Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

CRNOGORSKA PROSVJETA U NEREDU, POTPREDSJEDNIK VLADE DA SISTEMSKI REAGUJE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 19. July 2021. 16:07:25


Pozvao sam dr Dritana Abazovića da kao nadležni potpredsjednik Vlade Crne Gore, za unutrašnju politiku, sistemski reaguje ne samo u pravcu razrješenja v.d. direktorke Osnovne škole “Jugoslavija” u Baru, gospođe Rade Višnjić, već i u pravcu odgovornosti ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta gospođe prof. dr Vesne Bratić.

Resorna ministarka u Vladi Crne Gore, gospođa Vesna Bratić, u kontinuitetu doprinosi kompromitaciji vaspitno-obrazovnog procesa u Crnoj Gori.

U pismu koje sam uputio Abazoviću i njegovom savjetniku Filipu Adžiću naglasio sam da je “oglašavanje potpredsjendika Vlade dr Abazovića od ključnog značaja i ono treba da uključi i pozivanje na poseban razgovor resornog ministra jer postoji ozbiljno razmimoilaženje u onome što on promoviše u odnosu na ono što svakodnevnim odlukama zastupa gospođa Bratić”.

Naglasio sam da je potrebno poštovati zakonske principe na kojima počiva crnogorsko obrazovanje i uspostaviti obavezujuće profesionalne smjernice Vlade kojih je obavezna da se pridržava resorna ministarka ali i svi ostali akteri obrazovnog sistema.

Apelovao sam na potpredsjednika Vlade da ne pristane na to da se na resor prosvjete gleda kao na “atar” predsjednika Vlade koji je isključivo pod njegovim okom pažnje i interesovanja. Čak i ako su spekulacije te vrste doista tačne, ne treba tolerisati činjenicu da se za direktore prosvjetnih i obrazovnih ustanova imenuju osobe koje otvoreno promovišu četništvo, slave ratne zločince i političku truju đecu.

Imajući u vidu imenovanja u vaspitno obrazovnim ustanovama u Pljevljima, Beranama, Baru i drugim opštinama više je nego očigledno da se suočavamo sa direktnim posljedicama propogandnog projekta i manipulacije “Ne damo svetinje”.

Gospođa Rada Višnjić već duži period, za vrijeme ranije i ove vlasti, nije vodila računa o dimenzijama djetinjstva i društveno-političkoj stvarnosti u Crnoj Gori. Prema svojim vrijednosnim neistomišljenicima je najčeće brutalno primitivna a njen javni govor nije prilagođen standardima jednog pedagoga i prosvjetnog radnika koji može biti primjer drugima, posebno đeci.

“Pozivam Vas, uvaženi potpredsjedniče Vlade, da odlučno i jasno poručite da neko ko zastupa reafirmaciju Draže Mihajlovića, ko slavi ratnog zločinca Ratka Mladića, ko ne poštuje Rezoluciju Skupštine Crne Gore o genocidu u Srebrenici ili ko indoktrinira đecu u političke i vjerske svrhe ili za produbljivanje konflikta i podjela ne može i neće biti nikakav faktor u crnogorskoj prosvjeti”, piše u saopćenju Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava, koordinator i član Savjeta Građanske inicijative “21. maj”.Ostali prilozi:
» PAMTI, BOŠNJAČE PAMTI, DA TI SE NE PONOVI!
Mensud Alićušić | 26. July 2021 16:57
» PETTIGREW: INZKOVA ODLUKA HISTORIJSKA
Fena | 26. July 2021 13:37
» OTVORENA MANIFESTACIJA „MUSALLA 2021“
Bošnjaci.Net | 26. July 2021 13:18
» PREMIJER KOSOVA KURTI STIŽE U SLAVONSKI BROD
Anadolu Agency (AA) | 25. July 2021 17:00
» BEGOVIĆ: ZAKON PROTIV NEGIRANJA GENOCIDA PODVALA INZKA BOŠNJACIMA?
Mr. sci. Džavid Begović | 25. July 2021 15:47
» TURKOVIĆ: PROŠIRENJE EU MORA OSTATI U VRHU PRIORITETA
Anadolu Agency (AA) | 24. July 2021 15:03
Ostali prilozi istog autora: