Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
MUJKANOVIĆ, Muhamed

Muhamed MUJKANOVIÆ: Èetrdeset godina druženja sa sevdahom
jedan je od najboljih interpretatora bosanske sevdalinke i vrhunski izvoðaè i kompozitor novokomponovanih narodnih pjesama.
Roðen je u Tuzli 1941. godine u naselju Tušanj. Otac Hasan i majka Zumreta pored Muhameda imali su još èetiri sina i tri kæerke. Gotovo svi èlanovi porodice Mujkanoviæ imali su smisla za lijepo pjevanje.

Još kao dijete Muhamed se isticao melodiènim glasom, pjevaèkim moguænostima i muzièkim talentom. Okolina mu je proricala sjajnu pjevaèku karijeru što se kasnije i obistinilo.
Prve pjevaèke nastupe imao je 1956. godine na priredbama i zabavama u Osnovnoj školi i naselju Tušanj. Kasnije, kao uèenik Srednje hemijske škole u Tuzli èesto je nastupao sa muzièarima gradskih kulturno-umjetnièkih društava i okolnih mjesta.

Na prvom takmièenju pjevaèa amatera Tuzle, 1962. godine osvojio je drugu nagradu i tako svratio pozornost ljubitelja narodne muzike.

Godine 1963., potpisao je prvi profesionalni ugovor. Iste godine kao hemijski tehnièar zaposlio se u tuzlanskoj Solani, gdje se aktivno ukljuèio u rad radnièkog kulturno-umjetnièkog društva.

Na takmièenjima amatera pjevaèa narodnih pjesama «Tražimo nepoznati najbolji glas Bosne i Hercegovine» 1968. godine i «Tražimo nove zvijezde jugoslovenske zabavne i narodne muzike» 1969. godine ubjedljivo je osvojio prvo mjesto.
Nagrade na ovim takmièenjima omoguæile su mu nastupe na radio i televizijskim stanicama, snimanje prve ploèe i nastupe na muzièkim festivalima.

Na prestižnom festivalu narodnih pjesama «Ilidža \'69» u Sarajevu nastupio je po prvi puta i osvojio treæe mjesto.
Od tada je nastupao na ovom kao i drugim festivalima narodne muzike na kojima je pjevao pjesme istaknutih kompozitora i gotovo redovno dobivao priznanja i osvajao nagrade.
Uslijedili su pozivi i gostovanja na mnogim domaæim i inostranim turnejama, koncertima i nastupi na radio i televizijskim emisijama, kao i snimanja arhivskih snimaka, gramofonskih ploèa i video kaseta.

Koristeæi bogato pjevaèko iskustvo, izraženu muzikalnost i širok muzièki opus, Muhamed Mujkanoviæ je i sam poèeo da komponuje, da bi veæ prvim kompozitorskim ostvarenjem pjesmom «Emina u majke jedina» pobijedio na «Ilidži \'83».
Od 1964.godine je èlan Saveza muzièara i estradnih umjetnika Bosne i Hercegovine, a 1984. godine je dobio prestižnu nagradu „Estradnih radnika Bosne i Hercegovine“.

Vrijeme je prolazilo a Muhamed je uporedo radio u Solani i nastupao na estradi. Oženio se i formirao porodicu. U harmoniènom braku ima dva sina.

U proteklom periodu od 40 godina Muhamed Mujkanoviæ je dobio gotovo sva priznanja i osvojio sve nagrade na polju muzièke estrade.

Evidentirano je da je snimio oko 300 arhivskih snimaka narodne muzike na radio i televizijskim stanicama, 30 singl i 10 long plej ploèa, 20 video i 30 audio kaseta, dvije pjesme za filmove, 40 vlastitih kompozicija i 3 CD-a osvojio 30 nagrada na festivalima narodne muzike, od kojih su neke: pobjedio na „Ilidži 1988“, sa pjesmom „Prelijepa Bosna“ i osvojio zlatni cvijet kao i sa „Eminom“, Zlatnu liru za pjesmu „Bili smo skupa jednu noæ“ osvojio je na „Vogošæi 1990“, Srebrni sabor za pjesmu „Moj Sevdahu“ 1987. Poznaje oko 2000 narodnih pjesama.

Za èitavo proteklo vrijeme ostao je vjeran izvornoj narodnoj muzici – sevdalinki i dobroj novokomponovanoj pjesmi. Za doprinos održanju tradicije bosanske sevdalinke 2000. godine dobio je «Ðulistan» znaèajno bosansko-hercegovaèko priznanje.

Poznat po veoma velikom broju humanitarnih koncerata na koje se rado odazivao bez ikakve naknade.
Povodom jubileja Muhameda Mujkanoviæa posveæenog 40-oj godišnjici rada na muzièkoj estradi, održan je koncert u BKC-u Tuzla „40 godina pjesmom sa Vama“. I tom prilikom izdata su 2 CD-a (sevdalinke i retrospektiva hitova tokom 40 godina rada).
Neke poznate pjesme ovog umjetnika su:



-Proklet da je život cijeli

-Tugo, moja tugo

-Mita Stari

-Hej sviraèi

-Sokolova ljubav

-Emina

-Nemoj ti mene žaliti

-Kono Ajko

-Samo tebe ljubim

-Moj sevdahu

-Zbogom

-Prelijepa Bosna

-Bili smo skupa jednu noæ

-Ne prilazi mome stolu

-Ne plaèimo niz ulice grada ...



I veliki opus sevdalinki i opus dobrih narodnih pjesama.


Kontakt sa ovim vrhunskim umjetnikom možete uspostaviti na:



Muhamed Mujkanoviæ


Adresa: Rudarska br.51

75 000 Tuzla

Tel. ++387 35/ 282-235

Gsm.++387 61/732-771

E-mail. [email protected]



Za BOŠNJACI.net pripremila: Samela TUPKOVIÆ


[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŠTULANOVIĆ, Prof. dr. Muharem
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif