Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
MAŠOVIĆ, DR. Sulejman

Dr. Masovic je jedan od istaknutih Muslimanskih mislilaca na Balkanu koji je umro u svojoj osamdesetoj godini 17.6.1998 u Zagrebu poslije krace bolesti. Masovic je bio poznat sirom bivse Jugoslavije tako da je njegovoj dzenazi prisustvovao mnogi broj ljudi medu kojima je bio i Reis Dr. Mustafa Ceric.

Suleiman Masovic se rodio u Sandzaku u Novoj Varosi. Svoje prve ucenicke dane zapoceo je u Sjenici a kasnije u Skoplju (Makedonija) zavrsava medresu. Masovic je zavrsio svoju doktorsku disertaciju na polju prava ali je takodje dobro poznavao drustvene i ekonomske nauke. Svoju radnicku karijeru zapocinje kao predavac u Visoj skoli za Socijalne radnike a kasnije u svojoj pedeset cetvrtoj godini postaje profesor.

Covjek koji je vjerovao u zivljenje i vrsenje svojih duznosti kao i u predanost svoga vremena u sluzbi i pomoci drugima nije zelio da protraci ostatak svoga zivota poslije odlaska u penziju. On se stalno pokusavao drzati intelektualno zivahan i na oprezu, zbog toga je odrzavao mnoga predavanja kao gost i to u Sarajevu, Skoplju i u zadnjim danima svoga zivota u Bihacu.

Zadnjih sest godina svoga zivota provodi kao predavac Metodologije u Zagrebackoj medresi koja je dobila naziv po doktoru Ahmetu Smailovicu. Svoju citavu karijeru podredio je u sluzbi islama tako da u svojoj devetnaestoj godini postaje imam u Nisu (Srbija) gdje je i zivjeo tokom 1937 godine. Nakon toga postaje savjetnik Ulema Medzlisu u Skoplju (1941-1943) a takodje je radio i u Ministarstvu za Obrazovanje u Sarajevu. Pocetkom Drugog svjetskog rata radi na zbrinjavanju velikog broja izbjeglica iz jugoistocne i istocne Bosne. Cijelo tadasnje Sarajevo i Alipasino polje znalo je za ime dr. Sulejmana Masovica i njegove ogromne napore u zbrinjavanju izbjeglica i ublazavanju boli i patnje izmasakriranom i protjeranog stanovnistva.

Zadnje godine svoga zivota doktor Masovic provodi u Zagrebu gdje ga zatice i smrt. U Zagrebu je radio u Ministarstvu za Socijalnu Sigurnost od 1953 do 1963. U bivsoj Jugoslaviji bio je clan Vrhovnog i Republickog Sabora Islamske Zajednice gdje je zastupao Muslimansku Zajednicu zajedno sa Hamdijom koji je u to vrijeme bio muftija Beogradski. Takodje je zastupao muslimane bivse Jugoslavije na prvoj Evropskoj Islamskoj Konfertenciji u Londonu 1973, koja je bila sponzorirana od OIC. Od tada postaje suradnik lista Impact International. Takodje je bio jedan od glavnih inicijatora izgradnje Zagrebacke dzamije.

U Bosni i Hercegovini postaje jedan od prvih podrzalaca Stranke Demokratske Akcije (SDA). Doktor Masovic je bio jedan od osnivaca i aktivni clan humanitarne organizacije Merhameta u Zagrebu. Uprkos svojim zadacama kao clan savjeta Islamskog Drustva u Zagrebu i Mesihata, organizacije uleme nije ga sprijecilo da bude aktivan u mnostvu naucnih, religiskih, inter-religiskih i socijalnih organizacija.

Bio je jedan od pokretaca Islamske Tribine koja se odrzavala cetvrtkom u zagrebackoj dzamiji davne 1961 otada pa sve do danas skoro 37 godina islamska tribina zraci islamskom kulturim, civilizacijom, znanoscu i vjerom. Na toj tribini uzeli ucesca veliki svjetski umovi poput nobelovca Abdusselama, te drugih islamskih znanstvenika; Attasa, Muhammeda Hamidullaha, Abdulhalima Mahmuda, dr Smajlovica i drugih. On je osobno bio jedan od stalnih predavaca preko trideset osam godina. Njegovi prvi clanci odisu islamskim temama, poput onoga objavljenog u knjizi Zagrebacka dzamija u spomen otvorenja (1943), pa sve do najnovijih u Beharu, Preporodu, Hikmetu i drugim. Kolekcija njegovih clanaka i radova na podrucjima ustrojenja Islamske familije, i aspektima obrazovnog i socijalnog zivota sakupljena su i izdata su pod naslovom Islamski Pogledi pod pokroviteljstvom Mesihata i islamske zajednice Zagreba.

Za vrijeme svoje odane sluzbe muslimanskom drustvu i u ispunjavanju njezinih interesima nije samo putovao u drzavi nego je putovao i na zapad i u muslimanske zemlje. Gdje god da je radio i sta god da je radio bio je inspirisan svojom nepoljuljanom vjerom u Islam i njegov glavni interes je bio je za dobrobit svoje brace muslimana. On je bio istrajni i neumorni radnik, mozda jedan od najaktivnijih kod nas u ovom stoljecu, tako da je malo onih koji bi ga mogli nadmasiti u broju odrzanih vazova.

Njegova ljubav i briga je bila posvecena nuznima tako da je kao rodjeni otac pomagao muslimanskoj djeci u Hrvatskoj da pohadjaju srednje skole kao i univerzitete. On je takodje pomagao bolesnog, usamljenog, nezaposlenog kao i neozenjenog. Kao musliman osjecao je kao svoju osobnu obavezu pomaganje u rjesavanju problema svakoga muslimana kao i na smanjivanju njihovih poteskoca. Kada nije bio u stanju da pomogne materijalno ponudio bi svoju simpatiju prema njima kao i lijep savjet. On se najmanje zalagao za svoje personalne interese i napredovanja.

Bio je covjek sirokog, i mogao da razlikuje prolazne vrijednosti i vrijednosti koje traju zauvijek. Bio je misljena da je partiska politika od male koristi tako da je nastojao da bude daleko od nje. Bio je u zurbi da pomogne ali je uspijevao da njegova pomoc bude dostupna za sve. Doktor Sulejman Masovic je bio uporni citalac, sa neiscrpljujucom energijom, sa veselim identitetom obasjanim optimizmom i vjerom u sudbinu. Poslije petnaest dana provedenih u bolnici i poslije teske operacije njegov drustveni i veseo duh nije isceznuo u njemu niti se njegovo interesovanje za muslimanskom zajednicom smanjilo. i u zadnjim satima svoga zivota bio je zainteresovan sa zbivanjima u dzamiji i u dzematu a takodje imao je i savjet da ponudi.

Dobro informisan o islamskoj istoriji kao i etici, pravu i socioloskoj misli, doktor Masovic je ostavio iza sebe veliki broj ljubitelja koji ce cuvati kao blago njegovu uspomenu na njega i koji ce osjecati veliki gubitak i sok dugo vremena. Najveci gubitak sa smrcu doktora Masovica dozivjela je njegova porodica, zena Fatima, sin Hasen i kcerka Selam.


Izvori:

Vahida Demirovic, \"Dr Sulejman Masovic,\" Impact International 28, no. 3 (March 1998), p. 46.

Sevko Omerbasic, \"Nas Rahmetlija: Dr. Sulejman ef. Masovic,\" Hikmet XI, no. 3-4 / 114-15 (Mart-april 1998), pp. 83-85).

Pripremio:

Muhidin Mulalic,

septembar 1998



[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŠTULANOVIĆ, Prof. dr. Muharem
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif