Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
ZUKORLIĆ, Akademik dr. MuamerAkademik Muamer Zukorlić rođen je 15.02.1970. u selu Orlje kod Tutina. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a Medresu „Gazi Husrev-beg“ u Sarajevu. Studije filozofije šeriatskog prava (Usuli fikh) okončao na Islamskom univerzitetu „El-Emir Abdel-Kadir“ u Konstantini (Alžir), zvanje magistra stekao iz oblasti egzegeze Kur'ana (Tefsir) na Univerzitetu „El-Džinan“ u Tripoliju (Liban), a doktorirao na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Redovni je član Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU).

Višegodišnji je predavač u Medresi „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru, višegodišnji predavač grupe vjerskih predmeta i arapskog jezika na Islamskoj pedagoškoj akademiji (danas Fakultet za islamske studije). Profesor je na katedri epistemologije na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Funkciju predsjednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka i muftije sandžačkog obnašao je od 1993. do 2007, a glavnog muftije i predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji od njenog objedinjenja 2007. do 2014. od kada je muftija sandžački.

Bio je dekan Islamske pedagoške akademije 2001, rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru od njegovog osnivanja 2002. do 2008, a zatim i predsjednik Univerziteta od 2008. do 2016. godine.

Osmislio je i predvodio osnivanje i organizaciju Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru 2002, isturenog odjeljenja Alaudin medrese iz Prištine u Novom Pazaru u samostalnu Medresu „Gazi Isa-beg“ 1994, osnivanje Ženske medrese „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru 1996. i njenih odjeljenja u Rožajama 2002. i Preševu 2014, islamskog magazina „Glas islama“ 1996. čiji je prvi glavni i odgovorni urednik, mreže dječjih vrtića i predškolskih ustanova „Reuda“ i školskog mekteba „Wildan“ 1998, Islamske pedagoške akademije (sadašnji FIS) 2001.

Inicirao je osnivanje Udruženja žena „Merjem“ 2007, Udruženja uleme Islamske zajednice u Srbiji 2007, Zajednice sandžačke dijaspore 2003, Škole Kur'ana Časnog u Novom Pazaru 2010, Islamskog kulturnog centra „Altun alem“ 2011, Vakufske direkcije 2014.

Osmislio i podržao osnivanje Internacionalne humanitarne organizacije (IHO) 1995. koja je prerasla u Centar za humanitarni rad „Hajrat“, otvaranje sedam vakufskih kuhinja za siromašne u svim gradovima Sjevernog Sandžaka.

Osmislio i inicirao osnivanje Izdavačke kuće „El-Kelimeh“ 1993, osnivanje Agencije za sertificiranje halal kvaliteta 2007, Media centra 2008, Instituta za izučavanje genocida i zločina 2011, Sandžačke biznis asocijacije (SABA) 2010, Bošnjačke kulturne zajednice 2009, Televizije „Universa“ 2008, danas Sandžak televizija, te radia „Refref“ u Novom Pazaru 2009. godine.

Održao više od 1000 predavanja iz islamske i tematike kolektivnih i individualnih ljudskih prava, dao više od 700 intervjua, imao više od stotinu raznih medijskih nastupa, učestvovao na više stotina međunarodnih naučnih, kulturnih i političkih simpozija i konferencija.

Nosilac je pobjedničke liste Bošnjačke kulturne zajednice na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće 2010. i član BNV-a 2010-2014.

Kandidat je na predsjedničkim izborima u Srbiji 2012. sa najviše osvojenih glasova u Sandžaku.

Na parlamentarnim izborima 2016. izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Republike Srbije i izabran za predsjednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo. Iste godine, izabran je za odbornika u Skupštini grada Novog Pazara u periodu 2016-2020. godina.

Izabran je za vijećnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća na izborima za nacionalne savjete nacionalnih manjina održanim 2018. godine.

U decembru 2017. godine, izabran je za predsjednika Stranke pravde i pomirenja.

Akademik Zukorlić je na Parlamentarnim izborima 2020. godine ponovo izabran za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Osnivač je Svjetskog bošnjačkog kongresa, Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, Bošnjačke nacionalne fondacije i Matice bošnjačke. Generalni je sekretar BANU od 2011. i predsjednik Skupštine SBK od 2012. Član je Izvršnog vijeća Islamske svjetske lige – Rabite.

Akademik Zukorlić autor je pet knjiga i više desetina naučnih radova iz oblasti filozofije, epistemiologije, kulturalne historije, islamskih nauka, prava i niza srodnih teoretskih disciplina.

Tečno govori, piše i čita na arapskom jeziku, govori turski jezik, a služi se engleskim jezikom.

Oženjen je i otac osmero djece, i djeda sedmero unučadi.

Preselio je na Ahiret u Novom Pazaru, 6. novembra 2021.


[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet
fastvee.gif
banner ago.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif