Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
BIŠIĆ, Husein ef.-muderris

Husein ef. Bišić rođen je u Pojskama, od oca Mule i majke Zlatke, 1884. godine, kao jedno od petoro braæe i sestara. Završio je Darul-muallimin (školu za nastavnike vjeronauke) u Sarajevu, 14. jula 1907 godine.

Darul muallimin poèeo je sa radom 1892 godine na Bentbaši, u istoj zgradi sa Ruždijom. Nastavni plan i program novog Darul-muallimina odgovara je nastvanom planu i programu uèiteljskih škola. Do 1914 godine škola je bila trorazredna, a poslije toga èetvororazredna.. Na originalnoj šehadetnami (svjedodžbi), koja su èuva u porodici Bišiæ, a koju je rahmetli Huseinu ef. Bišiæu izdao uèiteljski zbor Darul-muallimina, stoji da se u to doba u ovoj školi izuèavalo èetrnaest predmeta. Na kraju šehadetname stoji:» Osim togaje gori imenovani kandidat podvrgao se ispitu pred potpisanim ispitnim povjerenstvom iz svih ovih vjerskih predmeta, koje je on kao muallim Darul-ibtidaija dužan poznavati, te je iz istih položio ispit sa dobrim uspjehom i pronagjen je sposobnim da može vršiti muallimsku (dužnost) na svim mektebi-ibtidaijama, kao i vjerouèiteljsku službu prim svim osnovnim školama Bosne i Hercegovine. U Sarajevu, 14. jula 1907 godine.”

O ovoj školi pisao je Ibrahim ef. Babiæ: “Tokom svog djelovanja, Darul-muallimin je dao nekoliko stotina apsolvenata, od èega se najveæi dio oprejelio za službu u mektebi-ibtidaijama, jedan dio se odluèio za službu vjerouèitelja na osnovnim školama, a izvjestan broj nastavio nastavio školovanje na Šerijatskoj sudaèkoj školi u Carigradu.”

Oskudni pisani tragovi

Jedan od onih koji su nastavili školovanje u Carigradu nakon završenog Darul-muallimina bio je i Husein ef. Bišiæ, koji odlazi kod svoje sestre Æime u Istanbul, gdje se nastavlja školovati za kadiju. Na žalost šehadetnama je zagubljena, ali se zna da je Husein ef. 1924 godine po odluci iz Sarajeva, poslat u Banja Luku na kadiluk. Meðutim po nagovoru svoga oca odbio je primiti ovu dužnost i ostao je Pojskama. Od tada pa do kraja Drugog svjetskog rata bio je muallim u džematu Pojske. Rahmetli muderris Husein ef. je svojim radom i zalaganjem pomogao izgradnju Sultan-Ahmedove medrese u Zenici. Ovaj podatak zabilježio je Ibrahim Babiæ u svojoj knjizi “Zaboravljeni zenièki El-Azhar”, u kojoj kaže: “Na temelju zakljuèka sjednice Odbora za izgradnju (medrese), održane 06. 06. 1924 godine, pozvani su svi muhtari i džematbaše Sreza zenièkog na sastanak, za dan 18. 06. 1924 godine, u jedan sahat poslije podne u prostorije Islamske kiraethane. Pod rednim brojem 19, za džemat Pojske, uz Muju Skopljaka, spomennut je i muderris Husein ef. Bišiæ.”

Sa svojom rahmetli hanumom izrodio je šestoro djece, i to èetiri sina i dvije kæerke. Od najbliže rodbine danas su u Pojsku živi unuci rahmetli Husein-efendije. Umro je 1956 godine i ukopan je u mjesnom greblju kod džamije u Pojskama.

Iza muderrisa je ostala bogata biblioteka na koja je sadržavala knjige na bosanskom, turskom, perzijskom, arapskom i njemaèkom jeziku.

Rahmetli muderris Husein efendija se isticao po velikoj skromnosti, pobožnosti i mudrosti.


[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŠTULANOVIĆ, Prof. dr. Muharem
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif