Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
HADŽIĆ, Dr. Harun

je rodjen 01.03.1954.godine u Rožajama. Osnovnu školu završio je u Mojstiru - općina Tutin, i Rožajama. Srednju, Gazi Husref - begovu medresu u petogodišnjem trajanju, završio u Sarajevu 1974.godine. Tokom školovanja u Medresi, 1973.godine, ucestvovao u organizaciji dvoipomjesečnog štrajka učenika medrese, prvog zabilježenog u historiji te Ustanove, kojim su tražene reforme.

Diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1979.godine.
Do 1991.godine radio u Pravnoj službi RO "Gornji Ibar" u Rožajama. Od 07. septembra 1990.godine do 23.marta 1998.godine, obavljao funkciju Predsjednika SDA Crne Gore.
Na prvim višestranackim izborima 1990. godine, na listi SDA, izabran za poslanika u Parlamentu Crne Gore. U 1991.godini, kao jedan od osnivača, bio prvi predsjednik Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Novom Pazaru, gdje mu je suđeno pred Opštinskim sudom za objavljivanje brošure o kršenju ljudskih prava.
U junu 1991. godine, u Briselu, kao predsjednik SDA predstavljao interese bošnjačkog naroda na tripartitnim razgovorima sa Vladom Crne Gore i komisijom Evropske zajednice na čelu sa njemačkim ambasadorom Gerdom Arensom.
U avgustu 1991.godine, kao lobista, u okviru delegacije MNVS-a, ucestvovao na Londonskoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji.
U septembru 1991.godine, u Ženevi, također u okviru delegacije MNVS-a, učestvovao u razgovorima u okviru grupe za manjine pri Konferenciji o bivšoj Jugoslaviji.

Od 1992.godine je potpredsjednik MNVS-a, odnosno BNV-a.
U novembru 1993.goddine, tada sa Sulejmanom Ugljaninom učestvovao na pripremnom zasjedanju Generalne skupštine UN u New Yorku, gdje su iznijeli probleme statusa Sandžaka i bošnjačkog naroda.
Na montiranom političkom suđenju u Bijelom Polju, nakon kampanje hapšenja aktivista SDA 28.januara 1994.godine, osuđen je na sedam godina zatvora, od čega je u zatvoru proveo 23 mjeseca; od toga u samici proveo sedamnaest mjeseci.
Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, odlukom Predsjednika Crne Gore, aboliran i pušten iz zatvora.
Nakon izlaska iz zatvora, takođe na listi SDA, na općim izborima održanim u septembru 1996. godine, ponovo je izabran za poslanika u Parlamentu Crne Gore i za poslanika u Vijeću građana Skupštine SRJ.

Na Osnivačkoj skupštini IDU, 23. marta 1998.godine, izabran za predsjednika te političke stranke.
Na lokalnim izborima 2002.godine, na listi koalicije bošnjačkih stranaka, izabran za odbornika u SO Rožaje, gdje je u oktobru iste godine podnio ostavku i angažovao se na Univerzitetu u Novom Pazaru, na poslovima Generalnog sekretara. Na toj poziciji je ostao do penzije.




[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŠTULANOVIĆ, Prof. dr. Muharem
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif