Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


VELIKOSRPSKI RATNE POKLIČI: U RS-U OSVANULI BILBORDI 'GRANICA POSTOJI' SA NAORUŽANIM LICIMA
Procitaj komentar

Autor: NAP
Objavljeno: 18. September 2023. 14:09:42
Bilbordi s natpisom "Granica postoji - jer niko ne može da sudi Republici srpskoj" postavljeni su u više gradova ovog bh. entiteta. U Istočnom Sarajevu danas su se na reklanim bilbordima lijepili plakati. Osim znakovite poruke na bilbordu je i neustavan grb Rs-a koji se prestao koristiti 2007. godine.

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić jutros je u programu BHRT-a reagirala na plakate koji su osvanuli u Banja Luci. Na njima je ispisano "Granica postoji - Zato što ne damo naše nadležnosti" uz lik čovjeka u vojnoj uniformi i naoružanim vojnicima/policajcim koji marširaju.

“Jutros kada sam krenula na posao, vidjela sam bilbord. Mogu vam reći da nije prijatan i na njemu piše “Granica postoji”, na kojem je čovjek i malo mu se vidi vojna oprema. Nije u civilu”, rekla je Trivić na BHT1.

“To je na vidnom mjestu, na kružnom toku gdje je veliki promet vozila. Za mene takve poruke apsolutne nisu dobre. Ne bi smjele dolaziti s nikakvih strana”, dodala je.

Vlasti entiteta Rs koje predvodi optuženi Milorad Dodik ranije su najavile vraćanje nadležnosti. Kada je 14. avgusta Vijeće ministara BiH trebalo glasati o proglašenju Dana žalosti u BiH zbog ubistava u Gradačcu, ministar Staša Košarac je zaustavio tu odluku navodeći da to predstavlja prenos nadležnosti jer je Vlada Rs već bila izglasala odluku o Danu žalosti. S obzirom na to, Vlada FBiH je zatim donijela odluku o proglašenju Dana žalosti 16. avgusta.

Odavno već traju napadi Milorada Dodika na Tužilaštvo BiH, Sud BiH i Ustavni sud BiH. Više puta je rekao da ne priznaje odluke ovih pravosudnih institucija, a blokira i izbor sudije Ustavnog suda BiH iz Rs-a u NSRs.

Nakon što je protiv Dodika podignuta optužnica zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika na nekoliko lokacija na međuentiteskim linijama održani su skupovi. Okupljeni su nosili transparente s porukom "Granica postoji".

I prošlog petka je održano nekoliko okupljanja, a zatim je uslijedilo postavljanje novih bilborda. U vrijeme kada su u Rs-u učestali napadi na bošnjačke povratnike, policajci MUP Rs pretukli su maloljetno dijete u policijskoj stanici, ovakvim postupcima Dodikovog režima opravdano raste strah povratnika.

VRHOstali prilozi:
» FILM NEGIRA GENOCID NAD BOŠNJACIMA
Bošnjaci.Net | 28. September 2023 16:43
» ODRŽANA 31. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA SARAJEVA
Bošnjaci.Net | 27. September 2023 18:36
» U KRAGUJEVCU DOKTORIRAO MEDO Š. GUTIĆ
Bošnjaci.Net | 27. September 2023 15:43
» VJEČNO NAM IME, BOŠNJACI!
Akademik dr. Ferid Muhić | 27. September 2023 15:13
Ostali prilozi istog autora:
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif