Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sarajevo
OBILJEŽENA 24. GODIŠNJICA OSNIVANJA FONDA MEMORIJALA KS
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 30. April 2021. 14:04:12


U Sarajevu je danas održana prigodna svečanost povodom obilježavanja 24. godišnjice osnivanja Javne ustanove Fond memorijala Kantona Sarajevo (KS), javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanosti su zbog uvjeta pandemije koronavirusa prisustvovali samo predstavnici ove ustanove i manji broj zvaničnika Kantona Sarajevo, pridržavajući se epidemioloških mjera.

Stručni saradnik za odnose s javnošću JU Fond memorijala KS Irfan Gazdić istakao je da se 24. godišnjica osnivanja ove ustanove obilježava simboličnim sadržajem i programom zbog uvjeta pandemije koronavirusa.

"Danas je upriličena izložba Fond memorijala u retrospektivi u virtuelnom formatu s obzirom da se moramo prilagoditi pandemiji i ne možemo nažalost pozvati veći broj ljudi da je pogledaju", kazao je Gazdić, dodajući da je obilježavanje godišnjice počelo već u srijedu.

"Tada je održana misa za sve katolike pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova i Armije Republike BiH koji su dali živote za svoju domovinu. Danas će također u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo u Ratnoj džamiji na Igmanu biti upriličena, odnosno poklonjena hatma-dova, dok će 5. maja istim povodom biti služen parastos za sve pravoslavce pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova i Armije Republike BiH koji su dali živote za svoju domovinu", rekao je Gazdić.

Direktor JU Fond memorijala Kantona Sarajevo (KS) Hazim Bahtanović u obraćanju prisutnima kazao je da je Fond memorijala jedinstvena ustanova u Bosni i Hercegovini čiji je dijapazon djelovanja direktno determiniran agresijom na Republiku BiH.

"Osnovan je 1997. godine od strane Skupštine Kantona Sarajevo kao Fond Kantona Sarajevo za izgradnju, a kasnije i očuvanje i održavanje, mezarja / grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen obilježja žrtava genocida. Prvobitna misija Fonda bila je upravo to, da se sistemski riješi izgradnja i postavljanje, te na koncu i očuvanje i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, ali i nadgrobnih spomenika za veterane, pripadnike Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, kao i ostala spomen-obilježja kojima se baštini period časne borbe za opstojnost države Bosne i Hercegovine iz perioda agresije od aprila 1992. godine do marta 1996. godine", kazao je Bahtanović.

Kako je rekao, Fond memorijala KS do sada je podigao gotovo 10.000 pari nišana i nadgrobnih spomenika, i to 5.500 šehidima i poginulim borcima, oko 4.000 veteranima, te na koncu nešto više od 50 je postavljeno roditeljima šehida i poginulih boraca.

"Na preko 70 mezarja, kako unutar tako i izvan KS, urađene su staze, kapije, hajr-česme, podzidi, ivičnjaci, hortikulturalna uređenja, jarboli sa zastavama, a na 20 mezarja podignuti su i centralni nišani za polaganje cvijeća i druge počasne i protokolarne sadržaje. Vremenom, kako je Fond memorijala rastao, širio se i opus djelovanja. Pa tako danas u sklopu JU Fond memorijala KS postoji pet sektora", rekao je Bahtanović.

Napomenuo je da je Fond memorijala također preuzeo veliku odgovornost da se na što kvalitetniji način, u saradnji sa drugim vladinim i nevladinim organizacijama, javnim ličnostima i ostalim pravnim subjektima u društvu ostvari na polju njegovanja kulture sjećanja na period časne borbe kojom je, kako je kazao, Bosna i Hercegovina nakon pola milenija revitalizirala svoju državnost i nezavisnost.

Istakao je da u sklopu JU Fond memorijala KS trenutno egzistiraju dva reprezentativna kulturna spomenika - Spomenički kompleks Tunel “D-B” i Muzej heroja oslobodilačkog rata.

"Smatram da je veoma bitno za istaći i to da je Fond memorijala odavno sa svojim projektima izašao izvan granica KS i sarajevske regije, tako da je danas nemali broj kako nišana, nadgrobnih spomenika, hajr-česmi, kapija i ograda na grobljima i mezarjima, tako i okruglih stolova, izložbi, audio i video materijala, publikacija, zbornika i mnogih drugih oblika intelektualnog kulturno historijskog naslijeđa u kojima je Fond učestvovao, i aktivno učestvuje širom Bosne i Hercegovine, pa i šire", kazao je Bahtanović.Ostali prilozi:
» TURKOVIĆ: VEOMA VAŽAN I PRECIZAN STAV G7 O BIH
Anadolu Agency (AA) | 06. May 2021 14:28
» KURTĆEHAJIĆ: DRUŽE TITO OTKAD TEBE NIJE O NARODU NEMA KO DA BRINE
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 04. May 2021 15:47
» PRVI ORUŽANI OTPOR AGRESORU
Eset Muračević | 02. May 2021 15:21
Ostali prilozi istog autora: