Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


VLADA ŠVEDSKE SE MORA IZVINITI ZBOG AMBASADORICE KOJA SE SRELA SA NEGAOTOROM GENOCIDA U SREBRENICI
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 07. February 2024. 14:02:07
Susrevši se sa negatorom genocida u Srebrenici, švedski ambasador u Bosni normalizuje genocid iz 1995. godine. Sada se Helena Lagerlöf mora izviniti, a vlada mora popraviti diplomatske odnose između naših zemalja, piše u pismu javnosti Adnan Mahmutović, predsjednik Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj.

Njegov dopis objavili su brojni švedski mediji.

"Mi bosanski Šveđani želimo izraziti naše najdublje nezadovoljstvo djelovanjem švedske ambasadorice Helene Lagerlöf u Srebrenici. Razumijemo da je nedavno imenovana za ambasadora u Bosni i Hercegovini, ali želimo izraziti zabrinutost što Švedska zvanično normalizuje politiku koja negira genocid u Srebrenici.

Glavno odredište ambasadora za posjetu u utorak bio je Memorijalni centar Srebrenica, institucija za očuvanje sjećanja na žrtve genocida u gradu. Umjesto toga, ambasadorica je odlučila da se sastane s gradonačelnikom Mladenom Grujičićem, koji je ozloglašen po svojim revizionističkim izjavama i negiranju genocida, a pod čijom vlašću bošnjačka manjina kontinuirano doživljava diskriminaciju i prijetnje.

Prije genocida u ljeto 1995. godine, u Srebrenici je živjelo više od 27.000 Bošnjaka, što je činilo većinu od 75 posto. Danas ih je u gradu ostalo samo 7.000, od kojih su većina stariji, udovice i siročad. Oni čine razbijenu manjinu u stalnoj žalosti.

Predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica govorili su u ponedjeljak o planovima ambasadorice da posjeti i centar i načelnika Mladena Grujičića. To je kao da posjetite Auschwitz, a zatim iskoristite priliku da upoznate pristalicu nacista koji također negira holokaust.

Ambasadorica je odlučila da ignoriše pozive rukovodstva Centra da pokaže poštovanje samo prema žrtvama genocida i ipak se sastala sa gradonačelnikom. Predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica su odbili da ova uvreda prođe nezapaženo i odbili su da se sastanu sa ambasadoricom.

Bosanski Šveđani više od 100.000 stanovnika Švedske. Postupci ambasadorice direktan su udar na Međunarodni krivični sud i sve što je Švedska učinila da pomogne u istrazi i suđenju genocida nad Bošnjacima od 1990-ih.

Razumijemo obaveze ambasadorice prema sastancima sa predstavnicima raznih strana. Ono što ne prihvatamo je da u jednom trenutku možete posjetiti grobove žrtava genocida, a u sljedećem trenutku sjediti sa poricateljima genocida. To šalje pogrešan signal o odnosu Švedske prema Bosni i njenoj budućnosti.

Zahtijevamo da švedska vlada postupi snažno u ovom slučaju i popravi diplomatske odnose između Švedske i Bosne. Tražimo iskreno izvinjenje umjesto nejasnih diplomatskih izjava švedske ambasade na društvenim mrežama.

Ambasadorica mora pokazati da je shvatila svoju grešku i distancirati se od poricatelja genocida i njihove politike. Premijer Ulf Kristersson i ministar vanjskih poslova Tobias Billström to ne bi trebali zanemariti. Oni treba da pokažu da nikada nije prihvatljivo prešutjeti zločin poput genocida i popravljati štetu koja je već nanesena djelovanjem ambasadora".

VRHOstali prilozi:
» IZRAEL TVRDI DA JE NAPAD "PROPAO", IRAN DA JE "USPJEŠAN"
Anadolu Agency (AA) | 14. April 2024 12:50
» IRAN POKRENUO NAPAD BESPILOTNIM LETJELICAMA NA IZRAEL
Anadolu Agency (AA) | 13. April 2024 23:36
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif