Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


AKADEMIK SUAD EFENDIĆ PRESELIO NA AHIRET
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 22. November 2022. 15:11:12
Akademik Suad EFENDIĆ, svjetski poznato medicinsko ime preselio je jučer na ahiret u Štokholmu u Švedskoj gdje je živio sa svojom porodicom. Iza njega su ostali supruga Mensura i dva sina Nedim i Enes sa porodicama.

Bio je najzvučnije medicinsko ime rođeno u Bosni i Hercegovini ali i jedno od najvećih imena iz polja medicine u regionu.

Bio je redovni član Bosanske akademije nauka i umjetnosti“Kulin ban“, ali i član Švedske kraljevske akademije, Evropske akademije nauka i umjetnosti i Hrvatske akademije nauka i umjetnosti.
Također je bio član Nobelove komisije za dodjelu Nobelove nagrade za medicinu.

Suad Efendić je rođen je u Trebinju 8. aprila 1937. godine. Imao je briljantnu medicinsku karijeru. U Zagrebu je završio srednju školu 1955. godine i studij medicine 1961. godine te je stažirao i radio na Medicinskom i Farmaceutskom fakultetu. U Švedskoj je specijalizirao internu medicinu i endokrinologiju te 1970. godine odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom „Studija uticaja kateholamina na metabolizam masnog tkiva kod ljudi“ na Karolinskom institutu u Stockholmu. U tamošnjoj je Univerzitetskoj bolnici Karolinska od 1985. godine služio je kao prvi profesor dijabetologije u Skandinaviji te kao pročelnik Zavoda za endokrinologiju od 1988. do 1995. godine. Funkcije profesora endokrinologije i pročelnika Odjela za molekularnu medicinu na Institutu Karolinska obavljao je od 1995. godine. Proučava patogenezu i liječenje dijabetesa tip 2, kao i imunohistokemiju i mehanizam djelovanja somatostatina te njegovu ulogu u regulisanju funkcije endokrinog pankreasa. Autor je preko 350 publikacija.

Izabran je za člana Naučno-savjetodavnog odbora pri kompanijama KI Management AB, Cadila Healthcare Limited i Marcadia Biotech, Inc. Efendić je dobitnik sljedećih nagrada i priznanja: Jacob Poulsen za istraživački rad iz oblasti endokrinologije, Vuk Vrhovec, Bertha Rosenstadt, Björn Sjögren, Rolf Luft, Novo Lecture, Laufberger, Banting and Best Diabetes Center, Thureus (Švedsko medicinsko društvo), Marble (Medicinski fakultet Univerziteta Harvard, Boston), Celal Öker Memorial (Asocijacija za dijabetes u Turskoj), Hipokratova nagrada (Helensko društvo za internu medicinu) te počasnog zvanja doctor honoris causa (Univerzitet Charles u Pragu).

Bosanska akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“ će u hotelu Evropa u sali Atrium u petak 25. novembra u 12 sati održati komemoraciju posvećenu liku i djelu svog člana akademije akademika Suada Efendića, a u 13 sati će Predsjednik BANUK-a akademik Suad Kurtćehajić na istom mjestu održati predavanje povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine na temu Bosna i Hercegovina u jugoslovenskoj federaciji. Predavanje će biti posvećeno akademiku Suadu Efendiću.

VRHOstali prilozi:
» BROJNE DELEGATE ODREDIT ĆE IZVLAČENJE IZ "ŠEŠIRA" I SREĆA
Anadolu Agency (AA) | 07. December 2022 14:18
» SRBIJA: RIK DODIJELIO MANDATE VIJEĆNICIMA U BNV-U
Anadolu Agency (AA) | 05. December 2022 14:19
» CHRISTIAN SCHMIDT KAO CRNI ALTER EGO AUSTRO-UGARSKOG CARA FRANJE JOSIPA PRVOGA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. December 2022 18:28
» SAD I EU MORAJU POLITIKU PRILAGODITI SITUACIJI U BIH
Anadolu Agency (AA) | 04. December 2022 14:42
Ostali prilozi istog autora:
» SPEKTAKL HALIDA BEŠLIĆA U ZAGREBU
04. December 2022 13:11
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif