Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
SALIHAMIDZIC, Hasan

Hasan Salihamidzic je rodjen 01. januara 1977. godine u Jablanici. Prve nogometne korake je napravio u dresu Turbine. Nedugo zatim kao veliki talenat prelazi u redove mostarskog Veleza, kojem u to vrijeme u Hercegovini nije mogao promaknuti nijedan nogometni biser, a posebno ne onakav kakav je Hasan tada bio.
Velez je uoci rata spremao novu generaciju fudbalera, koja je trebala nadmasiti sve predhodne. Hasan je prosao sve reprezentativne selekcije bivse Jugoslavije i u svakoj je bio jedan od najboljih. Kao petnaestogodisnjak razmisljao je samo kako pobjeci od rata, koji se u to vrijeme sve vise sirio Bosnom i Hercegovinom. Sest mjeseci je radio kao konobar u jednom kaficu kako bi zaradio novac za putne troskove. Pored velikih obaveza Braco je redovno trenirao i nadao se da ce i njega sreca posluziti. U novembru mjesecu 1992. godine Hasan odlazi u Hamburg i uz pomoc rodjaka Ahmeta Halilodzica se prikljucuje treninzima juniorskog tima HSV-a. U to vrijeme njegov trener je bio Felix Maggath, koji je Braca vrlo lijepo primio i jedan je od najzasluznijih za Hasanov veliki uspjeh.
Nakon kratkog boravka u juniorskom timu, Braco je prebacen u prvi tim HSV-a, gdje ubrzo postaje jedan od najboljih igraca. Jedan period stanovao je kod saigraca Franciska Kopada, inace porijeklom spanca. Tamo je upoznao njegovu sestru Ester sa kojom je jos uvijek u vezi. Nakon izvanrednih igara u Hamburgu, mnogi veliki klubovi su bili zainteresovani za njegove usluge, medju njima velikani kao sto su Barcelona i Bayern München. Hasan se odlucio za Bayern, koji mu je bolje odgovarao, jer je htio ostati i igrati u Njemackoj. U svojoj prvoj sezoni u Bayernu postigao je nekoliko kljucnih pogodaka u Ligi Prvaka (Barcelona, Manchester United), koji su Bayern odveli u finale ovog prestiznog takmicenja.
U poslijednje dvije sezone igra slavne njemacke momcadi nemoze se zamisliti bez Hasana Salihamidzica, malog djecaka iz Jablanice, ciji snovi su bili postati veliki igrac i zaradjivati mnogo para.
Pored Bayerna, Braco uspjesno nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, gdje je u 20 utakmica postigao 4 pogodka. Sada je Hasan jedan od najboljih igraca Evrope, traze ga veliki klubovi, ali on je ostao vjeran Bayernu sa kojim je produzio ugovor do 2004. godine.



[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŠTULANOVIĆ, Prof. dr. Muharem
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif