Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dossier: Bošnjački centar u New Yorku i događaji
Uz Ali pašinu džamiju u Astoriji, Bošnjački islamski kulturni centar Richmond Hill i Islamski kulturni centar Monticello, ova kuća je sedmi vakuf koji je upisan na ime Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku.

Bošnjaci.Net | 2024-06-18 23:33:55
Akcija prikupljanja sredstava je odmah pokrenta, a za subotu je zakazano prvo donatorsko veče. Usljed smrtnih slučajeva u bošnjačkoj komuni u New Yorku, posjeta je bila skromna, ali donacije koje su uručene / obećane su zadovoljavajuće, što je istakao predsjednik IZ Plav-Gusinje u New Yorku h. Ago Koljenović.

Bošnjaci.Net | 2024-02-26 02:07:31
Činom udjeljivanja u ime Allaha dž.š., i vakufljenja jačamo naš iman, naš džemat i Islamsku zajednicu. Udjeljivanjem imetka ne umanjujemo vrijednost onog što smo stekli, naprotiv, vakufom taj imetak progresivno uvaćavamo, udahnjujemo mu poseban berićet i kao rezultat svoj imetak činimo još većim, plodonosnijim i trajnijim!

B.net | 2024-02-09 17:36:03
Nažalost, među živima nije muftija Muamer-ef. Zukorlić koji je vizionarski prije tri decenije predvidio šta je potrebno našem narodu, time je najzaslužniji za osnivanje Mešihata i svih drugih institucija koje su kroz ispravnu edukaciju garancija opstanka Bošnjaka na tim prostorima. Molimo Allaha dž.š. da plemenitu dušu rah. Muftije Muamera Zukorlića trajno nastani u Džennetu firdevsu i da njegov rad i ogromni doprinos po dobru pamti sadašnja i generacije koje dolaze nakon nas. Amin!

Bošnjaci.Net | 2023-10-31 19:28:21
Humanost i solidarnost dobrih ljudi
Predsjednik h. Ago Koljenović za Bošnjaci.Net je potvrdio, da je u sva tri vakufa Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku (Ali pašina džamija - Astorija, Bošnjački islamski kulturni centar -Richmond Hill i Islamski kulturni centar - Monticello), za žrtve zemljotresa u Maroku i žrtve poplava u Libiji, organizirano prikupljanje novčanih sredstava, te da je već uplaćeno 40,000 US dollara.

Bošnjaci.Net | 2023-10-06 01:59:05
Poštovani načelniče Baliću, vama, vašim saradnicima, svim članovima Skupštine opštine Gusinje, želimo uspjeh u radu, unapređenje međusobnih odnosa i jačanje naše opštine na svim poljima djelovanja, kao i njeno uređenje u kojoj će biti rad, red i uvažavanje građanina kao pojedinca i kolektiva.

Bošnjaci.Net | 2023-09-23 23:03:11
Zato, ovaj ciljani napad na imama Budimlića jeste napad na islam i muslimane, i na cijelu bošnjačku i bosansku zajednicu u SAD, koji su primjer rada i tolerancije.
Apelujemo na policiju i njeno rukovdstvo kao i sve organe vlasti u gradu New Yorku da ulože maksimalan trud u pronalasku počinioca ovog gnusnog zločina, javno osude njegov čin, u skladu sa zakonom kazne, odstrane sa ulica i time povrate sigurnost u nasim vjerskim objektima, ulicama kućama i gradu uopšte.

Bošnjaci.Net | 2023-09-14 17:18:00
Bošnjački islamski kulturni centar Richmond Hillu, iako je po kapacitetu jedan od najvećih centara u New Yorku ali i šire, koji je jedan od četiri vakufa IZ Plav-Gusinje, bio je premalen da primi sve one koji su imali želju da prisustvuju ovakvoj jednoj posebnoj večeri Kur’ana koja se vrlo rijetko dešava.

B.net | 2023-04-23 13:58:37
Bošnjaci Bosne, Sandžaka i ma gdje žive generalno su pokazali veliku solidarnost i humanost za žrtve zemljotresa. Ovog puta istačemo bošnjačku komunu u New Yorku, koji su “Srcem za našu braću i sestre” otvorili svoja srca i duše i pokazali veliku humanost i solidarnost sa bratskim turskim i sirijskim narodom.

Bošnjaci.Net | 2023-03-18 14:24:30
Pozivamo sve članove naše komune, uspješne biznismene New Yorka, New Jerseya, Connecticuta, Pennsylvanie…, prijatelje Bosne, Sandžaka i Kosova kojima srce kuca za bratski turski narod, da dođu na posebno veče gdje ćemo srcem i dušom stati uz žrtve zemljotresa, našu braću i sestre u Turskoj i Siriji.

Bošnjaci.Net | 2023-03-09 16:27:18
- Za sada su uplaćena sredstava koja su donirali članovi IKC Monticello. Narednih dana na račun Ambasade Turske u Washingtonu bit će proslijeđene i donacije koje su uplaćuju u našim vakufima Ali pašinoj džamiji u Astoriji i Bošnjačkom islamskom kulturnim centru Richmond Hill, kaže Kolenović.

Bošnjaci.Net | 2023-02-18 15:15:55
Radi se o prvjencu književnog stvaralaštva Lejle Gutić, koja je u povodu promocije doputovala iz rodnog Plava kako bi sa nama podijelila životno iskustvo koje je prenijela na papir, s’ ciljem da ohrabri svakog čitaoca da je veza s Uzvišenim Allahom potrebna svakom insanu, bez čega bi naša uloga na ovom Dunjaluku bila totalno besmiselna.

Bošnjaci.Net | 2023-02-12 01:44:13
Bošnjaci New Yorka za braću i sestre koji su pogođeni zemljotresom
Dijelimo bol sa bratskim turskim i sirijskim narodom. Molimo Allaha dž.š. da žrtvama podari Džennet, pordicama veliki sabur. Do sada smo skupili oko 50,000 dollara i oko dva velika kontjenera garderobe, koje su upravo odvezeni kamionima ka JFK aerodromu, a dalje će preuzeti turske humanitarne organizacije i odnijeti tamo gdje je najpotrebnije.

Bošnjaci.Net | 2023-02-09 02:28:41
Čestitku u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine
“U ime Islamske zajednice i Kulturnog centra “Plav-Gusinje” u Njujorku i u svoje lično ime, upućujem iskrene čestitke u povodu 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine svim njenim građanima u domovini i dijaspori, uz dove Allahu dž.š. da sačuva naš narod i domovinu, da se prevaziđu svi problemi, ojača ekonomski i da svi skupa budemo primjer kako se radi za domovinu i pomažu svima koji su u potrebi.
Sretan vam Dan državnosti Bosne i Hercegovine!”

Bošnjaci.Net | 2022-11-26 01:04:52
Dženazu namaz predvodio je Glavni imam IZ&KCPG u New Yorku dr. hfz. Haris-ef. Hadžić.
U svom obraćanju sa hutbe, hafiz Hadžić je istakao da je rahmetli Suhejl, sin od njegovog školskog ahbaba, bliskog prijatelja i brata hafiza Harisa-ef. Kalača, koji pripada korpusu najuspješnijih daija i imama iz bošnjačkog naroda.

Bošnjaci.Net | 2022-07-08 17:37:04
Bošnjački islamski kulturni centar Richmond Hill
Omladinke Bošnjačkog islamskog kulturnog centra Richmond Hill i udruženja AMS i MAS, pozivaju sestre na mjesečni panel: „Dostignuća žena u islamu“.

Specijalna gošća: Dunia Shuaib.

Bošnjaci.Net | 2022-05-11 15:47:13
Alissina prerana smrt je veliki i nenadoknadivi gubitak, prvenstveno za njene roditelje oca Dževata i majku Floriju, koji su u dubokom bolu i skrhani smrću njihove mezimice. Naravno isto tako i braća Said, Musel i Elmir; sestre Sajma, Selvia, Saida, Mirsada, Sanela, Melisa i Selma; kao i amidže Murat, Mirsad i h. Ago, te hale Remka i Hajrija kao i sve njihove porodice, bratstava Koljenović i Ćosović…

Bošnjaci.Net | 2022-05-06 02:44:21
Hafiz Hadžić, u nekih tri mjeseca, održao je blizu 200 dersova, tribina i predavanja u džamijama, jedan dio je izravno prenošen putem društvenih mreža. Govorio je o raznim temama iz oblasti islama, o mladima, ali i o međusobnom suživotu i toleranciji s pripadnicima drugih kultura i civilizacija, i većina tih aktivnosti su snimane i postavljene na FB stranicu Sandžak tv NY i na YouTube kanal, i džematskim profilima.

Esad Krcić | 2022-05-04 16:57:27
U prekrasnom iftarskom ambijentu nakon što je poslužen bogat iftar predsjednik Donovan se obratio prisutnima, pohvalio rad Bošnjačkog islamskog kulturnog centra Richmond Hill, koji je otvoren za sve dobronamjerne ljude, prepoznatljiv je u radu, povezivanju i zbližavanju svih građana, kao i njihovom boljem životu.

Bošnjaci.Net | 2022-04-27 19:30:06
Panelist: Mr. Aiša Purak, filantropist i aktivist

Bošnjaci.Net | 2022-04-19 16:55:14
Da istaknem, hafiz prof. dr. Haris-ef. Hadžić je prvi Bošnjak koji je snimio kompletan Kur'an na CD-u, koji možete slušati i uživati. Nakon sinoćne teravije u prelijepom ambijentu Bošnjačkog centra, kako reče naš hadži Numan Gutić: Vallahi brate ima lijep mekam, cijelu noć bih mogao stajati u namazu i slušati ga.

Bošnjaci.Net | 2022-04-03 22:11:54
Asocijacija muslimanskih sestara (AMS) i Muslimansko-američko drušvo pozivaju sestre na predramzansko druženje, večer lijepe i riječi diskusije na temu: Ishrana i kako najblje njegiovati naše tijelo i duh tokom mubarek mjeseca Ramazan i šerifa.

Bošnjaci.Net | 2022-03-21 15:10:34
U organizaciji Asocijacije muslimanskih sestara i Sestara muslimansko-američkog društva
U nastavku je sestra Emina Dražanin, po struci mikrobiolog, govorila o značaju srca i ljubavi. Mualima Selma Mujović na bosanskom jeziku fokusirala se “kako njegovati i zaštititi vlastito srce iz islamske perspektive”, dok je sestra Emina Dražanin prevodila taj dio programa sa bosanskog na engleski jezik.

Selma Đešević | 2022-02-15 14:57:40
Bošnjački islamski kulturni centar Richmond Hill
Muslimanke New Yorka nakon uspješnog druženja koje je upriličeno 9. januara, priređuju još jedno večer pod motom "Februar - mjesec zdravlja, srca..." koje će se održati u organizaciji Asocijacije muslimanskih sestara (AMS) i Muslimanskog američkog društva (MAS), u nedjelju 13. februara sa početkom u 5:00pm u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru – Richmond Hill. Uz predavanje o zdravlju i srcu, bit će i druge opuštene teme, aktivnosti, nagradne igre ... Predavanje i druženje se samo za žensku populaciju.

Bošnjaci.Net | 2022-02-02 00:56:53
U Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill održano predavanje na temu “Duša, um i tijelo”
Predavanja na temu “Duša, um i tijelo” su održale specijalne gošće:
- Hafiza Šejha Maha Al-Obaidi, diplomirani matematičar i profesor islamskih studija, mualima u islamskoj školi. Hafiza Al-Obaidi u izlaganju je ukazala, direktnim obraćanjem Allahu dž.š. i namazom možemo da izliječimo ono što nas tišti, te je kroz nekoliko ajeta Kur’ana Časnog navela kako vjera islam daje važnosti i priznanju naših mentalnih i emotivnih tjeskoba, i kako nam upravo zapovijeda da vodimo brigu o našem mentalnom, tjelesnom ali i duševnom stanju.

Bošnjaci.Net | 2022-01-12 16:54:43
Akcija za ljepši Plav
U Plavu na Racini u toku je izgradnja Sebilja, koji je replika sarajevskog sa centra Baščaršije.
“HD Architects” je izradila projekat, radove izvodi DOO "Husko trans", dok će sredstva za izgradnju obezbijediti Islamska zajednica & Kulturni centar Plav-Gusinje iz New Yorka.

Bošnjaci.Net | 2021-07-24 03:56:37
New York: Bošnjački islamski kulturni centar Richmond Hill
Iz raznovrsne žanrovske ponude – od romana kao najfrekventnijeg i najvitalnijeg žanra, preko pjesničkih i pripovjedačkih zbirki, pa sve do dramskih djela – po literarnim i estetskim dometima nameće se više naslova nego što je to predviđeno ovim užim izborom.

Bošnjaci.Net | 2021-06-12 17:08:06
Milion dollara isplaćena kuća sa tri stana pored Ali-pašine džamije u NY, akcija se nastavlja
Aktivisti Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku su krajem septembra obavijestili džematlije da se pored Ali-pašine džamije (adresa 31-31 12th st), prodaje kuća po cijeni od milion dolara i da bi bilo poželjno da je kupe.

B.net | 2020-12-08 03:26:18
Akcija Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku
Ovom prilikom Odbor IZ poziva sve vjerne članove i donatore zajednice, prijatelje i aktiviste, da prema svojim mogućnostima doniraju, u ime Allaha dž.š., kako bi za mjesec dana isplatili objekat.
Za više detalja i informacija o vašim uplatama kao i o objektu koji se kupuje možete nazvati imame i odbornike IZ Plav-Gusinje u New Yorku.

Bošnjaci.Net | 2020-11-16 19:42:27
Obavještenje Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku:
Ovom prilikom Odbor IZ poziva sve vjerne članove i donatore zajednice, prijatelje i aktiviste, da prema svojim mogućnostima doniraju, u ime Allaha dž.š., kako bi za mjesec dana isplatili objekat.
Za više detalja i informacija o vašim uplatama kao i o objektu koji se kupuje možete nazvati imame i odbornike IZ Plav-Gusinje u New Yorku.

Bošnjaci.Net | 2020-10-10 17:15:51
Prema izvještaju koji nam je dostavio blagajnik Ismet Pjetrović, Islamska zajednica i Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku od svojih članova sakupila je $83,661.00 za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Gusinju.

Bošnjaci.Net | 2020-10-05 16:31:15
Obavještenje Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku:
Obavještavamo vas da je na prodaju kuća pored Alipašine džamije u Astoriji, na adresi; 31-31 12th st..
Obzirom da se pojavila zainteresovanost za tim objektom, jer kao što znate Alipašina džamija ima mnoge violations (zakonska namjenska kršenja) i potrebno je da se kupi ova kuća kako bi se na kraju napravila velika džamija u Astoriji sa svim dozvolama.

Bošnjaci.Net | 2020-09-23 16:11:33
U vezi s ubistvom Musića i ranjavanja Lješnjanina do ovog momenta niko nije uhapšen.
Ovo je velika tragedija za porodicu Orla Musića, bratstvo, prijatelje ali i za cijelu bošnjačku komunu u New Yorku i za radoni Plav. Prema riječima onih koji su poznavali rahmetli Sanela, radi se o vrijednom i povučenom mladiću, tako da su svi u šoku i bolu, šta se dogodilo njemu i Elvisu Lješnjaninu.

B.net | 2020-08-07 13:40:37
New York, New Jersey
Generalna preporuka je bila da vjernici sa maskama i sedžadama dođu neposredno prije predviđenog klanjanja namaza, drže distancu, da se ne grle i rukuju. Nakon obavljenog namaza i hutbe da se raziđu, i na taj način sačuvaju druge od sebe, i sebe od drugih.

B.net | 2020-07-31 23:51:21
SAD
Ovih dana smo svjedoci dramatične situacije prouzrokovane naglim širenjem korona virusa u nekim opštinama na području Sandžaka. Posebno teško stanje je u Novom Pazaru i Tutinu, gdje zdravstvenom sistemu u kolapsu. Stoga je potrebno da svi priteknemo u pomoć.

B.net | 2020-07-02 15:56:57
New York - Plav
Islamska zajednica i Kulturni centar Plav-Gusinje u New York na čelu sa predsjednikom odbora Smajljom Srdanovićem pokrenuli su “blic akciju” za prikupljanje sredstava za izmirivanje obaveza pogodbene cijene za plac. U rekordnih par dana sakupljeno je $17,150, time je akcija zaključena. Spisak donatora možete pogledati na službenoj stranici izpgny.com .

B.net | 2020-06-14 16:11:59
Reagovanje Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku na saopštenje reisa Rifata Fejzića
Pohvalno je da poglavar Fejzić nije zaboravio da istakne “da mu je na račun pristigla tek četvrtina novca” od navodnih 50 hiljada dolara. To je, nažalost, suština cijele ove sramne priče prve ahmedije u Crnoj Gori, da mu je malo stiglo novca na račun!? Opet, naša solidarnost i humanost u ovom teškom momentu govori o nama, dok Fejzićevo saopštenje, postupak i arogantnost, govori o njemu!

B.net | 2020-04-21 05:19:52
Saopštenje Odbora Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku
Imajući u vidu opasnost širenja Korona-virusa, te mjere koje su izrekle državne i zdravstvene institucije u cijelom svijetu, time i u gradovima Sandžaka, dakako u državama Crnoj Gori, Srbiji, te Bosni i Hercegovini i Kosovu. Nametanje izolacije i policijskog sata, posebno je teško za socijalno ugrožene porodice i pojedince, Odbor Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku pokrenuo je akciju prikupljanja novčanih sredstava...

B.net | 2020-04-14 04:02:08
Obavijest Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku
Iz navedenih razloga, odgovorno vodeći računa o zdravstvenom stanju svakog pojedinca – člana zajednice, privremeno se obustavlja rad mektebske nastave, do daljnjeg se obustavljaju svi skupovi, namazi u džematu i planirane svečanosti povodom vjerskih blagdana, kao i drugi skupovi vjerskog i kulturnog karaktera.

B.net | 2020-03-20 21:08:29
Prije ovog razgovora, u povodu Dana nezavisnosti BiH, upriličena je tribina na kojoj su govorili, nosilac “Zlatnog ljiljana” Ahmet Sejdić, komandant Prve slavne višegradske brigade Armije RBiH i Azem Dervišević Zenga, jedan od sarajevskih branitelja.

Bošnjaci.Net | 2020-03-11 17:38:47
U ovoj večeri jedinstva ummeta otvorila su se srca Bošnjaka, redalo se nokoliko pojedinačnih uplata od po $10,000 koliko košta jedan kontejner hrane. Zatim su se više njih udruživali… I tako su se radale cifre ka manjim uplatama. Ujedno su uplaćivane donacije za kopanje bunara za vodu. Jer uz prehambene proizvode i voda je ključni problem u ovom zemlji. Kako je večer odmicalo donacije su se redale, tako su za djecu Somalije donirali 113,000 dollara.

Bošnjaci.Net | 2020-02-29 20:06:03
Izvještajna skupština
Dr. Plojović je posebno istako na postignute rezultate IZ Plav-Gusinje, vakufe koji posjeduje, te pohvalio ogroman rad, zalaganje, trud i sredstva koja su odvojili da bi u ime Gospodara svjetova sve sagradili za napredak svojeg potomstva i budućih generacija. On je posebno istako da se sačuvaju porodice, naša djeca, omladina i bošnjačko jedinstvo.

Bošnjaci.Net | 2020-02-02 15:28:07
Održana manifestacija „Bošnjački muhabeti & Besjedom kroz Sandžak“ na kojoj su učestvovali dr. Rešad Plojović, književnica Šefka Begović - Ličina i umjetnica Nizara Šabović
Spas je u jedinstvu i zajednici svih muslimana a posebno onih koji potiču s Balkana ili tamo žive. Bošnjaci, Albanci i drugi muslimani, to je sve isto. Islamski centri su srce muslimana, kao što srce u organizmu pumpa krv, tako su islamski centri srca koja ne samo da obezbjeđuju opstanak vjere i kulture, nego i omogućavaju njihovo širenje.

Bošnjaci.Net | 2020-01-26 20:04:40
Bošnjački islamski kulturni centar Richmond Hill
Bošnjački islamski kulturni centar Richmond Hill – New York
Subota, 25. januar 2020., početak u 10 am
Organizatori: Sandžački džemati New Yorka i New Jerseya

B.net | 2020-01-17 13:13:04
Bošnjački islamski kulturni centar Richmond Hill
Autor knjige Rasim Medunjanin je izrazio svima zahvalnost organizatoru promocije i gostima koji su izdvojili svoje vrijeme da prisustvuju promociji, zatim saradnicima koji su mu davali podstrek u pisanju knjige. U nastavku je govorio o stvaralačkom radu i šta ga je potaklo da napiše knjigu.

Bošnjaci.Net | 2020-01-11 23:27:57
Bošnjački islamski kulturni centar na Richmond Hillu
U nastupajućoj 2020. godini Islamska zajednica & Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku, u petak večer, 03. januara, u prepunom Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu, priredila je Veče duhovnosti i promociju zbirke "Plavsko-gusinjske usmene lirske pjesme". Specijalni gosti večeri su bili, autorica pomenute zbirke Senada Đešević, profesorica bosanskog jezika u Srednjoškolskom centru “Bećo Bašić” u Plavu, Damir Gutić, direktor Uprave voda i predsjednik OO BS u Plavu i poznati izvođač ilahija i kasida Hamza Škrijelja iz Novog Pazara.

Bošnjaci.Net | 2020-01-04 15:30:50
Iz naše komune
S obzirom da je bilo porodično veče, u obraćanjima su naglasili da su najčešći problemi sa kojima se susreću članovi porodica u New Yorku, odnosno čemu se mladi najviše izloženi. Istakli su da su često u pitanju razne vrste droga, te razna opojna sredstva što osobe čini ovisnim.

B.net | 2019-12-15 12:39:07
Obavještenje Isalamske zajednice i Kulturnog centar Plav-Gusinje u New Yorku
Ova činjenica je razjašnjena samom činjenicom da grupa tužioca Odbora IZ nije dostavila kopiju takvog “navodnog” sudskog naloga. Ono što je ta grupa tužioca objavili bilo je samo pismo, email korespodencija, od njihovog advokata koji je iznio prijedlog nagodbe. Ovo pismo nije sudski nalog.

B.net | 2019-04-02 16:03:01
Akcija u toku
Kako saznajemo akcija se vodi na zahtjev Odbora Islamske zajednice u Gusinju, čime se Odbor Islamske zajednice & Kulturnog centra u New Yorku obavezao da će sa članovima zajednice financijski podržati akciju za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Gusinju.

Bošnjaci.Net | 2019-02-02 18:08:29
Islamska zajednica & Kulturni centar u New Yorku
Akcija je u toku, svi oni koji žele podržati ovaj izuzetno važan projekat za Općinu Gusinje, obratite se članovima Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku koji su vam svakodnevno na raslolaganju u vakufu IZ: Ali-pašina džamija u Astorji, Bošnjački islamski kulturni centar Richmond Hill i Islamski centar Monticello.

B.net | 2019-01-25 19:00:08
Bošnjački islamski kulturni centar - Richmond Hill
Zatim trinaestogodišnji dječak hafiz Abdullah Radonćić koji je svoju titulu hafiza stekao u 12. godini, naravno i imami naše zajednice imam Islamskog centra u Monticello hafiz Mohammed Motawee i domaćina večeri hafiza Haka ef. Omeragića, glavni imam Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku.

Bošnjaci.Net | 2019-01-19 14:31:42
Bošnjački islamski kulturni centar Richmond Hill
U programu ove prekrasne večeri u prepunom centru učestvovali su qari Fatih Seferagić, koji je najavljen kao specijalni gost, Hasan Shibly, izvršni direktor CAIR Florida, hafiz Muhammed ef. Metawee, imam IC Monticello, trinaestogodišnji hafiz Abdullah Radončić, te u svojstvu domaćina hafiz Hako ef. Omeragić, gl. imam.

Bošnjaci.Net | 2018-12-29 18:09:32
Na kraju kalendarske 2018. godine, u petak, 28. decembra, sa početkom u 7:00pm, u Bosnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill, bit će održano večer Kur’ana u kojem će učestvovati Qari Fatih Seferagić, Hassan Shibly, advokat za građanska prava i glavni izvršni direktor CAIR-FL i domaćin hafiz Hako Omeragić, gl. Imam Islamske zajednice Plav – Gusinje u New Yorku.
Ovo večer, po riječima organizatora, imama i odbora osmišljeno je da bude večer Kur’ana, druženje porodica i posebno omladine.

B.net | 2018-12-17 19:11:18
Lebejke Allahume Lebejk, Lebejke Allah...
Kao što je poznato, temeljne dužnosti i obaveze svakog vjernika - pripadnika islama su vjerovanje u jednog Boga dž.š. - Kelim i šehadet, klanjanje pet vakata salata, postiti mjesec ramazana, davati zekat, te obaviti hadždž, tj. zijaretiti mubarek mjesta Mekku i Medinu, što je u biti jeste kompletiranje jedne osobe, vjernika / vjernice.

B.net | 2018-08-04 19:15:06
Izabran Odbor Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku
Do početka rada Izborne skupštine, bila je primjetna bratska i srdačna atmosfera i vidjelo se da će sve proteći dostojanstveno u najboljem redu. Ljudi su prilazili jedni drugima, rukovali se, selamili i grlili, iskazivali srdačnost što su se opet vidjeli, isticali koliko im je stalo da jedinstva ali i napretka Islamske zajednice.

Bošnjaci.Net | 2018-01-14 20:10:32
Džematlijka Edita Shaqiri Srdanović članovima Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku i onima koji je podrivaju u pismu poručila
Jedno znam, da nas vjernice i vjernike, koji iskreno radimo svih ovih godina za Islamsku zajednicu Plav-Gusinje u New Yorku, ne žaleći imetak i vrijeme na putu u ime Allaha dž.š., da nas niko neće odvratiti od islama, niti od dobra činiti drugome, i neće nas uspjeti dijeliti i razdvajiti na bilo kakve lokalne torove.

B.net | 2018-01-11 15:28:48
Islamska zajednica i Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku: Obavještenje džematlijama
Želimo još naglasiti i podvući, da je ova grupa razbijača Zajednice, izgubila sudski spor u kojem su tužili i pokrenuli protiv svih članova Odbora IZ i KC Plav-Gusinje u NY, nadajući se da će sudija nasjesti na njihove prevere i podvale. Časni sudija je jasno uvidio o čemu se radi i odbacio njihovu sramnu tužbu! Tako je Sud u NY-u odbio njihov pokušaj, i to dva puta, kao neosnovan proces, samim tim potvrdio legitimitet Izborne skupštine i legalnost postojećeg Odbora IZ i KC Plav-Gusinje u NY.

B.net | 2017-12-27 15:52:32
OBAVJEŠTENJE ISLAMSKE ZAJEDNICE I KULTURNOG CENTRA PLAV-GUSINJE U NEW YORKU
Pravo učešća na Skupštini i izborima će imati svaki član koji je na vrijeme uplatio članarine u zadnje tri godine. Ukoliko ne dobijete pozivnicu, a platili ste sve članarine na vrijeme, pozovite ili posjetite office Islamske zajednice.

B.net | 2017-12-21 13:30:28
Islamska zajednica i Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku
O rođenju, životu i poslanstvu Muhammeda s.a.v.s., kao i veoma važnoj historijskoj ličnosti govorili su imami: IZ Plav-Gusinje hafiz Hako ef. Omeragić, Islamskog centra u Bronxu Nedžad ef. Avdović, Islamskog centra u Monticello hafiz Mohamed ef. Metawee, kao i Nermin ef. Huseinović.

B.net | 2017-12-09 18:19:38
Protestno pismo bošnjačke dijaspore iz New Yorka i New Jerseya, rodom iz Plava i Gusinja, Vladi CG, rukovodstvu Opštine Plav, te političkim strankama, društvenim faktorima; na znanje IZ u BiH, CG, Sandžaku i NVO
Dižemo glas protiv diskriminacije! Dižemo glas za spas Plava, zaštitu rijeka, jezera, sela, grada, riba, biljnog i životinjskog svijeta, ali prije svega ljudskog faktora kojem se na ovakav način uzima pravo na život i da nastave da žive na svojoj zemlji. Ovaj kraj, iako bogat pitkom i drugim vodama, u ljetnjom periodu vlada nestašica vode, zato prije planiranja izgradnji mHE, vaš ključni projekt treba biti izgradnja moderne vodovodne strukture, - mreže za sva domaćinstva sada i buduće generacije.

Bošnjaci.Net | 2017-09-26 02:32:23
Predsjednik Mešihata Islamske zajednice održao hutbu u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu
Po prvi put sam u ovom Bošnjačkom islamskom kulturnom centru; dok sam putovao, pripremao sam šta da vam pametno kažem. I sve što sam pripremao i pisao da vam kažem, kada sam vidio ovu džamiju i centar, sve je otišlo u stranu. Allah vas nagradio, Allah vas sačuvao, Allah vam ukabulio!, – naglasio je muftija dr. Dudić, ne krijući radost i zadovoljstvo vidjevši ljepotu objekta Bošnjačkog islamskog kulturnog centra, koji su sagradili Bošnjaci daleko od svojeg zavičaja, domovine Bosne i Sandžaka.

Esad Krcić | 2017-09-15 22:04:39
Bošnjačka dijaspora u New Yorku
U Monticello organizatori su isplanirali zabave za sve uzraste, kako da im cijeli dan protekne na najbolji način, da pamte i da se još masovnije odazovu na neki naredni piknik. Najmlađi su uživali u skakanjima na „air trampoline. Dok su stariji imali priliku po prvi igrati boće. S obzirom da se prvi put igra među nama, koristili su travnati teren za boćanje. Za omladinu su bili organizirani turniri u malom nogometu, košarci i stolnom tonisu. Bila je milina gledati našu mladost kako se sportski nadmeću na terenu za košarku i malom nogometu.

Bošnjaci.Net | 2017-09-11 02:01:06
SAD
Uz uobčajni bajramski vjerski program i hutbe koji su pripremili imami pomentim džamijama /centrima izdvojit ćemo da je u svim zajednicama potpisivano pismo protiv izgradnji Mini Hidroelektrana na rijekama i rječicama na području Plava i moguće Gusinja. Pismo će narednih dana biti predato zvaničnicima Vlade Crne Gore, Opštine Plav i drugim relevantnim faktorima u toj državi.

B.net | 2017-09-01 22:59:49
Bošnjaci i bajramovanje u SAD
Na ispraćaj najdražeg musafira Ramazan i šerifa i dočeka bajrama, pohrlile su bajramlije u posebnim svečarskim odijelima čuvana baš za ovu priliku. Daleko od domovine i zavičaja okupili su se Bošnjaci rodom iz Plava i Gusinja, kao i drugih gradova našeg Sandžaka, Bosne i Kosova, dakako bilo je i muslimana iz drugih istočnih zemalja. Ali i ovog sabahli dana, ako u toku mjeseca Ramazana, bili su jedni uz druge, nanizani kao u tespih koji je na postekiji prebiran prstićima naših mudrih nena i djedova.

Bošnjaci.Net | 2017-06-25 21:01:47

B.net | 2017-05-31 17:32:31
Šerijatsko vjenčanje u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu
Nurli lica mladenaca, Aide i Jasmina, reflektirala su se na njihove roditelje koji nisu mogli sakriti svoju neizmjernu radost.
Imam hafiz Hako ef. Omeragić je upoznao mladence o dužnostima i obavezama, što je ključna osnova za sklapanje islamskog braka, što su prihvatili i potpisali.
Ovaj lijep čin su zaokružili sa mehrom koji su međusobno dogovorili sa svojim roditeljima, obavljanje pete islamske dužnosti - hadž.

Bošnjaci.Net | 2017-05-21 15:29:04
Bošnjački islamski kulturni centar Richmond Hill: Foto-video reportaža
Bajramsku hutbu je održao imam hafiz Hako ef. Omeragić, koji je iznio niz važnih nasihata za sve prisutne kao i za njihove porodice, kako se odnositi prema Stvoritelju, zajednici, vakufu, porodici, pojedincu i obrnuto. On je također predvodio bajramski namaz, nakon čega je proučena dova, kada je uslijedilo međusobno čestitanje.

B.net | 2016-09-12 18:39:52
Sandžak
U četvrtak, 18. augusta 2016., delegacija IZ Plav-Gusinje je posjetila Mešihat IZ u Srbiji i Sandžačko muftijstvo. Delegaciju je primio predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, dok su delegaciju predvodili predsjednik Odbora h. Smajle Srdanović i blagajnik Ismet Pjetrović, u delegaciji su bili i članovi zajednice iz New Yorka.

B.net | 2016-08-20 18:14:13
U BiH, Sandžaku i bošnjačkoj dijaspori obilježena noć Lejletul-Mi'radž
Program svečanosti je predvodio hafiz Hako ef. Omeragić, gl. imam ove zajednice.
Hafiz Omeragić je vazio kolika je važnost Lejletul-Mi'radža za muslimane. Ovo je noć o kojoj govore i Kur'an i Hadis, naglasio je. On je posebno istakao da je Lejletul-Mi'radž, noć koja predstavlja putovanja poslanika Muhammeda a.s. od Mekke do svetog hrama Al-Aksa u Jeruzalemu, te njegovog uzvišenog putovanja, uzdizanja ka nebeskim sferama.

Bošnjaci.Net | 2016-05-04 20:37:45
Sjedinjene američke države
Prisutni su u jednoj prijateljskoj atmosferi nenametljivo iznijeli određena svoja zapažanja o položaju Bošnjaka u CG, te životu i radu bošnjačkih emigranata u ovoj prijateljskoj zemlji. S obzirom da je ovo prvi neformalni sastanak, dogovoreno je da se u narednom periodu upriliči radni sastanak predstavnika bošnjačkih institucija i doplomata CG na kojem bi se tražili odgovori na određena pitanja, kako ih riješiti u jednom sinhronizovanom radu na relaciji emigracija, te Vlade, MIP-a i diplomatska predstavništva u SAD.

B.net | 2016-04-07 19:01:37
Jest gospodo, od uvijek se znalo ko kosi a ko vodu nosi, pa kad je tako da obavijestim one koji su neobaviješteni, da većina onih koji su osnovali IZ P-G u New Yorku, a koja je stvarana u najtežem vaktu po naš narod, a to je kad je kaur krenuo da nas u genocidu uništi, da nestanemo sa lica zemlje. Nas nekoliko stali smo rame uz rame i dali sve od sebe da imamo ono što sad imamo, zbog toka nikada i nikome nećemo dozvolit nikom da to uništi, podijeli, prigrabi. I posebno, kikad nećemo dozvoliti bilo kome da nas podijeli i razjedini! Ipak živimo u ovoj demokratskoj zemlji u kojoj važi slovo zakona. U kontaktu sam sa većinom onih koji stvoriše ovu zajednicu, pa prema onome što se od njih čuje, spremni su stati na put svim izdajnicima, sektašima, intrigašima i svakom ko bi da nas razjedini ili podijeli zajednicu po gusinjsko-plavskom šavu, a tužba koju su podnijeli samo je bila maska. Dodatno nas vrijeđa, da se “blagajnik” u poznim godinama našao u istom košu sa onima kojima je zajednica samo bila izvor prihoda i ličnog interesa. Kao zreli i čestiti ljudi i džematlije znamo da starost i godine ponekad vode čovjeka da oprlja sve ono dobro što je radio za svoju zajednicu i bude iskorišten od izdajnika. Zato, kao jedan od osnivača poručujem, da čuva svoj obraz ali i cijelu zajednicu! Snosit će posebnu odgovornost!

Avdo Metjahić | 2016-04-03 20:33:18
Konferencija „Rukovanje za mir, ljubav i jedinstvo“
Mohamed Hack, osnivač i predsjednik Međuvjerskog vijeća za razvoj zajednice u više navrata je apelirao na prisutne, različitih vjerskih ubjeđenja, da se uključe u rad ovog vijeća kako bi zajedničkim radom osigurali svima u zajednici mirniji i bolji život.

Bošnjaci.Net | 2015-12-17 21:54:27
Zajednica njega hljebom a on Zajedncu tužbom!
Uz jako neprijatno i veliko iznenađenje, i uz svu zabrinutost iznosimo vam dio pisma u kojem je pokrenut sudski postupak protiv Odbora Islamske zajednice u New York-u, čime je i sama Islamska Zajednica i Kulturni Centar Plav-Gusinje u New Yorku zavedena u datoteku Vrhovnog Suda u Queens-u, što može da ima veoma negativne posledice po samu zajednicu i njen Džemat.

2015-12-01 21:29:46
Vođen je dijalog oko načina glasanja tako da su delegati davali prijedloge da se na najfunkcionalniji nači sprovede izbvor novih članova koji će činiti Odbor IZ. Radno predsjedništvo na čelu sa Muzaferom Radončićem vodili su računa da na glasanje idu samo prijedlozi koji se ne kose sa Statutom IZ, na šta je u više navrata sa diskusijama podsjećao i delegat Zaim Dervišević.

Bošnjaci.Net | 2015-10-25 07:35:09
New York
Program je sa učenjem ašare otvorio hafiz Hako ef. Omeragić, gl. imam, dok se koordinator za radove na centru h. Smajle Srdanović zahvalio roditeljima koji su doveli svoju djecu da nam uljepašaju ramazanski bajram. On je posebno pozvao sve roditelje da sa svojom djecom dolaze što češće u centar i koriste sve segmente organiziranja ovog krasnog višenamjenskog objekta.

B.net | 2015-07-20 02:37:27
Večer islamske duhovne muzike u Bošnjačkom islamskom centru na Richmond Hillu
Onda dolazi momenat kada nastupa Grupa Aa’shiq al Rasul što u prijevodu znači ljubitelji Poslanika. Grupa je osnovana 1998., kako bi pjesmom i javnim izvođenjem duhovne muzike izrazili svoju ljubav prema Allahu dž.š., Njegovom stvaranju i najviše od svega ljubavi prema poslaniku Muhammedu s.a.w.s.
Grupa Aa’shiq al Rasul sa izvođenjem ilahija i kasida, želi slaviti Boga kroz ljepote, tolerancije i sklada prema svemu - kao što bi trebao biti.

Bošnjaci.Net | 2015-02-21 22:47:32
Završni radovi u Centru na Richmond Hillu u New Yorku
„Jedva čekam da se Bošnjački centar završi, da se okupimo sa djecom, da čujemo u njemu graju i smijeh naših mališana, baš kao nekada u našim mahalama u Bosni i Sandžaku. Živim za taj dan“ – rekao je h. Zijo Suljić, koji je jedan u nizu bošnjačkih biznismena koji je sa radnicima svoje građevinske firme odradio značajne poslove u Centru.

B.net | 2014-12-13 23:21:50
Plav - Rožaje - New York
Bošnjaci.Net sazanju da je sastanak protekao u bratskoj atmosferi i konstruktivnom razgovoru. Srdanović je u ime nekoliko bošnjačkih organizacija iz New Yorka koje su ga zadužile podržao sve projekte i napore koje aktivisti BKZ-a u CG vode na planu afirmacije kulture Bošnjaka Sandžaka i CG, u šta posebno spadaju i aktivnosti širenja mreže Škole Kur'ana Časnog.

B.net | 2014-11-04 12:04:55
Islamska zajednica i Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku
Predsjednik Kolenović je zaključio riječima: - Cjelokupan odbor je preuzeo veliki emanet, posebno da se završe radovi na centru i da se što prije stavi u funkciju našoj zajednici. Svjedoci smo da su radovi pri kraju i da je sve rađeno kvalitetno. Nismo žalili vrijeme a ni novac koji smo minimalno trošili iz budžeta naše zajednice, ali više o tome će vam dati informacija glavni koordinator za radove na centru h. Smajle Srdanović.

Bošnjaci.Net | 2014-10-26 20:34:48
Obavijest Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku
Skupštini će moci prisustvovati smo oni članovi koji su uredno izmirili svoje članske obaveze prema Islamskoj zajednici u zadnje 3 godine (2011, 2012 i 2013 godinu). Oni koji nisu uplatili članarine za navedene godine a žele prisustvovati Skupštini Islamske zajednice mogu članarine za navedene godine uplatiti u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji do 22.oktobra 2014. godine.

2014-10-15 18:36:33
Obavještenje Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku
Muhammed a.s. je Bajram namaz klanjao van džamije na Musali i zbog tog razloga i mogućnosti zajedničkog klanjanja Bajram namaza u jednoj grupi, Odbor Islamske zajednice je donio odluku da se Bajram namaz klanja u novom Islamskom centru u Richmond Hillu.
Klanjanje Bajram je sunnet dok je jedinstvo džemata farz, zato mi pozivamo sve džematlije na jedinstvo i slogu, jer samo zajedno možemo uspjeti u misiji očuvanja našeg islamskog, kulturnog i nacionalnog identiteta.

2014-10-03 00:29:48
Islamska zajednica Plav-Gusinje u New Yorku poziva roditelje da upišu djecu za mektebsku nastavu 2014 / 2015.
Džamijski ambijent, druženje u džamiji i znanje koje steknu u mektebu ostavlja neisbrisiv trag na djeci koja i kad krenu stopama lošeg društva brzo se povrate.
Zato pozivamo roditelje da svoju djecu dovedu u džamiju na vjersku pouku koja će se i ove godine održavati u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji.
Vjerska pouka će početi u subotu, 6.septembra 2014. godine, a odvijat će se u dvije grupe, jedna od 1-3 pm a druga od 3-5 pm.

2014-09-03 17:00:14
HUMANOST: Pomoć za žrtve poplava i klizišta u Bosni i Hercegovini
Islamska zajednica i Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku je Rijasetu u Bosni i Hercegovini na podračun za pomoć najugroženijim porodicama pogođenim vremenskim nepogodama u Bosni i Hercegovini uplatila 64,000.00 americkih dolara. Preostale donacije, kao i one koje će se prikupiti bit će naknadno uplaćene na isti račun. Posebno se mora istaći da je plavsko-gusinjski narod i ovaj put izašao u susret svojoj braći i sestrama u Bosni i Hercegovini u njihovoj teškoj situaciji i svojim donacijama koliko je mogao olakšao njihovo stanje.

B.net | 2014-06-19 15:16:29
Za Bošnjake sradale od poplava i klizišta u BiH
Moramo da istaknemo da članovi ove zajednice uskoče uvijek prvi tamo gdje je pomoć napotrebnija. Tako je bilo u periodu srpsko-crnogorske i hrvatske agresije na RBiH i genocida nad Bošnjacima (1992-1995), plavsko-gusinjska zajednica u New Yorku dala nemjerljiv doprinos, kako u humanitarnim akcijama za pomoć našem narodu tako i organiziranje demonstracija kako bi se u ovoj zemlji čuo glas istine o stradanju u Bosni. Isto tako kada je bio rat na Kosovu, Palestini...

Esad Krcić | 2014-05-29 20:49:51
Sarajevo - New York
Ovaj iznos je prikupljen u hitnoj akciji prikupljanja pomoći koje su organizirale navedene bošnjačke institucije u New Yorku. Izražavajući duboko žaljenje za izgubljenim životima, bošnjačke institucije iz New Yorka ističu da će raditi na formiranju Kriznog operativnog štaba koji će se isključivo baviti prikupljanjem sredstava i drugih životnih potrepština za stradale.

MINA | 2014-05-20 13:41:08
Blic akcija bošnjačkih organizacija u New Yorku
U povodu katastrofalnih elementarnih nepogoda koje su zahvatile našu domovinu BiH, usljed čega su više osoba izgubili život, dok je od poplava ugroženo na hiljade ljudskih života, a njihove kuće i druga porodična imovina nestaje u klizištima i odronima, Odbor IZ Plav-Gusinje u New Yorku, Odbor IC Monticello, njujorški Odbor za očuvanje sjećanja na žrtve genocida u Plavu i Gusinju 1912/13 i 1919. i redakcija Bošnjaci.Net izražavajući duboko žaljenje za izgubljenim životima a u cilju ljudske humanosti i solidarnosti, u blic akciji za Bošnjake sa ugroženih područja sakupili su 10,000 dollara.

Bošnjaci.Net | 2014-05-18 14:17:27
Generacija za generacijom su stradale, bošnjački domovinski prostor je uništavan i sužavan... i sve je baš tako, od Cazinske do Plavsko-gusinjske Krajine... Ipak, nove generacije svjestne stradanja svojih predaka, žive, rade i djeluju drugačije.... Tako je i ratna generacija muhadžira iz 90-tih, i prije toga, koji su se naselili u ovom velegradu, koji podižu svoje džamije, svoje centre, svoje vjerske, nacionalne obrazovne i kulturne institucije. Tako u jednom njujorškom predgrađu iz zidina nekadašnje John Baptist crkve izrasta prekrasna džamija, moderan bošnjački, islamski, kulturni, edukativni i sportski centar.

B.net | 2014-05-06 03:38:21
Članovi njujorške Islamske zajednice Plav-Gusinje rade punom parom na završnim radovima
Iz Građevinskog odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje iz New Yorka nam javljaju da se na Bošnjačkom islamskom centru u Ruchmond hillu radi punom parom. Članovi ove bošnjačke zajednice pored radnih obaveza koriste svoje slobodne vikend dane kako bi pomogli u završnim radovima renoviranja ovog objekta koji je nekada bio Baptistička crkva, adaptirajući ga svojim radnim rukama u moderan Bošnjački islamski centar.

B.net | 2014-03-30 13:43:07
Sastanak novoizabranog Odbora Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku
Povod sastanka je bio izbor novog rukovodstva, kao i dogovori oko budućeg rada i djelovanja.
Za predsjednika Odbora Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku jednoglasno je izabran hadži Ago Kolenović, za potpredsjednika dr. Mersim Ziljkić, dok je hadži Smajle Srdanović zadužen za kontakt sa javnošću, pozicija sekretara odbora povjerana je Ismetu Pjetroviću, a mutavelije Kemalu Hotu, dok je uz dogogodišnjeg blagajnika Hasu Deljanina za pomoćnika imenovan Izet Dervišević.

B.net | 2013-06-07 16:58:20
Nastavak Izborne skupštine Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku
Pred ovim novoizabranim članovima su velike obaveze i izazovi. Vraćanje povjerenja u međuljudskim odnosima treba biti jedan od ključnih prioriteta njihovog zajedničkog rada i djelovanja, kao i završetak radova na Bošnjačkom centru na Richmnond hillu... Naravno oni će trebati pomoć i podršku svih članova zajednice čije srce kuca za islamom, bošnjaštvom, zavičajem Plavom i Gusinjem, domovinom Bosnom i Sandžakom.

Bošnjaci.Net | 2013-06-02 19:56:11
New York
Dapače smatramo neophodnim da se jednim razumnim tonom o svemu raspravlja i riješe sve nedoumice, time uklone sve sumnje među ljudima kako bi zajednica išla naprijed.
Kako je rečeno na Skupštini, članovi Odbora IZ & KC Plav-Gusinje koji su izabrani prije dvije godine, skoro od samog početka rada imali su međusobne probleme, koje nažalost nisu mogli niti riješiti i ni prevazići.

Esad Krcić | 2013-01-21 03:27:54
Povodom boravka sandžake delegacije u New Yorku i osnivanja Incijativnog odbora BKZ i otvaranja Predstavništva Sandžaka
Osjećao se je pozitivan osmjeh na licima ljudi koji sa zadovoljstvom očekuju da ih neko informiše u detalje, o životu naših ljudi na tim prostorima, što je dr. Dudić uspio.
Prisutnim se obratio i presjednik Izvršnog vijeća Sandžaka Sead Šaćirović, koji je ponovio jasano i glasano, da Bošnjaci moraju stati zbijeni u jednom safu, jedinstveni, što će im omogućiti bolje sutra.

Avdo Metjahić | 2012-01-10 22:01:06
Pokretanjem inicijative za osnivanje Bošnjačke kulturne zajednice u New Yorku
U višednevnoj posjeti New Yorku boravi tročlana sandžačka delegacija u sastavu: dr. Mevlud Dudić, rektor IUNP ujedno i vođa delegacije, Jahja Fehratović, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) i Sead Šaćirović, predsjednik Narodnog vijeća Sandžaka (NVS). U sklopu svih aktivnosti koje su imali protekih dana, prisustvovali su formiranju Incijativnog odbora Bošnjačke kulturne zajednice u SAD i svečanom potpisivanju otvaranja Predstavništva Sandžaka sa sjedištem u New Yorku

Bošnjaci.Net | 2012-01-08 18:47:53
New York: Potpisan ugovor o otvaranju Predstavništva Sandžaka u Sjedinjenim Američkim Dražavama
Incijativni odbor za osnivanje BKZ-a u Americi ima zadatak da pripremi Izbornu skupštinu BKZ-a i izvrši pravno-formalne pripremu za registriranje BKZ-a kod nadležnih organa.
Istog dana potpisan je ugovor između predsjednika Izvršnog vijeća Sandžaka Seada Šaćirovića i predsjednika Inicijativnog odbora za osnivanje BKZ-a u Americi Ismeta Pjetrovića o otvaranju Predstavništva Sandžaka u Americi.

B.net | 2012-01-07 21:48:26
Islamska zajednica & Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku vas pooziva na

2011-11-14 13:01:26
Genocid je uradio „neko“, a ko je ne znamo. Tako za sve zločine počinjene u Crnoj Gori i neposrednom okruženju sasvim sigurno znamo da je uradio „neko“, na pitanje ko? Odgovor: „Neko“! Žrtve su uglavnom Bošnjaci, zločinci „neko“ stradalnici i opljačkani do gole kože svi. Plav, Gusinje, Šahovići, Bukovica..., zbog nekažnjivosti zločinaca i nalogodavaca nameću samo jedno pitanje. Ko je sljedeći na redu?

Ibrahim Čikić | 2011-10-05 13:50:37
Saopćenje za javnost Islamskog centra Monticello – New York povodom osnivanja i sakupljanja novčanih sredstava za tzv. Crnogorsku kuću u New Yorku
S obzirom da su crnogorski mediji objavili informacije sa naglaskom, da će Plavljani i Gusinjani koji žive u ovom gradu finansirati izgradnju spomenute kuće, želimo demantovati te medije, ali i pojedince, koji daju iskrivljenu sliku o cjelokupnoj bošnjačkoj i albanskoj dijaspori (...)
Odbor Islamskog centra posebno osuđuje prisustvo i istup predsjednika Bošnjačke stranke Rafeta Husovića, sa čime je pokazao da mu je radi vlastite pozicije preča takozvana Crnogorska kuća od Bošnjačkog centra koji je u poodmakloj fazi renoviranja, stoji u saopćenju Odbora ICMNY.

2011-10-05 12:47:56
Ovi izdajnici svojeg naroda i podrepne muhe Mila Đukana zaboravili su kako je njihov vatan okupiran, te šta se sve dešavalo prilikom okupacije, do današnjih dana.
Poslije okupacije našeg vatana mnogi se gube po svijetu da im se traga ni glasa ne zna. Samo iz Gusinja je 1912.godine, za jedan dan odselilo 130 familija, za koje ne znamo gdje su i da li su ikad svi stigli tamo gdje su krenuli da spase život sebi i svojim najmilijim.

Avdo Metjahić | 2011-10-02 09:34:14
Ne u ime nas …
Inicijativa ostvarivanja plana tzv. Crnogorske kuće dolazi u vrijeme kada se navršava 100 godina od genocida i nasilnog masovnog pokrštavanja u plavsko-gusinjskom kraju (1912-13. godine), što jasno govori da je zasnovana na političkoj motivaciji komunističkog kadra DPS, s jedne strane zastrašivanja javnog obilježavanja, ali i pocrnogorčavanja Bošnjaka, što u biti jeste nastavak višestoljetne crnogorske genocidne politike, koji se dobrim dijelom reflektirao i popisnim malverzacijama. S druge strane, javnosti žele prikazati kako će se Bošnjaci ljepše osjećati u (tuđoj) crnogorskoj, nego u (svojoj) bošnjačkoj kući. Što je krajnje tendenciozno pitanje koje naveliko razmatra i osuđuje bošnjačka dijasporalna zajednica u New Yorku i šire.

Esad Krcić | 2011-09-22 15:00:37
Zapis iz arhive Bošnjaci.Net o velikom crnogorskom zločinu – Nasilno pokrštavanje Bošnjaka 1913.
Početak velikih i nečuvenih, do tada nemilih događaja, nad narodom Plavsko-gusinjske doline, dogodio se taj monstruozni zločin na mjestu zvana Racina, u sadašnjem centru Plava, dana 5. marta 1913. godine (gdje se nekada nalazili veliki muslimanski mezarluci “Racina” , gdje je poslije rata niklo niz stambenih zgrada i dvije velike škole osnovna i gimnazija, koje su podignute na jamama, gdje su bačeni, mučeni i strijeljani plavski taoci).

Prof. Ramo Markišić | 2011-09-21 15:43:45
U povodu 99-to godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskom kraju
Na dan strijeljanja 11 Plavljana – 5. marta 1913. godine, prijavili su se za prelazak u pravoslavnu vjeru 108 osoba, od kojih 94 islamske i 14 katoličke vjere. Istog dana strijeljane su još dvije grupe od po osam građana. Za jednu se grupu ističe da su bili „zlikovci“, a za drugu „zbog prikupljanja oružja i jatakovanja sa kačacima“, uz napomenu da je strijeljanje izvršeno „na osnovu presude nadležnog vijnog suda“. Dan ranije je javljeno da je 15 osoba muslimanske vjere prešlo u pravoslavnu.

Mehmed Meša Delić | 2011-09-21 15:28:44
Čovjek – kako to gordo zvuči. (M. Gorki)
Nego sami stihovi govore sve, pa i osjećanja naših sugrađana pravoslavaca u Crnoj Gori, kako u opštini Plav, pa i dalje. Jer, koliko god da su moji sunarodnici probali da budi prijatelji svojih komšija i sugrađana pravoslavaca, nikad im do kraja nije uspjelo da dobiju povjerenje onih koji sebe nazivaju po potrebi, čas Srbima a čas Crnogorcima.

Avdo Metjahić | 2011-09-17 19:42:34
New York upstate: U znaku mubarek bajrama
Nakon što je dobijena dozvola od gradonačlnika Gordon Jenkinsa, koji je rekao da je potpuno uredu u vremenu bajramskih dana postaviti svoj simbol, odnosno mjesec i zvijezdu, kako bi mještani ovog grada bili upoznati da pripadnici islama obilježavaju svoje mubarek dane. Aida je zamolila Izeta Šabovića, vlasnika građevinske firme da uradi znak, koji je to i učinio, tako da su skupa sa h. Ibrom Makovićem...

Bošnjaci.Net | 2011-09-01 12:44:08
Richmond Hill (NY): Islamska zajednica & Kulturni centar organizirab Piknik

2011-06-14 21:03:44
Obavještavamo džematlije i članove o aktivnostima u Islamskoj zajednici Plav-Gusinje.

B.net | 2011-04-14 12:50:22
Saopćenje za javnost Odbora Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku
Samim ishodom izjašnjavanja članova putem tajnog glasanja verifikovana je odluka odbora IZ-e o prestanku radnog odnosa imama Bajram ef. Mulića u Islamskoj zajednici i Kulturnom centru Plav-Gusinje u New Yorku.

Odbor Islamske zajednice obavještava svoje članove da će učiniti sve što je moguće kako bi se prevazišli nastali problemi i obezbijedilo normalano funkcionisanje i rad u Islamskoj zajednici i Kulturnom centru Plav-Gusinje u New Yorku.

2011-02-16 14:28:08
New York: U subotu večer održana Izvještajna skupština Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje
Nakon više od jednog sata glasanja i prebrojavanja, u čemu su uključeni još tri čovjeka, predsjednik Komisije Purišić je pročitao rezultat glasanja: 74 su potvrdili otkaz Muliću, dok su 12 bili protiv. Uz povike tekbira i međusobno čestitanje Bajram Hosni Mubarak, aludirajući na onog egipatskog dikatatora, prisutni su krenuli ka vratima.

Esad Krcić | 2011-02-14 08:58:35
Saopštenje Odbora Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav - Gusinje u Njujorku
Nakon razmatranja aktuelne situacije u IZ i KC Plav-Gusinje u Njujorku Odbor je u petak, 11. februara 2011. godine, donio odluku o prestanku radnog odnosa imamu Bajramu ef. Muliću. Ovakvu odluku Odbor je donio u interesu džemata i članova IZ radi razriješenja nagomilanih problema i suštinskih pitanja u organizovanju i djelovanju IZ i KC Plav - Gusinje u Njujorku.

Bošnjaci.Net | 2011-02-12 11:54:44
Obavještavamo sve članove Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku da će se Izvještajna skupština održati u subotu 12. februara 2011. sa početkom u 7:00 sati uveče u amfiteatru PS 126 na adresi...

B.net | 2011-01-18 10:36:09
Izborna skupština: Islamska zajednica & Kulturni centar Plav-Gusinje obavještava svoje članove da je u sklopu redovnih godišnjih aktivnosti a na osnovu statuta, u subotu 4. decembra 2010. godine održana Izborna skupština. Skupštinom je predsjedavalo Radno predsjedništvo od tri člana u sastavu:

B.net | 2010-12-13 12:57:59
Održana Izborna skupština Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku
U subotu večer, 4. decembra t.g. u amfiteatru škole "PS 126" na Astoriji, nedaleko od Alipašine džamije, održana je Izborna skupština Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku. Onima kojima je stalo do napredka naše zajednice i bošnjačke komune u New Yorku uopće, Izbornu skupštinu su čekali kao ozeblo decembarsko sunce. Hiljade je razloga je zašto, isto toliko zato?!

Esad Krcić | 2010-12-06 15:23:26
Uz piknik i turnir u stonom tenisu
Iako je ovo bio dan «otvorenih vrata» za obilazak objekta bilo je onih koji nisu samo konstatirali da treba još puno para već su po ko zna koji put opet donirali. Tako je h. Ragip u defterima uknjižio imena donatora koji su ovaj dan za centar uplatili još oko 12,000 dollara.

Esad Krcić | 2010-06-09 03:32:15
Projekat Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku: Unotač opstrukcijama od strane pojedinaca
Povod ove reportaže i teksta je održani prošlonedjeljni sastanak (19. maj t.g.) Proširenog odbora Islamske zajenice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u prostorijama budućeg Bošnjačkog centra na Richmond Hillu. Cilj sastanka je bio informiranje o obavezama koje su preuzete prije nešto više od dva mjeseca kada je sastanak održan u prostorijama Alipašine džamije, jedan od tri uvakufljena objekta iste zajednice u ovom velegradu.

Esad Krcić | 2010-05-27 21:25:09
Razgovor u povodu mubarek Ramazana: Mr. Senad ef. HALITOVIĆ, zamjenik muftije sandžačkog
Islamska zajednica u BiH, Crnoj Gori a posebno u Sandžaku je učinila veliki preporod i napredak koji je uticao na sve muslimane u tim mjestima, i polahko zauzima mjesto koje joj pripada. Tako da i naši Bošnjaci u New Yorku najviše slijede napredak svoje matice u tom pogledu.

Esad Krcić | 2009-08-20 01:41:26
Reportaža iz Bošnjačkog centra u Richmond hillu (New York)
Ova lista odrađenih poslova i koji su sve radili svakako da nije kompletna. Jer do sada je u objektu radilo oko 600 radnika, od ovog broja samo jedna četvrtina je plaćena iz fonda zajednice dok su ostali volontirali ili ih je neko od članova zajednice platio.

Esad Krcić | 2009-05-14 22:06:32
Nakon incidenta u New Yorku
Cijenimo da je Ministarstvo inozemnih poslova javno istaklo da će zajedno sa drugim institucijama sistema, raditi na građenju najboljih odnosa sa dijasporom, kao i daljem unapređivanju multietničkih, multivjerskih i multikulturnih vrijednosti i osobenosti… Za nadati se da ovakav stav MIP-a neće biti samo lijepe riječi na papiru već da će građani Crne Gore (prvenstveno Bošnjaci) konačno početi prepoznavati i sebe, odnosno nacionalni, kulturni i vjerski identitet u državi u kojoj su rođeni.

Esad Krcić | 2008-12-09 12:55:17
Održana Izborna skupština Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku
Jedinstvena potvrda mandata svim članovima Odbora je rezultat timskog i napornog rada, posebno u zadnjih nekoliko mjeseci, kada su se mnogi istakli sakupljanjem donacija za Centar. Naravno pred nama su velike obaveze, prvenstveno renoviranje tek kupljenog objekta te pozivam sve one koji se do sada iz bilo kojeg razloga nisu uključili da to napokon učine i da se aktivno uključe u rad zajednice, rekao je Srdanović za Bošnjaci.Net.

Bošnjaci.Net | 2008-11-27 05:04:46
Tim Bošnjaci.Net je Šerbu Rastodera (i pajdaše) natjerao da dobro pamti svoj boravak u New Yorku, ne zbog toga što sam se ja navodno eksponirao kao “pristalica zajednice sa Srbijom” , već iz razloga što se pred prisutnima sramotio lažima, pohlepom i demagogijom bezuslovno zagovarajući referendum, ali samo za sopstvenu računicu. Prisutni su tada s razlogom postavljali pitanja o pravima Bošnjaka i državnim simbolima Crne Gore.

Esad Krcić | 2008-11-20 06:53:11
New York - Podgorica - Rožaje
Ministarstvo inozemnih poslova Crne Gore u saopćenju za medije ogradilo se jučer od izjava Dragana Sekulovića, konzula u Generalnom konzulatu Crne Gore u New Yorku objavljenih u listu Vijesti 8. i 11. novembra t.g.. U saopćenju se navodi da će Sekulović biti odmah pozvan na razgovor u MIP.
Saopćenje MIP-a CG pročitano je sinoć na sastanku na kojem su prisustvovali ambasador Crne Gore u Washingtonu g. Mićo Vlahović, generalni konzul u New Yorku g. Branko Milić, članovi Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje i predstavnici medija.

B.net | 2008-11-12 07:39:58
O diplomati najbolje svjedoče njegove izjave: Podgoričke Vijesti objavljuju da crnogorski konzul u Njujorku Dragan Sekulović upozorava
Konzul Crne Gore u Njujorku Dragan Sekulović ocijenio je da ga država Crna Gora nije zaštitila od radikalnih pojedinaca u njujorškoj Islamskoj zajednici i van nje koji radikalno zastupaju vehabizam i bošnjaštvo.
“U Islamskoj zajednici i van nje pojedinci, podvlačim pojedinci, radikalno zastupaju vehabizam i bošnjastvo... Na žalost država Crna Gora ili bolje reći aktuelni političari nisu me zaštitili od tih pojedinaca”, navodi se u saopštenju Sekulovića dostavljenog “Vijestima”.
On je ocjenio da onima koji su ga napadali “smeta štošta, a naročito grb Crne Gore”.

Esad Krcić | 2008-11-10 07:22:03
Otvoreno pismo Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Ministarstvu inozemnih poslova Republike Crne Gore i Ministru Milanu Roćenu
Zahtjevamo da konzula Sekulovića zbog uvreda sa kojima je pripadnike islama porijeklom iz Crne Gore uporedio sa ‘teroristima', suspendirate sa mjesta konzula Generalnog konzulata Crne Gore u New Yorku. Ujedno na ovu poziciju trebate imenovati diplomatu koji neće imati predrasuda i koji će voditi otvoreni dijalog sa raznim etničkim zajednicima u demokratskoj zemlji kakva je Amerika, uključujući bošnjačku zajednicu.

CNAB | 2008-11-07 10:16:00
Otvoreno pismo gl. urednika Bošnjaci.Net Milanu Roćenu, ministru inozemnih poslava Crne Gore
Duboko vjerujemo da ovaj slučaj neće završiti ispod diplomatskog “crvenog tepiha”. Ako se kojim slučajem to pokuša dogoditi do kraja oktobra t.g. obavijestit ćemo odgovorne institucije u Sjedinjenim Američkim Državama da preduzmu konkretne korake koji su predviđeni zakonom ove demokratske zemlje. Ipak hoćemo da vjerujemo da ćete riješiti ovaj “slučaj” te da ovog momenta Crnoj Gori zbog neodgovornih diplomata nije potreban “šamar” u diplomaciji.

B.net | 2008-10-28 06:51:35
New York: U Ali-pašinoj džamiji na Astoriji svečano potpisan zaključni ugovor o kupovini John Baptist crkve
“Ovo je momenat koji će biti upisan u historiji našeg naroda. Hvala Stvoritelju koji nam je otvorio puteve mogućnosti i nagradio nas ovim objektom u kojem ćemo insha-Allah uzdizati sebe i naše buduće generacije”, - naglasio je Srdanović neposredno nakon potpisivanja zaključnog ugovora.

Esad Krcić | 2008-10-22 13:42:39
Skandalozno ponašanje Dragana Sekulovića, konzula Crne Gore u New Yorku na sastanku sa Bošnjacima održanom u prostorijama Islamskog centra na Astoriji
Generalni konzulat Republike Crne Gore sa sjedištem u New Yorku od druge polovice oktobra mjeseca počeo je sa obradom zahtjeva i izdavanjem novih pasoša građanima koji žive i rade na području SAD, odnosno New Yorka i šire okolice, što je u nadležnosti ovog konzulata. Ovim povodom u Americi boravi delegacija tri ministarstva Vlade Crne Gore...

Esad Krcić | 2008-10-19 19:59:11
Zanimljiva je i velika šarolikost u broju iseljenika po pojedinim crnogorskim opštinama. Prednjači Plav odakle je, po posljednjem popisu čak 57,4 odsto stanovništva potražilo sreću i mjesto pod suncem daleko od rodnog ognjišta. Slijedi Ulcinj čija trećina stanovnika živi u inostranstvu, pa Rožaje sa više od 22 odsto, Berane sa 17, Bijelo Polje i Bar sa 14 odsto ...

Bošnjaci.Net | 2008-07-02 06:00:15
Budite i vi dio ovog projekta
Kako ste već upoznati sa stranica našeg web magazina, Bošnjačka zajednica u New Yorku je u fazi prikupljanja materijalnih sredstava za isplatu objekta koji će služiti u višenamjenske svrhe, odnosno u islamske, kulturno-historijske, sportske i druge aktivnosti koje budu prilagodljive ovom prostoru.

Bošnjaci.Net | 2008-05-22 18:42:21
Donatorski skup u New Yorku premašio očekivanja
Ova donatorska veče “Zajedno za Centar” uknjižila je više od 80,000 dollara, dok je najintersatnija donacija bila slika “Motiv splavova na Plavskom jezeru”, likovnog umjetnika Rasima Muminovića. Slika je bila na aukciji sa početnom cijenom od 500 dollara, koja se do kraja programa 12 puta uzastopno prodavala. Došla je do cijena od 6,000 dollara, i opet ostala u vlasništvu budućeg Centra.”

Dr. Mersim Ziljkić | 2008-05-10 18:35:29
SAD: Projekat od 1.325.000 dollara
Pozvao sam neke svoje poznanike Amerikance, koji inače rade sa nekretninama, i Allahovom voljom, nakon par sedmica jedan od njih mi je javio da ima jedan objekat koji bi možda bio dobar za potrebe našeg organiziranja. Prije nego sam obavijestio odbor zajednice, otišao sam u par navrata u obilazak objekta i vidio sam da je uz određeno ulaganje, renoviranje i prilogođavanje našim potrebama idealan prostor za sve nas, – kaže Srdanović.

Esad Krcić | 2008-05-01 13:19:00
NEW YORK: “Akcija svih akcija”
Prvog vikenda pokretanja akcije sakupljeno 20 hiljada dolara

Ova akcija ima poseban znaèaj zato što ju pokreæe kompletan Glavni odbor Islamske zajednice Plav-Gusinje, a jo važnije što to dolazi na inicijativu svojih džematlija, koji su faktièki izvršili ‘pritisak’ na njih, da se konacno nesto uradi za sebe, za svoju djecu sada i sutra, te generalno za cijeli bošnjaèki narod koji žive na ovim podruèju, te sve ostale koji koriste usloge ovog centra.

Esad Krcić | 2006-04-13 00:00:00
NEW YORK: Donatorski akšamluk za završne radove na zgradi Medrese u Podgorici

Ziljkiæ kaže: “Skup je postigao zamišljeni i planirani cilj i to po svim planovima i poljima, a posebno na polju organizacije, druženja i povezivanja meðu našim ljudima, kako na kulturnom tako i na financijskom planu”

2006-02-23 00:00:00
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif