeme laže, petlja... Izgleda je i srpski narod prokužio o kakvom se lažovu radi.

Nego, ovakav odnos države Srbije prema bratiji - srpskim teroristima ne treba nikoga čuditi, jer je već poznato da je Srbija utočište stotinama srpskih zločinca koji su odgovorni za ratne zločine i genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini, čak koji su presuđeni od strane Suda u BiH i pobjegli od izdržavanja kazne. Zato ovakve odluke Vučićevih sudija ne treba ništa čuditi. Samo je pitanje koliko će se u srpsku priču utopiti međunarodni zvaničnici.

Analitičar i dobar poznavalac prilika između Kosova i Srbije, Sahit Kandić, na moj upit kako vidi slučaj srpske sudske farse i zaštitu koju vlasti Srbije pružaju teroristima, kaže:

- Srbija "pere ruke" od direktne uloge da je ideolog, organizator, dostavljač, jatak-zaštitnik, terorista i to veoma nespretno i veoma drsko. jer teroristima odaje počast danom žalosti. A u svakoj pravnoj državi teroristi se drže "pod katanac” da ne bi utjecali na svjedoke, da ne bi pobjegli od pravde, da ne bi ponovili djelo itd, i ne bi moglo proći bez ozbiljne istrage da se otkrije ko je još sudjelovao i čija uloga u detalje. Jer se za terorizam sudi a ne daju "ordenja" tj ne proglašavaju nacionalnim herojima i braniteljima države Srbije i njene teritorije na teritoriji druge države tj. u ovom slučaju Republike Kosova. Osim toga u pravnom smislu najkompetentniji sud je onaj gdje je teroristički akt počinjen, a to znači da se svi - baš svi akteri ovog terorističkog čina trebaju ekstradirati Prištini, a i Srbija treba biti na usluzi dostavljajući sve releventne podatke o svim akterima, kaže Kandić i nastavlja:

- Ovo je Vučićev i srbijanski bezobrazluk kakav pravosudna praksa ne pamti, čak ni u vremenu Slobodana Miločevića. Još više iznenađuje nedovoljna reakcija međunarodne zajednice koji bi se trebali osvijestit i cijelu stvar posmatrat kroz pravnu a ne politikansku prizmu, jer ovo je podražaj i poruka da je terorizam normalna i prihvatljiva poruka svud u svijetu a tome služi ovaj pravni presedan. A još idiotskiji blam je tzv. zaštćeni svjedok kojim mediji u Srbiji manipuliraju u kom kobajagi u svoj toj noćnoj pucnjavi i tokom dana "svjedok" zdravog sluha nije svjestan ambijenta okršaja nego sa teroristima razgovara kao da su zalutali i sreli se negdje u nekom evropskom gradu a ne na borbenom poprištu. Bezobrazluk i ismijavanje KFOR-a, EULEX-a i međunarodne zajednice na krajnje drzak način.

Na upit urednika Bošnjaci.Net za stav vezano direktno za akciju Policije Kosova, Kandić naglašava:

- A što se pak tiče naše policijske antiterorističke jedinice koja je u koordinaciji sa Eulex-om i KFOR-om najprofesionalnije su odradili svoj posao. Ujedno, moram istaći da su ponos svih građana Kosova, koji su profesionalno, pažljivo i odmjereno sprovedenoj akciji. Provedena akcije od strane Policije Kosova može joj pozavidjeti svaka demokratska i pravna država.

Srbija nakon terorističke akcije:
- A Srbija da ne sponzorira i ne krije teroriste, kao svaka druga država izašla bi i sa konkretnim imenima. Jer pored svih ostalih istražnih podataka najprije dužna da to saopšti i tako dokaže da nije nalogodavac, kao i da sama procesuira slučaj. Zataškavanje kod svojih bezbjednosnih organa koji su prikrivali i također sudjelovali u opremanju i nabavci oružja te na svaki drugi nacin doprinijeli ovom zlom činu, zaključio je Kandić, dugogodišnji kolumnista i član tima Bošnjaci.net.

U svakom slučaju ono što je sigurno institucije države Republike Kosovo na čelu sa predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtiem dobro drže konce u rukama. Rade po ustavu svoje države i ne podliježu pritiscima srpskih i međunarodnih probisvijeta o stvaranju "republike srpske na Kosovu".

Nego što se bar tiče raskošne Vile Radoičića, kako je najavljeno, ona će biti sjedište Policije Republike Kosova za borbi protiv terorizma, to će po svemu sudeći biti najmodernije sjedište u balkanskom regionu.

Fort mir, bilmez!

VRHOstali prilozi:
» ČETIRI GODINE OD SMRTI AKADEMIKA MUHAMEDA FILIPOVIĆA
Prof. dr. Husein Muratović | 27. February 2024 14:25
» BOSANSKA PRIRODNA STRATEGIJA
Dr. Mesud A. Ramić | 26. February 2024 02:54
» LUKSEMBURG, KOZIJE MLIJEKO I MED
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 23. February 2024 20:25
» KOJA INSTITUCIJA ILI KOJA PERSONA ŠTITI I PROVODI ODLUKE US BIH
Dr. Muharem Štulanović | 23. February 2024 14:05
» TVSA I RASPAMEĆIVANJE BOŠNJAKA I DRUGIH PATRIOTA KANTONA SARAJEVO
Nezim Halilović Muderris | 23. February 2024 14:00
» ZAŠTO „MI“ NEMAMO SVOJE „JA“
Sead Zubanović | 22. February 2024 20:27
» UMSKE PERVERZIJE PROF. DR. JASMINE AHMETAGIĆ
Šemso Agović | 22. February 2024 15:20
» OSMANSKO CARSTVO DONOSI ISLAM U BOSNU
Mehmed Meša Delić | 21. February 2024 16:32
» ŠEHER SARAJ‘… U NOVI PAZAR, A ZENICU U SJENICU
Aziz Hurem | 21. February 2024 16:25
» HEROJSKA EPOPEJA PLAVLJANA I GUSINJANA
Akademik dr. Ferid Muhić | 20. February 2024 17:10
» BOŠNJACI U DIJASPORI - LJUDI VELIKOG SRCA
Hfz. Haris Kalač | 20. February 2024 15:36
» SOLIDARNOST U SJENCI STRAHA ZAJEDNIČKA BORBA ZA SANADINA VOLODERA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. February 2024 15:15
» DRŽAVNIM KLJUČEM ZAROBLJENA PRAVDA
Velija Murić | 19. February 2024 02:56
» ZABLUDE ZATOČNIKA NJEGOŠEVOG GENOCIDNOG ZAVJEŠTANJA
Akademik dr. Ferid Muhić | 15. February 2024 18:33
» NERMIN ŠABIĆ ĆUPO - BORIM SE I DALJE
Harun Hodžić | 12. February 2024 18:06
» (NE)RAZVIJENA SVIJEST O SEBI I SVOJOJ DOMOVINI
Mehmed Meša Delić | 12. February 2024 16:32
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAK, BOSANSKI JEZIK I ISLAM
16. October 2023 16:58
» ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
05. June 2023 15:26
» POLITIKA ZLA I INTERNET NASILJA
31. October 2022 14:43
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif