Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


PROMOCIJA PRIJEVODA I IZLOŽBA RUKOPISA SADIJEVIH DJELA U GAZI HUSREV-BEGOVOJ BIBLIOTECI
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 26. April 2024. 15:04:47
U povodu 21. aprila, dana koji se na perzijskom govornom području obilježava kao Dan Sadija Širazija, Gazi Husrev-begova biblioteka, u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i Kulturnim centrom Ambasade Islamske Republike Iran organizira promociju prijevoda Sadijevih djela Bustan i Đulistan.

Uz promociju prijevoda ovih klasika perzijske i svjetske književnosti na bosanski jezik, čiji su autori Muamer Kodrić (Bustan) i prof. dr. Munir Drkić (Đulistan), bit će upriličeno i otvaranje izložbe rukopisnih djela Sadija Širazija u fondu rukopisa Gazi Husrev-begove biblioteke koji će po prvi put na takav način biti prezentirani javnosti.

Promocija će se održati u Velikoj Sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, u ponedjeljak, 29. aprila 2024. godine, sa početkom u 14,30 sati.

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu u fondu rukopisa čuva skoro 600 djela na perzijskom jeziku. Među njima se nalaze djela autora perzijske klasične književnosti kao što su Dželaludin Rumi, Hafiz Širazi, Sadi Širazi, Attar i drugi.

Sadi Širazi je živio u XIII stoljeću u Širazu, današnjem jugozapadu Irana. Autor je dva veoma popularna djela pod nazivom Bustan (vrt) i Đulistan (Ružičnjak).

Bustan je moralno-didaktički spjev u formi mesnevije u kojem autor, Sadi Širazi, opisuje svijet kakav bi, prema njegovom mišljenju trebao biti. To je slika idealnog društva u kojem vladaju pravda, pravičnost, ljepota, iskrenost, istina i istinoljubivost. Djelo sadrži oko 4000 distiha. Podijeljeno je na uvod i deset poglavlja.

Đulistan je najpolularnije djelo Sadija Širazija. Nastalo je 1258. godine. Podijeljeno je na uvod i osam poglavlja. Sadrži mnoštvo pripovijesti, anegdota i crtica koje su često protkane stihovima. Pripovijesti najčešće predstavljaju pouke iz bogatog autorovog iskustva s putovanja. Sadi u Đulistanu slika svijet onakvim kakav on jeste, ne idealizirajući ni jedan njegov segment.
Djela su tokom proteklih stoljeća prevođena na mnoge svjetske jezike.

Ova djela su bila zastupljena i u bosanskohercegovačkim medresa kao obavezni udžbenici perzijskog jezika i etike. Zbog toga se i sačuvao relativno veliki broj rukopisa ovih djela. Samo u rukopisnom fondu Biblioteke čuva se 116 rukopisa koji sadrže tekstove osnovnih djela ili komentare Bustana i Đulistana.

Ove godine bosanskohercegovačka javnost obogaćena je prijevodima ova dva djela na bosanski jezik. Promotori će biti prof. dr. Namir Karahalilović, prof. dr. Gholamreza Salemian, Muamer Kodrić i prof. dr. Munir Drkić.

Promotor izložbe pod naslovom „Rukopisna djela Sadija Širazija u Gazi Husrev-begovoj biblioteci“ autora hfz. Hamze Lavića bit će njen recenzent, mr. Osman Lavić.

Sadijevu poeziju u prijevodu na bosanski jezik čitat će glumac drame Narodnog pozorišta Sarajevo, Almir Omerović. U muzičkom dijelu programa nastupit će Mirza Redžepagić.

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
17. June 2024 19:20
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif