Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dossier: 20 godina od srpsko-crnogorskog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici
"Sa ovom reekshumacijom ukupno će biti 330 žrtava kod kojih je vršena reekshumacija i reasocijacija dijelova tijela. Sve što radimo je po naredbi Suda BiH, a sve porodice su obaviještene o ovim radnjama i nadamo se da će prisustvovati reekshumaciji. S obzirom na veličinu zločina koji se dogodio u Srebrenici i premještanje masovnih grobnica, sve ćemo češće biti u situaciji da vršimo reekshumacije sve dok zadnja kost ne bude pripojena žrtvi", kazao je Sadik Selimović, istražitelj Instituta za nestale osobe BiH.

Anadolu Agency (AA) | 2015-07-21 14:01:58
20. godina od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici
Programski ova komemoracija je zamišljena da ima edukativni karakter sa svim naznakama oživljavanja svijesti o Bedru Bosne, kako u smislu afirmacije i stasavanja bošnjačkog bića, tako i u smislu bitnosti pamćenja, zarad ne ponavljanja. Ne treba posebno naglašavati da će ova komemoracija, ako Bog da, u mnogome doprinjeti zaštiti slijedećih generacija od genocidne politike, kao i samu zainteresiranost bošnjačke omladine u promovisanju naše kulturno historijske bastine, te da ćemo uz pomoć pamćenja lakše držati otvorena vrata izmešu dijaspore i jedine nam domovine BiH.

2015-07-16 14:33:30
Mehmet Gormez, predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike izjavio da UN u ratu u BiH izgubio ugled i povjerenje
„Na putu ka Srebrenici najveću bol u srcu sam osjetio zbog okačenih postera Vladimira Putina, predsjednika Rusije koja je vetom spriječila usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Vijeću sigurnosti. To je pokazatelj da neki na ovoj zemlji još uvijek nisu shvatili lekciju. Zbog toga sam veoma tužan. Rat u BiH je bio rat u kojem je UN izgubio svoj ugled i povjerenje pred očima cijelog svijeta. Srebreničke žrtve su bile pod zaštitom UN-a, Holanđana. Bili su pod zaštitom i ubijeni su i nije se ništa učinilo“, kazao je Gormez.

Anadolu Agency (AA) | 2015-07-15 15:02:12
U kanadskom gradu Edomntonu, ispred Parlamenta savezne države Alberta, obilježen je 11.juli - Dan genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Kako saznaju Bošnjaci.Net, u mirnom i dostojanstvenom mimohodu učestovali su Kanađani i preživjele žrtve genocida iz svih krajeva BiH, koji su poslali jasnu poruku, da se nikad i nikome više ne dogodi Srebrenica.

B.net | 2015-07-14 19:49:34
"To što se desilo na dan dženaze nikako nije smjelo da se desi jer je ovo naše sveto mjesto, naše hodočašće, naša tuga, ali je i sramno ogledalo onih koji su podržali agresiju na Bosnu i Hercegovinu“, rekla je Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice“.

Na pisanje pojedinih medija o napadu koji se dogodio u Potočarima za vrijeme dženaze stav Odbora je jasan: "nema mjesta spekulacijama, to unosi dodatnu nervozu i paniku među građanima".

Anadolu Agency (AA) | 2015-07-14 19:05:17
Srebrenica - 20 godina poslije genocida - O Vučiću i Srebrenici: Ko je zapravo bacio kamen na pomirenje?
Vučićevi saputnici, saradnici i sateliti – ministri, poslanici i urednici njemu odanih tabloida - napravili su od njega skoro veću žrtvu od osam hiljada srebreničkih žrtava i njihovih porodica. Ti „odjeci i reagovanja“, ti vulini, đukanovići, vučićevići, anđelkovići i slični... zaposjeli su nam cjelokupno vidno i slušno polje, veličajući premijerovu žrtvu. Tabloid „Informer“ u razmahivanju teorije zavjere otišao je toliko daleko da je na naslovnu stranu postavio „dijagnozu“ da je „cilj atentata na srpskog premijera“ bio „ubiti Vučića, izazvati rat“.

RFE | 2015-07-14 15:58:52
Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda
- Svaki odgovoran i svjestan Bošnjak zna da istinskog pomirenja nema bez srpskog priznanja zločina genocida. Nedavna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a i veto Ruske Ferderacije u Vijeću sigurnosti na tekst Rezolucije o Srebrenici pokazao je da je Srbija u negiranju dokazanog genocida dobila svog međunarodnog političkog sponzora - kaže se, između ostalog, u saopćenju Tokića.

Fena | 2015-07-13 21:22:37
Direktor Instituta za istraživanje genocida i zločina na Internacionalnom univerzitetu dr. Admir Muratović imao je zapaženo izlaganje u okviru prvog panela, zajedno sa nekoliko eminentnih stručnjaka iz ove oblasti među kojima su bili: prof. dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje genocida, Univerzitet u Sarajevu, dr. Mirko Pejanović, Univerzitet u Sarajevu, Diego E. Arria, bivši ambasador Venecuele u UN, Keith Doubt, Univerzitet Wittenberg, USA, David Pettigrew, univerzitet Southern Connecticut State, U.S.

B.net | 2015-07-13 20:57:16
Obilježen Dan žalosti u središnjem dijelu Hrvatske
Govoreći o Srebrenici, obojica su istakli važnost borbe protiv zaborava a to činimo onda kad se prisjećamo svih nevino ubijenih Bošnjaka u proteklom ratu. Od Prijedora koji je kolijevka genocida i danas kad se prisjećamo genocida u Srebrenici.

B.net | 2015-07-13 20:10:30
U povodu 20.godišnjice genocida u Srebrenici
Kultura sjećanja na žrtve genocida je od egzistencijalne važnost. Kroz Marš mira pokazujemo sveobuhvatnu sliku genocida, čin, razloge i posljedice genocida. Genocid u Srebrenici nije lokalno, već globalno pitanje. Važno je suočavati se sa genocidom. Važno je ukazati na važnost memorijalizacije genocida i kolektivnog sjećanja.

IRGC | 2015-07-13 15:06:52
Posebno je važna činjenica da je Banjaluka uvijek insistirala da u svim eventualnim reformama sigurnosnog sistema ostane ime policije Republike Srpske sto je uvredljivo upravo za žrtve genocida nad kojima je taj isti sistem počinio genocid 1995. godine. Ovo nije moje mišljenje nego činjenica utvrđena Presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu. Ta ista policija je tokom samog organizovanja i pripreme obilježavanja 20. godisnjice genocida obečavala maksimalnu sigurnost u Potočarima, što je lako provjerljivo čak i na internetu, ako se malo potrudimo.

B.net | 2015-07-13 13:42:19
Ti vraćaš tako sto negiraš presude Haskog tribunala, ponovo pokrećeš hapšenje Orića nakon što mu je suđeno, govoriš kako nećeš doći u Srebrenicu ako bude usvojena Rezolucija, lobiraš za veto. A ako si iznenađen što se ovo danas desilo, sreća tvoja pa nisi krenuo sa šalom jednog gradskog rivala kroz navijače drugog!!

2015-07-13 13:26:00
SAOPĆENJE RIJASETA POVODOM INCIDENTA U MEMORIJALNOM CENTRU POTOČARI
Da, Hatidža je smogla snage da svojom rukom stavi cvijet i time je pokazala nepojmljivu veličinu i snagu nadilaženja ratnih izjava i aktivnosti srbijanskog premijera i sposobnost okretanja novih stranica u međusobnim odnosima. Iako je Vučić došao u Srebrenicu bez „vijenca priznanja genocida“ u svojoj ruci, iz nje se vratio sa vijencem pomirenja iz ruka majki žrtava genocida. Ove činjenice se ne smiju ignorirati.

MINA | 2015-07-12 23:57:48
Da se nikada ne zaboravi genocid u Srebrenici!
Mi smo ovdje da svjedočimo o strašnim zločinima i ne smijemo odustati. Ovdje smo se okupili u čast žrtava genocida i taj zločin ne smije biti negiran. Ovdje smo da kažemo istinu i nikome nećemo dozvoliti da nas ušiti. Nastavljamo dalje i nećemo odustati. Borit ćemo za istinu i pravdu za sve žrtve genocida i od svih međunarodnih institucija na čelu sa UN-om tražit ćemo da to institucionalno priznaju, rekao je između ostaloga dr. Damir Huremović koji se obratio ispred domaćina odnosno Odbora za komemoraciju genocida u Srebrenici sa sjedištem u New Yorku.

Esad Krcić | 2015-07-12 20:20:22
"Kod Bošnjaka, neću reći da ima straha ali ima zabrinutosti da bi se ovo sve moglo jednog dana, ponoviti i zbog toga je na Bošnjacima i na Srbima da traže puteve ka dostojanstvenom životu, komšijskom raspoloženju. Očito da neki ljudi nisu za to da budemo prijatelji, ali ako sada ne možemo biti prijatelji, možemo biti dobre komšije", poručio je Kavazović.

Anadolu Agency (AA) | 2015-07-12 17:34:51
Novi Pazar, Sjenice i Tutin
„I nakon 20 godina sjećamo se, sjećamo se kako ne bismo zaboravili, jer ne smijemo zaboraviti nijednu našu silovanu sestru, ne smijemo zaboraviti nijednu suzu jetima koje je ostalo samo, ne smijemo zaboraviti nijednu ranu naših majki bošnjačkih koje su ostale praznih kuća, bez svoje djece.“ – istakla je predstavnica BKZ-a i MOK-a Meliha Preljević.

B.net | 2015-07-12 14:44:04
Ovo se svakako nije trebalo desiti i ne treba pravdati takav čin, ali se ništa ne može izvaditi iz konteksta pa ni ovaj događaj niti suštinu okupljanja u Srebrenici. Tamo su danas bile desetine hiljada ljudi, a mnogima od njih su poubijane čitave porodice. Žalosno je da je došlo do incidenta. Međutim treba jasno reći da je obezbjeđenje ovog memorijalnog skupa bilo u ingerenciji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine na čijem celu se nalazi Dragan Mektić.

B.net | 2015-07-11 23:38:59
Objedinjeni antifašizmom, osjećamo moralnu obavezu odavanja počasti nevinim žrtvama uz iskaz najdubljeg saosjećaja sa porodicama stradalih. Kao odgovorni i savjesni građani, okupljanjem želimo ponoviti i strašnu opomenu koja se krije iza pričinjenog zločina, opomenu koja je neophodna prije svih višenacionalnim sredinama, kakva jeste Bijelo Polje, na temelju koje ćemo buduće generacije učiti i vaspitavati u duhu stvarne tolerancije i suživota, a ne kao do sada na prećutkivanju istine.

2015-07-11 23:29:01
Organizatori memorijalnog programa 8372 živa sjećanja, zavodi Averroes i Pogreb nije tabu, u centru su Ljubljane organizovali mirnu šetnju od Trga republike do Trga Franceta Prešerna. Kolonu su pratili jastučići Žena Srebrenice na kojima su izvezena imena žrtava genocida u Srebrenici. Na taj način cijela je Slovenija odala počast žrtvama i preživjelim.

B.net | 2015-07-11 14:51:00
Srebrenica
Nakon što je održala govor na komemoraciji, Grabar-Kitarović je položila bijeli ljiljan na spomen obillježje noseći bijelu maramu na glavi koju nije skidala i kad je izašla iz dijela gdje su mezari Srebreničana.

2015-07-11 14:38:10
SMIRAJ DUŠE
Dženazu namaz je predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Nakon vjerskog dijela obreda članovi porodica prišli su mezarima i u njih spustili tabute sa posmrtnim ostacima sinova, muževa, braće...Tišinu su prekidali tupi udarci lopata i jecaj.

NAP | 2015-07-11 14:20:45
Provokativan dolazak: Četnik na mjestu genocida
Kolona u kojoj se nalazio Aleksandar Vučić tokom napuštanja Memorijalnog centra u Potočarima je napadnuta. Srećom, završeno je bez težih incidenata. Nakon incidenta odmah je reagirao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović te je pozvao sve prisutne da budu dostojanstveni.

Vijesti.ba | 2015-07-11 14:18:17
Spomen obilježju Pobrežje
Članovi Predsjedništva Pozitivne Crne Gore, Srđan Perić, Srđa Popović, Nataša Gojković i članovi Foruma mladih Miloš Brajović i Jelena Milićević, povodom obilježavanja 20 godina od genocida u Srebrnici, položili su vijenac žrtvama na Spomen obilježju Pobrežje.

B.net | 2015-07-11 13:22:44
20. godišnjica genocida u Srebrenici: Obraćanja zvaničnika od Bosne i Hercegovine do na kraju svijeta
Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, koji su prvi optuženi za genocid 1995., se sada sudi. Za žrtve oni predstavljaju dvije osobe koje na najveći mogući način utjelovljuju mržnju i zlo koji su doveli do genocida. Mi smo kao tužioci pred sudom iznijeli argumente prema kojima su njih dvojica najodgovorniji za ove zločine. Zahvaljujući našim zajedničkim naporima nakon više od jedne decenije oni su dovedeni pred sud - kazao je Brammertz.

2015-07-11 12:35:58
DANAS ZASTANITE LJUDI!!! STANITE LJUDI! DA MAJKA ČEDO BOLOM OGASULI! DA SE ŠHUTNJA UŠHUTI! DA TUGA DUNJALUKOM ZAPIŠTI! DA RIJEKE SUZOM POTEKU! DA SE NEBO OD STIDA ZACRVENI! DA VRISAK SUHIH KOSTIJU GLUHIMA OTČEPE UŠI! DA SE SVJETSKI ČUVARI DANAS ZASTIDE! DA SE ZLIKOVAC SVOJIM ČEMEROM UMIJE! DA KRVLJU NEVINIH ŽEĐ SVOJU UTOLI! DA HIJENE NA ČOVJEČANSTVO PLJUNU!

B.net | 2015-07-11 11:22:38
Srebrenička majka Hatidža Vučiću stavila na rever cvijet Sjećanje na genocid
Srbijanski premijer Aleksandar Vučić stigao je u Potočare, kako bi prisustvovao komemoraciji povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, gdje se pozdravio s majkama Srebrenice na ulazu u Memorijalnu salu, a jedna od majki mu je na rever zakačila Cvijet Srebrenice, simbol genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

Anadolu Agency (AA) | 2015-07-11 11:00:34
Dr. Martin ALONSO, prijatelj Bosne i Hercegovine
~Ako ste čitali novine prije dvadeset godina lako ćete se sjetiti jedne fotografije. Na njoj se vidi, sa strane i bez vidljivog lica, žena u bijeloj haljini i crvenom džemperu. Sa pletenicom napravljenom od šala i pojasa objesila se o jedno stablo u blizini baze UN-a u Bosni. Sahranjena je u jednom anonimnom grobu iznad koga stoje slova na drvenoj dasci: “Nepoznata, Tuzla”.

2015-07-11 10:46:50
Sjećanje na žrtve je od ključnog značaja za obrazovanje novih generacija o zločinima počinjenim prije dvije decenije u Bosni i Hercegovini. Vrlo je bitno da koristimo lekcije naučene iz Srebrenice koje služe u osporavanju mržnje i netrpeljivost i da se dalje uči povijest ratnih zločina izvršenih u Bosni i Hercegovini 1992-1995. Nedavno sam predložio drugu rezoluciju o genocidu u Srebrenici u kojoj je pokazana važnost sjećanja na ovaj genocid i koja potvrđuje podršku Kanade za bošnjačku zajednicu koja i dalje živi sa traumama i patnjama.

IRGC | 2015-07-11 10:03:17
U cijeloj Bosni i Hercegovini danas je, na Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava, Dan žalosti. Vijeće ministara BiH je Odluku o proglašenju 11. jula 2015. godine Danom žalosti u BiH donijelo na sjednici održanoj 8. jula.

Fena | 2015-07-11 09:28:04
I Yahoo piše da se danas u Srebrenici očekuje preko 50.000 ljudi, koji će ispratiti 136 tabuta sa posmrtnim ostacima novoidentifikovanih žrtava genocida 1995. godine.

''Ujedinjene nacije nisu uradile ništa da spriječe pokolj u Srebrenici, a holandski vojnici su mogli samo gledati kako srpski vojnici odvajaju mušakrce od žena, kako bi ih kasnije smaknuli i pokopali u šumi'', navodi američki portal i drugi najpopularniji pretraživač.

NAP | 2015-07-11 09:21:07
U Memorijalni centar Potočari već od ranog jutra počele su pristizati domaće i strane delegacije i građani koji žele odati počast za 136 novoidentificiranih žrtava srebreničkog genocida, javljaju reporteri bh. novinske agencije Patria iz Potočara.

NAP | 2015-07-11 09:17:21
20. godina genocida nad Bošnjacima u Srebrenici
Vjerujem da ne treba pojašnjavati kolika je sramota biti u tzv „delegaciji“ koja ide na komemoraciju u Potočare, a koju predvodi osoba koja je aktivno pomagala da se ti zločini dogode. To što Filip Vujanović odlazi u Potočare sa dva svjedoka - dva čelnika Bošnjačke stranke - to mu sigurno neće pomoći da bilo koga tamo u Srebrenici uvjeri u svoju nevinost i u iskrenost svoga saučešća.

B.net | 2015-07-11 06:04:23
Učesnici su iz devet zemalja svijeta, od Slovenije do SAD-a. Ovogodišnji jedanaesti biciklistički maraton pod nazivom "Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi", te ultramaraton iz grada Bihaća šalju poruku mira, tolerancije i suživota, uz opomenu da se stravični zločini nikada i nikome ne ponove.

2015-07-11 05:59:00
Sutra, 11. jula na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici bit će ukopan i 75-godišnji Jusuf Smajlović koji je najstarija žrtva od 136 Srebreničana. U Potočarima će vječni smiraj sutra naći i Ismet Mehmedović sa svoja tri sina: Fikretom, Rifetom i Salihom. Nakon 20 godina, u Potočarima će biti sahranjeno i 18 maloljetnika od kojih je osam dječaka koji su u ratu ubijeni kada su imali samo 16 godina.

Anadolu Agency (AA) | 2015-07-11 03:05:28
Povodom 20. godišnjice od genocida u Srebrenici u znak sjećanja na žrtve genocida
Gradonačelnik Eisenberger je na početku rekao: „Hiljade nevinih koji su brutalno ubijeni u Srebrenici zaslužuju naše sjećanje na tragediju zbog onoga što ona jeste - genocid. Međunarodna zajednica mora da osigura da odgovorni budu privedeni pravdi zbog svojih zločina i da nauči lekcije iz Srebrenice sa ciljem sprečavanja budućih genocida. Hamilton obilježava 20.godišnjicu genocida u Srebrenici s poštovanjem i odaje počast žrtvama, pokazujući solidarnost s preživjelima, podsjećajući svijet na strašne posljedice odsustva reakcije“.

IRGC | 2015-07-11 01:27:46
Želio bih izraziti najdublju zahvalnost svima vama koji ste glasali jučer za rezoluciju o Srebrenici i stali na stranu dokazanih naučnih i pravnih činjenica u pogledu poziva da se Srebrenica nazove svojim pravim imenom – genocidom. Duboko bolno i obeshrabrujuće je bilo gledati Rusiju kako stoji ruku pod ruku sa negatorima genocida. Ovaj sramotan čin neće biti zaboravljen u Bosni i Hercegovini i međunarodnoj zajednici.

B.net | 2015-07-11 00:58:18
Teretilo ga se da je s još četvoricom poznatih i nekoliko nepoznatih pripadnika srpske paravojne jedinice Škorpioni, nakon što su preuzeli zarobljenu šestoricu bošnjačkih civila s područja Srebrenice, po naredbi svog komandanta Slobodana Medića odveli zarobljenike u blizinu borbenog položaja i tamo ih strijeljali.

NAP | 2015-07-10 15:14:52
"Otkriće nerazumnog zločina protiv čovječnosti, tijela bačenih u masovne grobnice, šokiralo je svjetsku svijest. Ova godišnjica je snažan podsjetnik na potrebu da se suprotstavi zlu na sve načine i ustati u obranu ljudskih prava i digniteta. Oni koji su počinili masakr moraju biti privedeni pravdi. I moramo pamtiti žrtve Srebrenice, i sve žrtve rata, ne samo danas, već svaki dan", navodi se u njegovoj poruci.

Anadolu Agency (AA) | 2015-07-10 14:41:40
20. GODIŠNJICA GENOCIDA U SREBRENICI
Veliki broj građana okupio se danas na Trgu djece Sarajeva oko štanda Udruženja "Gračaničko keranje" iz Gračanice da bi, u znak sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici, nabavili svoj primjerak cvijeta "Sjećanje". Predsjednica Udruženja Azemina Ahmedbegović kaže novinarima da su te cvjetove isheklale vrijedne ruke žena članica tog udruženja, a on nosi poruku da se genocid iz 1995. godine ne zaboravi i nikad nikome više ne dogodi.

Fena | 2015-07-10 14:36:22
Slovenski predsjednik Pahor u Potočarima odao počast žrtvama genocida
Pahor je obišao mezarje Memorijalnog centra, gdje se zaustavio pored spiska ubijenih Srebreničana.
Subašić je upoznala slovenskog predsjednika i o tome da Bosni i Hercegovini nema zakona o zabrani negiranja genocida i da je to jedno od najvažnijih pitanja koje bi na neki način žrtvama, odnosno njihovim porodicama dalo određenu satisfakciju u smislu da niko ne može niti smije poricati genocid koji se dogodio u Srebrenici.

2015-07-10 14:28:17
Akcija "Sedam hiljada" organizovana je na inicijativu novinara Dušana Mašića, koji je na društvenim mrežama predložio da sedam hiljada ljudi legne na plato ispred Narodne skupštine Republike Srbije, u znak sjećanja na žrtve srebreničkog genocida.

Anadolu Agency (AA) | 2015-07-10 14:13:58
"Mi katolici u Sirakuzi posebno častimo lik Gospin koji je proplakao i te suze sno donijeli ovdje kao simbol solidarnosti sa svim suzama koje su prolivene radi žrtava rata. Želimo pokazati solidarnost sa svima koji nose bol u duši radi svojih mrtvih, a ujedno želimo i moliti za sve one koji su zlo činili da im Bog pamet prosvijetli. To je izraz naše solidarnosti", kazao je Puljić koji je dodao kako sutra u Potočare na 20. godišnjicu od genocida u Srebrenici dolazi u pratnji delegacija.

Anadolu Agency (AA) | 2015-07-10 14:08:53
Mr. Husein ef. KAVAZOVIĆ, reisu-l-ulema IZ u BiH
usiji ne odgovara pomirenje na Balkanu, jer onda bi oni ovdje izgubili utjecaj. Bošnjaci ne bi trebali biti razočarani što se u UN nije usvojila rezolucija o genocidu u Srebrenici. Srebrenica će ostati i živjeti u srcima slobodnih ljudi. Očito da srpski narod nije slobodan jer zavisi od Rusije. To je nešto što trebamo znati. U slobodi se može izreći stav u neslobodi se ne može izreći nikakav stav.

2015-07-10 06:24:44
Preživjeli Srebreničanin Hasan Nuhanović kancelarki Merkel ispričao je u kratkim crtama šta se dogodilo prije 20 godina u Srebrenici, prezentirao i analizirao izložene fotografije na kojima je izložena patnja, tuga, bol, ranjavanje Srebreničana.

Facetv.ba | 2015-07-10 06:21:20
Evropski parlament izrazio je i žaljenje što Vijeće sigurnosti UN-a nije usvojilo rezoluciju o Srebrenici zbog ruskog veta.
Snažno osuđuje genocid u Srebrenici; odlučno izjavljuje da se takvi strašni zločini ne smiju više nikada ponoviti i navodi da će učiniti sve u svojoj moći da spriječi ponovno počinjenje takvih djela; odbacuje sve oblike negiranja, relativizacije ili pogrešnog tumačenja tog genocida;

Al Jazeera | 2015-07-09 23:18:35
Jecaji odzvanjaju halom bivše fabrike akumulatora u Potočarima
Iznošenje tabuta s posmrtnim ostacima žrtava genocida do Musale, ispred Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari planirano je sutra, 10. jula u poslijepodnevnim satima.

Tužnu kolonu sa tabutima 136 srebreničkih žrtava koje će 11. jula ove godine biti ukopane u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari ispratili su jutros iz prostorija Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko članovi porodica i brojni građani.

Anadolu Agency (AA) | 2015-07-09 21:02:05
Danas je imao emotivan susret s Huseinom ef. Kavazovićem, reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH.

Naime, Adel je prišao reisu Kavazoviću u momentima dok se tužna povorka čekala ispred Predsjedništva BiH i bukvalno doživio emotivni slom, te nije mogao zaustaviti suze. Reis Kavazović zagrlio je Šabanovića u jednom momentu.

NAP | 2015-07-09 20:43:02
Glasanje o Rezoluciji pokrenuli su parlamentarci Yves Cruchten (LSAP) i Laurent Mosar (CSV), te je usvojena jednoglasno.

Luksemburški parlament je prvi u Evropi nakon Evropskom parlamenta koji je događaje od 11. jula 1995. u Srebrenici nazvao pravim imenom – genocid.

B.net | 2015-07-09 19:40:26
Povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici
Kao prva interaktivna platforma ovog tipa Srebrenica: WEB muzej genocida nudi virtualni obilazak Memorijalnog centra u Potočarima sa panoramskim (360°) snimcima lokacije kao i omogućava i jednostavno dijeljenje sadržaja na socijalnim mrežama.

B.net | 2015-07-09 19:27:15
Sa ponosom vas objaveštavamo da će se Četvrti Marš mira za Srebrenicu u organizaciji BKZ-a i partnerskih nevladinih organizacija iz Republike Makedonije održati 11-07-2015, sa početkom u 13 časova. Kolona Mira za Srebrenicu kreće iz Stare skopske čaršije, tačnije iz Murat-pašine džamije i nastavlja prema Kamenom mostu gdje će se pročitati za medije i štampu Deklaracija o genocidu u Srebrenicu.

B.net | 2015-07-09 19:17:17
Više od 60 kongresmena su ko-sponzori ove rezolucije koju je predložio predsjedavajući Helsinške komisije Sjedinjenih Američkih Država, kongresmen Chris Smith, koji je također ko-predsjedavajući američkog kongresnog kluba za Bosnu i Hercegovinu.

KBSA | 2015-07-09 17:29:53
Delegaciju Sjedinjenih Američkih Država na komemoraciji povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, 11. jula, predvodit će bivši američki predsjednik Bill Clinton, odlučio je predsjednik SAD-a Barack Obama, prenosi Anadolu Agency.

Iz Bijele kuće saopćeno je kako će uz Clintona komemoraciji prisustvovati i članica američkog Kongresa i bivša državna sekretarka Madeleine Albright.

Anadolu Agency (AA) | 2015-07-09 16:44:21
Korak po korak ona pješači istim stazama kojima je prije 20 godina oko 15.000 dječaka i muškaraca pokušalo doći do slobodne teritorije. Usljed granatiranja i kiše metaka kojima su neprijatelji obasipali kolonu ljudi, mnogi su poginuli, a preživjele žrtve se suočavaju sa negiranjem genocida, što im nanosi novu bol.

Anadolu Agency (AA) | 2015-07-09 14:19:42
Treba otkazati gostoprimstvo Aleksandru Vučiću na dženazi u Potočarima u subotu 11. jula, jer nedopustivo je da neko javno i bestidno negira genocid u i oko Srebrenice a onda se cinično pojavi na dženazi žrtvama tog srpskog genocida... to licemjerje nije podnošljivo... posebno nakon današnjeg Veta Rusije, koje je iznudila Srbija... čitaj Vučić...

B.net | 2015-07-09 13:29:22
Ove godine će u Potočarima biti sahranjeno 18 maloljetnika među 136 identificiranih žrtava srebreničkog genocida
Kamion s posmrtnim ostacima žrtava se zaustavio ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gdje se okupilo nekoliko hiljada građana Sarajeva i veliki broj članova porodica ubijenih Srebreničana. Put kojim je kamion prolazio posut je laticama bijelih ruža, a bolnu tišinu prekidali su samo jecaji okupljenih koji su na kamion kačili cvijeće i učili dove za smiraj duša ubijenih.

Anadolu Agency (AA) | 2015-07-09 13:14:22
Vijeće sigurnosti UN-a danas nije usvojilo Rezoluciju o Srebrenici čiji je nacrt predložila Velika Britanija.
On je istakao da nijedna država ne smije imati pravo da blokira osudu zločina u UN-u.

Inače, stalne članice Vijeća sigurnosti s pravom veta su Francuska, SAD, Rusija, Kina i Velika Britanija.

2015-07-09 05:41:24
S obzirom na ohrabrujuće poruke iz Srbije koje smo slušali proteklih dana, jasno je bilo da će se sve završiti na relaciji Srbija – Rusija.

Mislim da Rusija uopšte nije ulazila u detalje genocida, detalje presuda iz Haga, već da se sve dogovorilo sa Srbijom, reakcija je predsjednika Organizacionog odbora Ćamila Durakovića, piše novinska agencija Patria.

NAP | 2015-07-09 05:34:15
On je rekao da je ova rezolucija značila mnogo više nego samo priznavanje Srebrenice kao genocida.

"Takođe se radilo o priznavanju hitne potrebe da se obezbijedi pravda za žrtve i dugoročna podrška preživjelima, uključujući one koji su bili izloženi seksualnom nasilju, i razjašnjavanje sudbine više 8.000 nestalih u ratu", dodao je on.

RFE | 2015-07-09 02:18:22
"Ovo vijeće učinilo je sve da uvjeri Rusiju da glasa za ovu rezoluciju, ali je Rusija to odbila. Vijeće sigurnosti nije učinilo svoju obavezu. Iako imamo hiljade stranica teksta, forenzičkih dokaza. Genocid u Ruandi, kao i u Srebrenici je dokazana činjenica. Svako ovdje zna odgovore", kazala je Power.

NAP | 2015-07-09 02:07:47
- Dok god Rusija od zločinaca pravi junake, dok god negira genocid, dok god nije prihvatila istinu i kazala šta se stvarno desilo, mislim da na ovim prosotima nema povjerenja, a kada nema povjerenja nema ni pomirenja. Nije važno meni da li ću se ja s nekim pomiriti ili neću, već je važno zbog one djece koja dolaze iza nas. Moje unuče će kazati bio je genocid, Karadžićevo će kazati da nije bio genocid – kazala je Subašić koja se 6. jula obratila u Westminsterskoj opatiji pred oko 2.000 zvanica na komemoraciji za žrtve Srebrenice.

NAP | 2015-07-09 02:00:30
Rusija je u srijedu uložila veto na tekst rezolucije UN-a koji bi osudio masakr iz 1995. godine bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici tokom rata u BiH kao "zločin genocida", tvrdeći da bi izdvajanje bosanskih Srba kao počinilaca ratnog zločina stvorilo samo veće podjele na Balkanu.

Fena | 2015-07-09 01:55:02
- Zašto stalno moramo prepričavati ove užasne ispovijesti žrtava? Pokušavamo da naučimo nešto od svoje kolektivne greške, greške vlada - uključujući i moju Vladu - koje su imale moć da spriječe zločin, a nisu to učinile - kazala je Power i nastavila:

- Milorad Dodik (predsjednik bh. entiteta Republika Srpska) prošle sedmice nazvao je genocid najvećom prevarom 20. stoljeća. Mi smo čuli ovakve izjave i od onih koji negiraju holokaust i genocid u Ruandi. Pojedinci koriste takve izjave. Oni ponižavaju sami sebe i vode na pogrešan trag one koje predstavljaju.

Fena | 2015-07-08 19:33:21
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN-a) danas nije izglasalo rezoluciju o Srebrenici koju je predložila Velika Britanija zbog toga što je Rusija glasala protiv, javlja Anadolu Agency (AA).
Deset zemalja članica Vijeća sigurnosti je podržalo nacrt rezolucije dok su četiri zemlje bile suzdržane među kojima i Kina.

Anadolu Agency (AA) | 2015-07-08 17:28:01
Mi znamo zašto smo 11. jula u Srebrenici. Ukopat ćemo taj dan 136 žrtava, te komemoracijom se sjetiti ukopanih i ubijenih čiji posmrtni ostaci još uvijek nisu pronađeni. Dženaza je dostojanstveni čin i svako ko dođe 11. jula u Srebrenicu neka se zamisli zbog čega je došao, kaže za novinsku agenciju Patrija predsjednik Organizacionog odbora Ćamil Duraković.

NAP | 2015-07-08 16:55:35
- Srebreničanke su jedinstvena populacija po dubini bola koji ih prožima, ali također i po svojoj očiglednoj moralnoj veličini. Stalni dijalog o Srebrenici je naš dug prema nedužnim srebreničkim žrtvama, a još više naša obaveza prema preživjelim iz tog užasnog zločina protiv čovječnosti - kazala je Borovac.

Fena | 2015-07-08 16:43:11
Arhiv Federacije BiH petu godinu organizira manifestaciju „Srebrenički inferno“ u inostranstvu
Namjera Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine bila je da ovu izložbu postavi 11. jula u Beogradu, ali od „Žena u crnom“ nisu mogle dobiti potvrdu da mogu organizirati ovu izložbu, s obzirom da se „kontiunirano suočavamo sa ozbiljnim prolemima u vezi sa obeležavanjem genocida u Srebrenici“, pri čemu Žene u crnom navode da je izložba „Lavirint“ 2013. godine iz bezbjednosnih razloga bila otvorena manje od dva sata.

B.net | 2015-07-08 15:36:19
Žrtvama genocida nije potrebna srpsko-ruska farsa pod krovom UN-a
Dodatni argument za ovakav stav je i uloženi trud Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država da se usvoji ovakva rezolucija, pa gospodin Izetbegovic ne bi smio ni pod koju cijenu pojeftiniti poziciju Bosne i Hercegovine i Bošnjaka prihvatajući ruku lažnog, i kako Srbiji odgovara, pomirenja. Ne smije to napraviti ni zbog truda i političkog rizika koje su SAD i Velika Britanija uložili u ovakvu diplomatsku bitku.

Muhamed Fazlagić | 2015-07-08 14:45:04
Hasan Hasanović je ‘95 preživio put smrti od Srebrenice do Tuzle

“Otac je pronađen u Kamenici, a brat na Snagovu. Kako sam čitao neke dokumente, ljudi koji su pronađeni u grobnici sa njim su ubijeni u Pilici gdje je ubijeno 500 ljudi. Mi, koji smo preživjeli genocid u Srebrenici, živimo sa tim svaki dan. Mi se ne možemo riješiti tih misli i slika. I ako odemo u Ameriku, Australiju, moramo živjeti s tim”, istakao je Hasan.

Anadolu Agency (AA) | 2015-07-08 14:24:04
''Bez ijednog incidenta došli smo do Crnog vrha. Imamo još nekih pet sati hoda do Kamenice gdje ćemo prespavati. Sunce i toplota nam stvaraju male probleme jer nam usporava hodanje, ali najvažnije je da zdravlje sve posluži'' – kazala je Bajić.

Anadolu Agency (AA) | 2015-07-08 14:13:01
Uz dosad ukopanih 6.166 žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine i 75 onih koji su ukopani pored očeva i braće, na 20. godišnjicu najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, smiraj će naći još 136 žrtava. Nakon subote, u Memorijalnom centru u Potočarima će biti ukopano ukupno 6.377 osoba.

Anadolu Agency (AA) | 2015-07-08 14:09:49
Ponižavanje srebreničkoh žrtava genocida
Velika Britanija i SAD su ruskoj delegaciji u Savjetu bezbjednosti UN uputile sedmi prijedlog rezolucije o Srebrenici. Na ovakav korak su se odlučili poslije jučerašnja tri odlaganja sjednice na kojoj je trebalo da se glasa o rezoluciji, a o kojoj će se raspravljati danas u 16 sati.

Vijesti.ba | 2015-07-08 14:03:52
Usaglašen nacrt rezolucije Europskog parlamenta
"Europski parlament najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici i svečano objavljuje da se tako jeziv zločin nikada ne smije ponoviti i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se ne ponovi; odbija se svako poricanje, relativizacija i neistinito tumačenje genocida", ističe se u dokumentu.

Fena | 2015-07-08 13:54:52
U Bihaću povodom 20. godišnjice od genocida u Srebrenici
Noseći bijele mahrame i bijelu odjeću 139 žena, djevojaka i djevojčica su formirale srebrenički cvijet pod motom „Bijela mahrama za sjećanje na Srebrenicu“. U ovom velikom danu i historijskom događaju zemlja Bihaća je na svom reveru Jedinstvo nosila do sad najveći srebrenički cvijet. Organizacija Iskre je svoje obilježavanje 20. godišnjice od genocida uveličala i defileom kroz grad Bihać.

2015-07-08 01:31:56
“Najoštrije osuđujemo genocid u Srebrenici, proglašava se 11.jul dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Proglašava se 11. jul danom žalosti, I tog dana se na teritoriji grada Novog Pazara neće održavati nikve svečanosti osim onih koje su tematski vezana za obilježavanje genocida u Srebrenici. Osuđuje se svako poricanje ovog genocida, Skupština grada Novog Pazara osuđuje I sve druge zločine počinjene 90-tih godina, I izražva saosjećanjene sa porodicama žrtava. Naglašava se suštinski značaj pomirenja koji je zasnovan na dijalogu suočavanja sa prošlošću I posvećenosti pravdi I podršci žrtvama”.

SanaPress | 2015-07-07 21:49:41
New York
Sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojoj će se raspravljati o Nacrtu rezolucije Velike Britanije o Srebrenici, prvo je odgođena za sat vremena zbog ruske prijetnje vetom, a zatim je ponovo odgođena nakon zahtjeva Kine dok se ne postigne konsenzus svih članica, prenosi bh. novinska agencija Patria.

NAP | 2015-07-07 18:05:15
Mi moramo pričati. Ja ne želim da sijem mržnju. Ja sam prešao pun mržnje, ispunjen mržnjom sam prešao na slobodnu teritoriju. I, hvala Bogu da sam se oslobodio te mržnje. Živim sa suprugom i djecom ovdje. Vjerujem da mi, pogotovo mi koji smo se ovdje vratili, na neki način svaki dan osjećamo direktne posljedice svega. Moja djeca ne mogu da imaju normalno obrazovanje. Diskriminisani smo po mnogim pitanjima

Anadolu Agency (AA) | 2015-07-07 13:34:36
New York
Tekst rezolucije o Srebrenici stavljen je u proceduru za sutrašnje glasanje u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, potvrdili su za Al Jazeeru diplomatski izvori na East Riveru.
Važno je staviti tekst rezolucije u proceduru 24 sata prije same sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o toj rezoluciji, jer ako se taj tekst ne stavi u proceduru, onda se ne može i glasati o određenom dokumentu ili rezoluciji.

Al Jazeera | 2015-07-07 03:34:44
Na zasjedanju Parlamenta u Strazburu danas je održana komemoracija kojom je obilježeno 20 godina od genocida u Srebrenici.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz pročitao je saopćenje u ime svih parlamentaraca kojim je odata počast žrtvama genocida

2015-07-07 03:12:15
I, treće, pa možda i najvažnije, Rezolucija bi trebala proći i zbog srpskog naroda. Zbog njihove kolektivne katarze a ne kazne. Da se više dozovu i priznaju istinu i genocid kojeg su počinili neki predstavnici njihovog naroda.

NAP | 2015-07-07 02:30:54
London
Begović je istakao da je dobro da se ljudi educiraju o prošlosti, da saznaju šta se desilo u drugim zemljama i dodao da je to izraz poštovanja prema onome što se desilo.

On je zahvalio svima koji su se uključili u kampanju udruženja Remembering Srebrenica, ali i čestitao organizatoru današnje komemoracije.

NAP | 2015-07-07 02:26:14
SABOR ISLAMSKE ZAJEDNICE U BOSNI I HERCEGOVINI SARAJEVO
s obzirom da se ova tragedija, koju je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) proglasio činom genocida, odvijala na mjestu koje su Ujedinjene nacije (UN) proglasili sigurnom zonom, zbog čega je ona simbol nesposobnosti međunarodne zajednice da intervenira u sukobima i zaštiti civilno stanovništvo,

MINA | 2015-07-06 17:50:55
Centralna britanska manifestacija za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici
- Oko 200 događaja će se održati ove godine u različitim gradovima širom Velike Britanije, povodom godišnjice genocida u Srebrenici. Izuzetno mi je drago da fondacija "Sjećanje na Srebrenicu", koju finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, planira uspostaviti na svjetskoj razini, prvi stalni Memorijalni centar „Srebrenica“ koji će se baviti edukacijom u borbi protiv mržnje i netolerancije kroz liderstvo i mreže komemoracija, učenja i obrazovnih aktivnosti - kazao je Izetbegović.

Fena | 2015-07-06 16:48:43
Džemal Aljić je među 18 maloljetnika žrtava genocida koji će 11. jula biti ukopani u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari
"Dva sina i suprug su otišli šumom. Svi su bježali. Ne može se riječima opisati šta se tih dana dešavalo u Srebrenici. Niz ulice su prema Potočarima išle rijeke naroda. Muškarci su se odvajali. Ništa ne znam. Samo znam da sam najmlađeg Džemala prigrlila uza se kada su odlazili od mene. Niko ništa nije pričao", prisjeća se Fatima.

Anadolu Agency (AA) | 2015-07-06 16:29:58
Treći Ramazanski diwani u znaku Srebrenice
Drugi Ramazanski diwani su bili posvećeni Bici na Bedru, a ove treće, sa kojima dočekujemo 11. juli, posvetit ćemo Srebrenici. Ovo će biti jedini masovni noćni skup na kome se, u molitvi i sjećanju, dočekuje 11. juli, i zato će slika iz Zenice obići svijet. Očekujemo da će hiljade Zeničana, odjevenih u bijelo, doći na ovu manifestaciju, da iz ove ramazanske noći, molitvom, masovnošću i bjelinom svoje odjeće, svjedočimo bol Srebrenice. Željeli bismo da i drugi gradovi slijede primjer Zenice, da se poslije teravih-namaza organiziraju skupovi sjećanja na Srebrenicu – rekla je predsjednica KC Karneol Selma Ahmad.

B.net | 2015-07-05 20:41:05
Komemoratvini skup "Protiv zaborava" 20 godina od genocida u Srebrenici u Berlinu ispred Brandenburske kapije,
Na ovom mjestu u Berlinu, 1945. godine smo rekli "nikad više", obećali smo sebi i svijetu, da ćemo duhove zla zanavijek ukrotiti, nakon holokausta nam se dešava Srebrenica, zaboravili smo dato obećanje i dopustili smo ubijanje nedužnih ljud. Svoj glas šaljemo naokolo ka ovim zidovima iza nas (Ambasade SAD-a, Francuske, Britanije) te do ureda njemačke Kancelarke, da Bosna nije zaslužila ovakav odnos, posebno nakon genocida.

B.net | 2015-07-05 18:16:19
- Također bih referirao i na situaciju u Prijedoru, Trnopolju i Foči, gdje je zabranjeno sjećanje. Ovakva supresija sjećanja i istine podržana je na najvišim nivoima vlasti u Republici Srpskoj, kroz izjave o negiranju genocida, glorifikaciji ratnih zločinaca, prijetnji da će se održati referendumi o odcjepljenju ili o odbacivanju nacionalnog pravosuđa, i ponižavajući komentari o "bošnjačkom" jeziku i kulturi - naglasio je.

Fena | 2015-07-05 13:26:00
U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari danas je počelo iskopavanje mezara za 136 identificiranih žrtava genocida iz jula 1995. godine, koje će biti ukopane u okviru obilježavanja 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima „sigurne zone UN-a“ Srebrenica, u subotu, 11. jula.

Anadolu Agency (AA) | 2015-07-04 20:46:20
Sarajevo
Sabor traži da visoki predstavnik za BiH donose zakon o zabrani poricanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i trajnu zabranu službene upotrebe oznaka, zastava, amblema i simbola koje je koristila Vojska Republike Srpske kao izvršioc genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, za cijeli teritorij BiH.

Fena | 2015-07-04 20:42:38
ISLAMABAD - SARAJEVO
Izložba će biti otvorena 9. jula, kada će se zvanicama iz diplomatskog kora, kao i lokalnim zvanicama obratiti ambasador BiH Makarević koji će podsjetiti na genocid u Srebrenici, sve ono šta ona znači i kakve pouke možemo da izvučemo.

Fena | 2015-07-04 15:21:06
Sarajevo: Javna tribina u organizaciji Foruma bošnjačkih intelektualaca SBK-a
Genocid u Srebrenici je izvršen, istakao je Čekić, u ambijentu međunarodnog oružanog sukoba, agresije na RBiH 1992.-1995. godine kada je u svim okupiranim mjestima i gradovima u opsadi nad Bošnjacima izvršen genocid i drugi oblici zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.
Čekić naglašava da je postojala namjera, a u skladu s tim i naredba za genocid, jer je 9. jula Radovan Karadžić nakon sastanka na Palama i s predstavnicima MUP-a Srbije, zločincu Miroslavu Deronjiću rekao: “Miroslave, sve to treba pobiti. Sve što stignete”.

Fena | 2015-07-04 14:59:33
Neusvajanjem ove Rezolucije Bošnjacima se šalje poruka da danas nakon 20 godina ove generacije nisu spremne da se odreknu nedjela koje je neko učinio u njihovo ime, što za Bošnjake u Srbiji predstavlja veliku opasnost, besperspektivnost i razvija osjećaj stranog tijela koje u vojsci i policiji svoje zemlje vidi prijeteću silu.

B.net | 2015-07-04 14:43:06
Šesnaestogodišnjaci Lutvo (Ibrahim) Malagić, Hamed (Zajim) Mehić, Almir (Bajro) Mujanović, Almaz (Alija) Hasanović bit će ukopani pored ranije ukopanih očeva.

Također, šesnaestogodišnjaci Sifet (Ramiz) Mehanović, Salih (Ismet) Mehmedović i Džemal (Ibro) Hasanović bit će ukopani zajedno sa svojim očevima na ovoj kolektivnoj dženazi.

Fena | 2015-07-03 15:29:46
Visoko - Srebrenica
Poredani jedan do drugoga, tabuti sa posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana, ostat će na Odjelu patologije u Visokom sve do 9. jula, kad će u jutranjim satima krenuti u konvoju ka Potočarima, gdje će 11. jula biti klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop, i upriličena komemoracija povodom godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Anadolu Agency (AA) | 2015-07-03 14:56:40
Predsjednik Čustović je dodao: “Ova rezolucija je važna ne samo zato što se istom odaje počast žrtvama genocida, nego i što služi kao podrška da se zalažemo za bolju budućnost Bosne i Hercegovine i njezinih građana. Samo istinom i pravdom možemo doći do trajnog pomirenja, mira i stabilnosti u cijeloj regiji.”

KBSA | 2015-07-03 10:38:46
Windsor - Kanada: U povodu 11.jula - 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici sedmica počasti Bosni i Hercegovini
Gradonačelnig grada Windsor Drew Dilkens proglašava objavljuje dan 11. Jula, 2015. kao Dan sjećanja na Srebrenicu i sedmicu 11. jula 2015. kao Sedmicu počasti Bosni i Hercegovini u gradu Windsor, te ovim povodom poziva sve građane da rade skupa kako bi se okončao krug nasilja i da promoviraju zajednički suživot za sve i sjećaju se žrtava genocida.

IRGC | 2015-07-03 10:08:51
U sklopu programa prikazana su dva dokumentarca vezana za temu genocida. Publika je najprije imala priliku pogledati video poruku dr. Waqara Azmija, predsjednika “Remembering Srebrenica”, britanske dobrotvorne organizacije koja širom UK organizuje događaje povodom sjećanja na genocid u Srebrenici. Radi se o poruci poučnog karaktera za predstojeće generacije.

Namik Alimajstorović, BHDInfodesk | 2015-07-02 14:34:43
Sarajevo
Reisu-l-ulema Kavazović i visoki predstavnik Inzko su se složili da 20. godišnjica prije svega predstavlja jedinstvenu priliku za odavanje počasti žrtvama tog tragičnog čina, ali i priliku za izgradnju zajedničke bolje budućnosti na ovim prostorima. S tim u vezi, ocijenili su da je prisutnost visokih zvaničnika iz susjednih zemalja od posebne važnosti.

MINA | 2015-07-02 13:56:59
U povodu 20. godišnjice genocida u Srebrenici
Građani Barcelone, glavnog grada španske pokrajine Katalonije, pozvani su da učestvuju u obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici koja će biti održana ispred kulturno-historijskog centra El Born 11. jula između 10:30 i 20:30 sati.

Fena | 2015-07-02 13:30:48
Upozorenje udruženja „Prijatelji BH“
Rezolucija o Srebrenici nije pitanje visoke politike već fakata da li se genocid u Srebrenici desio ili nije. Obzirom da imaju pravni dokazi da se genocid u Srebrenici desio, i Rezolucija je trebala da bude u tom smjeru, a ne da se vrše određene političke malverzacije, navode iz Udruženja.

NAP | 2015-07-01 14:20:45
U povodu 11. jula - Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici
Dvadeseta godišnjica genocida u Srebrenici gdje je mučki ubijeno 8.372 muškarca i dječaka bit će obilježena u Northamptonu u Velikoj Britaniji 10. jula, piše bh. novinska agencija Patria.

Komemoracija će biti održana u Centralnoj džamiji u Northamptonu poslije džuma namaza, a organizatori su volonteri udruženja Remembering Srebrenica.

NAP | 2015-07-01 14:15:42
Srebrenica
Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i predsjednik Pododbora za sigurnost u Organizacionom odboru Rahman Alić posjetili su danas načelnika općine Srebrenica i predsjednika Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a“ Srebrenica Ćamila Durakovića.

Anadolu Agency (AA) | 2015-07-01 14:12:32
Šef Kluba poslanika Pozitivne Crne Gore Goran Tuponja uputio je, predsjedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću, inicijativu, da povodom obilježavanja 20 godina od genocida u Srebrenici, odredi delegaciju od predstavnika parlamentarnih partija, koja bi 11. jula u BiH, na ovogodišnjoj komemoraciji žrtvama, predstavljala crnogorski Parlament.

B.net | 2015-06-30 19:42:27
Javna tribina

2015-06-30 19:37:01
SKANDALOZNO: Hasanu Nuhanoviću, bivšem prevodiocu UN-a u Srebrenici, organizatori konferencije o genocidu u Srebrenici, koja se održava u Hagu, otkazali pozivnicu na konferenciju
Trodnevna konferencija koja počinje u ponedjeljak održava se u organizaciji Instituta za međunarodnu pravdu u Hagu i Američkog memorijalnog muzeja holokausta. Cilj konferencije je da se rekonstruiraju događaji u Srebrenici koji su se desili 1995. godine iznošenjem sjećanja ključnih osoba iz političkog i vojnog miljea, ali i objavljivanjem dokumenata koji ranije nisu bili dostupni javnosti.

Anadolu Agency (AA) | 2015-06-30 19:02:23
U povodu 20.godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i cijeloj BiH
Svojom porukom dijeljenjem sapuna želim da skrenem pažnju i ukažem na potrebu čovjekovoga unutranjeg procesa čišćenja. Čišćenja duše. Istina i pravda su nosioci toga procesa, sveobuhvatnoga procesa čišćenja, kaže za Bošnjaci.Net umjetnik Dervišević i nastavlja: - Svakodnevno čistimo naše tijelo vodom, sapunima... Šta je sa našom dušom? Kako dušu očistiti? Dušu može očistiti istina i pravda, jasno - pravda za Bosnu i Hercegovinu! – zaključio je on.

Bošnjaci.Net | 2015-06-30 14:16:28
Komemoracija u Luksemburgu u povodu 20.godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici
Sutra, kad me više ne bude, nema me ko u mezar spustiti. Pa nije valjda da neću osjetiti radost svatova, snahe, unučadi... Umjesto da se radujem, da ženim sinove, radovah se kad sam im kosti u masovnim grobnicama pronalazila. Toliko bola ne mogu poželjeti nikome, pa ni onome ko nam je sve to uradio... Često gledam ptice. Dolaze mi na prozor... I kako kupe mrvice i nose svojim mladim, pa pomislim, bolje ste vi majke nego što sam ja bila. I vi uspijete zaštiti svoje ptiće, ja moju djecu nisam uspjela zaštiti od zločinaca, od krvnika.

Zaim Čelebić | 2015-06-30 13:34:15
"Da je neko drugi htio predložiti rezoluciju o Srebrenici i genocidu u Bosni i Hercegovini, to bi sigurno učinili prije Velike Britanije. Sada pregovarati o prijedlogu rezolucije Rusije, znači pregovarati o vrijednosnom stavu prema ratu, žrtvama i politikama koje su ovu regiju vodile u devedesetim. Mislim da su Britanska ambasada u Sarajevu, brojne organizacije u Velikoj Britaniji koje rade na sjećanju na genocid, te konačno cjelokupna diplomatija Ujednjenog Kraljevstva napravile veliku stvar od važnosti za međunarodno priznanje žrtava rata u BiH, te smo im zbog tog zahvalni," kazao je Edin Ikanović.

B.net | 2015-06-30 13:31:55
Institut za istraživanje genocida Kanada i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike
Kanadske dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojene 2010 i 2015 godine politički potvrđuju da zločini izvršeni od srpskih policijskih i vojnih snaga u Srebrenici ispunjavaju uvjete definisane članom 2 Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida. Istovremeno rezolucije osuđuju negiranje genocida u Srebrenici potvrđenog od strane oba internacionalna suda.

IRGC | 2015-06-30 13:15:28
Njemačka: Komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici
Gradonačelnik Offenbacha Peter Schneider
Risu-l-ulema emeritus dr Mustafa ef. Cerić
Damir ef. Paštelić, glavni imam u Srebrenici
Admir Atovic konzul BiH u Frankfurtu
Prestavnici krovne organizacije muslimana u Njemačkoj „Zentralrat der Muslime in Deutschland“
Zehrudi ef. Junuzović, imam džemata Firdeus Offenbach

B.net | 2015-06-29 15:37:32
London
Već dugi niz godina londonske opštine Hammersmith i Fulham u posljednjoj sedmici juna organizuju tradicionlanu kulturnu komemoraciju Refugee Week na kojoj manjinske organizacije predstavlju tradiciju i kulturu zemlje iz koje potiču. Što se tiče bosanskohercegovačkog prezentiranja, ovogodišnja manifestacija protekla je u znaku obilježavanja dvije decenije od genocida u Srebrenici

Namik Alimajstorović, BHDInfodesk | 2015-06-28 10:57:13
Pošta Slovenije nudi građanima da naprave svoju poštansku marku koja postaje zvanično sredstvo za plaćaje poštarine.

Tako se u posljednje vrijeme u poštanskom prometu ove države pojavila markica koja obilježava 20 godišnjicu nad civilima u Srebrenici.

2015-06-27 19:34:53
Ovdje nisu potrebne riječi
"Značajna melodija u mojim milima mi je govorila riječ Srebrenica. U cijeloj mojoj karijeri snimanja napisao sam nekoliko instrumentala ali one ponekad govore mnogo. Ovdje nisu potrebne riječi, muzika piše svoju pravu priču. Svako ko je čuo ili vidio nešto o Srebrenici treba nešto da učini", rekao je muzičar.

Anadolu Agency (AA) | 2015-06-27 19:10:06
Samir Mehanović, bosanskohercegovački režiser sa britanskom adresom
"Živio sam u Tuzli do augusta 1995. godine i bio svjedok raznih dešavanja: dolaska kolone Srebreničana i masakra na Tuzlanskoj kapiji. Mi tada nismo bili svjesni šta se dešava. Čini mi se da ni oni koji su to preživjeli nisu vjerovali da će se to desiti. Niko nije vjerovao da će jedna grupa ljudi počiniti genocid. Neću reći masakr, jer je to bio genocid. Nisam bio ni vojnik u ratu, na sreću, ali sam radio teatar tada sa mladim ljudima, tako smo prolazili kroz rat", prisjetio se Mehanović.

Anadolu Agency (AA) | 2015-06-27 15:19:41
Samantha Power, ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim narodima i bliska saradnica i članica kabineta predsjednika Obame
- Nema nikave sumnje da će ta historijska činjenica, da se u BiH dogodio genocid, vremenom biti prihvaćen od razumnog javnog mnijenja u Srbiji i u Republici Srpskoj. Već je to poput čelika čvrsta činjenica prihvaćena širom svijeta - rekla je Power.
Podsjetila je da je Međunarodni sud pravde zaključio je da je bio genocid u Srebenici.
- I neki hrabri srbijanski političari i građani, također, o tome govore. Ali, niko neće moći negirati videosnimke koji postoje, hijade, desetine, vjerovatno stotine hiljada stranica svjedočanstava koja postoje u Hagu i na drugim mjestima...

Fena | 2015-06-27 15:10:06
"Ali, to ne znači da sada treba uništiti srpski narod i da se pod pojmom genocid u svijetu nametne riječ Srebrenica. Koliko ćemo naroda samo time povrijediti što ćemo njihove žrtve - žrtve genocida - gurnuti u zapećak samo zato što je današnja politika takva da srpski narod treba zaustaviti u očiglednom progresu koji ima u i neutralnosti koju ima, i prema sukobima u Europi i širom svijeta", naveo je Nikolić.

Fena | 2015-06-26 15:46:26
"Taj broj se povećava iz godine u godinu, posebno broj stranaca. Najveći broj posjetitelja je iz Bosne i Hercegovine, tačnije Federacije BiH. Kada su u pitanju strane posjete, to su posjetitelji iz Turske, Italije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, ali radi se i o posjetiteljima iz drugih država koji i nisu toliko zastupljeni", ispričao je Hasanović.

Anadolu Agency (AA) | 2015-06-26 13:34:53
Iznad svega, dodao je, kazuju da nije učinjeno dovoljno te da nije bilo dovoljno liderstva na poticanju na pomirenje u BiH i širem regionu.
- Prema mom mišljenju, to samo jača argumente u korist rezolucije. Istinsko pomirenje ovisi o razumijevanju i prihvatanju dešavanja u prošlosti počinjenih od svih učesnika, kao i od odlučnosti da se greške iz prošlosti ne ponavljaju - potctao je britanski ambasador u BiH.

Fena | 2015-06-26 13:26:59
11. jula u organizaciji Instituta za istraživanje genocida Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike
Kanadske dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojene 2010. i 2015. godine od strane Kanadskog parlamenta politički potvrđuju da zločini izvršeni od srpskih policijskih i vojnih snaga u Srebrenici ispunjavaju uvjete definisane članom 2 Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida. Istovremeno rezolucije osuđuju negiranje genocida u Srebrenici potvrđenog od strane oba internacionalna suda. Navedene kanadske rezolucije pomaže kanadskim akademskim institucijama za izučavanje lekcija u vezi genocida u Srebrenici, a političkim, pravnim i institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda daju smjernice za akciju za spriječavanje genocida u svijetu.

B.net | 2015-06-26 01:19:43
Ambasadorica SAD u BiH
- Ja također mislim da je nakon 20 godina i približavanja dvadesete godišnjice od genocida potrebno pružiti podršku porodicama koje su preživjele genocid - istaknula je veleposlanica Cormack.

Izrazila je nadu da će trenutne nesuglasice biti prevladane i da će se iznaći kompromis kako bi godišnjica bila dostojanstveno obilježena.

Fena | 2015-06-25 13:59:52
Montanari je naveo da je Muižnieks spriječen da ovaj put dođe u Srebrenicu 11. jula na obilježavanje 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u tom gradu. Međutim, Ured komesara će u periodu pred godišnjicu genocida organizirati javnu kampanju podizanja svijesti o tom zločinu.

Fena | 2015-06-24 13:49:13
Prema priopćenju Tribunala, site je namijenjen profesorima, novinarima i širokoj javnosti, a pruža niz multimedijalnih informacija za one koji žele saznati više o genocidu u Srebrenici, žrtvama i ulozi Haškog tribunala u privođenju počinitelja pravdi, javio je CNN.

2015-06-21 16:03:51
20. GODIŠNJICA GENOCIDA U SREBRENICI
Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica intezivno radi na pripremama za obilježavanje te godišnjice. U sklopu planiranih aktivnosti i priprema za doček zvanica, Organizacioni odbor je organizovao sastanak s predstavnicima ambasada i drugih međunarodnim organizacija u BiH, u cilju prezentovanja programskih i sigurnosnih mjera koje će biti tokom komemoracije i dženaze.

Fena | 2015-06-19 21:58:10
Sonja Biserko je rekla da se vlada Srbije ponaša kao da je zatečena rezolucijom o Srebrenici.
Ističući da je Srbija svojim negiranjem genocida u Srebrenici sebe stavila u poziciju da sada svi čekaju njen realan i dostojanstven odgovor na ovu rezoluciju, Biserko je kazala da se Vlada još uvijek koleba po tom pitanju, kao i po pitanju odlaska premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočare, na obilježavanje 20 godina, 11. jula.

Anadolu Agency (AA) | 2015-06-17 16:07:11
Bosanska kuća – Birmingham
Pohvale za odličan program idu prije svega na “račun” učitelja Azre Bašić, Dževdane Gološ i Emira Bolića koji su pripremili ovu izvanredanu priredbu te naravno na “dušu” malih izvođača, učenika bh. dopunske škole iz Birminghama koji su to maestralno prezentirali. Koliko je program bio efektan najbolje govore izrazi i uplakana lica prisutnih i činjenica da nakon njegovog završetka nikome nije bilo do neke velike priče. Naime, 11. jula 1995. godine je sve rečeno, a ovakve manifestacije su samo podsjećanje na zlo koje se, nadamo se, neće više nikome i nikada ponoviti.

Namik Alimajstorović, BHDInfodesk | 2015-06-15 14:43:06
U preambuli stoji tvrdnja da su „desetine tisuća žena i djevojaka, ljudi i dječaka bile žrtve seksualnog nasilja tijekom sukoba u BiH, uključujući Srebrenicu“, piše Blic i naglašava kako se “srpske žrtve u BiH ne pominju ni na jednom mjestu”.

Fena | 2015-06-15 13:16:09
Nova rezolucija o genocidu u Srebrenici u Američkom kongresu na prijedlog kongresmena Christophera Smitha
Kroz memorijalizaciju genocida i kolektivno sjećanje radimo na historijskom pamćenju, kao bitnom faktoru otpora fašizmu, destrukciji i agresiji. Čuvajući uspomene na genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, danas snažno afirmišemo univerzalne vrijednosti: bogatstvo različitosti, antifašizam, svetost mira i razvijamo aktivizam i internacionalno suprostavljanje nepravdama i svim devijacijama vremena u kome živimo.

IRGC | 2015-06-15 01:48:19
GradonačelniK Srebrenice Iz Ženeve poručio
Nema diplomatije sa Srbijom koja nam namjerno radi ovakve stvari. Srbija je saznala da će Orić doći u Švajcarsku, 10. juna uputila je hitan zahtjev pravosuđu Švajcarske da se Orić uhapsi i izruči Srbiji. Srbija to radi namjerno pred obilježavanje 20. godišnjice genocida, namjerno destabilizuju situaciju. Ono što je žalosnije jeste da naši državni organi još nasijedaju na priču dijaloga, komunikacije, pomirenja... Ne možemo dozvoliti da nas konstantno gaze, ponižavaju, a da mi konstantno glumimo naciju i liniju manjeg optora koju svako može da gazi. Naša država mora da stane iza svog naroda, kao je taj narod ne bi ostavio.

Vijesti.ba | 2015-06-15 01:43:48
Ženeva
Također, prisutni su iskazali oštar protest zbog hapšenja ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića koji je uhapšen u srijedu 10. juna kada je prešao granicu po difuznoj potjernici Srbije. S njim su bili načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković i Hamdija Fejzić potpredsjendik Skupštine opštine Srebrenica.

NAP | 2015-06-14 15:28:15
Tokom panela "Negiranje genocida i holokausta: pravna, politička, etička dimenzija", potpredsjednik Međunarodnog krivičnog suda za Jugoslaviju Carmel Agius je istaknuo da bilo koji pokušaj da se negira genocid u Srebrenici može biti samo iskrivljivanje historije.

Fena | 2015-06-14 12:44:05
Izložba Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine Srebrenički inferno u Novom Pazaru
„Ta ružna implikacija je hapšenje Nasera Orića u Švajcarskoj po traženju Srbije. Mi smo mislili da su političke optužnice stvar prošlosti, ali očito nisu. Srbiji su one potrebne da relativiziraju zločine počinjene u Srebrenici i u drugim gradovima gdje su srpske jedinice i paravojne formacije izvršile ratni zločin“- rekao je Adamir Jerković u Novom Pazaru, zaključivši da će ovaj potez prema Naseru Oriću završiti jednako neuspješno kao i slični slučajevi prema Ejupu Ganiću i generalu Jovanu Divjaku.

B.net | 2015-06-13 14:18:16
"Nemojte dozvoliti da žrtva bude važna samo kada treba da svjedoči. To znači, ako zločinac ima pravo na kaznu, žrtve imaju pravo da dođu do istine i pravde. Vaše dostojanstvo i moral, mora se više pokazati, prvo mislim na sudije, tužioce, ali i na one koji štite zločince. Zar je previše što mi žrtve tražimo?", istakla je Subašić.

Anadolu Agency (AA) | 2015-06-12 11:53:16
11.juli 1995. - 11. juli 2015.
"Što se tiče nas i ovog dijela organizacije na koji mi možemo uticati, mi smo apsolutno spremni da sutra sve krene", ističe u razgovoru za Anadoliju Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima "sigurne zone" UN-a i načelnik Opštine Srebrenica.

Anadolu Agency (AA) | 2015-06-10 15:43:48
Novi Pazar
Bošnjačka kulturna zajednica u sklopu manifestacije „Dani Srebrenice u Sandžaku“ organizira izložbu Srebrenički inferno koja će biti otvorena od 14h 12. do 17h 13.juna 2015. u Kulturnom centru IUNP na Trgu Gazi Isa-bega Ishakovića

SandžakPress.net | 2015-06-09 15:01:08

B.net | 2015-06-08 16:06:48
"Putem instalacije masovne grobnice prikazali smo kako nešto izgleda u stvarnosti, a kako izgleda na televizijskom ekranu", kazala je Suljević. Istakla je kako je kroz izložbu odata počast žrtvama, njihovim porodicama i prijateljima.

Anadolu Agency (AA) | 2015-06-03 20:00:17
Dvadeset godina nakon genocida nad Bošnjacima u Srebrenici
Dvadeset godina je nosio tajnu koja ga je izjedala. Konačno, nakon dvije decenije, otkrio je pravu istinu. Po njemu vojnici pukovnika Thoma Karremansa, koji su imali zadatk da štite Srebrenicu, bili su nemoćni. Svi alarmantni pozivi za pomoć i vazdušne udare bili su blokirani. Tako je propala jedina efikasna mogućnost da se Mladićeve trupe zaustave i hiljade nedužnih ljudi spasi.

Oslobođenje | 2015-05-29 14:36:28
"Bijela boja je simbol naše djece i naših najmilijih koji su nevino ubijeni u julu 1995. godine, a i taj dan kada se kopaju nose svoja bijela odijela, te ćemo i mi njihove majke, sestre i kćerke nositi bijele mahrame i pozvati cijeli svijet da ne smije zaboraviti genocid koji je počinjen nad Bošnjacima Srebrenice, te da moraju osuditi i kazniti zločince za njihova zlodjela, kako se nikome i nikada više ne bi ponovila Srebrenica", rekla je u izjavi za Fenu predsjednica ovog udruženja Munira Subašić.

Fena | 2015-05-24 13:08:00
Zar je u ovom mementu borbe za očuvanje bošnjačke svijesti potrebno pričati o srebrenom filigranu koji k'o fol simbolizuje Srebrenicu u kojoj se kovao novac za Rim!? Kome je to bitno? Zar nije bitno simbolom poručiti da se u Domaviji, Argentariji, Srebrenici kao i čitavoj Bosni i Hercegovini stoljećima provodio genocid nad narodom koji se Bošnjaci zove, i koji je na ovim prostorima stariji i od same historije?! Zar je bitno pričati o srebru, kad se treba pričati o nevino prolivenoj krvi bošnjačkog čovjeka, o stotinama hiljada pobijenih Bošnjaka u jedanaest genocida koliko su uspjeli da prežive i opstanu kao endemska vrsta na ovim surovim prostorima?! Zašto pojedinci prešutno odobravaju i pomažu da ovaj plagijat ugleda svijetlo dana i svojim metarijalističkim nijjetom pokuša da zauzme mjesto istinskog simbola genocida koje su napravile vrijedne ruke bošnjačke žene?!

Elmedina Muftić | 2015-05-21 16:54:40
U povodu 11. jula - Dana genocida u Srebrenici i Žepi
Organizacioni odbor za obilježavanje 20. godišnjice od genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" u Srebrenici je na danas održanom, petom po redu, sastanku najavio da će na narednoj sjednici biti usvojen program obilježavanja 11. jula, javlja Anadolu Agency (AA).

Anadolu Agency (AA) | 2015-05-21 16:51:18
Šešeljevac
“Da smanjimo odnose? Mi imamo naše zakone, Dejtonski sporazum, naša prava i obaveze u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ne znam kako bi to bilo moguće. Nikome do sada nije palo na pamet da mi nešto slično kaže”, rekao je Vučić i kazao da mu se pokaže neko ko misli da može nešto da mu naredi.

“Pokažite mi tog, na kugli zemaljskoj koji može meni da naređuje šta će Srbija da radi, recite mi ime tog čoveka, ovde i u svetu. Doći će ovde Angela Merkel, pa ćete moći da vidite da li je to istina ili nije”, kazao je Vučić.Č

Anadolu Agency (AA) | 2015-05-21 16:06:18
Inicijativa u povodu 20.godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice i BiH
Poznato je da se 11. jula 2015. godine obilježava 20. godišnjica od genocida nad nedužnim bošnjačko-muslimanskim stanovništvom Srebrenice. Ovo je sjajna prilika da do tada proučimo: 9.000 hatmi za šehide Srebrenice i 200.000 Jasina za šehide Bosne i Hercegovine. Hatme dove će se proučiti, ako Bog da, 11. jula 2015. godine u Srebrenici.

Abdullah ef. Hodžić | 2015-05-21 14:40:47
Znamenito baš to, ta slučajnost, da je Srebrenica – ona. Jer, jednom su rekli da nema veće tuge od tuge majke koja svoje dijete isprati u smrt. Srebrenica je preživjela tu tugu, nekoliko hiljada puta umnoženu. Srebrenica je ubijenima postala majka u smrti, nama preživjelima je bila majka u tom sudbinskom (od)r(e)ođenju. Danas, prkosom kakvog samo može pokazati majka, uspomena na Srebrenicu traje, opomena Srebrenice traje.

Jasmin Jusuf Jusufović | 2015-05-21 03:35:52