Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PRESS KONFERENCIJA POVODOM „DNEVNIKA SEOBENOG LICA“ ŠEMSUDINA GEGIĆA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 21. July 2021. 13:07:34

Knjiga „Dnevnik seobenog lica“ je ukoričeni izbjeglički zavežljaj u kojeg je stala domovina sa svojom pitomom i divljom prirodom, lijepim i ružnim pričama, dobrim i lošim licima, u kojemu, kao u sjećanju, žive glasovi izgubljenih uspomena seobenih lica“, - riječi su autora knjige Šemsudina Gegića


U izdanju Gradske biblioteke Zenica i JU Biblioteke „Alija Isaković“ iz Gradačca objavljena je knjiga velikog stvaraoca, bosanskohercegovačkog dramskog pisca, pripovjedača, pozorišnog, filmskog i TV-režisera i dokumentariste Šemsudina Gegića.
- „Put seobenog lica nije samo zemljani put pun prepreka, to je put od nas do nas, od srca i duše do uma, od nevolje do dobrote i ljudskosti, iz jedne u drugu dimenziju. To je tektonski poremećaj civilizacije. Mi svi trebamo sve nas u borbi za spas svih nas. Knjiga „Dnevnik seobenog lica“ je ukoričeni izbjeglički zavežljaj u kojeg je stala domovina sa svojom pitomom i divljom prirodom, lijepim i ružnim pričama, dobrim i lošim licima, u kojemu, kao u sjećanju, žive glasovi izgubljenih uspomena seobenih lica“ - riječi su autora knjige.

„…figure iz ovih zapisa naprosto nas zabljesnu jarkim kondenzovanim karakterizacijama, očitovanjima i dijalozima, dajući autoru ‘šlagvort’ da na malom prostoru, u jednom fragmentu ili na jednoj stranici, izrazi ne samo svoje ljudske emocije, empatiju i razumijevanje – već i da na vrlo efektan način sažme i u blistavim poentama izrazi svoju prosudbu, kritički stav pa ponekad i bunt spram svega onog što nas ugrožava, okiva ili ponižava kao ljude, u ovom svijetu takvom kakav je: sve hladnijem, indiferentnijem i okrutnijem prema izvornim životnim i duhovnim vrijednostima i prema humanitetu generalno.“ (izvod iz Pogovora Željka Grahovca, redaktora i recenzenta ovog izdanja).

Multimedijalnim neobičnim performansom, koji će biti organizovan u utorak, 27.jula, u 20 sati u Ulicama Ferhadija i Jelićeva, kao i u prostoru CKM, nastupiće glumci Vanesa Glođo, Irina Drobnik, Armin Omerović, muzičari Irhad Baručija-violina, Mirza Sijerčić-saksofon, Zanin Berbić-saz, Sarajevo Drum Orchestra, balerine Albina Huskić i Lejla Bajramović, polaznici Škole glume CKM i polaznici Multimedijalnog projekta CKM, biće promovisana knjiga „Dnevnik seobenog lica“u Sarajevu.

Nešto više o samom događaju govoriće reditelj i autor promocije, Šemsudin Gegić koji je za ovu priliku došao iz Milana gdje se već duže vrijeme liječi od tumora, Irina Dobnik, promotor Dževdet Tuzlić i Armin Omerović, na press konferenciji koja će biti organizovana u petak, 23.jula, u Galeriji CKM, Jelića broj 1, u 11 sati.Ostali prilozi:
» PAMTI, BOŠNJAČE PAMTI, DA TI SE NE PONOVI!
Mensud Alićušić | 26. July 2021 16:57
» PETTIGREW: INZKOVA ODLUKA HISTORIJSKA
Fena | 26. July 2021 13:37
» OTVORENA MANIFESTACIJA „MUSALLA 2021“
Bošnjaci.Net | 26. July 2021 13:18
» PREMIJER KOSOVA KURTI STIŽE U SLAVONSKI BROD
Anadolu Agency (AA) | 25. July 2021 17:00
» BEGOVIĆ: ZAKON PROTIV NEGIRANJA GENOCIDA PODVALA INZKA BOŠNJACIMA?
Mr. sci. Džavid Begović | 25. July 2021 15:47
» TURKOVIĆ: PROŠIRENJE EU MORA OSTATI U VRHU PRIORITETA
Anadolu Agency (AA) | 24. July 2021 15:03
Ostali prilozi istog autora: