Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
BRKA, Osman

je roðen 9. aprila 1942. godine u Tešnju, gdje je završio i Osnovnu školu i Nižu realnu gimnaziju. Srednju poljoprivrednu školu je pohaðao u Banja Luci i Derventi, a Uèiteljsku školu u Bijeljini. Nakon toga je dvije godine radio kao uèitelj u Tešnju, da bi 1963. godine upisao, te potom 1965. diplomirao na Višoj pedagoškoj školi u Sarajevu (smijer geografija i historija), èime je stekao i zvanje nastavnika.

Od 1965. do 1980. godine je radio kao nastavnik geografije u OŠ «Huso Hodžiæ» u Tešnju, a od 1980. do 1990. kao rukovodilac Centra za obrazovanje u Narodnom univerzitetu u Tešnju.

Godine 1990. se od prvog dana aktivno ukljuèio u osnivanje Stranke Demokratske Akcije, te je bio i predsjednik inicijativnog odbora za osnivanje SDA u Tešnju, a èlan inicijativnih odbora za osnivanje SDA u Doboju, Maglaju, Tesliæu, Graèanici i Tuzli. Veæ 8. oktobra 1990. godine je stranaèku aktivnost nastavio u Centrali SDA u Sarajevu, obavljajuæi razlièite funkcije.

Najprije je obavljao funkciju sekretara Kadrovske komisije SDA Jugoslavije, a od 1990. do 2001. godine je obavljao funkciju èlana Glavnog odbora SDA Jugoslavije, a potom SDA BiH. Od 1991. do 1997. je istovremeno bio èlan Izvršnog odbora SDA BiH i èlan Savjeta za dijasporu pri Izvršnom odboru SDA BiH. Od 2001. godine je èlan Politièkog savjeta SDA BiH.
Uèesnik je Savjetovanja u Domu milicije, kojem je prisustvovalo oko 340 uèesnika iz cijele tadašnje Jugoslavije, a na kojem je 10. juna 1991. godine donesena Platforma o odbrani Bosne i Hercegovine.

Poèetkom 1992. godine je skupa sa Edhemom Bièakèiæem predstavljao Stranku Demokratske Akcije u Koordinacionom tijelu za odbranu, u kojem su uèestvovale najistaknutije institucije muslimanskog naroda. Ovo tijelo je dalo glavne smjernice za organiziranje odbrane Republike Bosne i Hercegovine.


Od 1997. godine je èlan Glavnog odbora Merhameta Bosne i Hercegovine.


Nakon agresije je u mandatnim periodima od 1996.-1998., i 1998.-2000., obavljao funkciju poslanika u Predstavnièkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a u mandatnom periodu od 2000.-2002. godine je bio poslanik SDA u Predstavnièkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gdje je obavljao i funkciju predsjednika Komisije za ljudska prava, raseljena lica i izbjeglice i azil.
Od januara 2003. godine je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.



[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŠTULANOVIĆ, Prof. dr. Muharem
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif