Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
HASANEFENDIĆ, Seid


Seid Hasanefendić rođen je 25. aprila 1935. godine u Brčkom. Nakon završenog osnovnog obrazovanja u rodnom gradu, došao je u Sarajevo gdje je prvo upisao gimnaziju, a kasnije se prebacio u Srednju umjetničku školu - odsjek za kiparstvo i dekorativno slikarstvo.

Hasanefendić 1962. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, odsjek grafike, gdje je i diplomirao 1965. godine, u klasi profesora Kinerta. Iste godine nagrađen je nagradom za grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U to vrijeme Hasanefendić se vrlo aktivno bavio scenografijom, sarađujući sa Komornom pozornicom Zagrebačkog studentskog centra.

Od 1974. godine Hasanefendić je zaposlen na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu (otvorenoj 1972. godine), kao nastavnik grafike i likovne forme, a kasnije kao vanredni i redovni profesor na predmetu crtanje. U periodu od 1978. do 1980. godine bio je član Savjeta Univerziteta u Sarajevu.

Od 1979. do 1982. godine bio je šef Katedre za grafiku, a od 1985. do 1990. godine obavljao je dužnost dekana Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Do odlaska u penziju, radio je kao redovni profesor na predmetu crtanje. Također, godinama je bio je direktor Umjetničke Galerije Bosnie i Hercegovine. 2017. godine, postaje član Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU).

"Specifičnog i prepoznatljivog slikarskog opusa, naglašene refleksivnosti, Hasanefendićevo slikarstvo ponekad djeluje teško, predskazujuće i iznimno zahtjevno. U intimnom obraćanju glasovima bosanske duhovnosti, izbrušenom slikarskom tehnikom, Hasanefendić na početku 21. vijeka pokazuje kako se tek u dobro promišljenim vrijednostima vlastite likovne tradicije krije zalog modernosti i originalnosti izraza", kazala je prof. dr. Aida Abadžić Hodžić.

Dobitnik je velikog broja domaćih i međunarodnih priznanja, među kojima su Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva (1982), Dvadesetsedmojulska nagrada BiH (1986), Orden zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom (1987), Zlatna plaketa – Per meriti artistici, Ferrara (1983), te nagrada TV Italia 3, Rim (1985), Zlatna plaketa, Istanbul (1996), dvije nominacije za člana Akademija nauka i umjetnosti BiH itd.
Djela mu se nalaze u brojnim zbirkama, galerijama i muzejima u domovini i inozemstvu, uključujući i Vatikansku galeriju.
Akademik Seid Hasanefendić preminuo je 4. jula 2020., u 85. godini. Dženaza je obavljena na Gradskom groblju Bare, u utorak, 7. jula 2020.


[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŠTULANOVIĆ, Prof. dr. Muharem
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif